Цвете Лантана: домашни грижи и методи за разплод

Някои производители предпочитат непретенциозни растения, които се чувстват еднакво добре на цветна леха и в саксия. Лантана е цвете, което напълно отговаря на тази характеристика. Разнообразието от сортове на това красиво многогодишно растение също ще впечатли любителите на оригинални културни растения.

История на появата

Лантана е растение, дошло в Русия от Латинска Америка. За способността си да расте бързо, той получи прякора „проклятието на плантаторите“. Красиви храсти с ароматни пъпки буквално заемаха земята, предназначена за засаждане на други култури. Но в градините те не се бориха срещу господството на храсти, а напротив, засадиха го с удоволствие.

Цъфтяща лантана

Лантана е описана за първи път през 1737 г. от Карл Линей в неговата работа „Genera Plantarium“. Ученият е дал на цветето същото име, както по това време е носил храстът Viburnum Gordovina (растенията имат много сходни съцветия).

Интересно е да се знае! Поради външното сходство на листата на лантана с коприва, храстът понякога се нарича коприва сред хората.

Външен вид

Лантана може да бъде под формата на храст или малко дърво. Има и ампелни сортове растения. Цветето бързо се адаптира към новите условия, така че е пуснало корен в дивата природа в много страни: Индия, Мексико, Колумбия. Можете да го намерите в Централна Азия и Средиземно море.

Клоните на растението се разпространяват, стъблата са изправени, разклонени. С подходящи грижи лантанът може да нарасне до 3 метра височина. Тя е много активна в растежа си, така че се нуждае от много свободно пространство. Има съвременни хибриди, които не се развиват толкова бързо и не се нуждаят от пространство.

Кореновата система на това интересно растение е много добре развита и освен това изисква много място. Ето защо, когато отглеждате у дома, трябва да изберете обемна саксия, в противен случай ще трябва да трансплантирате на всеки няколко месеца.

Клоните на растението са покрити със светлозелена кора. На издънките могат да се намерят тръни (характеристика на някои сортове).

Листата с къси дръжки са разположени противоположно или спирално. Самите плочи са космат, назъбени, яйцевидни. Размерът им обикновено не надвишава 5 см. Цветът на листата е ярко зелен, при някои видове има светли ивици по краищата.

Забележка! На листата на лантана има специални жлези, чрез които растението отделя етерични масла със специфична миризма.

Съцветия на Камара

През пролетта се появяват дръжки от пазвите на листата по върховете на леторастите. Те завършват с малки (до 5 см в диаметър) съцветия, които излъчват прекрасен аромат. Не без причина цели ята насекоми се стичат към цъфтящо растение в Африка.

Най-интересният детайл от външното описание е, че цветът на венчелистчетата на лантана по време на периода на цъфтеж се променя от бял и жълт до розов и червен. Понякога на едно съцветие се комбинират няколко нюанса. Това великолепие от цветове започва през май и завършва през септември.

Често срещани сортове

Има около 150 вида лантан, от които се отглеждат само Kamara lantana и нейните хибриди.

Сред естествените видове цветя могат да се разграничат следните:

 • Лантана бодлива. Храст, висок до 1,5 м. На леторастите има силни бодли. Листата са засадени на дълги дръжки, плочите са наситено зелени, леко опушени отдолу. Ароматът е специфичен.Цветът на цветята варира от жълто до алено;

Lantana selloviana

 • Лантана Село (Selloviana). Растение с тънки, като мигли, издънки. Листата са яркозелени, отдолу са пубертетни. Рехавите съцветия се събират от малки цветя, лилави по ръба и бяло-жълти в средата;

Лантана Монтевидео

 • Лантана Монтевиденсис (Montevidensis). Собственик на гъвкави, lignified издънки в основата. Отглежда се като ампелен, въпреки че е доста трудно да се намери в продажба. Цъфтежът настъпва от юни до ноември. Когато докоснете цветята, можете да усетите как се разпространява най-финият аромат;

Набръчкана лантана

 • Lantana rugose (Rugulosa). Храст с височина до 1 м с много малки шипове. Листата са тъмни на цвят, грапави. Цветовете са малки, люлякови или лилави на цвят.

Бодливата лантана (lantana camara) е родила много хибридни сортове:

 1. Лантана Гренадин (Гренадин). Собственикът на ярки цветя и гъсти листа. Идеален за домашно отглеждане. Има приятен аромат.

Снежен сорт

 1. Сняг. Бяла лантана, която изглежда страхотно в разцвет. Сортовете White Dwarf и Ice Queen имат еднакъв цвят на венчелистчетата.

Сорт Esperanta Pink

 1. Esperanta Pink. Сорт, цветята на който са боядисани в наситен розов цвят;

Сорт Саманта

 1. Саманта. Венчелистчетата от този сорт радват окото с богат цвят на вар;

Сорт Sunkiss

 1. Sunkiss. Лантана има ярко оранжеви цветя, които могат да станат тухлени на цвят.

Интересно е да се знае! Тъй като името на цвете е съзвучно с името на химичен елемент, търсачките често връщат резултата "лантанов хидрид" за заявката "лантанов хибрид". Не по-малка изненада очаква и тези, които искат да намерят сорта фараон лантана чрез търсачка - оказва се, че това е името на песента на младия изпълнител Фараон, а не сорт лантана.

Домашни грижи

Засаждането и грижата за лантана не е голяма работа. Въпреки това, за да може растението да се развива добре и да радва с дълъг цъфтеж, трябва да обърнете внимание на особеностите на грижите за него.

Поливане

Красивото многогодишно растение не изисква специален овлажняващ режим. Достатъчно е да се уверите, че земната бучка в саксията не изсъхва. През зимата, когато растението има период на покой, е необходимо само постепенно да добавяте вода към почвата, за да не провокирате болести на корените.

Температура

През лятото лантана предпочита топлина, но не и топлина. За нея е достатъчно от 18 до 25 ° С. През зимата храстът изисква почивка, така че си струва да се намери предварително хладно (14-16 ° C) място без течение.

Влажност

Като истински обитател на тропиците, лантана (грижата за нея у дома е много по-лесна, отколкото за повечето екзотични растения) обича овлажнен въздух, така че през лятото си струва да се пръска по-често. В допълнение, такава процедура служи за предотвратяване на атака от паяк, който не обича влагата. През зимата също си струва да се пръска, но малко по-рядко.

Почвата

Растението не е твърде взискателно към състава на почвата, но за да се постигне интензивен и дълъг цъфтеж, е по-добре да се погрижите за добра питателна почва. За да приготвят почвената смес, те вземат земя от тор, торф и пясък. Освен това е препоръчително да добавите торф поне 30% от общата маса на готовата почва, тъй като той е този, който ще задържа влагата.

Плодовете на растението са негодни за консумация

Важно! Лантана дава плодове под формата на плодове. Препоръчително е да ги отрежете, тъй като растението изразходва енергия за развитието на семена, вместо да цъфти обилно. Освен това плодовете са отровни.

Функции за трансплантация

Трябва да трансплантирате лантана всяка година, през пролетта. Ако това не бъде направено, растението може да не цъфти. „Разселването“ на цвете се извършва чрез прехвърлянето му от една саксия в друга. В този случай земната бучка остава върху корените, не е нужно да я отърсвате. Свободното пространство в новия контейнер се запълва с почвена смес, преди това си струва да поставите дренаж (3-4 см) от малки камъчета или парчета кора на дъното на контейнера.

Ако растението е голямо, дъното на корените може да се отстрани с помощта на остър нож.

Когато трансплантацията приключи, цветето трябва да се полива умерено и да се постави в сенчесто място, за да се адаптира. След 2-3 дни се връща в добре осветено пространство.

Многогодишно цвете не е необходимо да се трансплантира, за да го освободи от ненужен стрес. Достатъчно е само да смените горния слой на почвата в саксията.

Забележка! Някои производители поставят няколко различни сорта лантана в един контейнер. По време на цъфтежа се получава пъстър жив грозд.

Методи за размножаване

У дома цветето живее 5-6 години. При по-старо растение растежът се забавя, цъфтежът става оскъден. Многогодишното растение е лесно да се размножи и да получите няколко нови копия на екзотична красота. Това може да стане по два начина.

Семена

Готови за сеитба семена е лесно да се намерят в продажба както в специализирани магазини, така и в Интернет.

Размножаване на семена от лантана:

 • Напълнете контейнера с хранителен субстрат;
 • Разстелете семената по повърхността му на разстояние 10 см едно от друго. Натиснете ги леко с пръст;
 • Поръсете засаждането с вода, покрийте с капак или чаша. Поставете на перваза на прозореца, където има много топлина и светлина;
 • Погрижете се за насажденията: отваряйте контейнера ежедневно за вентилация, навлажнявайте почвата, следете температурата (оптималният показател е от 20 до 24 ° C);
 • Разсадът ще се появи след 2-3 седмици. От този момент контейнерът може да се отвори леко, след това капакът може да се премахне напълно;
 • Когато разсадът достигне височина 12 см, ги потопете. На този етап е време да намалите малко нарастващата температура, добавете осветление. Може да е необходимо допълнително осветление.

Засейте отгледаните разсад в отделни саксии.

Семена от Лантана

Важно! Можете също така да съберете семето сами, от домашно цвете. Най-вероятно получените млади лантани няма да запазят хибридните свойства на растението майка.

Резници

По-лесно е да се размножава многогодишно растение чрез резници, отколкото чрез метод със семена.

Как да отглеждаме лантана от резник:

 • Изрежете резниците от млади, не lignified издънки, дълги 10 см, така че всеки да има 4 листа. Изрязването се извършва в средата на февруари - началото на март;
 • Отстранете 2 долни листа от резници. Потопете долния ръб на всеки клон в разтвора на Kornevin;
 • За вкореняване резниците могат да се поставят в пясъчно-торфена смес или чаша вода;
 • Осигурете парникови условия за резниците, като покриете с пластмаса или буркан. Поставете на топло, добре осветено място;
 • Ежедневно проветрявайте импровизираното момче; когато използвате пясъчна смес, не забравяйте за овлажняването. Температурата за вкореняване трябва да се поддържа в рамките на 20-22 ° С;
 • След 30-40 дни ще се появят корени, разсадът ще започне да изхвърля нови листа. От този момент нататък температурата трябва постепенно да се намалява. Доведете индикатора до 15 ° С;
 • Когато растенията станат по-силни, те могат да бъдат засадени в саксии и незабавно да бъдат притиснати отгоре, за да образуват красива корона.

Младите лантани могат да цъфтят още през първата година от живота, но пъпките трябва внимателно да бъдат откъснати, тъй като те ще отнемат много енергия от растенията.

Лантана в саксия на открито

Лантана е цвете, за което лесно може да се грижите у дома. Ако следвате всички описани правила, тя ще отговори с дълъг и бурен цъфтеж, с който можете да се похвалите на съседите си. Растението се чувства чудесно на открито, където пъстри цветя могат да се видят от всеки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина