Защо кливия не цъфти у дома - грижи

Всеки, който някога е виждал цъфтяща кливия, ще помни това забележително стайно растение дълго време. Културата има дълги кожести листа и големи камбановидни цветя, които растат на дълга стрела. Цяла седмица цветята постепенно се отварят и цял месец можете да се любувате на ярките грамофони на тропическата красавица.

Как цъфти кливия, условия на цъфтеж

За младите растения цъфтежът е характерен веднъж годишно, но когато кливията е по-стара, тогава тя ще дава стрели с пъпки два пъти, основното условие е културата да бъде напълно здрава.

Как изглежда кливия

През октомври-ноември тропическата красавица започва период на почивка. Кливия образува цветна стрела през есента. Веднага щом расте на височина до 10-15 см, растението се премества в други условия и започва обилно поливане.

Не се препоръчва да прехвърлите цветето, преди стрелката да е напълно израснала. Всичко, което собственикът трябва да направи, е да осигури рядко и не твърде обилно поливане.

Заслужава си да се знае! При рязка промяна в температурата развитието на пъпки може да спре.

Ако растението остане в покой при стайна температура, е необходимо да се увеличи честотата на поливане. За това се използва топла вода. Той стимулира образуването на дръжката.

Дръжка в кливия

Защо кливия не цъфти у дома

В продължение на много години у дома реколтата може да не даде цветна стрела. Най-вероятно въпросът е в условия, неподходящи за тропическо растение:

 • висока или ниска стайна температура;
 • прекомерно или недостатъчно поливане;
 • липса на осветление.

Основните причини, поради които цветето не цъфти

Дръжките могат да отсъстват по редица причини и не само поради неподходящи условия за растението. Грижа за дома на Кливия защо не цъфти?

Неправилна грижа

Осветлението играе важна роля за осигуряване на правилна грижа. Недостигът му води до забавяне на растежа на цветята. Той ще изчака приемливи условия. Културата се нуждае от ярка светлина, но трябва да бъде защитена от пряка слънчева светлина.

На бележка! В края на май се поставя съд с цвете, за да се избегне излагането на слънце на растението. Не трябва да има прекалено много сянка, в противен случай цветята няма да се появят.

На второ място е почвата и контейнерът за засаждане. Ако кливията в саксията няма достатъчно място за растежа на кореновата система или необходимите хранителни вещества не са в почвата, тогава растението няма да може да цъфти. Препоръчителната смес за заливане трябва да се състои от следните съставки, взети в 1 част:

 • глинеста почва;
 • торфена трохичка;
 • едър пясък;
 • компост.

Липсата на фаза на почивка се отразява негативно на цветето. Тропическата красавица се нуждае от почивка на хладно място у дома. След като се върне към обичайните си условия, най-често културата ще цъфти.

Торфена трохичка - основата за почвена смес

Нарушаване на режима на поливане

Същият режим на поливане не е подходящ за дадено растение. За да се чувства добре, препоръчително е да се придържате към следната схема:

 • обилно поливане през лятото;
 • от август намалете честотата на поливане;
 • през зимните месеци овлажняването се извършва в момента, когато почвата в контейнера с цветето стане суха;
 • от края на зимата броят на поливките се е увеличил.

Полезен съвет! За да се предотврати образуването на кореново гниене през есента и пролетта, излишната вода се излива от картера. Строго е забранено да се трансплантира растение по време на цъфтежа.

Неправилно торене

Защо кливия не цъфти? Излишъкът или липсата на торене е вредно за растението. Поради честото прилагане на торове, листата ще растат добре, но в ущърб на развитието на дръжката. Най-добрият начин за въвеждане на хранителни вещества е коренът. Практикува се през периода, когато цветето расте бързо (пролет-края на юли) веднъж на 14 дни. През август спират да хранят кливията, за да има време да се подготви за периода на покой.

Торовете са от съществено значение за регулирането

Болести и вредители

Често градинарите са изправени пред следните проблеми с кливия:

 • брашнести червеи;
 • коренови нематоди;
 • ножници;
 • вирусни инфекции;
 • гъбични инфекции.

Вирусните заболявания често се разпространяват от насекоми или с инвентарни инструменти, които не са дезинфекцирани. Такива заболявания не могат да бъдат лекувани и следователно цветето е унищожено.

Поражение от ножницата

Хладно помещение или прекалено поливане ще доведе до образуването на гъбички. Заразената кливия се прехвърля при други условия. Засегнатите листа се подрязват и растението се третира с фунгицидно средство. Поради всички горепосочени причини е възможно тропическата култура да не цъфти.

Независимо дали растението почива, редуването на фазите на вегетация и покой

Стая с нормална стайна температура е напълно подходяща за отглеждане на кливия. По време на периода на растеж цветето трябва да се увеличи от +20 до +25 ℃. През октомври растението започва период на покой и след това температурата се понижава до 12-14 ℃ над нулата.

Допълнителна информация! След появата на дръжката кливията се пренарежда в по-топла стая с режим 18-20 ℃ над нулата.

Кливия в покой

Твърде младо растение

Собственикът трябва да знае как е отгледано цветето. За растенията, получени от семена, цъфтежът е характерен едва на 4-тата година от живота. Образци, отгледани от наслояване на бебета, започват да цъфтят малко по-рано. Възможно е да се стимулира процесът на образуване на дръжки или да накара кливия да цъфти, като удължите периода на почивка до 120-150 дни. При такъв радикален подход е важно производителят да не пропуска, когато кливията пусне цветната стрела.

Какво да правим и как да накараме кливия да цъфти

Ако растението все още няма период на цъфтеж, трябва да се уверите, че условията са напълно подходящи за тропическата красота. Ако се установят някакви недостатъци, те се отстраняват и се създават благоприятни условия.

Кливия не цъфти, какво да правя? Трябва да опитате да промените условията на отглеждане:

 • осигурете добро поливане през летните месеци;
 • редовно прилагайте превръзка в строго определеното за това време;
 • направете ярко осветление, защитено от пряка слънчева светлина;
 • минимизиране на въздействието на вредните насекоми;
 • проследявайте здравните показатели на храста.

След като разбра какви ли не причини за липсата на цъфтеж в кливия, всеки любител на закрито растение ще може да осигури правилната помощ на своя зелен любимец.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина