Лили в саксия - домашни грижи

Лили е цвете, което харесва повечето жени. Големите му пъпки, вариативността на цветовете и деликатният ярък аромат няма да оставят никого безразличен. Заема гордо място в цветните лехи, но не всеки знае, че може да се отглежда у дома. Лилията в саксия е истинска. И тя расте не по-малко красива, отколкото в страната, и можете да й се възхищавате по всяко време.

Лили в саксия

Не е трудно да се грижите за саксия в саксия, нейната селскостопанска технология е толкова проста, колкото тази на цветя, отглеждани на открито. За високи лилии, саксии и цветни кутии ще бъдат тесни, но ако изберете правилния сорт, тогава тези цветя ще украсят первази, балкони и веранди.

Лилии в саксия

Лилия луковична на закрито

Вътрешна лилия може да се отглежда до 1,5 м височина, но това не се препоръчва, тъй като това ще бъде неудобно за цветето и ще се нуждае от много повече грижи от маломерните сортове. Сред тях можете да изберете и грандиозни опции. Обикновено те обръщат внимание на ориенталските сортове; за отглеждане в домашни условия те трябва да бъдат предпочитани пред азиатските стайни лилии.

За ваша информация! Има още едно домашно цвете, което прилича на лилия - амарилис.

Дом на бяла лилия

Говорейки за бялата домашна лилия, най-често те имат предвид еухарис. Това е представител на семейство Амарилис. Тъй като това цвете расте в дивата природа в Южна и Централна Америка, еухарисът често се нарича амазонска лилия. Външните признаци на растението са както следва:

 • висока декоративност на яркозелени листа;
 • височината заедно с дръжки у дома достига 70 см;
 • цветя с диаметър 10-12 см, но можете да изберете и сорт с големи цветя;
 • цветята се събират в съцветия;
 • амазонският сорт има фин деликатен аромат;
 • диаметърът на луковиците е 5 см, кореновата система е здрава, така че растящата саксия трябва да е с голям диаметър;
 • при подходящи грижи еухарис цъфти два пъти годишно.

Забележка! Сокът от листата на растението е отровен, така че трябва да се пази от деца и домашни любимци.

Дом на бяла лилия

Лили азиатски на закрито

Азиатската закрита лилия е хибрид, отглеждан от животновъди през 50-те години. Той е непретенциозен в отглеждането и у дома изглежда по същия начин, както на открито. Общо има над 1500 разновидности. Най-популярните са следните:

 • Марлен. Височината на растението достига 1 м, цъфтежът е изобилен, настъпва в началото и средата на лятото. Сортът има мощно светлозелено стъбло, листа с дължина 13-15 см. Тъй като сортът е хибриден, поради някои мутации на едно стъбло могат да се образуват няколко десетки пъпки, но това не винаги се случва. Понякога буйният цъфтеж започва само за 2-3 години. Цветята достигат диаметър 20 см. Венчелистчетата с деликатен цвят, постепенно стават розови от основата до върховете;

Сорт Лъвско сърце

 • Лъвско сърце. Средно голям сорт. Дължината на стъблото достига 70 см. На всяко стъбло се образуват около 10 цветя с диаметър до 15 см. Особеността е уникалният цвят.Венчелистчетата в основата и на върха са ярко жълти, а в средата са лилави, почти черни. Стъблото и листата са поръсени с лилави точки;
 • Азиатски хавлиени. Разнообразие от азиатски лилии, което включва много сортове, които могат да се отглеждат както в дома, така и в градината. Стъблата растат до 1 м дължина, цветята са много големи с диаметър до 20 см. Цветовете са различни в зависимост от сорта.

Тери в саксия

Колко лилии цъфтят

Повечето домашни лилии цъфтят в средата на лятото, през юли. Периодът на цъфтеж продължава 2-3 седмици. Растението излиза от латентност в края на февруари - началото на март, пъпките започват да се образуват в края на май - началото на юни. При повечето сортове в края на периода на цъфтеж наземната част напълно отмира, но не при всички. Например, еухарисът радва със зеленината си през цялата година и цъфти два пъти. Следователно е невъзможно да се даде точен отговор на въпроса колко лилии цъфтят. Всичко е индивидуално и зависи само от вида на цветето и от правилната грижа.

Важно! Домашната лилия може да цъфти с ярки, буйни цветя, само ако й е осигурен неограничен достъп до чист въздух и ярка слънчева светлина. Южните прозорци са най-подходящи.

Как да засадите луковица на лилия в саксия

Как да засадите луковица на лилия в саксия? Има ли някакви разлики от засаждането му на открито? Това са въпросите, които най-често засягат начинаещите цветари. И в двата случая селскостопанската технология е сходна. Но за засаждане в саксия трябва да спазвате редица правила.

Засаждане на луковици от домашни лилии в саксия

За да може луковицата на вътрешната лилия да пусне корени, трябва да подготвите целия необходим материал преди засаждането:

 • саксия, чиято височина за високите растения трябва да бъде най-малко 35 см. За засаждане на една луковица е необходима площ от 15 см², поради което в една голяма саксия могат да бъдат засадени повече от една луковица;
 • правилно подбрана почва. Най-добрият вариант е да закупите готова смес за саксии, проектирана специално за тези цветя. За тези, които самостоятелно работят върху състава на почвата, е подходяща смес от трева и хумус в равни части;
 • дренаж;
 • посадъчен материал, т.е. луковици.

Най-добре е да засадите луковиците в саксия в началото на есента (в самото начало на септември), но можете да направите това и през пролетта. Засаждането по това време ще позволи на цветето да се адаптира към новите условия и да поникне.

Забележка! През пролетта също не трябва да отлагате с това, засадете веднага в саксия, когато се появят първите издънки. Това може да е края на февруари, всичко зависи от региона и условията за съхранение.

Как да отглеждаме лилии в саксия с луковици

За да отглеждате правилно тези цветя у дома, трябва да започнете с избора на посадъчен материал и правилната технология на засаждане. При избора на материал се вземат предвид следното:

 • качеството на материала. Не трябва да има изгнили, мухлясали, нападнати луковици;
 • чистота. Всяка крушка се почиства от горния слой на люспите;
 • само здрави корени. Всички мудни са отсечени;
 • дължината на кореновата система. Не трябва да е твърде дълго, в този случай трябва да бъде отрязано;
 • стерилитет. Всяка луковица трябва да се третира с инсектицид преди засаждането.

Засаждане на луковици на лилия в саксия

Как правилно да засадите луковица в почвата:

 1. Покрийте една трета от саксията с камъчета за дренаж, след това слой пръст.
 2. За всяка крушка направете отвор, удвоен от височината на самата крушка.
 3. Внимателно поставете посадъчния материал в дупката, като внимавате да не повредите корените.
 4. Покрийте със слой пръст.
 5. Навлажнете го със спрей, можете да използвате ускорител на растежа.
 6. Добре е да се мулчира.

Как да отглеждаме лилии в саксия от семена

Отглеждането на лилии от семена не е трудно, но е малко обезпокоително.Защо този метод се счита за най-безопасен, не е трудно да се отгатне, защото семената определено не съдържат патогени, гниене, плесени и други проблеми, с които цветар се сблъсква в процеса на други видове засаждане на цветя.

Важно! Засаждането може да се извърши веднага след закупуването на семената, но все пак се препоръчва да се извърши 2-3 седмична процедура на стратификация.

Засяването на семена се препоръчва в края на март. Те ще цъфтят само за 2-3 години растителен живот. Сеитбата на семена се извършва по стандартен начин, както и за други цъфтящи растения. Семената се засаждат в готовата лека почвена смес. Може да се засажда на разстояние 1 см. Не забравяйте да поставите дренажен слой на дъното на контейнера. Покрийте го със стъкло или фолио отгоре, понякога го отворете за поливане и проветряване. Температурата трябва да се поддържа на 20-25 ° C. Мястото трябва да е тъмно. Когато се появят първите истински листа, цветята се трансплантират в отделни контейнери.

Как изглеждат семената на лилиите

Грижи за лили у дома

Грижата за лилии у дома е доста проста. Човек трябва само да се съобрази с няколко прости изисквания и цъфтежът на лилиите ще зарадва със своята яркост и разкош. Те трябва да се поливат през целия период на активен растеж: вегетация и цъфтеж. Почвата винаги трябва да е влажна, но без застой на влага. Необходимо е и редовно разрохкване и мулчиране на почвата, тя не трябва да се уплътнява, за да може въздухът да премине по-добре. Ако има нужда и цветята са твърде големи, стъблото трябва да се завърже за опора. Подхранването е друга необходимост през периода на активност. Те трябва да се правят редовно. За това са подходящи готови минерални торове.

Влажност на въздуха

Тези растения предпочитат влажен въздух, обичат да се пръскат редовно. Ако въздухът е твърде сух, можете да поставите малка купа, пълна с вода, до саксията.

Температура на въздуха

Топъл въздух и много слънце са за предпочитане. Оптималната вътрешна температура през лятото трябва да бъде 25 ° C.

Грижи за лилия по време на покой

Подобно на растенията, отглеждани на открито, стайните лилии, след като са цъфнали, се нуждаят от период на абсолютна почивка. Наземната им част отмира, остава само крушката.

Важно! Не е нужно да подрязвате стъблата. Те трябва да изсъхнат сами.

Веднага след като цветята избледнеят и стъблата започнат да пожълтяват, поливането се намалява до веднъж седмично. Пръскането се спира напълно. След като наземната част изсъхне напълно, растението се напоява напълно. Лукът се изкопава от саксията, поставя се в торба с навлажнени дървени стърготини и се изпраща в хладилника.

Как да храним лилии след цъфтежа

След цъфтежа трябва да продължите да се грижите за растенията, да се храните. Това ще помогне на луковицата да съхранява повече хранителни вещества, а на следващата година растенията ще станат още по-мощни и ще цъфтят още по-красиво. Калиевите и фосфорните торове са най-подходящи, те ще предпазват клубените от болести и вредители и ще ги предпазват от гъбички.

Болести и вредители от домашни лилии

Лили е растение, което е предразположено към различни заболявания. Обича се и от малки насекоми вредители. Гъбичните инфекции са друга причина за влошено здраве при тези красиви цветя.

Листата пожълтяват

Причините за пожълтяването на листата могат да бъдат няколко:

 • неправилна грижа;
 • заболявания;
 • насекоми вредители.

В първия случай цветето може да няма достатъчно влага. Тропическото растение се нуждае от редовно поливане, постоянно пръскане и влажен въздух. Ако това не е гарантирано, листата ще пожълтеят и могат да опаднат. По този начин от хранителните вещества може да се появи недостиг на желязо и фосфор. За да премахнете причината, трябва да изберете подходящите торове. Но те трябва да се прилагат внимателно, в малки дози, за да не навредят още повече.

Възможни заболявания:

 • късна болест. Това заболяване се появява, когато има твърде много влага.За да избегнете гниене на луковиците, по-добре е да извадите растението от саксията, да проверите кореновата система, да премахнете гниещите зони и да трансплантирате в нова почва;
 • синя плесен. В допълнение към пожълтяването на листата, стъблото също изсъхва. Причината е същата - прекомерно поливане. Начинът за решаване на проблема е подобен на предишния;
 • сиво гниене. Лесно е да го забележите: първо се появяват петна по листата и стъблото, след това те пожълтяват. Този проблем възниква поради излишната влага и твърде високата температура.

Забележка! От вредителите мечките, бъговете, кърлежите и гъсениците могат да атакуват лилията. Има само един начин за борба - третиране с инсектицид.

Защо лилията на закрито не цъфти?

Най-често стайните лилии не цъфтят поради неправилна грижа. Необходимо е внимателно да се анализират всички показатели, за да се премахне проблемът. Почвата трябва да е лека и добре дренирана. Влажността трябва да се поддържа само на нивото, необходимо за поддържане на развитието му.

Забележка! Местоположението играе една от първите роли. Не можете да оставите лилията на сянка, тя трябва да бъде прехвърлена на по-осветено място.

Как се засаждат лилии

Много производители се чудят кога и как да засаждат лилии, за да не им навредят и да осигурят още по-буйно цъфтеж. Тъй като дъщерни клубени периодично се появяват върху клубените на тези растения, в този момент възниква проблемът как да засадите лилията и да я трансплантирате правилно.

Присаждане на стайни лилии

Сортовете, луковиците на които се изпращат в хладилника или избата за зимата, при всички случаи се трансплантират ежегодно. Но тези, които постоянно растат на едно място, се нуждаят от трансплантация веднъж на всеки две до три години. Избира се по-просторна саксия, работи се с корените: излишните, изсъхнали и изгнили части от тях се отрязват.

Как да засаждаме лилии през есента

Как да засадите лилия през есента по такъв начин, че да не са настъпили промени през зимата и тя безопасно да е преживяла период на покой? Просто. Есента е най-доброто време за засаждане на тези цветя както на открито, така и у дома. Но все пак си струва да извършите този процес възможно най-внимателно. Повреденото растение ще оцелее, но няма да има цъфтеж през следващия сезон.

Забележка! Лилията трябва да цъфти и да си почине малко, само след това крушката й може да бъде изкопана и внимателно изследвана, почистваща и отстраняваща всички повреди. След това внимателно отделете всички дъщерни луковици и ги задръжте за половин час в слаб разтвор на карбофос или калиев перманганат. След това изкопайте дупки пропорционално на отделените грудки и ги трансплантирайте там. Просто поръсете отгоре с влажна почва.

Кога и как да разделяме луковиците на лилиите

Смята се, че времето, когато лилиите могат да бъдат разделени, е изключително пролетно. Но това не е така. Можете да направите това през август - септември. Разделението е много просто: малките деца, които се появяват на него, се отделят от възрастните грудки, които се засаждат по същия начин като възрастните растения.

Първоначално лилията е получила името си от древногръцкото „li-li“, което означава „бяло-бяло“. Но животновъдите се опитаха да направят всичко възможно и сега има много много цветове. Също толкова приятен факт е, че стана възможно да се отглеждат на закрито и това съвсем не е труден процес. Във всеки случай е много приятно, че сега можете да украсите не само градинския парцел с тези цветя, но и балкона или перваза на прозореца.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина