Codiaum: домашни грижи и методи за разплод

Codiaum е вечнозелено растение, произхождащо от Източна Индия. Неговите пъстри листа с интересна форма украсяват много цветни лехи на апартаменти. Но производителите често наричат ​​това растение кротон, което е грешка. Можете да разберете по-подробно какъв вид растение е - кодиум, ако изучавате характеристиките на грижата за цвете у дома.

Често срещани видове

Codiaum принадлежи към семейството на растенията Euphorbia. Включва 17 сорта, които в природата имат различна височина, форма и цвят на листата. Някои сортове се отглеждат успешно в домашни цветни лехи, но при стриктно спазване на препоръките за поддръжка.

Това цвете може да се види в много апартаменти или офиси.

Забележка: много е трудно да се постигне цъфтеж на това растение в апартамент или офис - за това е важно да се спазват идеалните условия. Най-често кодиаумът се придобива заради декоративните свойства на листата му.

Това цвете има плътни кожести листа. Те се предлагат в различни форми (широки овални, лопатеви, продълговати) и цветове, всеки със свой уникален модел. Листата обикновено съчетават два нюанса - зелен и бордо.

Описание на известните видове кодиум:

 • Codiaum mammi - е буен храст с продълговати листа, вълнообразни по краищата. Всеки лист е усукан леко по централната жилка, като по този начин се създава необичайна форма за цялото растение. Цветът на цветето е ярък, обикновено по листата се комбинират тъмнозелени и яркочервени нюанси, към тях се добавят розови петна и жълти вени;
 • Codiaum mix е най-популярният вид цвете за отглеждане в домашни условия. Той има голям брой подвидове, от които може да се различи варигатум. Листата на това растение имат продълговата заострена форма, дължината им може да достигне 20-30 см. Бушът има пъстър цвят, съчетаващ кестеняви листа с яркозелени или жълтеникави вени;

Листата Тамар наподобяват перата на екзотична птица

 • Codiaum Sunny old - има ланцетни, заострени листа. Те са светлозелени на цвят, но върховете и вените са ярко жълти на цвят. На външен вид прилича на златен сорт. Младите листа са петнисто жълто-зелени. Старите растения от този вид имат червени и винени петна и вени;
 • Codiaum crispam е добре култивиран сорт. Тесните листа също са боядисани в пъстри тонове, докато имат къдрава форма. Това цвете често се нарича "къдраво" поради тази особеност;
 • Codiaum tamara - листа от цвете със светлозелен оттенък с тъмни жилки и петна, понякога имат жълтеникави петна. Формата е удължена, с вълнообразни ръбове и заострен край. Този сорт е кръстен в чест на англичанката Тамара, която покори сърцето на азиатския император.

У дома се отглежда само пъстър кодиум. Този тип има много разновидности и подвидове, така че изборът на подходящия вариант за апартамент или офис не е труден.

Интересен факт: codiaum и croton са различни видове от едно и също семейство. Те често са объркани поради сходството на листата им. Ако кодиаумът се отглежда с декоративна цел, то кротонът често се отглежда за медицински и битови цели.

Характеристики на грижите

Въпреки разликите в сортовете, codiaum variegatuma mix цветя при всички случаи изискват същите условия на отглеждане и поддръжка.Това опростява задачата за производителите на цветя, които ще стартират растение на перваза на прозореца, тъй като не е необходимо внимателно да се изследва принадлежността на закупеното растение към един или друг сорт.

Осветление

Интензивността на цвета на листата на кодиума зависи от интензивността на осветяването. Най-добре е да се постави на южния прозорец. Директната слънчева светлина няма да навреди на растението, но е важно листата му да не влизат в контакт с нагрято стъкло.

През зимата растението може да се нуждае от изкуствено увеличаване на дневните часове, като се използват специални фитолампи. При липса на светлина листата на цветето се изпъват, пребледняват и падат.

Влажност на въздуха

Кодиумът е капризно цвете. Той обича богат на влага въздух и е чувствителен към повишаване на температурата в стаята. Ето защо, през горещия сезон и през зимата, когато отоплителната система е включена, е необходимо често да се пръскат листата на цветето, да се организира топъл душ за него.

Поливане

Също така трябва да обърнете голямо внимание на режима на поливане. Твърде сухата почва или застоялата вода ще доведат до смъртта на цветето.

Поливайте кодиума с мека топла вода (няколко градуса над стайната температура), докато субстратът изсъхне. Земята трябва да е влажна, но не мокра.

Можете да използвате дъждовна вода през лятото и разтопен сняг през зимата. Твърдата вода ще доведе до зацапване и изсъхване на листата. Студената вода може да причини загниване на корените на растенията.

Почвата

За отглеждане и грижи за кодиум е подходяща готова смес за декоративно-широколистни растения. За да приготвите сместа сами, трябва да вземете в равни части листа и копка земя, торф и едър пясък.

Почвата за това цвете трябва да преминава добре през водата, а в някои случаи като дренаж може да се използва перлит или вермикулит.

Торове

Стандартните торове за широколистни декоративни растения са подходящи като тор. Те трябва да се използват по време на активния растеж на кодиума, няколко пъти на всеки 7 дни.

През периода на почивка, тоест през зимата, не е необходимо да използвате торене.

Codiaum, грижата за дома за която не е толкова проста, ще радва с пъстър цвят през цялата година. В името на такова буйно озеленяване трябва да се опитате да спазвате режимите на осветление и поливане.

Съвети: през зимата, когато отоплението е включено в апартаменти и къщи, въздухът в помещенията става сух. Експертите съветват да закупите автоматичен овлажнител на въздуха - това ще бъде от полза не само за стайни растения, но и за жителите на апартаментите.

Такива растения ще помогнат да се придадат ярки цветове на модерен монохромен интериор.

Методи за размножаване

Много производители на цветя мечтаят да закупят кодиаум в своята мини-градина. Размножаването на това цвете се осъществява по два начина - семе и вегетация.

Почти е невъзможно да се отглежда растение със семена. Това се дължи на факта, че у дома кодиаумът рядко дава плодове и е много трудно да намерите семената на това цвете в магазина. Освен това процесът на отглеждане от нулата ще бъде много дълъг и трудоемък.

Тъй като цветът на кодиума се размножава чрез семена много бавно, производителите на цветя използват метода на стъблото и листата на резници.

Резници

Размножаването чрез резници се извършва най-добре през пролетта, започвайки през април. Но опитни цветари, с подходящи грижи, могат да извършват резници по всяко време на годината.

Процесът протича по следния начин:

 1. От горната част на растението се отрязва резник с дължина 10-15 см;
 2. Секцията се измива под течаща вода, за да се отмие млечният сок от стъблото;
 3. След измиване дръжката се суши по 2-3 часа по естествен начин;
 4. За да се вкорени парче, то се поставя в топла вода;
 5. Във водата се добавя въглен или аптечно синьо - това ще помогне да се избегне загниването на корените;
 6. Растението трябва да се постави в оранжерия (стъкло или полиетилен), по-близо до слънчева светлина, но без директни лъчи;
 7. След 2-3 седмици корените ще растат няколко сантиметра и издънката може да бъде засадена в саксия.

За да се ускори процесът на образуване на корени върху резници, долната им част може да бъде обработена със специален агент - хетероауксин или фитохормони.

Вкореняване на резници на етапи

Размножаване с помощта на листа

Друг начин за присаждане е с листа. Важно е част от издънката с пъпката да бъде отрязана заедно с листата.

Процес на размножаване на листа:

 1. Лист с част от издънката се разрязва наполовина;
 2. Всяка част е заровена на 2-3 см в земята;
 3. Създава се оранжерия (най-лесният начин е да поставите найлонов плик върху саксията);
 4. Всеки ден издънката се пръска, проветрява;
 5. След 2-3 месеца резниците ще дадат корени и те могат да бъдат засадени в различни контейнери.

Веднага щом се появят нови листа в сегмента, те могат да бъдат трансплантирани. Растежът на нови издънки и листа означава, че рязането не само е дало корени, но също така е получило достатъчно сила за по-нататъшен растеж и развитие.

Забележка: различните видове кодиум се изрязват по един и същи начин. Това е още един плюс на растението, което значително опростява задачата на производителите на цветя.

Примери за цъфтеж

Тъй като домашният кодиум цъфти много рядко, много производители дори не знаят как трябва да изглеждат неговите цветя. Но ако всички условия за растението са изпълнени, грижите за него са компетентни и редовни, през лятото можете да наблюдавате цъфтежа на цветята сред листата.

Цветя и плодове на растението

В пазвите на листата на кодиума расте дръжка. На него има малки цветя с избледнял нюанс, събрани в съцветия. При някои сортове цветята са толкова незабележителни, че процесът на цъфтежа им е много лесен за пренебрегване, особено ако на храста има много ярки листа.

Цветята на кодиума се появяват в два вида: мъжки и женски. Първите приличат на малки помпони, направени от много тичинки. Женските цветя имат извити плодници. Всеки цветонос съдържа цветя от един и същи пол, но всички те се отварят едновременно.

Снимка 6. Клонките с цветя могат да се скрият в гъстата листа

Процесът на цъфтеж отнема много енергия от растението. Ето защо експертите съветват през този период да осигурите на цветето на кодиума задълбочени домашни грижи. Смес от цветя от различен пол ще даде семена, но дали си струва да рискувате растение за възрастни за тях, зависи от вас.

Важна забележка: любителите на цветя често отбелязват, че след първия цъфтеж кодиаумът умира. Това се дължи именно на недостатъчно познаване на процесите на развитие на цветята. За да не се сблъскате с подобен проблем, по-добре е да махнете дръжките веднага - това по никакъв начин няма да повлияе на декоративните свойства на растението.

Цветният кодиум ще помогне да добавите ярки цветове към интериора на стаята. Той ще зарадва собствениците на домове или офис служителите не с буен цъфтеж и приятен аромат, а с ярки лъскави листа и кокетна форма на храст.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина