Кралски здравец - условия за цъфтеж

Цветето на пеларгония често расте на первазите и балконите на много хора, но повечето от тях вярват, че се грижат за здравец. Тези растения са подобни на много, те се различават по доста непретенциозни грижи и следователно са популярни. Кралският здравец е доста рядък сред тях, въпреки че е един от най-красивите сортове с буен цъфтеж, но се различава и по своята причудливост.

Кралски здравец - какво е това цвете

Южна Африка е дом на цветето на здравец, докато пеларгонията идва от Англия, където е била кръстосана от много животновъди. Растението се отличава с буен храст, чиито къси стъбла са изцяло покрити със зелени листа. Буйният цъфтеж не се издига над зеленото, а върви наравно с него.

Кралски здравец

Стъблото е тънко, изправено, листата на отделни дръжки, покрити с малки власинки, се простират отстрани. Растението има приятен аромат. След опрашването цветните листенца приемат формата на кран или щъркелов клюн, откъдето идва и популярното наименование на здравец - кран.

Pelargonium royal има английски корени. Известен холандски професор по ботаника намери варианта на възлите още през 17 век по склоновете на планината Таблица, разположена близо до Кейптаун, откъдето по-късно го транспортира до ботаническата градина в Англия. Век по-късно пеларгонията с големи цветя е отнесена от Англия в Европа, където започват да работят по нея по-нататък. Настоящата кралска пеларгония е отгледана през 19 век от френския животновъд Джеймс Аудие.

Здравец и пеларгония

Малко хора знаят, че на первазите им се отглежда пеларгония, а не здравец. Тези цветя са доста сходни помежду си, така че не е изненадващо, че те могат да бъдат объркани. От научна гледна точка тези растения са различни, но в ежедневието малцина знаят каква е разликата между здравец и пеларгония.

Основните разлики са:

  • Околна среда за отглеждане: здравецът най-често се заселва в парцели, а пеларгонията се използва за украса на апартамент.
  • Пеларгонията има по-големи съцветия, а здравецът прилича на диво цвете.
  • Растенията имат различна устойчивост на замръзване: пеларгонията идва от южните страни, така че руският студ може да бъде опасен за него. Мушкатото е по-непретенциозно растение, поради което расте дори при неблагоприятни условия.
  • Структура на цветето: 5-8 венчелистчета от здравец имат перфектна симетрия, но в пеларгония те са симетрични само по една ос.

Внимание! Пеларгонията изисква по-внимателни грижи и затова това е друг основен критерий за избор между външно подобни цветове.

Разнообразие от царски здравец с бели и лилави цветя

Сортове стайни растения с имена, как изглеждат

В зависимост от сорта можете да получите пеларгония с различни цветове. Всеки сорт се възхищава особено от производителите на цветя и затова, въпреки трудния характер на цветята, много влюбени искат да си купят кралски в дома си.

"Мандарина"

Огненочервените или оранжевите цветя на Mandarin Royal Pelargonium често са с диаметър повече от 6 см. В средата цветът забележимо избледнява до кремаво бял цвят. От сърцевината до краищата на венчелистчетата има тънки ивици лилаво. Цветето е полумахрово с вълнообразни ръбове.

мандарина

"Мона Лиза"

Ранно цъфтящ сорт. Големите бели цветя имат пурпурни петна в сърцевината. Краищата на венчелистчетата са вълнообразни. Цъфти дълго време в сравнение с други сортове. Съцветията достигат 5 см в диаметър.

Мона Лиза

"Морвена"

Растението е доста компактно с големи бордо-черни съцветия, които изглеждат красиво на фона на ярко зелена зеленина. Растението цъфти дълго време, расте добре, като същевременно запазва декоративни свойства.

Морвен

"Елегантност Жанет"

Друг ранен сорт от кралския вид пеларгония-грандифлора. Elegance Janet има големи цветя, те са лилаво-розови с по-тъмни петна. Сортът е доста компактен, зелени листа, цъфти през студения сезон в продължение на 1,5 месеца.

Елегантност Жанет

Clerion Bright Ed

Сортът принадлежи към многофлорния сорт кралска пеларгония. Цветовете са средно големи, къдрави, вишнево-червени с черно петно ​​в основата на венчелистчетата.

Сортът цъфти обилно и дълго време, докато не се нуждае от хладна поддръжка през зимата, тъй като цъфти през лятото.

Clerion Bright Ed

Домашни грижи за кралски здравец за начинаещи

Грижата за кралски здравец у дома оправдава името му - това е доста трудно, въпреки факта, че растението ще зарадва с цъфтежа си по-малко от другите видове. Но дори капризността на цветето не спира много производители.

Правилното отглеждане предполага спазване на определени правила за грижа за цвете. С тяхна помощ няма да е трудно дори за начинаещ цветар да отгледа красива кралска пеларгония. Ще трябва обаче да се опитате да направите изплащането на кацането и напускането.

Осветеност и температурни условия

Мушкатото е светлолюбиво растение, затова се препоръчва да се отглежда по-близо до прозореца. Въпреки това, пряката слънчева светлина може да изгори листа и цветя, така че светлината трябва да се разсейва. Поддържането в тъмна стая ще допринесе за разтягането и изтъняването на стъблата. През зимата растението изобщо няма да цъфти.

Внимание! Оптималното място за отглеждане на пеларгония е засенченото западно и източно прозорче.

Грижата за кралската пеларгония включва постоянно играене с температурния режим. Растението обича топлината, поради което през лятото условията на средната зона са абсолютно подходящи за него. Най-оптималната е температурата на въздуха в диапазона 22-27 градуса. През зимата си струва да държите растението на 10-15 градуса и затова е по-добре да го изнесете на отопляема лоджия или балкон.

Правила за поливане и влажност

Поливането се регулира в зависимост от температурата на въздуха. Горещото време принуждава производителя да полива растението два пъти на ден - преди 10 и след 18 часа. Ако цветето е на закрито, тогава този брой може да бъде намален до 2 пъти седмично.

Въпреки това, през студения сезон си струва да намалите това количество наполовина. Преовлажняването на почвата допринася за загниването на корените и появата на брашнеста мана. Поливането трябва да става с преварена, утаена или дъждовна вода със стайна температура в тиган, за да не се уплътнява почвата.

Царска пеларгония на улицата

Важно! Най-горният слой на субстрата трябва да изсъхне между поливанията. Уверете се в това преди поливане. Излишъкът може да увреди кореновата система. Не трябва да се допуска и пресушаване - това може да повлияе неблагоприятно на последващия цъфтеж.

Ако въздухът в помещенията е сух, разрешено е пръскането на въздуха до саксията.Не позволявайте обаче влагата да попадне върху листата и цветята на здравец, тъй като е трудно да го понася.

Подхранване и качество на почвата

Преди да изберете тор за цвете, препоръчително е да прегледате описанието му - може да се наложи някакъв тор. Ако няма такъв знак, препоръчително е през пролетта да се въведат азотни вещества в субстрата, което ще помогне на цветето да се събуди и да започне да расте.

Когато цъфти, се препоръчва подпомагане на оплождането при образуването на нови пъпки с помощта на фосфатни торове. През зимата изобщо не се препоръчва въвеждането на каквато и да е превръзка, тъй като това може да навреди на образуването на цветя.

Размер на контейнера за цветя

Pelargonium grandiflora обича тесни саксии. Следователно, в продължение на няколко години не можете да се притеснявате за трансплантация на растение, тъй като то ще се чувства нормално, ако подхранването се извърши навреме и с високо качество. Всяка трансплантация предполага увеличаване на размера на саксията с няколко см в диаметър.

Подрязване и презасаждане

Подрязването трябва да се извършва ежегодно през периода на покой. Растението трябва да се отреже с 1/3 или 2/3. Това ще ви позволи впоследствие да получите по-буен цъфтеж, да запазите декоративния вид на цветето. Също така нормализира циркулацията на въздуха вътре в храста, предпазва го от появата на насекоми и болести.

През есента тази процедура се изисква за всички сортове и видове растения, а през пролетта всеки производител трябва сам да реши дали е необходимо или не.

Важно! На издънките трябва да има поне 3 междувъзлия. Можете да оставите само големия багажник и да премахнете останалите долни клони. В този случай се препоръчва да се изгради опора, която да поддържа крехкото стъбло.

Есенно подрязване здравец

Не се изисква често пресаждане на растението, тъй като това е вредно за здравето на цветето. Препоръчва се процедурата да се извърши, ако саксията е напълно пълна с корени. Оптималното време за това трябва да се счита за периода от февруари до април. Новопридобитото растение трябва да бъде поставено под карантина за 2 седмици, да се изчака момента, когато избледнее, и след това да се трансплантира.

Характеристики на зимните грижи

Сортовете от групата Angels не се нуждаят от зимуване; те могат да се държат на стайна температура по всяко време на годината.

За други сортове по това време температурата на въздуха пада до 10-15 градуса, а количеството поливане също намалява. Необходимо е да се спре въвеждането на превръзки.

Особености на цъфтящите растения

В зависимост от сорта здравец или пеларгония, цъфтежът се случва по различно време на годината. Но ако при обикновения здравец този период трае около 5-6 месеца, тогава кралската пеларгония е оскъдна, така че можете да се възхищавате на нейните цветя в продължение на 3-4 месеца.

С правилното съдържание можете да постигнете целогодишен цъфтеж на пеларгония, но в този случай съцветията ще бъдат по-малки, отколкото биха могли да бъдат. За да станат нормални, е необходимо да се даде почивка на цветето. След период на покой изобилието от цъфтеж ще се увеличи.

Видове и форма на цветя

Животновъдите са разработили голям брой хибриди и сортове, чиято форма, цвят и листа имат отличителни черти. Типът стая е разделен на няколко групи.

  • Бръшлян

Бръшленолистната пеларгония е ампелен вид тревисти растения. Крехките каскадни издънки могат да достигнат дължина от 1 m.

Групата започна да се нарича по някаква причина - листата й наподобяват бръшлян. Двойните и полу-двойните цветя могат да достигнат размер 5 см. Цветът варира от чисто бял до наситено черен.

Здравец от бръшлян

  • Ангел

Външно съцветията на този тип пеларгония приличат на "теменужки". Височината на растението може да достигне 35 см.

Гераниум ангел е непретенциозен в грижите, цъфти през лятото. Цветята могат да бъдат бели, розови, люлякови, люлякови.

  • Единствен по рода си

Този вид растение е едно от най-старите. Отгледан е чрез кръстосване на кралските и брилянтни сортове. Има лека пикантна миризма.

Цветята са по-малки от тези на кралския здравец и са бели или червени на цвят.

Размножаване на цветя чрез резници

Най-бързият начин за размножаване на здравец е чрез резници. Предлага се по всяко време на годината. Запасът от резници трябва да се извършва по време на пролетната резитба, те се вкореняват по-добре от другите. Клонките трябва да бъдат отрязани с дължина най-малко 5 см, които имат около 3 листа и 3 междувъзлия. Ако има съцветия, те трябва да бъдат отрязани.

Разрезът трябва да бъде обработен с активен въглен, оставен за известно време да изсъхне при стайна температура. Препоръчително е да се засаждат резници в отделни малки саксии. Те могат да бъдат пластмасови чаши с изрязани дренажни отвори. Отдолу трябва да се постави дренаж и да се добави пясък към земята.

Препоръчително е да дезинфекцирате почвата, като я поливате с вряща вода или разтвор на манган. Необходимо е да се даде на субстрата ден за охлаждане. Преди засаждането си струва да обработите посадъчния материал с ускорител на образуването на корени.

Дръжката трябва да се задълбочи в субстрата с няколко сантиметра и контейнерите с насаждения да се изнесат в слабо осветено помещение за 5 дни. След това време можете да го поставите на перваза на прозореца и да продължите да се грижите за него като за обикновено растение.

Допълнителна информация!Ако резниците не се справят и започват да пожълтяват, препоръчително е да ги поставите в оранжерия, покрита със стъкло или найлоново фолио.

Кралски резници от здравец

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Най-честите заболявания са:

  • Черен крак, характеризиращ се с омекотяване на тъканите. Невъзможно е да се спаси цветето, така че е по-добре да го унищожите. Появява се поради обилната влага.
  • Ръжда. Характеризира се с появата на кафяви петна по листата, които водят до изсъхване и падане на листата.

Най-често срещаният вредител по здравец е белокрилката. Насекомото изглежда като бяла пеперуда с намален размер (около 2 мм). Когато се появи, по листата се появяват жълти петна.

Как да се справим с тях

Доста е трудно да се борите с насекомите - трябва да премахнете растението в среда с по-влажен въздух, да поливате с "Aktara" 3 пъти на интервали от седмица. За да се спаси цветето от ръжда, е необходимо да се третира с такива фунгициди като Topaz и Fitosporin. Но първо трябва да отрежете заразените области.

Следването на указанията за грижи стъпка по стъпка ще ви помогне да отгледате здрава и красива кралска пеларгония. Тя е доста капризна, но определено ще зарадва любителя на стайните растения с обилен и ярък цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина