Колумни - домашни грижи и отглеждане

Колумни е представител на семейство Геснериеви, което има повече от 190 растителни вида. Донесен е от тропическите райони на Съединените щати, където е израснал върху паднали стволове и дървета.

Цвете на колона: домашни грижи

Растението цъфти през зимата или началото на пролетта, след летния сезон в южното полукълбо.

общо описание

Columnea е цвете, което е многогодишен представител на ампелни тревисти растения от семейство Геснериеви. Основните отличителни черти са ярко оцветените цветя и увисналите стъбла. Каскадните лози могат да достигнат до 10 см, крехки на допир, въпреки че изглеждат впечатляващо.

Гледката на Шида

Листата са насочени към върха и са овални или сърцевидни с лъскава повърхност. Листата могат да растат от 4 до 10 см, цветята се образуват от основата им и са разположени по-близо до средата на стъблото. Цветята идват в жълти, оранжеви и розови нюанси.

Контрол на температурата и осветление

Това е топлолюбиво и светлолюбиво растение. Светлината е необходима в големи количества и трябва да бъде мека и разсеяна. Не трябва да поставяте растението в открити пространства на открито, тъй като колоната негативно възприема пряката слънчева светлина и течение.

Температурата трябва да се поддържа между 24 ° C и 27 ° C. Ако въздухът е влажен, той може да бъде малко по-висок. През зимата храстът се поддържа на хладно при средна температура от 17 ° C. Това стимулира продуктивната поява на нови цветни пъпки.

Гледката на Шадиан

Поливане на колона и влажност на въздуха

Columnea е посетител от тропически климат, който обича влажен въздух. Ако листата са станали гладки, се извършва пръскане и когато върху тях има вили, по-добре е да се направи с водна мъгла.

По-добре е да използвате вода за напояване при стайна температура не по-ниска от 20 ° С. Преди поливане трябва да се филтрира, тъй като колоната не реагира добре на вар и може да умре. Колкото по-масивно е растението, толкова повече вода използва. През лятото се организира обилно поливане, през зимата - умерено.

За ваша информация! За да не застоява водата, в саксията с растението се прави дренаж и се монтира тава за оттичане на излишната вода.

Изисквания към почвата и торовете

Растението обича субстрат с много хранителни вещества. В продажба в специализирани магазини има готов с подходящ състав. Може да се смесва и с частици въглен, пепел и мъх.

Важно! Цветето може да се развива в обикновена универсална почва, но когато се използват специализирани смеси, то ще расте и ще се развива по-добре.

В топлите периоди храненето се извършва 1 път на 12-15 дни. Най-добре реагира на течни формулировки. По време на периода на цъфтеж се използват торове за цъфтящи растения. През студените сезони храненето трябва да се извършва по-рядко - веднъж на 4 седмици.

Размножаване чрез резници

Размножаването чрез резници е универсален метод за всяко време на годината. 7-10 см с няколко листа се изрязват от големи клони и се поставят в утаена вода. Може да се засажда веднага и да се полива при нужда.

Изглед към Кракатау

Формиране на растения

Темпът на растеж на растението е колосален. През първата година растежът на леторастите ще бъде до 50 cm.По време на развитието стъблата стават голи, често грешките по време на грижите водят до това.

За стимулиране на бъдещия цъфтеж е необходимо всяка година да се режат (когато цветята изсъхнат). Части от издънките се отрязват, а някои от тях се вкореняват, за да се получат нови храстови колони.

Защо колоната не цъфти

Columnea е посетител от тропиците, така че е много чувствителна към температурните промени в стаята и нивото на влажност. Ако режимът не бъде спазен, той спира да дава цветя, листата могат да изсъхнат и да пожълтеят, а ако липсва влага, растението може да умре.

Също така не си струва да прекалявате с поливането, корените могат да започнат да гният поради застояла влага и растението ще умре.

Болести и вредители

Вредителите и болестите практически не застрашават този вид, но той може да бъде податлив на появата на:

  • листни въшки;
  • насекоми;
  • кърлежи;
  • трипс.

Важно! Можете да унищожите паразитите, като напръскате колоната с инсектициди.

Ако поливането е твърде активно, върху издънките и в корените може да се развие сиво гниене. Ако заразената зона е малка, издънките се отрязват и трансплантират с колонеа, като се обработват с фунгицид. Ако по-голямата част от растението е засегната, тогава се изрязват здрави резници и болното цвете се унищожава.

Трудности при отглеждане

Домашните грижи не винаги ще бъдат лесна задача. Ако не е възможно да се поддържа определен температурен режим и светлина в помещението, могат да възникнат проблеми с отглеждането на растение.

Карнавален изглед

Последиците от грешките, допуснати при грижа за растение

Неправилно изградената грижа за колоната може да причини непоправима вреда.

За ваша информация! Важно е да забележите отклонения навреме и да започнете да се справяте с тях.

Основните грешки и тяхното коригиране:

  • появата на кафяви петна по листата означава, че за поливане се използва твърде студена вода. Оптималната температура за напояване е 19-20 ° C;
  • гниене в корените, появата на гъбички - твърде интензивно поливане. Болните части на растението се отстраняват и трансплантират в нова почва;
  • появата на мухъл, показва прекалено влажна среда. Отстранете болните части на растението, третирайте с фунгицид и намалете общата влага;
  • листата се оцветяват и пребледняват поради излагане на пряка слънчева светлина. Преместете растението в стая с по-мека светлина;
  • листата падат и изсъхват - знак, че растението няма достатъчно влага за цял живот. По-често пръскане;
  • появата на паяжина между листата означава нападение от паяк. Растението се напръсква със специален инсектицид. За профилактика те не позволяват прекомерна сухота и често се пръскат. Кърлежите не обичат суха среда.

Има ли нужда от по-студен период на почивка

Периодът на покой е един от най-важните етапи в цикъла на растенията. След края на цъфтежа (през есента) се полагат пъпки за следващия сезон. За този период температурата в помещението е настроена на около 10-12 ° C. След 40-50 дни ще започнат да се появяват пъпки, след което растението трябва да бъде пренесено на по-топло място с температура 17-19 ° C.

Популярни сортове

В Русия най-популярни са следните сортове цветя:

Калувал на Колумб

Това е растение с лъскави листа от тъмнозелени нюанси.

За ваша информация! Във фазата на активен цъфтеж той е покрит с много ярко жълти цветя с червен кант по ръба на венчелистчетата.

Columnea Krakatoa

Името си получи заради приликата си с вулкан. Това е вид ампелна Columnea, чиито издънки са повдигнати в основата. Има много тънки листа с тъмнозелени тонове. Цветята са със среден размер в червени и оранжеви нюанси.

Колумб Шейдиан

Видът е роден в Мексико, представляващ разстилащ се храст с висящи клони. Дълги, удължени листа с плътно мъх, от външната страна на ворсинките са бели, от вътрешната страна са червеникави. Columnea Schiedeana има големи цветя с плътна купчина.Цветът е разнороден (върху жълтия масив има бургундски петна).

Възгледът на Аргут

Колумб Аргут

Видове Columnea, донесени от Панама, с издънки до един и половина метра и масивни лози с обилно мъх. Листата са лъскави, стесняващи се към края. Цветовете се образуват на групи от пазвите на листата. Цветът на цветята е червено-оранжев с жълтеникави петна по венчелистчетата.

Колумб Шида

Месесто растение с гъвкави стъбла и червеникаво мъх. От долната страна на листата има червени люспи. Лозата достига до 1,5 м, а размерът на листата е до 10 см. Цветовете с жълти цветове с кафяви петна растат по цялата дължина.

За ваша информация! При спазване на основните правила за растение като колумб, грижите за дома не са затруднени и ще се чувстват чудесно на всяко място: у дома или в страната.

Ако засаждането се извърши правилно и се грижи правилно, всяка година то ще радва с обилен цъфтеж. Основното нещо е да се спазва температурният режим, да се поддържа влажност и да се почистват старите издънки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина