Clusia - домашни грижи, сблъсък Pink Princess

Clusia цвете принадлежи на вечнозелени растения. Често се отглежда у дома, където радва производителите на цветя с красивите си цветя. Clusia обединява около 150 подвида, принадлежи към семейство Kluzievye. В естествената си среда се среща в тропическите страни, които са неговата родина. Културата не е много причудлива в грижите си, не изисква повишено внимание към себе си.

Произход на сключването

Клюзия произхожда от Карибите, Флорида. Културата има най-много население там. Постепенно растението се разпространява в други тропически страни, след което се отглеждат сортове за отглеждане у дома.

Цвете с червен център

Клъзията е кръстена на ботаника от 16-ти век Карл Клузиус. По това време той е един от най-известните ботаници. Провъзгласено е по този начин от Чарлз Плумие, френски учен, изучавал цветето.

Описание на растението

Хетеросексуално вечнозелено растение. Прилича на ниско дърво или храст, по клоните има голям брой зелени листа. Те имат плътна месеста структура, покрита с восъчен цвят. Листата са заоблени, тъмнозелени на цвят.

Цветето има добре развита коренова система. Колкото по-старо е дървото, толкова повече расте. По-старите издънки постепенно се покриват с кора. Растението се нуждае от голяма площ. В домашни условия се отглежда само един сорт - извикването Rosea.

Цвете в саксия

Цъфтежът се извършва целогодишно. Пъпките цъфтят през нощта и остават в това състояние 10 часа. С настъпването на зората венчелистчетата се затварят до следващата нощ. На всеки клон се образуват поне 10 пъпки.

Цветовете са светлорозови или яркорозови на цвят. Диаметърът на съцветието е 5 см. Вътре има жълта сърцевина, при докосване оставя петна по пръстите. След завършване на цъфтежа се образуват плодове под формата на кутия. Те са отровни. Яденето им е забранено.

Интересно. По-рано, по време на строителството на кораби, сокът от класията се използва за залепване на дъските. Има смолиста структура, по това време е служила като лепило.

Видове и сортове

Семейство Kluzievye има повече от 300 вида. Самият тип сключване включва най-малко 150 разновидности. Много от тях растат в естествената си среда. Някои сортове са адаптирани за отглеждане на закрито.

Клузия Розовата принцеса

Принцесата Clusia Rosea е най-популярният сорт растения. Често може да се намери във цветарите. Цветето прилича на малко дърво с плътни месести листа. На всеки клон има голям брой от тях. Цъфтежът се случва постоянно, образуват се бели или розови цветя, състоящи се от 8-10 листенца. Те са покрити с плътен восъчен слой. През нощта пъпките цъфтят, а през деня се затварят. След цъфтежа плодът е капсула.

Клузия пъстра

Малко дървоподобно растение. Покрит със зелени месести листа с жълти ивици. В естествената си среда той достига повече от 1 м височина. Цъфтежът се случва целогодишно. Клузия шарена дава красиви розови цветя с диаметър 8 см. Състоят се от 6-8 венчелистчета.

Важно! Сокът на растението може да причини дразнене и зачервяване на кожата, поради което се препоръчва да се носят ръкавици при работа с него.

Трансплантация на сблъсък след покупка в пот

Цветето доста болезнено се подлага на трансплантация на ново място. Ето защо, по време на процедурата, трябва да бъдете изключително внимателни. Препоръчва се процедурата да се извършва само когато растението спре да расте в стара саксия.

Ако при покупка саксията е с оптимален размер и растението все още е малко, тогава няма нужда от трансплантация. Ако, напротив, цветето е голямо, а контейнерът е малък, тогава е по-добре да го трансплантирате.

Какво е необходимо за кацане

За трансплантацията е необходимо предварително да се подготвят необходимите материали:

 • потът е по-голям от предишния;
 • дренажна смес под формата на камъчета, пясък, кокосова кора;
 • почвена смес от торф, вермикулит и пясък;
 • гумени ръкавици;
 • нож;
 • вода.

Клюзия с джанта

За засаждане се избира прясна почва. Можете да закупите готов състав в специализирани магазини. На торбата трябва да бъде поставено надпис „За цъфтящи растения“. Ако цветарят реши да го приготви сам, тогава всички компоненти (торф, вермикулит и пясък) се смесват на равни части, след което се калцинират във фурната за 20 минути. при 100 ° C.

Оптимално местоположение

За процедурата е подходяща широка маса, през лятото - балкон или под. Препоръчително е да изберете място без пряка слънчева светлина.

Clusia цвете бяло-розово

След пресаждането цветето се поставя на засенчено място за 4 седмици.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Процесът на трансплантация се извършва стъпка по стъпка, като се спазват всички правила:

 1. Сложете ръкавици.
 2. 1/3 от канализацията се поставя в нов съд.
 3. По контура на старата саксия се изчертава нож, за да се улесни придвижването на растението.
 4. Внимателно извадете цветето от саксията, като го държите за багажника.
 5. Прехвърлени в нова саксия без почистване на почвата.
 6. Поръсете с пръст, запълвайки всички празнини с въздух.
 7. Поливайте растението.

6 седмици цветето е защитено от пряка слънчева светлина. През това време розовият сноп трябва да свикне с новите условия на отглеждане.

Клауза грижи

Домашните грижи Clusia не отнемат много усилия. Това цвете ще ви зарадва с цъфтежа си, особено вечер, и ще внесе тропически нотки във вътрешността на стаята.

Clusia с бледорозов цвят

Режим на поливане

Културата не понася много добре преовлажняване. Тъй като неговата родина са тропиците, устойчивостта на цветето на топлина е висока. Това се дължи на добре развитата коренова система, както и на месестата структура на листата, в която се натрупва вода.

Растението се полива, когато почвата изсъхне. Проверете това на горния слой на земята, той трябва да е напълно сух. За това има и специални измервателни устройства.

Важно! Не препълвайте розата на принцесите - това ще доведе до гниене в корените и смърт.

Подхранване

Процесът на оплождане на растение от класия има няколко характеристики. Това трябва да се вземе предвид при напускане:

 • хранени на всеки две седмици през лятото и веднъж месечно през зимата;
 • използване за това минерални комплекси за цъфтящи култури;
 • подходящи са и течни разтвори от пилешки тор или лопен в 5% концентрация;
 • поливането се комбинира с хранене, така че цветето бързо ще абсорбира хранителни вещества.

Оплодете растението с цел подобряване на цъфтежа, укрепване на имунитета и защита срещу атаката на вредни насекоми и инфекции.

По време на цъфтежа

По време на цъфтежа растението трябва да създаде оптимални условия за отглеждане. Спазват се няколко прости правила:

 • Clusia е светлолюбиво растение. Затова те поставят саксията на добре осветено място, но защитено от пряка слънчева светлина. През зимата се препоръчва цветето да се осветява до 12 часа на ден.

  Clusia в саксия без цветя

 • В закрити условия растението се чувства добре. Оптималната температура е 25 ° C.
 • Препоръчително е да проветрявате редовно стаята, но не поставяйте саксията в течение.
 • Clusia обича високата влажност на въздуха, поради което се препоръчва периодично да пръскате листата с утаена вода от спрей бутилка.

През периода на почивка

Периодът на покой на растението започва от късна есен до края на зимата. Обикновено отнема около 3-4 месеца. Тогава растението отново започва да дава цветя и да радва производителите на цветя. В покой поливането е ограничено или напълно спряно. Преместете саксията на сенчесто място. Също така не се препоръчва да се храни вътрешната цветна класия. Обикновено малко количество тор се внася веднъж месечно.

Важно! В покой растението може да бъде оставено на същото място, но покрито от слънцето с лист хартия.

Подготовка за зимата

Растението трябва да е подготвено за зимата. Периодът на покой се обозначава от последния зрял плод на клона: той се отваря, след което пада. Clusia се приготвя, както следва:

 • премахват се всички стари, жълти и повредени листа и издънки;
 • премахнете сухите плодове от клоните;
 • поливайте цветето преди зимуване;
 • прилагайте торове веднъж;
 • прехвърлени на по-сенчесто място;
 • стайната температура се поддържа около 20 ° C.

Clusia розово е популярно сред градинарите, които предпочитат тропическите растения. Роза ще украси всеки дом със своите прекрасни розови и бели цветя. Културата е непретенциозна в грижите, не изисква повишено внимание, устойчива е на топлина, следователно не изисква постоянно поливане.

В естествената си среда цветето има формата на малко дърво или храст. И у дома те се научиха да поддържат привикване и да разцъфнат пълноценно. Удоволствие е да се грижа за нея.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина