Lithops: домашни грижи и методи за разплод

Литопсите са растения, които често се наричат ​​"живи камъни". Всъщност по външния си вид те приличат на цветни камъни - това е било важно за оцеляването им в пустинни условия. Всъщност самото име „литопс“ идва от две гръцки думи, които могат да бъдат преведени като „като камък“. Но тези растения са открити едва през 1811 г., когато изследователят на природата Уилям Барчъл открива първото растение от този тип в Южна Африка. В Европа те се появяват едва през следващия век. Оттогава литопските сукуленти са се вкоренили като стайни цветя, но все още няма много литература за тяхното отглеждане.

Как изглежда литопсът, към кое семейство принадлежи?

Много производители на цветя любители, които ще отглеждат литопс, се интересуват преди всичко от домашни грижи. Първо обаче трябва да разберете теорията на въпроса.

Мраморните литопси са едни от най-често срещаните

Lithops - растения, които приличат на камъни, принадлежат към семейство Mesembriantem. За повечето неспециалисти това все още не означава нищо, така че е важно да се отбележи, че литопсите са сукуленти, тоест „живи камъни“ и са разновидност на почвената покривка на тези растения. В дивата природа те са често срещани в пясъчни и каменисти пустини. Освен това местообитанието им е Южна Африка, Намибия и Ботсвана. По този начин се различават кактусът и „живият камък“.

Надземната част на сукулентното растение Lithops е една или повече двойки листа, които са пораснали помежду си, доста месести и сочни. Те образуват вид тяло, което прилича на камък, а при някои видове по-скоро гъба без капачка.

Интересно! Цветът и шарката на листата на всеки вид до голяма степен зависи от цвета на тези камъни, сред които това разнообразие от сукуленти расте в естественото им местообитание. Това е един от начините за мимикрия, който позволява на растението да се загуби в скалиста почва и да не стане плячка на животни или птици.

Въпреки че е замаскирано, растение като Lithops може да има много интересни цветя. Любопитно е, че този сукулент рядко цъфти сам. Но група растения и дори засадени в една саксия или контейнер, дават цветя много по-често. Трудно е да ги опишем, тъй като те могат да се различават значително при различните видове. Венчелистчетата им са най-често бели (понякога с розов оттенък) или жълти. Оранжевите екземпляри са много по-рядко срещани.

Важно е да запомните за една особеност на растението, която влияе върху условията на неговата поддръжка и избора на саксията - тя развива странични пъпки, поради което вместо една двойка нови листа при благоприятни условия могат да се образуват две наведнъж. В същото време всяка формация, състояща се от двойка листа, може отново да произведе две растения наведнъж, така че след известно време в контейнера да се образува цяла колония от такива „камъчета“.

Освен това, за разлика от други видове сукуленти, при повечето от тези растения ширината и височината на чифт листа, наречени тяло, не надвишава 5 см. И браздата между тях рядко е дълбока.

Често срещани сортове

Днес са описани много литопси, класифицирани са видовете.У дома не се отглеждат всички, а само най-непретенциозните и красиви. Например производителите, които ще отглеждат този тип сукуленти, могат да обърнат внимание на няколко вида, описани по-долу.

Литопс красив

Този сорт се отличава с доста голямо тяло, чиято височина достига 5 см. Цветът на "каменната" част е кафеникаво-жълт, шарката върху него има още по-тъмен нюанс. Между листата има доста дълбока цепнатина. Горната страна е изпъкнала. На това тяло могат да цъфтят големи, с диаметър до 5 см, бели цветя с подчертан деликатен аромат,

Литопс мрамор

Има сиво-зелено тяло, но шарката върху него има по-светъл нюанс, който наподобява шарката на повърхността от естествен мрамор. Диаметърът на двойка листа е до 2 см. Върхът не е толкова кръгъл, както при предишните видове, но и той не може да се нарече плосък. Цветът също е подобен на външен вид на описания по-горе, но е по-малък - до 3 см в диаметър.

Lithops Aucamp

Това е вид, който расте в Южна Африка, в района на Кейп. Той е кръстен на Хуанита Аукамп, която е открила тези растения във фермата на баща си през 20 век. Цветът му е доминиран от ръждиво-кафяви тонове, въпреки че има екземпляри със зелен или синкаво-сив нюанс. Цветовете му са жълти, достигайки диаметър от 4 см. Има много разновидности от този конкретен сорт, например Бети Берил, Хикоруби и други, но най-вече те се събират само от опитни колекционери.

Lithops Aucamp

По-пълно... Този вид изглежда интересен и дори малко извънземен. Тялото му винаги е по-широко, отколкото на височина. Що се отнася до цвета, той може да бъде от синкаво-сив до кафеникаво-жълт със зелен модел, често повърхността е покрита с червени точки.

Важно! За да създадете красива композиция в саксия, можете да си купите смес от семена - "Litops Mix". По правило отглежданите екземпляри имат различни нюанси и шарки по тялото.

Въпреки че кактусът и литопсът си приличат, всъщност има значителна разлика между тях. "Живият камък" няма бодли, които биха му осигурили допълнителна защита.

Фулърс Литопс

Характеристики на домашните грижи

Литопсите от „живи камъни“ са добри, защото са доста непретенциозни. Въпреки че са родом от Южна Африка, техният регион се характеризира с променящите се сезони. В сравнение със Северното полукълбо, всичко изглежда е обратното - зимата и лятото сменят местата си. Но растенията реагират на околната температура и светлата част от денонощието, а не на календарни дати. Така че е доста лесно за литопс да се грижи. Основното нещо е да следвате няколко основни правила.

Температура

Въпреки че в естествени условия тези растения могат да издържат на високи температури, това не означава, че те трябва да осигуряват еднаква топлина у дома, особено след като ще изглеждат отпаднали и ако мога да кажа така, апатични. Специални условия са необходими само през периода на покой, който в Северното полукълбо продължава от януари до март. Тогава оптималната температура е + 12-14 ° C. Въпреки че тези растения могат дори да издържат на замръзване, не бива да ги оставяте дълго време на неотопляем балкон.

Осветление

Това е много светлолюбиво растение. Най-добре е да го засадите там, където ще получи стабилно осветление. Но в същото време все още не си струва да го оставяте на пряка слънчева светлина за дълго време, особено през лятото - тогава трябва да го засенчите поне за кратко.

Поливане

Начинаещите цветари винаги се интересуват от въпроса как правилно да поливат литопс, тъй като при естествени условия те растат в пустинята и следователно в продължение на много седмици изобщо не могат да получат влага. Всъщност отговорът на него винаги зависи от периода на развитие на сукулента, литопсите не правят изключение. Така че, през периода на покой, поливането изобщо не се извършва.

По време на периода на растеж, който настъпва през април-юни, растенията трябва да се поливат внимателно, за да се предотврати загниването на корените. Най-добре е да направите така, че водата да пада само върху почвата около растението, но не и върху самия сукулент.

Особено важно е да се гарантира, че в процепа между листата няма течност. Но капките също не трябва да остават на повърхността, в противен случай в слънчев ден те ще работят като лещи и тогава върху тялото на растението ще се образува изгаряне.

Важно! По време на растежа литопите се поливат средно веднъж на всеки две седмици. За да предотвратите попадане на вода върху тялото на „живия камък“, можете да потопите саксията за кратко в съд с топла вода, така че самите корени да абсорбират влагата.

Влажност

През периода на покой растението се нуждае от сух въздух. През останалите месеци умерената влажност на въздуха ще създаде оптимални условия.

Грундиране

Въпреки че тези растения се справят добре в почти всяка земна смес, почвата все още е важна за тях. Най-добрият вариант се счита за почвена смес, специално проектирана за сукуленти. Други опции ще работят, но не забравяйте, че основата трябва да преминава добре водата. Факт е, че литопсите, особено ако все още не са имали време да укрепят добре корените си, са склонни към гниене дори с кратка почивка. Така че дренажът е много важен.

Важно! В допълнение към почвата, трябва да изберете правилната къща за това растение. Саксията трябва да е такава, че да имат достатъчно място за корени. Колкото повече пространство - толкова по-голямо ще бъде тялото на "живия камък" и толкова по-охотно растенията ще образуват храсти. Разбира се, ако цветарят иска да получи миниатюрна градина, а напротив, трябва да изберете саксия с малък диаметър.

Можете да засаждате растения сами, със семейства или да създавате смеси - във всеки случай ще бъде лесно да се грижите за него.

Litoks Mix

Подхранване

Това цвете практически не се нуждае от хранене. Но за по-обилен цъфтеж можете да използвате торове, предназначени за кактуси.

Кога и как цъфти

Процесът на цъфтеж на тези растения може да изглежда доста впечатляващо. Когато се приготвят за цъфтеж, цепката между листата започва да нараства. Понякога това се случва буквално пред очите ни. Тогава от него се появява „език“ - той е чашелистче; той се превръща в истинско цвете средно за две седмици от момента на първото му появяване.

Период на цъфтеж

Започва в края на лятото при повечето видове, поради което е толкова важно да се осигури добро осветление през август. Има обаче растения с по-късен период на цъфтеж, който пада през втората половина на есента. Интересното е, че почти всички видове цъфтят до обяд. По принцип периодът на цъфтеж на това растение продължава около седмица, след което сукулентите отново се превръщат в камъни.

Методи за размножаване

Има два основни начина за размножаване на литопс - чрез семена и чрез резници на леторастите. Традиционно вторият вариант се счита за най-простият. Някои експерти обаче вярват, че само отглеждането на литопс от семена у дома ще ви помогне да ги разберете по-добре и да получите най-красивите екземпляри.

Покълващи семена

Семената на литопс остават жизнеспособни за много дълго време. Няколко проучвания показват, че семената могат да покълнат дори след 20 години, ако се съхраняват на сухо място.

Важно! Разбира се, идеалното място за съхранението им е в плод, който прилича малко на капсула.

Но най-често те се изваждат оттам и се сушат върху хартиена салфетка. Можете да посеете тези растения по всяко време на годината, но най-добре, като вземете предвид естествените характеристики на развитието.

Алгоритъмът стъпка по стъпка ще бъде подобен на покълването на други семена:

  1. малки пластмасови съдове се вземат за сеитба,
  2. напълнете саксиите със сочен субстрат, само по-внимателно пресяван от обикновено,
  3. семената се разпределят равномерно по повърхността на субстрата,
  4. поръсете ги с тънък слой от същата пръст,
  5. покрийте саксиите с найлоново фолио, за да направите малка оранжерия.

Литопс разсад

Литопсите от семена не се отглеждат трудно. Веднъж на всеки два дни описаните култури трябва да се "проветряват" чрез отваряне на филма и леко да се напръскват с вода. Ако растението се чувства добре, тогава листата му ще бъдат гладки. Независимо от сорта, те ще изглеждат по-тъмни или кафеникави на цвят. Твърде меките и яркозелени листа показват слабостта на "живия камък".

Трансплантация на растения

Ако засаждането на растение е сериозен въпрос, тогава пресаждането е изключително рядко. Живите камъни се справят отлично в един и същ контейнер от много години. Това се прави само ако е необходима прясна почва, тъй като старата почва вече е изчерпана и растението е спряло да цъфти, а също и когато литопсите растат силно и започват да се издигат над нивото на контейнера.

С подходящи грижи, литопсите ще ви зарадват с нежни цветя.

В такива случаи растението буквално се изтръсква от старата си саксия, но само много внимателно. Корените се освобождават от почвената смес, изсушените части се отрязват. Веднага трябва да проверите цветето за наличие на вредители. Междувременно дренажен слой се изсипва в нова саксия на дъното, а подготвената почва е отгоре. След това литопсите започват да се спускат в нов съд, като го държат с едната ръка, а с другата - внимателно пълнят корените със земна смес. Важно е тя да лежи на равномерен слой. Отгоре повърхността може да бъде украсена със слой декоративен пясък. Подобно на други сукуленти, цветето не може да се полива веднага след пресаждането.

Ако следвате основните правила за отглеждане, тогава литопсите могат да се превърнат в истинско растение за спътници, което ще живее в къщата в продължение на няколко десетилетия, радвайки окото с съвършенство и елегантност на формите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина