Как да храним гладиолите през пролетта и лятото

Гладиолите са доста взискателни видове, които са много трудни за отглеждане на начинаещ градинар. Само спазването на правилата за отглеждане стъпка по стъпка ще ви позволи да получите красиви цъфтящи гладиоли. Лошата грижа може дори да доведе до пълна липса на цветя. Не е достатъчно само да засадите растение, трябва предварително да се запознаете с правилата за грижа за него. Навременното поливане и хранене ще позволи не само да се получи разкошна „реколта“, но и да се съберат голям брой деца.

Гладиоли - как изглеждат и цъфтят

Цветя в ландшафтния дизайн

Растението принадлежи към семейство Ирисови. Многогодишно растение е надарено с дълги, остри зелени листа. Дължината на всеки може да бъде до 1 метър. Стъблото е прави, най-малко 1,5 метра. Съцветието е буйно, около 20 броя на клон. Размерът на цветята може да бъде различен - от 5 до 15 см.

Цветовото разнообразие е много богато. От класически бели до модерни зелени или дори черни. Животновъдите също са отглеждали дву- и трицветни гладиоли.

Външен вид на растението

Правилното засаждане е ключът към буйния цъфтеж

Отглеждането на гладиоли се препоръчва да се извършва в предварително подготвена зона.

През есента избраната зона в градината се изкопава и се внася тор под формата на всякакви органични вещества (изгнилият тор се е доказал добре). В същия период в земята се внасят препарати, съдържащи фосфор и калий. Препоръчителната норма е 2 супени лъжици на 1 кв. метър.

През пролетта, 20-25 дни преди засаждането, към подготвените кладенци се добавя карбамид, не повече от 1 супена лъжица на 1 * 1 метър площ.

Отлична защита за бъдещо засаждане е добре познатият Фитоспорин. Този препарат разлива района, където ще растат гладиолите.

Важно е да се разбере, че външният вид и здравето на растението пряко зависи от качеството на почвата. Бърз растеж и буен цъфтеж са възможни само на „добра“ почва.

За справка! За този вид е подходяща черноземна или пясъчна глинеста почва. Гладиолите няма да могат да цъфтят обилно на кисела земя. Леко киселият субстрат се счита за най-добрия.

Основни хранителни вещества, включени в горната превръзка

Как да храним гладиолите, така че те не само да цъфтят великолепно, но и да дават деца в бъдеще. В специалната литература са подчертани следните хранителни вещества, които са необходими за гладиолите на различни етапи на развитие:

 • Азот.
 • Фосфор.
 • Калий.
 • Магнезий.
 • Калций.
 • Молибден.
 • Бор.
 • Цинк.
 • Мед.
 • Манган.

Горните лекарства могат да се прилагат индивидуално или в комбинация.

Основни съставки за гладиолите

Съвети за тоалетна

Храненето на гладиолите се извършва три пъти на сезон. Първият път - преди слизане, вторият - непосредствено по време на кацането, третият - непосредствено след това.

За да не „угои” растението, трябва да се гледа правилно.Торенето на растението може да бъде листно или поливане на цветето в корена.

Какви видове торове са необходими за гладиолите

Храненето на гладиолите в открито поле на всеки етап от развитието изисква различни препарати. В началния етап, веднага след засаждането в земята, това е азотът. Не е трудно да се определи липсата му - листата пребледняват, излишъкът се проявява в потъмняването на зелената маса.

Ако захранвате цветята с фосфорни препарати, тогава процесът на узряване ще се случи много по-бързо. Оплождането на гладиолите е необходимо още на етапа на 5-тия истински лист.

Внимание... По време на пъпкуването добавянето на препарати, съдържащи фосфор в почвата, допринася за обилен цъфтеж.

Как да оплодят гладиолите, така че те не само да цъфтят красиво, но и да придобият имунитет срещу болести? Експертите съветват да се използват калиеви препарати за тези цели.

Група за торове

Честотата на хранене

Честотата на поливане на растенията с торове е веднъж седмично. Този период от време е подходящ за течно хранене. В този случай степента на приложение на лекарствата в почвата се разделя наполовина.

Основните етапи на хранене

Как да храним гладиолите за обилен цъфтеж? Подготовката трябва да се извършва от самото начало.

 • Когато се появят 2 истински листа, се извършва първият - азот. Най-подходящите лекарства са селитра, урея, амоний.
 • Второто хранене се извършва след 14 дни. На този етап можете да използвате сложни торове. Съставът трябва да съдържа азот, фосфор, калий.
 • Появата на дръжки е сигнал за третото хранене. Най-лесният начин е да разпръснете суперфосфатни гранули върху земята. За реакцията е необходимо незабавно да се навлажни с разредена урея.

Продължителността на цъфтежа зависи от наличието на калий в почвата, именно той е отговорен за висококачествените съцветия. Експертите съветват да използвате суперфосфат и калий едновременно.

Как да храним луковиците на гладиолите преди засаждане

Преди засаждане в земята, луковиците трябва да се дезинфекцират. Слаб разтвор на калиев перманганат е идеален за тези цели. Накисването на посадъчния материал за 30 минути не само ще позволи дезинфекция, но и ще стимулира растежа на цветето.

Здраво приготвени луковици

Листно превръзка

Пръскането се препоръчва и за трите цикъла на живот на цветята. Разбирайки въпроса как да оплождаме гладиолите преди цъфтежа, не трябва да забравяме, че листната превръзка през юни се използва за получаване на богат цвят на съцветия и увеличаване на броя им.

Разредете в кофа с вода:

 • 15 грама манган;
 • 15 грама меден сулфат;
 • 10 грама борна киселина;
 • 10 грама магнезиев сулфат;
 • 1 грам кобалт;
 • 3 грама цинк.

Това решение е универсално. Може да се използва и като следващата превръзка. Целта му е да стимулира образуването на яйчници, тоест деца. Оптималното време е месец юли.

За първи път, използвайки листния метод, се препоръчва да се обработи растението по време на активното пъпкуване. За тези цели се приготвя следната смес: калиев перманганат, меден сулфат, борна киселина на прах. Всички препарати се смесват в равни пропорции от 20 грама и се разреждат в кофа с топла вода.

Кога да приключите с храненето

Когато цъфтежът приключи, е необходимо да се извърши последната превръзка. Разтворете 1,5 супени лъжици суперфосфат и калий в кофа с вода.

Последният етап е обработката на земята с разреден манган. Само 5 грама са достатъчни за кофа топла вода.

Съвет! Този тор е не само окончателната обработка на почвата, но и един вид дезинфекция на луковиците.

Цялото хранене трябва да спре в края на лятото или началото на есента, след събиране на всички бебета.

Как се полива правилно

Правилно поливане на растението

Преди да поливате гладиолите с тор, земята трябва предварително да се навлажни.

Преди всяка подхранване почвата трябва да се разрохка добре и да се отстранят плевелите.Поливането се извършва не само в корена на цветето, но и пътеките се проливат внимателно. Вечерта се счита за най-приемливото време.

Внимание! Неподходящо е да се поливат цветята с торове по време на дъждовете, торенето бързо ще се отмие, дори без да има време да се абсорбира в почвата.

Торове от гладиоли за обилен цъфтеж

Гладиолите са от онези растителни видове, които изискват различно торене за всеки етап от живота си.

Видове органични торове за подхранване на гладиоли

Най-често за хранене на гладиоли се използват следните органични вещества:

 • Компост Те представляват изгнили отпадъчни продукти на човек, растителност. Те са в състояние не само да подхранват, но и да обогатяват почвата.
 • Зрял тор. Препоръчително е да се използва презряло в продължение на няколко години.
 • Пилешки изпражнения. Може да се използва само разреден.

Преди да използвате органична материя, тя трябва да се разрежда в съотношение 1: 1 и да се настоява в продължение на 14 дни. Полученият концентрат се разрежда с вода 1:20.

Торене с минерални торове

Препоръчително е да купувате торове на основата на минерални препарати изключително в специализирани магазини.

Те трябва да съдържат хранително вещество, което е от съществено значение за здравословното развитие на растението. В случай на гладиоли, това може да бъде:

 • азотсъдържащи лекарства;
 • фосфорни агенти;
 • калиеви торове.

Торови комплекси за допълнително хранене

Комплексните торове могат да се състоят от два или няколко компонента наведнъж. Препоръчително е да се използва двукомпонентен, състоящ се от нитрат и калиев магнезий. Използването на трикомпонентен компонент ще ви позволи да решите няколко проблема едновременно - да нахраните цветето и да стимулирате имунната система.

Здраво растение

Важно е да разберете, че не можете просто да вземете и „нахраните“ цвете с това или онова лекарство. Всякакви торове могат да се прилагат само ако има недостиг от тях.

Предпоставка за правилно проведена селскостопанска техника са специалните анализи. Взети са проби от почвата в лабораторията и в заключение ще бъдат посочени всички компоненти, от които се състои. Тази процедура трябва да се извършва поне веднъж на 3 години.

Независимо по кое време на годината е засадено растението, препаратите за нанасяне върху почвата са идентични. През пролетта - азот, през лятото - калий и фосфор.

Народни средства за хранене

Народните лекарства се използват в растениевъдството и цветарството, не само поради намаляването на разходите, но и поради липсата на химически компоненти.

Съставките за такива превръзки могат да се берат в градината или да се вземат у дома. Най-често това са човешки отпадъци или растителност, която заобикаля всички.

Основното нещо, както при закупените торове, е да се спазва дозата и да се следват инструкциите за приготвяне.

Как да подготвим горната превръзка със собствените си ръце

Гладиолусът е истинска украса на сайта

Доказано народно лекарство, използвано за хранене на гладиоли, е инфузията от коприва. Това растение съдържа много полезни вещества: азот, калий, цяла група витамини, желязо.

Рецептата е следната:

 1. Готовите ястия трябва да се напълнят на 1/3 с накълцана коприва.
 2. Останалата част от обема се допълва с вода.
 3. Необходимо е лекарството да се настоява за 5-7 дни.
 4. Концентратът се разрежда за внасяне в почвата в съотношение 1:10.
 5. Препоръчително е да излеете не повече от 200 ml от получения състав под всеки храст.

Забележка! За да обогатят субстрата с фосфор и калий, опитните летни жители се съветват да добавят малко пепел към дупката и след това да я поливат. Това насърчава активирането на вегетативния процес и снабдява земята с необходимите компоненти.

Гладиолите се считат за „сложно“ цвете, за което не всеки може да се грижи. Важно е да се разбере, че само след изучаване на всички правила за хранене и спазване на елементарните изисквания за грижа за гладиолите, можете да получите здраво растение и да постигнете обилен цъфтеж.Правилната грижа и отговорното отношение към процеса ще ви позволят да се възхищавате на гладиола за 5-7 години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина