Видове цвете колерия - домашни грижи

Интересно растение - колерия, заселено в почти всеки дом. Влюбих се в производителите на цветя заради изключителния им външен вид и непретенциозните грижи.

За историята на появата

Въпреки факта, че колерията расте в естествени условия в Америка, повечето от нейните видове и сортове са се разпространили от Швейцария. Вътрешната цветна калерия (koleria) носи името на Мишел Колер, учен от Цюрих, живял през 19 век.

Някои от видовете, спечелили популярност, са пренесени на континента от Мексико. Хибридни сортове, които сега се отглеждат широко, се отглеждат от европейски животновъди. Един от тези сортове са Flashdance colerias, които са отгледани от шведски животновъди през 2001 година.

Колерия

Кога и как цъфти

Красивите и нежни цветя на растението радват всеки собственик с дългия си цъфтеж. Необичайната форма на пъпката привлича вниманието.

Вид цветя

Удължена тръба, покрита с 5 венчелистчета. Прилича на камбана.

Полезно! Младите растения в ранните години изхвърлят едно цвете от дръжката, през следващите години - от 5 до 8 пъпки.

Цъфтяща колерия

Форма на цвете

Цветовете са овални, леко удължени. При някои сортове и видове пъпката може да е по-удължена от други.

Цветни пъпки на колерия

Период на цъфтеж

Колерията цъфти от края на май до началото на септември, някои видове и сортове могат да цъфтят до средата на октомври. При добри грижи и подходящо осветление цъфтежът може да продължи от 10 до 12 месеца.

Често срещани сортове и сортове

Тревисто растение с космат листа и камбановидни цветя принадлежи към семейство Геснериеви. Америка се счита за родно място на това необичайно цвете, а именно неговите тропически зони.

Полезно! Листата със среден размер, дълги от 12 до 16 см и широки от 8-10 см, имат плътно мъх по цялата повърхност на плочата. В зависимост от вида те могат да имат най-различни нюанси: от тъмно зелено до маслинено зелено с жилки и вили с различен тон. Някои хибридни сортове, отглеждани преди няколко десетилетия, могат да имат сребристи и бронзови тонове.

Известни представители:

1 Боготка колерия. Растението може да нарасне до 60 см височина. Обича да расте на почви близо до гората или с много камъчета в саксията. Дължината на листа е средна - до 10 см. Плочата има богат зелен тон, ръбът й с малки прорези. Цветовете са жълтеникавочервени с ярки точки.

 1. Колерията с пухкави цветя (наричана е още пубертетноцветна) успя да спечели любовта на много градинари не само поради интересния си цвят, но и на пубертета, който покрива не само листата, но и самите цветя. Листата са малки, дълги само 7 см. Те са зелени с бордо ръб. Цветята наподобяват камбани, имат оранжев или наситен червен тон. Вътре те са жълтеникави с ярки петънца.
 2. Колерия Липа. Малък храст, до 30 см. Стъблата са прави и неразклонени. Повърхността е покрита с фини бели косми.Листната плоча е малка, леко тясна. Листата са боядисани в зелен тон, отгоре са по-ярки, отколкото отдолу. Цветята са лилави отгоре, жълтеникави отвътре с кафяви петна.
 3. Coleria amabilis. Листата са овални, дълги 10 см. Плочите са напълно зелени, с ивици кафяв или сребрист тон. Тръбните пъпки са червени с тъмно лилави точки отгоре и светло жълти отвътре.
 4. Coleria bibbi. Цветът се различава от останалите членове на семейството по удължената си тръбна пъпка. Навън колерията е червена, а вътре е зеленикава или жълтеникава. На върха на цветето има малки зеленикави вили. Поради цвета на цветето той често се нарича червен. Листната плоча е зелена с кафеникава жилка.
 5. Колерия сребърно перо. Красиво цвете със сребристо-перлени листа. Малките цветя са оранжеви или жълтеникави, имат мъх и малки червени петънца.
 6. Coleria ampallang (ампаланг). Сорт с големи цветя с бледорозов тон отгоре, отвътре - светъл с бургундски петънца. Листата са малки, с ярко оцветени жилки.
 7. Колерия Лъки Луцифер. Сорт с големи пубертетни цветя. Тръбите имат розово-червен оттенък отвън, вътре са бели, еднакви и венчелистчетата с розови петънца. В зависимост от светлината може да стане леко жълтеникав. Листата са средни по размер, зелени на цвят, леко заострени и имат малки зъбчета.

Колерия Лъки Луцифер

 1. Колерия Манчу. Красив пубертетен храст с розово-оранжеви цветя. Вътре шията е розово-жълтеникава. Може да цъфти цяла година.
 2. Колерия Ронго. Лилава пъпка с бургундски пръски. Листа с цвят на маслина със светли жилки.
 3. Coleria Sunshine. Има розови пъпки с по-тъмно оцветени венчелистчета. По цялото цвете има бургундски петънца. Листата са богато зелени.
 4. Колерия Бирка. Оранжево-червени пъпки отвън, отвътре - бели с червено петно. Листата са яркозелени, набраздени със светъл тон.

Сортове Coleria

Грижа за бои у дома

Грижата за цветето колерия е съвсем проста, тъй като е непретенциозна към условията на отглеждане. За да може растението да радва с дълъг цъфтеж, е необходимо да се вземат предвид някои от нюансите на грижите.

Температура

През лятото за колерия оптималната температура на отглеждане се признава като 25 градуса, през зимата - от 13 до 16. При горещо време е необходимо да се проветри помещението, където се намира растението, можете да го пренаредите далеч от прозореца.

Осветление

Coleria предпочита да расте на източния или западния прозорец. Разпръснатата слънчева светлина е идеална за цвете. Ако растението е на южния прозорец, то трябва да бъде засенчено, за да не изгори колерията.

Поливане

Препоръчително е да поливате цветето с дъждовна вода. Използвайки чешмяна вода, трябва да й дадете време да се утаи (около 3-4 дни). През лятото поливането трябва да се извършва ежедневно, през зимния сезон честотата им се намалява до 1 или 2 пъти седмично.

Пръскане

Невъзможно е да се пръскат косматни растения, тъй като това ще навреди на външния им вид и може да причини редица заболявания.

Влажност

Растението предпочита въздух с ниска влажност. През зимата толерира добре засушаването във въздуха, но трябва да се овлажнява поне 2 пъти месечно. За да направите това, трябва да излеете вода в палета, изсипва се експандирана глина, отгоре е монтирана саксия с цвете.

Грундиране

Субстратът за растението е направен на базата на торфена почва (2 части), към него се добавя хумус от листа (1 част), трева (1 част) и пясък (1 част). Като дренаж се използват камъчета и експандирана глина.

Подхранване

Kolleria трябва да се подхранва ежемесечно със сложни торове с микроелементи. Можете да си купите готови смеси в магазин за цветни растения.

През зимата (по време на покой)

Подобно на други растения, това цвете също се нуждае от почивка.Можете да определите периода на покой по увяхването на долната част на листата: те започват да изсъхват и падат. Преди да изпратите растението да си почине, е необходимо да премахнете всички сухи части, както и пъпките. Саксията с цветя се премества в хладно помещение, където температурата се поддържа от 13 до 16 градуса. Подхранването през този период не се извършва, поливането се намалява до минимум - максимум 1 път седмично или дори по-рядко, в зависимост от скоростта на изсъхване на кома.

Как се размножава колерията

Можете да получите нови храсти на любимо цвете по няколко начина. Разделянето на корена на няколко части е най-често срещаният метод в колерията. Домашната грижа и възпроизвеждането е проста процедура, просто трябва да спазвате някои правила.

Размножаване на колерия

Чрез разделяне на коренището

Взема се грудка и се нарязва с нож на 2-4 парчета (в зависимост от големината на коренището). Всяко парче се поставя в отделен контейнер със субстрат. След засаждането коренищата се поливат, докато се появят нови издънки.

Апикални стъбла-резници

От майчиното растение се отрязва издънка и се поставя в съд с вода. След седмица - 2, ще се появят първите корени. Необходимо е да изчакате, докато се образува добър корен, след което можете да го засадите в саксия.

Вкореняване на листа

Размножаването с листа се извършва по същия начин, както чрез стъблата. Лист с дръжка се отрязва. След това листният разрез се поставя в съд с вода, докато се образуват корените.

Отглеждане от семена

Семената се засяват през пролетта (края на март или началото на април) в субстрат от торф и пясък. Повърхността на почвената смес се навлажнява. След това контейнерът се покрива със стъкло или филм. Поставени в топла стая, докато се появят първите издънки.

Трансплантирайте след покупка и по време на размножаване

След покупката трябва да смените субстрата и саксията. Преди разсаждането премахнете всички пъпки и долната част на листата. Най-добре е да направите покупка през пролетния сезон, тогава растението реагира по-добре на трансплантацията, особено след като скоро трябва да излезе от периода на покой.

Трансплантация на Koleria

Възможни проблеми при отглеждането на колерия

Неправилната грижа може да доведе до нарастващи проблеми. Ако реагирате своевременно на сигналите на цветето, то може да бъде възстановено.

Грижа за колерия

Проблеми с листата

Растението може да изпита смърт и падане на листата. Това може да се дължи на естествен процес, който протича в началото на периода на покой или по време на обновяването на растението.

Можете също така да наблюдавате промяна в цвета на листовата плоча и изсъхване с неправилна грижа, това са:

 • Чернови,
 • Пръскане върху листа или пъпки,
 • Излишната влага или превръзка.

Чести заболявания

Бледността на листата или пожълтяването сигнализира, че цветето няма достатъчно светлина. Също така, при лоша светлина, растението може да се простира много.

При много сух въздух може да се наблюдава извиване на листата. За да се възстанови растението и да се появят нови листа, е необходимо да се овлажнява въздухът, да се напръска стаята далеч от растението.

Съвет! Кореновото или стъбленото гниене може да означава, че е време да смените субстрата. Растението трябва да се инспектира, като се отстранят повредените участъци, след което се трансплантира в нова саксия, като се смени субстрата.

Грешки в условията на грижи

Kaleria е цвете, грижата за което е проста, но неправилните действия могат да доведат до смъртта на растението. Някои производители, пренебрегвайки здравето на растенията, ги поливат със студена вода. Това води до потъмняване на листата и издънките, ако саксията също е в течение, смъртта й е неизбежна.

Колерията може да не цъфти след период на покой или пъпките да не цъфтят и да отпадат. Този проблем възниква от факта, че торовете са неправилно подбрани или са били приложени в големи количества. Основното правило в кърменето при хранене е „По-добре е да се подхранва, отколкото да се прехранва“.

Колерия Шут

Има много голям брой красиви сортове колерия, които градинарите обичат.Сред тях са червен (с червени пъпки), жупел (с червено-пурпурни цветя), шут (колерия на шут с пурпурночервени пъпки). Избирайки един или повече от тях, можете да създадете малка зимна градина точно в апартамента. Веднага ще ви зарадва с красивия цъфтеж на колерия, грижите у дома ще ви помогнат да я удължите с няколко месеца.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина