Кросандра: домашни грижи и възпроизвеждане на цветя

Флористите просто научават всички прелести на такова цвете като закрита кросандра. От предимствата те отбелязват отлични декоративни качества и дългосрочен обилен цъфтеж, както и дълголетието на растението. За да можете обаче да се насладите на такава красота, трябва да знаете как правилно да се грижите за кросандрата и какви условия ще трябва да бъдат осигурени за нея. В противен случай той просто ще изсъхне и няма да покаже целия си блясък по време на цъфтежа.

Основни видове

Понастоящем не се отглеждат много видове кросандра, тъй като тя все още не е придобила достатъчна популярност. Някои от тях обаче вече са заели гордо място на первазите и са се превърнали в истински домашни любимци.

Как изглежда едно цвете

Оранжева кросандра

Този сорт достига височина 30 см. Листата му са тъмнозелени, съцветията, които са високи около 15 см, са оранжеви. Отличителна черта на тази кросандра е, че тя радва с цъфтеж по-дълго от другите сортове.

Оранжевата кросандра има най-дълъг цъфтеж

Жълта кросандра

Това цвете има малки ланцетни листа. Храстът достига височина 0,5 м. Най-дългите листа са разположени в основата, до върха те са значително скъсени. Цветът им е пъстър, има сребърни ивици. Съцветията са ярко жълти.

Жълтата кросандра расте до 50 см височина

Други

Има и други също толкова интересни и достойни видове и сортове закрита кросандра, на които производителите на цветя определено трябва да обърнат внимание. Те включват:

 • Кросандра от сорта Фортуна;
 • Ледено синьо;
 • Пъстър;
 • Червен;
 • Вълнообразен;
 • Зелен лед.

Цветът на цветята в изброените видове може да бъде не само червен, розов или бял, но дори син и зеленикав.

Синият лед все още е рядък сорт на закрито.

Преди кросандрата да се установи на перваза на прозореца, чиято правилна грижа има много нюанси, трябва предварително да се запознаете с характеристиките на отглеждането на цвете. Те могат да се различават за всеки вид и сорт.

Домашни грижи

Кросандра е доста взискателна за грижи и не прощава грешки, поради което те подхождат с голяма отговорност към тази процедура.

Внимание! Препоръчително е да научите за основните правила още преди да се появи саксия с това екзотично растение в стаята.

Местоположение

Crossedra трябва да се отглежда само на добре осветено място, за предпочитане на южния перваз на прозореца. През лятото предпазвайте младите растения от изгаряния с щори или тънки завеси. Цветето обича близко съседство със същите тропически гости на первазите. Като пример това могат да бъдат:

 • папрати;
 • фитонии;
 • маранта;
 • бегонии;
 • калатеи и др.

Само добре осветени места са подходящи за отглеждане на кросандра.

Осветление

Кросандра, за която е трудно да се грижите у дома, обича много светлина. Това правило не прави изключение, дори през зимата. Саксията с растението трябва да се постави на южния перваз на прозореца, защитен от пряка слънчева светлина чрез леко засенчване. Ако има малко светлина, цветето просто няма да цъфти обилно.Понякога цветарите дори прибягват до изкуствено осветление през есенно-зимния период, като използват фитолампи за това.

Температура

Кросандра се чувства комфортно при стандартна стайна температура (+ 18-28 ° C). За предпочитане е през лятото този показател да не надвишава + 30 ° С, през зимата да не пада под + 15 ° С. Някои сортове се характеризират с по-висока студоустойчивост.

Кросандрата е цвете, което не обича резки промени в температурата и течение, което трябва да се има предвид при проветряване на стая.

Кросандрата трябва да бъде защитена от течение и студ

Внимание! Ако къщата е хладна и през зимата температурата в нея не се повишава над + 20 ° C, тогава растението може да бъде поставено близо до отоплителната батерия или директно над нея, като се грижи за поддържане на влажността на въздуха в рамките на необходимата норма.

Поливане

Касандра е закрито цвете, тя е много чувствителна не само към преовлажняване на почвата, но и към суша. Ето защо не трябва да се допуска пълното изсъхване на земната кома. Също така е неприемливо да започнете да поливате растението, преди горният слой на почвата да изсъхне. Ако оставите кросандрата без да поливате в сух горещ ден, тогава листата й ще изсъхнат до вечерта. Ще трябва да излеете утаена вода в леген и да поставите там саксия за час или дори малко повече. Листата на растението трябва да се изправят.

Внимание! Ако оставите дехидратираната кросандра за един ден без поливане, тя ще умре напълно.

Поради липса на влага, любимо цвете може да умре.

За поливане на растения използвайте изключително утаена вода със стайна температура. Освен това през лятото се нуждае от по-интензивно напояване, отколкото през есента и зимата. През зимата поливането се извършва веднъж на 2 седмици.

Влажност на въздуха

Касандра естествено расте в горещ и влажен климат, поради което стаята трябва да създаде подобни условия.

Внимание! През топлия сезон нивото на влажност трябва да се поддържа на около 70%, през студа - 55%.

За поддържане на такива показатели се използва пулверизатор или специален овлажнител за въздух. Ако това не е възможно, тогава трябва да се поставят отворени съдове с вода близо до цветето.

Трансплантация на растения

След покупката кросандрата трябва да бъде трансплантирана незабавно. Цъфтящото растение се оставя да цъфти до края и едва тогава те започват да работят. Почвата се полива предварително обилно, след това цветето се изважда от саксията и се опитват внимателно да го почистят от складовия субстрат. Оставете само този, който е здраво фиксиран върху корените.

Възрастен кросандра не понася трансплантация

Саксията за трансплантация е избрана малко по-просторна от тази, в която кросандрата е израснала по-рано. В дъното трябва да има дренажни отвори. Първо се излива малко експандирана глина или малки камъчета, които ще служат като дренаж, след това - питателна почва. Бушът е внимателно поставен в центъра на контейнера и също така е покрит с питателна почва около краищата. След това цветето се полива и при необходимост се добавя още пръст.

Внимание! В магазина цветята се третират усърдно с мощни стимулатори на растежа и цъфтежа, за да им се придадат необходимите декоративни качества, защото силата на растението може вече да е на изчерпване и в никакъв случай не бива да се двоумите с трансплантация.

Възрастните кросандри понасят трансплантацията много болезнено, поради което не могат да бъдат обезпокоявани без специална нужда. Причините за такива действия могат да бъдат:

 • разпадане на кореновата система;
 • корените са запълнили цялото пространство в саксията и надничат през дупките на дъното.

Методи за размножаване

Кросандрата, чието независимо размножаване не представлява големи трудности за опитен производител, се вкоренява доста добре. Има няколко доказани начина да получите нови цветя у дома.

Резници

За този метод се използват резници, които остават след изрязване на кросандрата. Дължината им трябва да бъде около 9 см. Долните листа се отрязват внимателно, клонката се засажда под остър ъгъл в смес от пясък и торф. Разсадът ще трябва да организира парникови условия за известно време. За целта отгоре се поставя найлонова торбичка. Преди засаждане се препоръчва рязането да се третира със стимуланти за вкореняване.

Цветът се размножава добре чрез резници

Контейнерът се поставя на добре осветено място с температура + 25 ° C. След 3 седмици корените трябва да се образуват. През това време оранжерията се проветрява периодично и субстратът се навлажнява, ако е необходимо.

Не е изключен и методът за вкореняване на резници във вода. За да предотвратите разпадането на върховете обаче, първо трябва да разтворите таблетката с активен въглен в нея. За да направите образуването на корени по-бързо, добавете там "Kornevin". След 3-4 седмици кореновата система започва да се формира. След това можете да трансплантирате кросандрата в саксия.

Напоследък друг метод за вкореняване на резници придоби популярност - в торфени таблетки. Като начало таблетката се навлажнява и изстисква добре, след което се прави вдлъбнатина в центъра, в която се поставя дръжката, обработена с Корневин. Създават се парникови условия за разсада. След месец кореновата система трябва да се формира.

Семена

Отглеждането на кросандра от семена у дома има един недостатък. Никой не може да гарантира, че полученото растение ще наследи всички характеристики на майката. Ако има желание да се размножава цвете по този начин, тогава определено трябва да знаете, че често закритите сортове са хибриди, поради което е малко вероятно да бъде възможно да се запазят техните характеристики.

Внимание! Понякога цвете, отгледано от семена, се оказва не само по-здравословно, но и по-красиво от родителя си.

Преди сеитба семената се накисват за няколко часа в разтвор на стимулатор на растежа (например "Циркон"). Прясно събраните семена не трябва да се накисват, тъй като вече имат отлична кълняемост. Към сместа от пясък и торф допълнително се добавят кокосови влакна и малко мъх сфагнум. Това ще осигури добра дишане и ще ускори процеса на покълване.

Размножаването със семена не гарантира запазването на сортовите качества.

Семената на кросандра се засяват на дълбочина 0,5 см. След това контейнерът се поставя на светло и топло място с температура около + 22 ° C и влажност 70%. Разсадът ще започне да покълва след няколко седмици. Оранжерията се проветрява от време на време и при необходимост насажденията се поливат. Месец по-късно младите растения се трансплантират в саксии, малко по-късно прищипват върховете. Размножаването по този начин отнема повече време от присаждането.

Възможни нарастващи проблеми

Когато отглеждат кросандра в закрити условия, производителите на цветя периодично срещат някои проблеми, които изискват компетентно и навременно решение.

Листата стават червени

Листата на цветята често стават червени поради излишната слънчева светлина. За да защитите растението, трябва да създадете лека сянка за него по обяд (можете просто да оставите саксията настрана или да закачите лека завеса). Също така червеният лист може да сигнализира за липса на хранителни вещества в субстрата.

Листата са сухи

Понякога листата на закритата кросандра започват да пожълтяват и изсъхват без видима причина. Такива симптоми често са придружени от появата на паяжини и жълтеникави петна по листата. Паякът е в състояние да причини такива последици. Растението трябва спешно да се третира със системен инсектицид (Fitoverm или Actellik ще направят). За целите на профилактиката листата се пръскат редовно и се избърсват с влажна кърпа. Паякът се размножава активно в сухо и слабо проветриво място.

Сухите листа често сигнализират за отрицателното въздействие на вредителите

Цветето не цъфти

Може да има няколко причини, поради които домашната кросандра не цъфти. Те включват:

 1. Засаждане в голяма саксия, в резултат на което кореновата система запълва свободното пространство за дълго време.
 2. През зимата растението не е имало период на покой, поради което през лятото то няма сили да цъфти.
 3. В почвата има недостиг на хранителни вещества или излишък на азот, в резултат на което зелената маса активно нараства.
 4. Кросандрата не е била подрязвана навреме, така че не е образувала нов растеж, който може да зарадва с цъфтежа.
 5. В помещението, където се намира растението, условията на задържане не отговарят на препоръчаните (недостатъчна светлина, ниска влажност, хладно, режимът на напояване е нарушен и др.).

Можете да се насладите на буйния цъфтеж само след като е направен анализът на всички действия и условия на кросандрата и основните грешки са отстранени.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина