Колеус - засаждане и грижи у дома

Колеусът, или както го наричат ​​популярно, копривата, расте естествено в горите на Африка и Азия. Цветът е получил популярното си име поради приликата си с копривата, листата им имат характерни зъби. Растението придоби популярност благодарение на необичайния си цвят. Листата на цветето имат червен, пурпурен и розов оттенък, а също така имат красив модел.

Колеус: засаждане и грижи у дома

Стайното растение Coleus не е придирчиво да се грижи, затова е подходящо дори за начинаещи. Ако се грижите за него като за останалата част от домашната флора, тогава цветята няма да се появят, растението ще увеличи листната си маса. Липсата на вода кара колеуса да изхвърли дръжка, която я изчерпва, така че веднага се отрязва, така че цветето да расте здраво.

Как изглежда Колеус

Coleus Dragon може да се отглежда по всякакъв начин. Чувства се добре в саксия, на балкон и на открито поле в цветно легло. Основното нещо е да се придържате към основните селскостопански правила за поливане, осветление, пръскане и също така да спазвате температурния режим.

За ваша информация! Съцветието на колеус наподобява колосник от живовляк. Растението има малки сини или бели цветя, които е трудно да се нарекат красиви.

Температура

Оптималната температура на въздуха е 18-25 ° C. През зимата, поради кратките светлинни часове на деня, тя може да бъде намалена до 15 ° C, но не и по-ниска, в противен случай растението ще отдели листата си.

Осветление

Цветето е светлолюбиво растение. При добра светлина цветът му става по-ярък и красив. Въпреки това, черният колеус не трябва да се държи на слънце, той може да умре.

Забележка! През лятото е по-добре да го изнесете навън, ако това не е възможно, тогава балконът е подходящ и за цвете.

Поливане

Необходимо е да се полива вътрешното цвете Coleus с филтрирана, утаена вода, ако е възможно да се използва дъждовна вода, това ще бъде от полза само за растението.

От пролетта до есента цветето се полива, когато почвата изсъхне. През зимата поливането е значително намалено. Всичко зависи от температурата в стаята. Основното нещо е да не позволявате на почвата да изсъхне.

Важно! Ако на Coleus липсва влага, това ще се отрази на външния му вид: листата на растението ще станат летаргични. Не бива обаче да прекалявате с поливането, поради прекомерната влага корените могат да изгният, тъй като водата ще блокира достъпа на въздух до тях.

Пръскане

Процедурата за пръскане на тропическа коприва е много приятна. За такива цели най-подходяща е мека вода със стайна температура.

Влажност

Колеус обича влажен климат, така че кухнята ще бъде най-подходящото място за него. Там винаги е топло и влажно.

Грундиране

Въпреки че тропическата коприва не е придирчива, все пак е по-добре да подготвите почвата за нея сами. За това се вземат листни и копърни земи, торф, пясък в равни количества.

Засаждане на растения в земята

Подхранване

Оплодете цветето през пролетта и лятото. Подхранването трябва да съдържа азот. През зимата растението не се опложда. Органичните и минералните превръзки са подходящи за коприва, но е по-добре да се използва поташ в размер на 0,5 g на 1 литър вода. Те се внасят веднъж седмично.

Характеристики на зимните грижи

Колеусът се отглежда главно като едногодишен, но трайни насаждения също са често срещани. При подготовката на цвете за зимата поливането се свежда до него. Трябва обаче да се внимава земята да не изсъхне. Подхранването се спира през зимата и температурният режим е не повече от 18 ° C.

Подрязване на колеус

Подрязването на тези растения се извършва за различни цели и по различно време на годината:

  • когато копривата достигне необходимия размер по височина, тогава тя се отрязва, така че вътрешният Колеус започва да натрупва зелената маса;
  • три седмици след мотика за добро бразда;
  • резитбата може да се направи, за да се оформи, но това се прави, когато растението вече е станало буйно;
  • през пролетта цветето се нуждае от сезонна резитба. След зимата растението изглежда напълно непривлекателно, така че трябва да го отрежете колкото е възможно повече, оставяйки само 3-4 пъпки;
  • за присаждане трябва да отрежете стари издънки, които се намират по-близо до върха.

Забележка! Първото прищипване се извършва, когато цветето достигне височина от 4 см. През този период растението се отрязва отгоре и младите издънки.

Възпроизвеждане на Coleus

Растението се размножава много лесно. За това са подходящи два метода: чрез семена и вкореняване чрез резници.

Покълващи семена

Семената на колеус са много малки, 1 г от тях съдържа 3500 парчета. Те се засяват в контейнер и се поръсват с пясък отгоре. Сеитбата се извършва от февруари до април. Стаята трябва да поддържа температурата около 20-22 ° C. Разсадът се появява след 2-2,5 седмици.

Отглеждане от семена

Когато цветята пораснат, те се настаняват в контейнери на разстояние 2 см един от друг. Ако колеусът има две листа, той може да бъде трансплантиран в отделни саксии с диаметър 7 см. След още един месец кълновете се засаждат в контейнер с диаметър 11 см.

Семената могат да се отглеждат и в торфени таблетки. За да направите това, трябва да следвате стъпка по стъпка схема:

  1. Преди сеитбата таблетките се поливат обилно, така че торфът да набъбне и да увеличи обема си.
  2. Излишната течност трябва да се елиминира.
  3. След като разпръснат семената на земята, те леко се притискат в торфа.
  4. Контейнерите с растения се поставят на палети и се покриват с фолио.

За да не прекалявате с поливането, по-добре е да добавите влага в тигана или да напръскате саксиите с интервал от 3-4 дни.

Вкореняване на резници

Трябва да вкорените издънките от февруари до май. Те се засаждат в тави с пясък. След 8-12 дни се появяват корени. Вкоренените разсад се трансплантират в земята. Диаметърът на саксията трябва да бъде най-малко 9 см. Пясъкът се сменя с почвата, позната на тези цветя. За рязането оптималният температурен режим е 180-20 ° C, той също се нуждае от редовно поливане и добро осветление. Ако няма достатъчно светлина за разсада, тогава листата му ще се извият или ще станат леки.

След това цветето се развива интензивно в продължение на три месеца и след това се трансплантира в контейнер с диаметър 11 cm.

Забележка! Можете също така да поставите стрък колеус във вода и да изчакате, докато има корени.

Снимайте с корен

Трансплантация на колеус

Ако Coleus се отглежда като едногодишно растение, тогава не се нуждае от трансплантация. В противен случай трябва да се прави на всеки 2 или 3 години. Необходима е и трансплантация, ако саксията с цветя е станала твърде малка.

Преди да извадите цветето от контейнера, трябва да го напоите добре и след това внимателно да извадите и да отърсите цялата стара земя от корените.

Има много разновидности на Coleus, така че няма да е толкова лесно да изберете любимите си. Въпреки това, всеки от тях ще бъде отлична декорация за градина или дом.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина