Стайни растения за тъмни стаи и стаи

Жителите на първите етажи и апартаменти, обърнати на север, са принудени да се примирят с постоянния здрач. Това обаче изобщо не означава, че е необходимо да се изоставят цветята. Има закрити растения за тъмни стаи - такива, които се чувстват комфортно дори без слънчева светлина.

Стайни растения за тъмни стаи и стаи

При такива условия следните представители на флората се развиват свободно.

Arrowroot

Arrowroot е многогодишно растение, непретенциозно в грижите. Расте добре в затъмнени стаи, като вдига големи листа нагоре. Основното, което трябва да се спазва, е температурният режим: 20-25 ° С през лятото и 17-18 ° С през зимата. По време на останалата част от растението, от октомври до февруари, е по-добре да го понижите до 18-20 ° C.

Много растения живеят добре на сянка

Важно! Arrowroot обича обилното поливане и не толерира течение, поради което е нежелателно да го държите на перваза на прозореца.

Всички сухи листа трябва да бъдат отрязани и за по-добър растеж, трансплантирайте през пролетта. В този случай е по-добре да изберете малка саксия, тъй като кореновата система на растението е малка. Размножаването става чрез издънки, но цъфтежът в плен е много рядък.

Растението има положителен ефект върху хората: подобрява съня, пречиства въздуха в къщата. Смята се, че цъфтящата маранта обещава значително подобрение в материалното благосъстояние.

Кодиаум

Растение, родено в Малайзия, с големи листа (до 30 см) с голямо разнообразие от форми и цветове, в зависимост от вида. Той е доста непретенциозен в поддръжката: основните му изисквания са постоянна влажност, без течение и пряка слънчева светлина и постоянна температура 22-25 ° C. В същото време през зимата можете да намалите температурата на въздуха до 18 ° C, но не и по-ниско, тъй като листата ще избледнеят и окапнат.

При домашното отглеждане те цъфтят изключително рядко, с малки съцветия, които на практика се губят на фона на ярка зеленина. Размножава се чрез резници или листа. Младите растения се нуждаят от ежегодна пролетна трансплантация в малко по-голяма саксия, възрастните растения трябва да се трансплантират поне веднъж на 2-3 години. Всяка година трябва да подхранвате кодиума през пролетта със специални водоразтворими превръзки.

Забележка! Саксията трябва да има дренаж от експандирана глина, а почвата трябва да се състои от тревна, листна или хумусна почва със задължително добавяне на достатъчно количество пясък и торф.

Сансевиерия

Най-непретенциозното широколистно многогодишно растение. Той няма горни граници на околната температура, но не го харесва, когато стане по-студено от 17 ° C. Той толерира твърдо липсата на поливане, но излишъкът му за растението е разрушителен. Не понася течения и пряка слънчева светлина, така че ще расте най-добре на перваза на прозореца на изток или запад. Цъфти на малки съцветия и е изключително рядко. Обича трансплантацията, тъй като расте веднъж годишно през пролетта, след което се нуждае от подхранване. Почвата трябва да е добре дренирана и да съдържа пясък, торф, трева и хумус.

Сансевиерия може да изглежда напълно различно.

Стайни растения, които не се нуждаят от слънчева светлина

Има и такива екземпляри, които изобщо не се нуждаят от слънцето.

Филодендрон

Широколистно растение, принадлежащо към семейство Aroid, или по прост начин лиана.Филодендроните като домашни растения са подходящи за тъмни стаи, те са доста непретенциозни. Невъзможно е обаче да ги лишите напълно от светлина, както и да ги поставите на пряка слънчева светлина.

Цветята растат вертикално, имат както основни корени, така и въздушни, които в дивата природа се придържат към дърветата. У дома можете да поставите колона с кокосови влакна за това, това ще осигури допълнително хранене на растението. Температурният режим трябва да се поддържа в рамките на 20-25 ° С през лятото и не по-ниско от 15 ° С през зимата.

Филодендроните не обичат прекомерната влажност на почвата, но имат и негативно отношение към изсушаването му. Необходимо е да се прилага своевременно подхранване и да се извършва резитба през пролетта.

Важно! Лозовият сок е отровен и може да раздразни лигавиците.

Японска фатсия

Вечнозелено, бързорастящо растение. Той обича температурите от 23-27 ° C и има лошо отношение към течението и яркото слънце. Големите зелени листа служат като индикатор за комфорта на фатсията; за всякакви промени в техния външен вид и положение си струва да се търси причината: твърде обилно поливане или суха почва, течение, студено или парещо слънце. Добре дренираната почва, навременното подхранване и резитба ще направят фатсията особено красива.

Необходимо е да се пресади растението, докато расте в малко по-голяма саксия.

Забележка! Сокът Fatsia може да причини алергични реакции, така че е по-добре да извършвате всякакви манипулации с ръкавици.

Фитония

Най-капризните стайни растения, които не понасят пълно потъмняване, но също така не се нуждаят от светлината на пряка слънчева светлина. Освен това растението има изключително негативно отношение както към топлината, така и към студа, проливането на листата или промяната на цвета им. Той също така изисква поддържане на влажна и топла среда.

Най-доброто място би било източната или западната страна, но си струва да се помни необходимостта от разсеяна светлина. През зимата можете да преместите цветето на южния прозорец или под флуоресцентни лампи или фитолампи. Трябва да се поддържа постоянна температура около 21 ° C, а оптималната влажност трябва да бъде 85%.

За ваша информация! Най-големият успех може да бъде постигнат чрез поставяне на Fittonia във флорариум или палударий, който формира собствен микроклимат и опростява грижите за растенията.

За изключителната красота и разнообразие на Fittonia, можете да й простите капризността

Кордилина

Това растение е популярно наричано „дървото на късмета“. Дългите му тесни листа имат ярка граница, което го прави прекрасна декорация за всеки интериор. Сортовете кордилин са домашни цветя, които не обичат пряката слънчева светлина, но също така не понасят здрач, като предпочитат разсеяното осветление.

В грижата те са съвсем прости: температурата не трябва да надвишава 24 ° C и да падне под 18 ° C, почвата трябва да е влажна, но не прекалено и още повече да не е пресушена. Проектите са особено опасни.

При спазване на тези прости правила, кордилина ще зарадва със своя ярък и богат цвят и добър растеж.

Какви стайни растения да засадите на тъмната страна

За тъмната страна на апартамента следните цветя са най-добрите варианти.

Аглаонема

Повечето стайни цветя за тъмни помещения са изключително широколистни екземпляри и аглаонема не прави изключение. Неговата достатъчна непретенциозност към осветлението се комбинира със строги изисквания за поливане, влажност и температурни условия. Това обаче изглежда трудно само на пръв поглед: най-важното при отглеждането на тези цветя е да се избягват течения.

Важно! Сокът от аглаонема може да раздразни кожата.

Моминска коса

Растение, което принадлежи към папрати. Невероятният му външен вид го прави особено приятен за отглеждане в домашни условия, а непретенциозността му позволява дори начинаещи да се справят с него.

Maidenhair предпочита затъмнени места, така че западните и северните прозорци са подходящи. Изисква постоянна влажност на почвата, така че през лятото се полива 2 пъти седмично, а през зимата - 1 път.В този случай поливането се извършва чрез потапяне на долната част на саксията във вода за 20-30 минути.

Температурата не трябва да надвишава 22 ° C, а ако се планира изпращането на растението в хибернация, тогава 15 ° C. Не обича чернови.

Хамедорея

Ако се интересувате от цветя, които не се нуждаят от слънчева светлина, закритата хамедорея е идеалното решение. Те абсолютно спокойно реагират на липсата на слънчева светлина, но ако не получат поливане или сух въздух, започват да умират. Също така растението има отрицателно отношение към внезапните температурни промени, така че е необходимо то да осигури подходящ температурен режим: 12-16 ° C през зимата и 22-27 ° C през лятото.

"Ефирността" на растението привлича гледките както на производителите на цветя, така и на техните гости

Монстера

Монстера принадлежи към семейство Лиан и често се отглежда като стайно цвете, което не изисква много светлина и перфектно йонизира въздуха в стаята, където расте. В същото време, подобно на други лозя, чудовищата са взискателни към влажността и честотата на поливане, а също така не обичат течения и студ. Температурата в помещението, където стоят тези растения, не трябва да пада под 10 ° С, оптималните минимални стойности са 16-18 ° С.

Това не означава, че има растения, на които им е удобно да живеят в абсолютна тъмнина, но повечето папрати, лиани и някои сукуленти растат добре без ярко осветление, радвайки окото със своите необикновени тонове. Спазвайки простите съвети, общи за всички тези растения, можете да се насладите на ярката зеленина, дори да живеете в апартамент с прозорци, гледащи на север.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина