Codiaum (кротон) - стайно растение със зелени листа и жълти петна

Кротон, или популярното име - codiaum, е красиво и пъстро стайно растение от семейство Euphorbia. Има много разновидности на това растение, някои листа наподобяват по своята форма дъбови листа или листа от върба. По цвят можете да намерите и много опции: тъмно зелено, бордо, жълто и червено.

За историята на появата

Островите Малака се считат за родно място на кодиаум. При естествени условия той расте като храст и расте до 3 метра, у дома - растежът му е наполовина по-малък. Младите листа растат зелени, но с напредването на възрастта те придобиват многоцветни цветове.

Кодиаум

В сравнение с други сортове и сортове, кодиаумът "Брик", "Занзибар" и "Петра" започва да се разпространява сравнително наскоро в къщите и апартаментите на руснаците. Необичайният цвят на листната плоча открива все повече хора, които искат да отглеждат това растение.

Стайно растение със зелени листа с жълти петна се появи в европейските домове в началото на 19 век. Дълго време експертите изследваха ново растение, проведоха експерименти за размножаване, като направиха стъпка по стъпка описание на всяко действие, което в крайна сметка доведе до голям брой нови видове и сортове.

Важно! Въпреки факта, че кодиаумът (кротон) изглежда страхотно във всеки състав, той трябва да се пази от деца. Много хора задават въпроса: "Кодиаумът силно отровен ли е или не?" Самото растение не представлява опасност - млякото му, което излиза от мястото на увреждането, е отровно. Докато играят, децата могат да увредят растението, което води до замърсяване на малчугана със сок, което причинява изгаряния по кожата.

Често срещани сортове

От 19-ти век вариегатумът се отглежда като стайно растение - единственият известен по това време кротон, видове и сортове с различни цветове станаха известни много години по-късно.

Превъзходство

Фин дъбоволистен кодиаум. Дърво със строга структура на короната, което образува един централен ствол. Цветният кодиум Excelent има големи листни остриета, които са разположени по протежение на летораста, наподобяващи керемидена структура. В горната част на ствола листата са с по-интензивен цвят: от зеленикаво-жълт тон до червено-бордо. Надолу при Croton Excelent листата са по-зелени, с изразени светло оцветени жилки.

Variegatum

Другото му име е широко разпространено сред хората - „украсено“. Днес codiaeum variegatum може да се намери в дивата природа в Китай. Ландшафтните дизайнери в тази страна предпочитат да го използват като материал за озеленяване в Пекин, за да създадат уникална атмосфера. Може да се намери и в Пакистан. Растението може да нарасне до 2,5-3 метра височина. Багажникът е оформен отдолу, гол, на височина 10-20 см, първите листа започват да се появяват. Те имат удължена копиевидна форма и са яйцевидни в основата. Цветът е доминиран от зелени и кафяви тонове. Поради факта, че мнозина не могат точно да определят името на сорта или вида, наименованието Croton или codiaum motley се използва най-често от хората.

Кротон пъстър

Вариант на този интересен представител е codiaum Variegatum Mix. Няма точни данни за това към кой вид принадлежи кротонът. Ярките, вълнообразни, леко навити листа придават повече характер на това дърво.

Друг представител на codiaum variegatum е сортът Moluccan. Листата са широки надолу, по-тесни нагоре, леко яйцевидни. Има и сорт Минус, който има изцяло удължени тънки листа.

Генуезната форма на растението има плоски, широки ланцетни листа. Те се стесняват към основата. На повърхността на плочата може да се наблюдава необичаен модел на златисти и сребърни цветове, понякога такава картина придобива червеникав оттенък.

Мумия

Croton Mummy е ярко растение с многоцветни листни плочи, които са много плътно разположени по протежение на леторастите. При младо растение листата са жълтеникаво-зелени, по-старият кротон сменя цвета си на червен, след това на червено-кафяв. Много старо растение може да има изцяло черни листовки. Характеристика на сорта е формата на листната плоча, която е леко усукана по време на процеса на растеж. Някои листа могат да се извиват толкова много, че тяхната тръстикова (оригинална) форма е напълно загубена.

Госпожо Айстън

Кротон г-жа Ейстън има голям брой почитатели. Това е интересен сорт поради необичайната форма на листната плоча. Листата са широки, заоблени в краищата, плоски. Младите дървета имат мек кремообразен тон на плочата, докато по-старите започват да придобиват петна от различни нюанси: от розово до червено и жълто. Цветното петно ​​става по-ярко с възрастта, което прави растението да изглежда по-интересно.

Има няколко разновидности на този сорт:

 1. Aiston codiaum червено. Растение с червени или тъмночервени листа, листните плочи надолу могат да бъдат напълно черни.
 2. Aiston жълто. Листните му плочи са напълно жълти, може да са оранжеви.
 3. Codiaum Disraeli. Зелено-червени листа с жълти жилки.
 4. Черен принц. Сорт със зелени листа с червени и жълти петна.

Кротон теснолист

Теснолист кодиум - собственикът на дълги, до 20 см, с много тънки листа. На зелената основа може да има ярки петна с жълт или червен оттенък. Сред представителите на този вид е Croton Piktum Spot. Тънколистното цвете наподобява палмово дърво с ярко оцветени пъстри листа.

Codiaeum аукуболистичен

Прекрасно растение, което ще украси всеки дом. Листата на дървото са зелени с жълти фрагменти, но цветът е разпределен неравномерно върху тях. На един лист могат да се наблюдават ярки и по-слаби нюанси.

Характеристики на домашните грижи

Кротон е доста непретенциозен в грижите. Той може да живее добре на сянка, но най-доброто място за престой е слънчевата страна с разсеяна светлина. По-добре е да откажете места с директни слънчеви лъчи, тъй като листата ще изгорят.

Кротон, напуска

Полезно. Ако цветето има зелени листа, но е необходимо то да има по-пъстри цветя, то трябва да се постави на по-светло място.

Температура

Идеалната температура за кротон е 20-24 градуса по Целзий. Изключително ниските температури причиняват загниване на корените и падане на листата.

Поливане

Поливането на саксията се извършва, когато повърхността на почвата изсъхне. През зимата кротонът се полива още по-рядко.

Пръскане и поддържане на влага

Кротон се нуждае от висока влажност. Следователно той се нуждае от ежедневно пръскане. Може да се изплаква с душ веднъж седмично.

Грундиране

Почвата Croton може да бъде закупена в магазин за цветя или направена от вас сами. За домашна почва ще ви трябват:

 • листна почва (1 част);
 • копка земя (2 части);
 • изгнил оборски тор (1 част);
 • торф (1 част);
 • речен пясък (0,5 части).

Преди употреба към готовата смес се добавят 2 части въглен. Той действа като дезинфектант в сместа.Освен това, преди сеитба, разсипете с разтвор на калиев перманганат.

Подхранване

Можете да оплодите саксията през пролетта и лятото. През зимата - веднъж месечно, през пролетта-лятото - веднъж седмично. В никакъв случай не трябва да поливате тора върху сухата почва на саксията. Саксията се полива предварително с обикновена вода.

Интересно. Цъфтежът в кодиаум е доста рядко явление, макар че не всеки може да го забележи, тъй като пъпките на растението са много незабележими. Цветовете са събрани в кистовидно съцветие. Много производители, когато цъфти кротон, без да планират размножаване със семената на това дърво, изтръгват пъпките, така че растението да не изразходва хранителни вещества и сили за образуването на съцветия и семена.

Подрязване

Необходимо е да се грижим за Кротон през целия му живот. Основният момент при напускане е резитбата.

Кротон резитба

Стойността на резитбата в домашни грижи:

 1. Формиране на растения;
 2. Събуждане на цветето за растеж;
 3. Стимулиране на дървото за полагане на странични издънки;
 4. Обновяване на вегетативната част;
 5. Премахване на повредени части на кодиума.

Необходимо е процедурата за обрязване да се извърши с нов, чист и остър нож.

Преди да използвате ножа, той трябва да бъде обработен с алкохол или фунгицид. Това е, за да се предотврати появата на болести след резитбата. Мястото на среза се поръсва с въглен, натрошен до състояние на прах, оставя се за известно време да изсъхне. Не може да се лекува с антисептични средства в продължение на 7-9 дни след процедурата.

В допълнение към основната процедура за подрязване, цветните дръжки и пъпките също се отстраняват. Грижата за нарязаните места е една и съща.

Как се умножава

Размножаването може да стане чрез семена и резници. Растението се размножава рядко чрез семена, по-лесен начин е вегетативното размножаване чрез резници.

Покълващи семена

Това е основният метод за размножаване на хибриден Croton Mix. Използва се поради причината, че ако използвате вегетативния метод, има шанс новото растение да загуби сортовите си свойства. За посев са подходящи само пресни семена, събрани през настоящия сезон.

Семената първо трябва да се накиснат за един ден. Водата трябва да се нагрее до 60 градуса. За един ден, когато семената набъбнат, те могат да бъдат засети в субстрата. Дълбочината на сеитба трябва да бъде не повече от 1 сантиметър.

За покълването е необходимо да се поддържа вътрешната температура в границите от 20 до 21 градуса. Посевите трябва да се поливат само чрез изливане на топла вода в специални тави.

След появата на най-малко 3 листа в младите растения се извършва бране, всеки разсад се засажда в отделен контейнер.

Вкореняване на резници

Изрязването на резници е най-добре да се извършва с ръкавици, тъй като отровното мляко изтича от растението в точката на рязане. Ако попадне върху меките тъкани, може да причини изгаряния. Трябва да се вкоренява във влажен субстрат. Вкореняването настъпва за 1-1,5 месеца.

Възпроизвеждане на кодиум чрез наслояване

За да могат корените да растат по-бързо, на стъблото се оставят минимум листа, тогава растението ще насочи цялата си енергия към корена.

Въздушно наслояване

По-рядък вид размножаване, но също така използван от производителите на цветя. Листът е фиксиран към почвата със специална щипка и се поръсва с пръст отгоре в точката на контакт с земята. Грижата за растение с "щипка за дрехи" е същата като за друг член на семейството.

Размножаване на Кротон

Периодично е необходимо да се проверява дали изрязването е пуснало корени. Първите корени на прищепката ще започнат да се появяват след 2-4 седмици.

Прехвърляне

Трансплантацията се извършва, докато кротонът расте, това е около веднъж на 1,5 години. За него, както всяко друго закрито растение, саксията е избрана малко по-голяма от предишната. Почвата за растението в магазина става универсална. Също така е препоръчително да си купите дренаж.

Възможни нарастващи проблеми

Листата пребледняват

Листната плоча губи цвета си, ако има много малко освещаване в стаята.

Прозрачни или светли петна по листата

Листната плоча може напълно да изсветлее (да стане почти бяла) или върху нея да се появят бледи петна. Това е първият признак, че растението се намира в прекалено осветена зона. Също така, от чернови, такава реакция може да възникне в кротон.

Върховете на листата изсъхват

Изсушените върхове на цветето или петна с кафяв оттенък, които се появяват по цялата листна плочка, показват, че в стаята е много сухо или растението се напоява в недостатъчни количества. Понякога съветите могат да изсъхнат от факта, че кодиаумът е много студен в апартамента.

Долните листа падат

Това е естествен процес в растение за възрастни. Кротон с възрастта, изпънат, хвърля долните листа, така че няма причина да се притеснявате за това.

Вредители

Основният враг на саксията е паякът. Гърбовете на листата трябва да се проверяват на всеки 10 дни. Ако има дори фин намек за наличие на кърлеж върху листната плоча, трябва незабавно да го напръскате с инсектицид или да приготвите лекарството сами. За това се прави сапунен разтвор от тъмен сапун за пране. Листата и стъблото се избърсват с навлажнен памучен тампон. Такива действия трябва да се повтарят 3-4 пъти след пет дни.

Кротон е доста придирчив към грижите, периодично изисква период на почивка. Например, codiaeum Excelent, когато се грижи у дома, може да потъмнее и да хвърли почти всички листа, ако за дървото не се грижат правилно.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина