Стайни дървета - лавров, нолина или дърво бутилка, хвойна

Вътрешните дървета изглеждат грандиозно в просторни стаи. Техните големи размери и добре поддържан външен вид няма да оставят безразличен нито един гост. Джуджетата (бонсай) изглеждат не по-малко красиви и екзотични в апартаментите.

Домашни дървета в интериора

Стайните растения са един от елементите на дизайна, който ви позволява да създадете уютна домашна обстановка в апартамент или къща. Те се вписват перфектно във всеки интериор и могат или да го допълнят, или да се превърнат в неговия основен ключов елемент.

Различни закрити дървета в саксии или вани с височина над 1 метър са се доказали отлично.

Те се използват за украса не само на жилищни помещения, но и на офиси, кафенета, магазини, а също така се отглеждат в оранжерии и летни градини.

Декоративни дървета за дома

Когато поставяте нови растения, се препоръчва незабавно да изберете място за тях в къщата, за да не преместите саксията по-късно. Те трябва да бъдат защитени от течение и пряка слънчева светлина. Също така, за нормалното развитие на растението, мястото трябва да е достатъчно светло.

Закритите дървета имат следните цели:

 • те като обикновените билкови растения излъчват кислород и абсорбират въглероден диоксид;
 • много от тях отделят фитонциди, като по този начин дезинфекцират въздуха;
 • добре подходящ за зониране на пространството на големи стаи;
 • въздухът в помещението се овлажнява поради изпаряването на влагата от повърхността на листата;
 • украсете проблемни зони в стаята от дизайнерска гледна точка.

Имайки няколко закрити дървета, можете да имитирате гора в московски апартамент.

Мини дървета в саксии

Друг популярен вариант за отглеждане на закрити дървета е бонсай или миниатюрно дърво, което расте в плитък контейнер. Нарича се още изкуството да го отглеждаш.

Обикновено растението е точно копие на естествено растящо дърво. Изкуството да отглеждаш бонсай възниква в Китай преди нашата ера. Освен това тази техника беше подобрена в Япония.

Бонсай

За бонсай са подходящи дървета с малки листа и които бързо растат нови клони след образуване на резитба. В момента в този стил се отглеждат около 400 вида дървета. Единични бонсай и композиции от няколко растения изглеждат красиви. Височината на бонсай варира от 20 до 100 cm.

За да се придаде желаната форма на клоните, се използва тел. С негова помощ клоните се връзват и им се дава посоката на растеж. След като клоните запомнят тази нова позиция, жицата се отстранява.

Непретенциозни дървета за апартамент

Поради високия ритъм на живот много собственици на апартаменти избират растения, които не изискват специални грижи.

Най-непретенциозните дървета за отглеждане на закрито са:

 • цитрусови плодове;
 • фикуси;
 • палми,
 • кафе;
 • лавров;
 • хляб;
 • бутилка и други дървета и храсти.

Дърво за бутилки на Нолин

Растението получи името си поради сходството на формата на багажника и бутилката.Освен това се нарича още крак на слона.

Нолина или Бокарнея

Растението е родено в южната част на САЩ и северната част на Мексико. На тези места дъждовете са рядкост. Следователно, тази форма на ствола позволява на дървото да натрупва влага и да оцелява по време на периоди на суша. По време на дъждовете удебеляването или каудексът се увеличава. В процеса на изразходване на водните запаси на нолина каудексът намалява по размер, кората отдолу се събира на гънки.

Плътната корона се състои от жилави и тесни листа. Поради това изпаряването на вода практически не се случва. Освен това короната покрива каудекса и по този начин елиминира прегряването на цевта.

Корените на Bokarnea са повърхностни, адаптирани към бедна скалиста почва с тънък плодороден слой. Затова за отглеждането му е подходяща широка и плитка саксия.

Цевта е достатъчно здрава, трудно е да я повредите на животни и деца. Nolina се цени както от опитни производители на цветя, така и от начинаещи любители на отглеждането на екзотични новости.

Видове вътрешен нолин

В природата има около 30 вида бокарнея. В стайното цветарство обаче се отглежда само бокарней. При естествени условия достига височина от 10 м, на закрито расте до 1,5 м височина.

Бокарнеа се наведе

Домашната грижа за дървото от бутилки е проста. Основното нещо е да следвате основните препоръки.

Режим на поливане

През пролетта и лятото дървото за закрити бутилки се полива обилно. За това се препоръчва използването на метода за потапяне на саксията с контейнер с вода. Завършете поливането, когато земята е напълно мокра. След това трябва да се остави да се отцеди излишната вода.

Почвата в саксията трябва да изсъхне между поливанията. Те обикновено се извършват веднъж седмично.

При горещо време домашните грижи за дървото за бутилки нолин включват сутрешни или вечерни спрейове. Също така е необходимо да изтриете листата му с влажна кърпа, за да премахнете праха.

Ако растението не е удовлетворено от период на покой през зимата, тогава поливането също се организира по това време на годината.

Подхранване

Бокарнеята расте в естествени условия на бедни почви, така че не се нуждае от специално хранене. Ако е необходимо, можете да наторите дървото с течни минерални торове. Подхранването се извършва не повече от 1 път на 2-3 седмици. Те могат да се редуват с органични. За нолина използвайте половината доза минерални торове от препоръчаната в инструкциите.

Торовете се внасят след или по време на поливане.

Грижа за цъфтежа

Цветовете на нолина са кремави на цвят и се събират на метлици. Въпреки това, bokarnea не цъфти в условия на закрито.

Грижи за почивка

През зимата нолините имат период на почивка. Температурата се поддържа на + 10 ° С. В естествени условия нолина спокойно понася малки отрицателни температури.

Ако растението е в период на почивка, то то не се нуждае от поливане. Nolina ще има достатъчно влага, съхранявана в каудекса.

Внимание! Бокарнеята понася сушата по-добре от застоялата вода.

Поливането на дървото е необходимо само ако багажникът е набръчкан отдолу.

Подготовка за зимата

През есента температурата постепенно се намалява до + 10 ° C. Също така, интервалите между поливанията постепенно се увеличават. Не забравяйте да спрете храненето с азот през този период.

Лавров

Друго вечнозелено дърво за дома е благородният лавр. В естествени условия расте в средиземноморските страни, където достига височина от 12 метра. Лаврът живее около 300 години или повече.

Листата се използват в готвенето. Етерично лаврово масло се използва в медицината и парфюмерията. Дървото се смята за символ на безсмъртие и сила. Интересен факт е, че шампиони, поети и победители в битки бяха увенчани с лавров венец.

Като домашно растение

Лавровият като стайно растение може да се отглежда както като дърво, така и като храст. Лесно е да се грижим за него.

Домашен лавр

За да може лаврът да се развива нормално, той се трансплантира на всеки две до три години. За дървото се избира по-голяма (2-3 см в диаметър) саксия.Леката почва е подходяща за растението. В млада възраст лаврът се трансплантира всяка година, при възрастни - веднъж на 3 или 4 години.

Болестите рядко засягат дървото. Това се дължи главно на нарушаването на техниките за земеделско отглеждане. У дома расте 15 години и достига височина около половин метър. Размножаването се извършва чрез резници, семена и наслояване.

Режим на поливане

За правилна грижа за лавровината у дома, трябва да спазвате режима на поливане. През лятото се полива 1-2 пъти на ден, в зависимост от сухотата на въздуха и температурата в помещението.

Поливането трябва да е в изобилие, но цветето не трябва да се залива. Това може да доведе до заболяване на кореновата система. Затова в саксията е подреден добър дренаж.

Растението нормално понася краткотрайна суша. Поливането се извършва с мека и топла вода.

Растението обича влажен въздух, затова в горещите дни е показано пръскане на короната от спрей бутилка с топла, утаена вода до 2 пъти на ден.

Подхранване

По време на вегетационния период лаврът рядко се храни. Обикновено те извършват 1 подхранване на месец със сложен минерален тор.

Внимание! Подхранването винаги се извършва само след поливане. Това е необходимо, за да се предотврати попарването на кореновата система на растението.

Грижа за цъфтежа

Лавровите цветя са малки, жълти на цвят. Дървото обаче цъфти предимно когато се отглежда на открито, а не на закрито.

За добро развитие растението се нуждае от разсеяно осветление. Лорелът може дори да се развива на сянка, но се страхува от пряка слънчева светлина.

Цвете на лаврово дърво

Расте добре през пролетта и лятото при температури от 20 ° C до 26 ° C. За да не се разболее растението, мястото, в което се намира саксията с цветя, трябва да бъде защитено от течение. През лятото е препоръчително да го изнесете на чист въздух: на балкона или в градината.

Грижи за почивка

Периодът на покой започва през октомври и завършва през март. За почивка на растението е необходимо да се настрои вътрешната температура в диапазона от 12 ° C до 15 ° C. Дървото може да издържи краткотрайно излагане на отрицателни температури.

Растението се полива рядко. Основното нещо по това време е да се предотврати изсъхването на земята. Подхранването не се извършва през зимата.

Подготовка за зимата

За да може растението да навлезе в период на покой без стрес, поливането постепенно се намалява както по обем, така и по честота. Санитарната резитба се извършва през ноември.

Хвойна на закрито

Хвойни (Juniperus) принадлежат към семейство Кипарисови. Това вечнозелено дърво или храст се разпространява от Арктика до планински райони със субтропичен климат. Майсторите създават красиви дървени занаяти от него, растенията често се използват от ландшафтните дизайнери за украса на цветни лехи и живи плетове.

Хвойна в ландшафтен дизайн

У дома най-често се отглеждат китайски и солидни хвойни.

В апартамента закритата хвойна перфектно почиства въздуха от вредните микроорганизми, е естествен фитонцид, помага за укрепване на нервната и имунната система.

Размножава се чрез наслояване, резници, присадки и зърнени култури или семена, които се намират в горските плодове (шишарки). Най-удобният начин е развъждането с резници и наслояване.

При естествени условия височината на хвойна може да достигне 30 м. На практика не боледува и не се уврежда от вредители.

Някои видове имат твърди тръни, така че трябва да предпазвате ръцете си, когато се грижите за тях. Продължителността на живота е до 600 години.

Хвойна се поддава на отливане. От него се отглежда бонсай.

Хвойна бонсай

За закритата хвойна е важно да се създадат благоприятни условия. Тези растения изискват светлина, така че е избрано добре осветено място за саксия с цветя. Желателно е на това място да се организира добра циркулация на въздуха.

При засаждане в контейнер трябва да се подреди дренажен слой от счупена тухла или среден чакъл.

Униперус може да расте на изчерпани почви, но процъфтява по-добре на леки субстрати. За почвата се смесват торф, пясък и тревна почва.

Режим на поливане

Растението се нуждае от умерено поливане за нормален растеж. При горещо време униперусът се полива веднъж на 2-3 дни, в зависимост от скоростта на изсъхване на почвата.

Внимание! Хвойна не понася застояла вода.

Ако лятото е горещо, тогава се показва пръскане с топла, утаена вода.

Подхранване

По време на вегетацията дървото се подхранва с минерални съединения на всеки две седмици. Торовете се разтварят във вода за напояване.

Грижа за цъфтежа

Горещият въздух е разрушителен за него, затова е по-добре да се поддържа температурата в помещението + 20-25 ° С. Не се препоръчва да поставяте растението близо до радиатор.

За нормалното развитие на хвойната е необходимо да се организира достатъчно дифузно осветление. Необходимо е да се изключи пряката слънчева светлина върху короната.

Грижи за почивка

По това време въздухът в стаята трябва да е хладен. Температурата се поддържа на + 12 ° С. Не преохлаждайте закритата хвойна. На лоджия може да се организира растение за зимуване.

През зимата растението трябва да получава достатъчно светлина, поради което не се препоръчва да го поставяте в тъмни помещения.

Поливането и подхранването не се извършват през зимата. Ако растението се държи в стаята, тогава в този случай хвойната се полива само когато земната кома изсъхне. За да проверите сухотата на почвата, трябва да залепите дървена пръчка в нея. Ако само горният слой на земята е сух, тогава поливането не се извършва.

Подготовка за зимата

През есенния период подхранването се намалява и се извършва веднъж седмично. От ноември хвойната не се опложда.

Ако дървото е на балкона или в градината, тогава самата температура естествено постепенно намалява, подготвяйки растението за зимуване. Ако Uniperus е на закрито, тогава в този случай температурата също трябва постепенно да се намалява. Това ще избегне стреса, когато растението се премести в среда с по-ниска температура.

Стайни дървета в интериора

Стайните дървета се отглеждат лесно. Те ще придадат писък на интериора на всеки дом.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина