Лавандула в саксия - домашни грижи

Вътрешната лавандула е многогодишен храст с лечебни свойства, деликатен аромат на етерично масло. Преди това се смяташе само за декоративно растение, активно използвано за озеленяване на градини и цветни лехи. Сега това мрачно цвете се отглежда у дома. Бенките и комарите мразят миризмата му. Това растение ще се отърве от досадните насекоми в къщата.

Лавандула: сортове растения и произход

Лавандулата няма централно стъбло. Това растение принадлежи към семейство Lamiaceae. На неговите издънки се появяват съцветия под формата на уши от бяло, розово или лилаво, в зависимост от сорта. Има подчертан период на покой и вегетация.

Лавандула в саксия

Това растение има 47 вида и няколко хибридни форми, различаващи се по височина на храста, сянка на пъпките и устойчивост. Някои видове се считат за подходящи изключително за открит терен. Други се справят доста добре вкъщи.

Сортове в саксии

Най-често срещаните сортове за отглеждане на закрито включват:

 • Теснолистна лавандула (английски). Този многогодишен вечнозелен храст джудже се счита за най-непретенциозния и устойчив на замръзване вид, култивиран в Русия. Височината на това растение достига максимум 30 см. Съцветията са на дълги стъбла, които са покрити с тесни, продълговати листа със сиво-зелен оттенък. Цветята са сини с нюанси на люляк и лилаво. Периодът на цъфтеж е юли-август.
 • Лавандула широколистна (френска). Този вид се характеризира с наличието на широки листа и термофилност, е прародител на декоративни сортове. Грижата за него е необходима точно същата като за другите роднини. Тази лавандула има красиви цветя в различни нюанси. На растението липсва изразената миризма, която има английският сорт. Този вид цъфти от април или май до юли. Но в края на лятото цъфтежът може да настъпи отново. Височината не надвишава 60 см. Най-красивият представител на вида е лавандулата с цветя с форма на пеперуда.
 • Лавандула назъбена. Растението получи това име заради отрязаните листа със сребърен оттенък. Големи ароматни цветя се появяват в средата на летния сезон. Това растение принадлежи към термофилните видове. Предназначен за отглеждане на закрито.

На бележка! Кой сорт да избере за себе си, всеки решава сам. Напускайки, те са почти еднакви.

Произходът на растението

Лавандулата е известна от древността. Тя е родом от Средиземно море, Канарските острови и Индия. В далечното минало сушените лавандулови цветя са се използвали за водни процедури. Древните римляни са добавяли ваната й във водата за миене на ръцете преди ядене, с помощта на нея са измивали нещата. Поради това името на растението от латински lavare се превежда като "измиване".

Лавандулата се използва като лек за инфекциозни заболявания. Когато имаше епидемии, римляните разпалваха лавандулови огньове пред домовете си. С течение на времето лавандулата стана известна по целия свят. От него се правят етерични масла, лавандулата се превръща в символ на любовта и красотата, отглежда се в градини, използва се за готвене.

Лавандулово поле

Лавандула в саксия: домашни грижи

Не всеки отглежда лавандула в саксия в апартамент. Подстригването е много важно за нея. Осигуряването на всички необходими условия ще доведе до положителен резултат:

Температура

Лавандулата е чувствителна към екстремни температури. За всеки сорт трябва да се посочат минималните и максималните температурни показатели. Обикновено лавандулата не се чувства комфортно при температури под 5 ° C. Храстът предпочита да цъфти при 18-20 ° C. Прегряването на кореновата система е опасно за растението. Това ще доведе до бързо изсъхване и смърт на цветето.

Осветление

Доброто осветление е от съществено значение за лавандулата. Всяка сянка ще доведе до дискомфорт. Препоръчително е да поставяте лавандула само на первази от източната или южната страна. По време на периода на почивка на растението и в облачни дни трябва да се осигури подсветка. Минималната дневна светлина за лавандула е 10 ч. През зимата можете да осветите цветето с флуоресцентна лампа.

Поливане

Растението не се нуждае от силно и обилно поливане. Поливането се препоръчва 1-2 пъти седмично през лятото при умерени температури. През зимата растението трябва да се полива не повече от веднъж на 2 седмици. Поливането се намалява само за периода на покой. Температурата на водата трябва да бъде подобна на стайната. Поливането трябва да става рано сутрин или вечер.

Пръскане

Растението изисква редовно пръскане. Особено е необходимо през зимата, ако цветето е близо до батерията.

Влажност

Преовлажняването на това растение представлява по-голяма заплаха от липсата на влага. Силната суша на почвата обаче ще се отрази негативно на цветето. Ако лавандулата страда от централно отопление или сух въздух, се препоръчват овлажнители.

Грундиране

За засаждане използвайте универсална почва, проектирана специално за домашни цветя. Ако желаете, можете да направите специална почва. За да направите това, трябва да смесите пясък или фин чакъл, както и трева, хумус, листна почва.

Подхранване

За лавандулата не се изисква почва, която съдържа много хранителни вещества. При условие, че се трансплантира всяка година, може дълго време без да се храни. За активен и грандиозен цъфтеж обаче се препоръчва да се подхранва растението на всеки 2 седмици от пролетта до есента.

Поливане на лавандула

Важно! Като подхранване са подходящи обикновени минерални торове, предназначени за стайни растения. В ранния период на пролетта си струва да се използва торене с азот. През периода на бутонизация и цъфтеж са подходящи калиево-фосфорни торове. Калият трябва да се съдържа в по-големи количества.

Особености на грижите през зимата, период на покой на стайната лавандула

Основният въпрос, който възниква за тези, които имат закрита лавандула: как да се грижим за нея през периода на почивка? Когато храстът избледнее, той трябва да бъде подрязан и отстранен от сухите листа.

За зимния период храстът заспива. По това време се препоръчва да го преместите на хладно място, далеч от горещи батерии и нагреватели. Необходимо е да се поддържа стайната температура на 17-19 ° C.

Важно! Поливайте растението през зимата възможно най-малко. Това ще запази лавандуловия храст да цъфти през лятото.

Подрязване на лавандула

Кога и как цъфти вътрешната лавандула

Храстовите цветя се образуват през юни. Растението може да продължи да цъфти до есента, по-точно до октомври. По време на цъфтежа растението цъфти цветя. От тях се получават съцветия, превръщащи се в класове. Всяка колоска съдържа 6-10 пъпки.

Формата на листата може да варира за всеки вид. Струва си да добавите към горните видове храсти:

 • чудовище, чиито лилави съцветия се издигат над стъблото;
 • хидкот, който има силно разклонени издънки и големи цветя със синьо-виолетов оттенък;
 • южняк, изискващ стратификация за отглеждане в домашни условия;
 • stekhad, който има съцветия от такива нюанси като бяло, череша, люляк, лилаво и зелено;
 • пеперуда с цветя от сини, люлякови и тъмно лилави нюанси.

Цъфтяща лавандула

Как се размножава стайната лавандула

Лавандулата се размножава по два начина: от семена и чрез резници.

Семена

Отглеждането на семена се използва рядко, защото отнема много време. За да отгледате лавандулово семе, трябва:

 1. Посейте го в подготвен съд с пясъчна почва.
 2. Полива се, погребва се и се оставя за 30-40 дни. В този случай температурата трябва да бъде от -5 до +5 градуса.
 3. След това преместете кутията със семена на добре осветено, топло място, за да се появят първите издънки.
 4. Кацане на открито през май.

Важно! Ако предварително разслоите семето, семето ще поникне много по-бързо.

Резници

Методът за култивиране на лавандулови храсти чрез резници е по-ефективен. Първо трябва да отрежете едногодишни издънки от растението. След това е необходимо да ги разделите на сегменти от 10 см. Долната част трябва да се вкоренява под ъгъл от 45 ° C и да се третира със стимулатор за вкореняване. След това резниците трябва да се потопят в 1: 1 смес от пясък и торф. Те са покрити с филм, след вкореняване, резниците трябва да бъдат засадени в саксии.

Пресаждане на стая лавандула

За да трансплантирате растение, ще ви трябва пластмасова саксия с дренаж, експандирана глина, почва, обогатена с калий, стъклен перлит за подобряване на почвените свойства, стимулатор на растежа Циркон за напояване.

Инструкция стъпка по стъпка:

 1. Вземете съд и смесете 5 литра земя с 1 литър перлит в него.
 2. Изсипете експандирана глина на дъното на саксията с лавандула, така че въздухът да тече към дъното на растението, а горният слой земя никога не остава в застояла вода. Слоят трябва да е на 2-4 см от дъното.
 3. Изсипете земята с перлит в саксията и направете дупка.
 4. Вземете един храст и го засадете в дупка.
 5. Добавете 10 ml стимулатор на растежа към 5 литра вода със стайна температура и изсипете ръбовете на саксията.
 6. След като водата изтече, запълнете дупките, които се появяват, със земя.

Засаждането на лавандула и грижата за нея у дома не е толкова трудно.

Трансплантирайте лавандула

Възможни проблеми при отглеждането на закрита лавандула

Храст може да спре да расте, ако коренът му удари дъното на саксията. Препоръчително е да изберете дълбоки саксии за засаждане. Помещението, в което се отглежда растението, трябва постоянно да се проветрява. Растежът ще се забави в задушна стая. Можете да проветрите растението на балкона.

Не пресушавайте почвата. Растението не трябва да изсъхва, иначе нищо няма да му помогне. Прекомерната влага може да доведе до сива плесен. В този случай стъблата започват да избледняват. Ако храстът е засегнат от сиво гниене, се препоръчва да се трансплантира растението.

Ако спазвате всички правила за грижи и осигурите на това придирчиво растение подходящи условия, то ще отговори на грижите с красив цъфтеж и приятен аромат.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина