Цвете Кордилина - видове, сортове, как да се грижим

Красивото, цветно цвете Кордилина спечели любовта на производителите на цветя не само на външен вид. Той няма специални изисквания за грижи, той не расте твърде бързо, освобождавайки широки цветни листа. Такъв фито-приятел ще се установи в къщата за дълго време, основното е да знаете само няколко тайни за този екзотичен красавец.

Как изглежда кордилина, към кое семейство принадлежи

Жив жител на субтропиците и тропиците е представен и в двете полукълба. Но към кое семейство принадлежи кордилина все още се спори. Семейството на агаве, аспержи или драцен са три варианта на връзката на тази екзотика. Но в Русия самите жители класифицират цветето и го наричат ​​драцена кордилина без никакви проблеми.

Апикалната кордилина удря с красиви листа

Кордилина е цвете, което е висок храст или полухраст, някои видове приличат на дървета.

 • В дивата природа расте до 40 метра височина. У дома той може да достигне 1,5 метра.
 • Багажникът е покрит с дълги листа на дръжки.
 • Листата са или ланцетни или мечовидни.
 • Цвят - яркозелени, цветни сортове са украсени с розови, бели, жълти ивици.
 • Видове като кордилина фрутикоза са способни да изхвърлят страничните издънки и да се разклоняват.
 • Съцветието прилича на метлица.

За справка! Много видове издават приятен аромат по време на цъфтежа. У дома цъфти рядко и не с такава интензивност.

Лечебни свойства

Корените на растението се използват като антисептик и при лечение на бъбречни заболявания, като диуретик.

Накратко за историята на появата

Въпреки че кордилина се е разпространила из всички субтропици и тропици на планетата, люлката на екзотиката са Индийските острови. От Полинезия растението стигна до Хавайските острови и Нова Зеландия. Донесено е нарочно, като култивирано растение.

Коренищата се използват за храна, те са много засищащи и сладки. А листата се добавят към салати, откъдето идва и прякорът на растението - зелевото дърво.

Често срещани сортове

Сред всички 20 сорта растения най-популярни са тези с ярки и пъстри листа:

 • Кордилина юг направо. Тази красота много прилича на Драцена. Късият ствол има тънки и удължени листа. Храстът расте до метър височина.
 • Трицветният сорт принадлежи към апикалния тип кордилина. На една листна плоча на този храст се комбинират зелени, кремави и розови тонове.

Кордилина киви (изглед отгоре).

 • Cordilina green Kiwi е гъст храст с яркозелени листа с жълти ивици и малинова граница. Сортовете румба и танго имат един и същи цвят само без жълтите ивици, поради което често се бъркат с киви.
 • Шоколадовата кралица е красива комбинация от зелени, шоколадови, бели и лилави ивици върху листна плоча.
 • Кордилина е червена или апикална. Необичайният червен цвят на широките листа на тази палма е хипнотизиращ. При липса на светлина листата му са зелени с червени ивици.

Различните сортове цветя често се комбинират на един палет в цветни смеси.Разнообразието от растителни нюанси създава прекрасна композиция.

Кордилина - домашни грижи

Разнообразните храстови сортове поддържат обилно осветление. А тропическият климат на родината е оставил любов към влагата и топлината. За останалата част от грижите кордилина не изисква специални умения, тя е в състояние да се примири с условията на живот в апартамента.

Австралийска кордилина.

Температура

По отношение на температурата е важно да се поддържа стабилност. Растението няма да толерира температурни промени, дори от течение.

Комфортната температура за растеж е 18-23 ° C. През топлия сезон растението може да бъде изнесено на открито. В този случай е важно да не пропускате настъпването на студено време. Спадът на температурата под 12 ° C ще унищожи цветето.

Осветление

Източен или западен прозорец е чудесен вариант за тази "палма". Необходима е много светлина, но е важно тя да бъде разсеяна. Именно в тази комбинация листата разкриват пълната гама от богатите си цветове.

Внимание! С началото на пролетта, когато има активен растеж на зеленината, растението може да бъде изкуствено осветено, така че листата да не се простират.

Поливане

Нежните корени на палмата кордилина ще бъдат болезнени както за излишък, така и за липса на влага. Интензивността и честотата на овлажняване зависи от температурата, колкото по-висока е тя, толкова по-често трябва да бъде поливането.

Тази процедура може лесно да се регулира, докато горният слой на саксийната среда изсъхне. Студената вода насърчава гниенето.

Сорт мамбо.

Пръскане

Жител на тропиците реагира положително на високи нива на влажност и често пръскане.

При ниски температури това трябва да се прави внимателно. Излишната влага се натрупва в основата на стъблата и може да причини гниене или поява на гъбички.

 • През зимата трябва да пръскате храста не повече от веднъж месечно и само с топла вода.
 • През лятото можете да пръскате често, но не интензивно, създавайки облак влага над зеленината.

Влажност

През лятото саксия с цвете се поставя върху поднос с влажни камъчета или до саксията се поставят съдове с вода.

Грундиране

При закупуване на готова почвена смес е по-добре да се даде предпочитание на почвите за тропическа декоративна широколистна екзотика. Готовата почва ще съдържа всички необходими хранителни вещества, които ще поддържат яркия цвят на листата.

Ако смесвате субстрата сами, трябва да вземете предвид, че растението се нуждае от питателна, но в същото време лека почва. Торът (задължително изгнил), копка земя служи като хранителна основа. Листата почва и пясъкът ще олекотят сместа.

Подхранване

За да се запази необичайният цвят на листата, е важно да се попълни почвата с пълна гама от микро и макро елементи. За баланса на хранителните вещества трябва да изберете сложни торове или специални за декоративни листни стайни цветя.

От началото на активния растеж до късната есен честотата на подхранването е веднъж на 7-10 дни. Ако условията за отглеждане през зимния период не се променят и растението не е удовлетворено от режима на почивка, могат да се прилагат допълнителни храни веднъж месечно.

Внимание! Важно е през този период да подчертаете зелените, за да не побледнее и да се разтегне.

Сортът Edge се нуждае от допълващи храни през цялата година

Особености на грижите през зимата, период на покой

През зимата, поради намаляването на осветлението, кордилина може да бъде поставена в режим на заспиване. За това температурата се намалява до 15-18 ° C.

В същото време влагата се намалява, а допълващите храни се премахват напълно. За да се предотврати разтягането на листата, цветето се отстранява от прозореца и саксията се поставя в полусянка. След период на покой растението расте по-интензивно зелената си маса.

Ако е възможно да се подчертае зелените, температурата и влагата остават в нормалните граници.

Кога и как цъфти

Вече възрастни екземпляри цъфтят и само при подходящи условия. През лятото се изхвърля висока бургундска метла.

Цветята приличат на звезди в края на продълговата тръба.Кремообразно бяло люляково или розово с куп жълти тичинки.

В процеса на цъфтежа те увиват венчелистчетата си. Цветята се състоят от шест венчелистчета, 5-7 тичинки в центъра.

Растението цъфти през лятото и избледнява много бързо. Ако кордилина е удобна, тя може да изхвърли дръжката по друго време на годината.

Промени в грижите по време на цъфтежа

Веднага след като цветето пусне стрелката на дръжката, важно е да се насочи вниманието към режима на овлажняване на въздуха и поливане. Сухостта на почвата през този период може да повлияе на външния вид и здравето на цветето. Цъфтежът се поддържа от "непланирано" хранене.

След увяхване метлицата се отрязва, така че растението да не губи енергия за узряване на плодове и семена.

Цъфтят в дивата природа

Подрязване

Кордилина се поддава добре на формоване на корона. Независимо дали става въпрос за храст, дърво или палма, резитбата само ще подобри външния вид и скоростта на растеж на екзотичните растения.

Внимание! Резниците след процедурата са подходящи за получаване на нови растения.

Как се възпроизвежда кордилина

Домашните грижи и възпроизвеждането са неусложнени. Кордилина лесно пониква, както във вода, така и в почвата. То също толкова бързо се вкоренява. И можете да получите ново растение по няколко начина.

Покълващи семена

Не особено популярен начин. С времето семената губят кълняемостта си, затова е важно те да са пресни, но узрели.

Семената се засяват в началото на пролетта. Смес от пясък и торф се изсипва в обща кутия или саксия. Семената се засяват на влажна земя, кутията се покрива със стъкло или фолио.

Температурата за разсад не трябва да пада под 25 ° C. Оптималната влажност е 60% - за равномерно овлажняване е по-добре да се пръска вода от спрей бутилка.

След появата на няколко истински листа разсадът е готов за бране в отделни саксии. Младо цвете кордилина изисква по-внимателни домашни грижи, особено за поливане.

Вкореняване на резници

Резниците се отрязват от вече възрастни издънки, чийто ствол се е втвърдил и е променил цвета си. По-добре е да изрежете малко наклонено с остър нож с едно движение.

Дължината на рязането се изчислява от броя на възлите на клон до 4 парчета. Резниците могат да бъдат потопени във вода или директно в смес от пясък и торф. Температура на вкореняване - + 25 ° С и висока влажност. Нови листа се появяват след 2-3 седмици, което потвърждава успешното вкореняване.

Въздушно наслояване

По този начин се вкореняват кордилини, чиито издънки не се втвърдяват с времето. Огъващите се клони се закрепват с фиби към почвата в близкия саксия и се заравят в земята. Само когато на новия слой се появят няколко нови листа, издънката може да бъде отрязана от майката.

Други възможности

Някои видове кордилини освобождават въздушни корени под възлите. Те се вкореняват чудесно в саксия или торба с пръст, която трябва да се постави върху самия клон. Когато корените се появят и станат по-силни, младото растение може да бъде отсечено.

За справка! Издънките с въздушни корени могат да се размножават чрез резници. По този начин те ще пуснат корен по-бързо.

Засаждане на кордилина на улицата

Прехвърляне

Важно е да създадете въздушна възглавница в саксията по време на пресаждането. Не трошете почвата и не задълбочавайте корените на растението. Също така е важно почвената смес да бъде възможно най-лека и дишаща.

Необходима е трансплантация на младо цвете всяка пролет, преди да започне активен растеж. Възрастно растение се трансплантира веднъж на 2-3 години, но горният слой на почвата трябва да се обновява ежегодно.

Саксията трябва да има добър дренаж. Пласт от експандирана глина най-малко 3 см и няколко дупки в дъното на саксията.

Важно е да знаете! След пресаждането растението не трябва да се излага на ярка слънчева светлина в продължение на няколко дни.

Възможни нарастващи проблеми и заболявания

Драцената кординина не може да се нарече болезнена и проблемна. Но пропуските във важните моменти от нейното заминаване ще се почувстват.

Изхвърлянето на потъмнели листа преди това показва излишък на влага и начало на гнилостни процеси в саксията.

Развъждането на кордилина не е твърде трудно

Загубата на цвят е резултат от намаляването на светлината. При това не само интензивността му, но и продължителността. Това явление обикновено се наблюдава през есенно-зимния период, поради което е необходимо допълнително осветяване на зелената маса, за да се запази цветът на листата.

Ако върховете на листата изсъхнат, има няколко причини за това поведение:

 • ниска влажност;
 • липса на влага;
 • чернови.

Бързото решение на проблема няма да развали декоративния ефект на цялото растение. Но повреденото листо вече не може да бъде възстановено.

Ако листата първо пожълтеят и след това опадат, тогава това е естествен процес за растението. Старите листа просто отмират.

Вредители

Сред закритите паразити на неподправена кордилина могат да започнат мащабни насекоми, листни въшки, трипси и акари. Борбата с тях се провежда на три етапа:

 • Топъл душ за зелената част на растението. Подходящ за борба в ранните стадии на заразяване и с малък брой насекоми.
 • Обработка на листови плочи със сапунена вода.
 • Третирайте със специален препарат и, ако е необходимо, повторете след седмица.

Важно е да се контролират вредителите отделно от другите растения, като се отделя засегнатото цвете.

Внимание! Ако наблизо имаше други цветя, те също трябва да бъдат обработени.

Знаци и суеверия

Още от заселването на цветето на островите на Индия, много аборигени са засадили тази красота на входа на домовете си. Хората вярвали, че кордилина носи щастие в дома и създава благоприятна аура.

Лесно е да се грижите и такова красиво цвете. Кордилина не расте много бързо, увеличавайки зелената си маса година след година. Остава само да се вземе решение за избора на сорта на тази тропическа красота и как да се грижим за нея вече е известно.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина