Eucharis - домашни грижи. Защо не цъфти

Eucharis принадлежи към категорията на луковичните култури от семейство Амарилис. Декоративно растение е често срещано в Южна и Централна Америка. Тропическата култура често се нарича амазонска лилия. Експертите броят около 20 разновидности на еухарис. Декоративната зеленина, боядисана в наситени зелени тонове, придава на растението специална грациозност. По време на периода на цъфтеж от културата се разпространява удивителен аромат, който се разпространява в цялата стая. Диаметърът на заоблените луковици на амазонската лилия може да достигне 50 мм. От горе модифицираната коренова система на културата е гъсто покрита със златни люспи. Често производителите на цветя са изправени пред проблема с липсата на цъфтяща култура. Eucharis цвете: домашни грижи, защо не цъфти и какво може да се направи в тази ситуация?

Амазонска лилия у дома - струва ли си да чакате цветя

Eucharis е закрита култура, която е популярна сред производителите на цветя от няколко десетилетия. През този период от време амазонската лилия успя да се адаптира към новите условия. Ето защо растението може да цъфти дори когато се отглежда в домашни условия. Непретенциозната тропическа култура, с подходящи грижи, може да зарадва с обилен цъфтеж няколко пъти в годината.

Амазонска лилия

Честотата на цъфтежа на еухарис у дома

Можете да се възхищавате на първия цъфтеж на младо растение през пролетните месеци. Лилията започва да освобождава пъпки в края на лятото. Въпреки това, при определени условия за грижата за културата, е възможно да се постигне втори цъфтеж на годината във всеки друг период. Готовността на еухариса да цъфти се доказва от присъствието на деца. Веднага след като бебетата се появят на растението, можете да сте сигурни, че културата е готова за образуване на пъпки. В същото време не се препоръчва да се трансплантират млади издънки в отделен контейнер.

Времето за поява на първите пъпки също може да бъде повлияно от методите за размножаване на амазонската лилия. Когато eucharis се възпроизвежда по метода на разделяне на къщата, първият цъфтеж може да се очаква през втората година от живота на тропическата култура. Когато се размножавате със семена, ще бъде възможно да се възхищавате на първите цветя едва след 4-5 години. Съцветията са боядисани в бели тонове и смътно наподобяват нарциси. Цветята излъчват удивителен аромат, което несъмнено е предимство.

Колко пъти в годината цъфти Eucharis

Цъфтежът на амазонската лилия, с подходящи грижи, може да зарадва производителя 3 пъти годишно:

 • през март;
 • в края на лятото;
 • през зимата.

На изхвърлени дълги дръжки се образуват клъстери от луксозни цветя, които са в състояние бързо да цъфтят и да се отварят едно след друго.

Забележка! Като се грижите правилно за амазонската лилия, можете да постигнете образуването на 2 или повече дръжки. По желание можете да постигнете цъфтеж, който ще радва със своя чар 3 пъти в годината.

Продължителност на цъфтежа

Цветята на амазонската лилия започват да се отварят на свой ред. Продължителността на живота на всяко съцветие е в рамките на 7-10 дни. Цъфтежът обикновено продължава 18-23 дни.

Eucharis цъфтят

Възможно ли е да удължите цъфтежа

Удължаването на цъфтежа на еухарис е невъзможно, тъй като след увяхването на съцветията декоративната култура се нуждае от почивка, за да възстанови силата, необходима за образуването на нови пъпки.

Използването на стимулация може да провокира натрупването на допълнителна зелена маса. Не може да се очаква продължаване на цъфтежа през този период. Експертите по цветарство препоръчват естественият цикъл на амазонската лилия да не се нарушава, което ще позволи на растението да остане здраво и системно да се радва с обилен цъфтеж.

Причини за липсата на цъфтеж

Защо еухарисът не цъфти? Тропическото стайно растение се нуждае от систематични и правилни грижи. Пренебрегването на препоръките на специалистите относно грижите за културата става причина за липсата на цъфтеж. По-долу можете да намерите основните причини, поради които цветните пъпки не се образуват върху растението и как да ги разрешите.

Как правилно да засаждате еухарис в саксия? Цветята ще се справят добре в относително тесен съд. Контейнерът, който е твърде просторен, може да накара амазонската лилия да не цъфти. Опитните градинари препоръчват засаждането на 2-3 луковици в една саксия наведнъж. В обемни саксии растението изразходва цялата си енергия за развитието на луковици, а тесните контейнери ускоряват процеса на образуване на пъпки. Саксията за засаждане на еухарис трябва да бъде тясна и висока.

 • Липса на период на покой. На Eucharis трябва да се даде период на почивка. Растението трябва да почива 2 пъти годишно.
 • Грешното място за цветя. Растението се нуждае от достатъчно светлина. Важно е да се погрижите за засенчването на растението по време на знойната жега, така че слънчевите лъчи да не предизвикват изгаряния на листните плочи. Експертите препоръчват да се поставят саксии на первазите на прозорците от западната и източната страна.
 • Неправилно избрани температурни условия в стаята. По-добре е да изложите култура, обичаща топлината, в помещение, където температурата достига 18-24 ℃ над нулата. През зимните месеци температурният режим може да бъде намален до 16-17 ℃.

Обилен цъфтеж на растението

 • Поливане. Eucharis се нуждае от умерено поливане. Не трябва да се допуска преовлажняване и пресушаване на почвената смес. Изсушаването на горния слой на почвата свидетелства за необходимостта от поливане. Необходимо е да се навлажни земята с мека, утаена вода. За тази цел можете да използвате разтопена и дъждовна вода. През периода на покой честотата на поливане се намалява. Етапът на почивка трябва да се проведе в полусухо състояние на земята. През целия период е необходимо горният слой на почвата да се поддържа в сухо състояние. Защо листата на eucharis пожълтяват? Ако чифт листни плочи пожълтеят, не се притеснявайте. В случай на пожълтяване на голямо количество зелена маса, увяхване и изсъхване, струва си да се преразгледа режимът на поливане.
 • Ниво на влажност. Растенията трябва да се пръскат по време на вегетацията. Не позволявайте на водата да навлиза в съцветията. Ако пренебрегнете тези препоръки, тогава растението може да удари зацапване.
 • Прехвърляне. Евхаризите се нуждаят от редки трансплантации, тъй като амазонската лилия е чувствителна и може да не понася промени в условията на отглеждане. Препоръчителната честота на трансплантация на еухарис у дома е веднъж на 4 години. През този период от време гърнето се пълни с малки деца. На този фон растението не получава адекватно хранене. Най-добре е да трансплантирате храста в началото на пролетта. Контейнерът за засаждане трябва да има дренажни отвори. На повърхността на дъното на резервоара се полага дренажен слой. Върху него се изсипва почвена смес с неутрален състав. Почвата трябва да е рохкава и да има добра пропускливост. Ако желаете, можете сами да подготвите почвата за еухарис, като използвате малко количество пясък и компост, глинеста и листна земя.

Забележка! Когато засаждате луковици, не ги задълбочавайте дълбоко в почвата.

Eucharis болести и вредители

Цъфтежът може да не се случи поради болести или вредители. Амазонската лилия е податлива на сиво гниене, заболяване, причинено от гъбата Botridis. Податлив на цветя, които растат във влажни помещения с ниски температури. Листните плочи на засегнатото растение започват да стават кафяви, покриват се със слой плесен и отмират. За да се справите с болестта, ще трябва да отрежете засегнатата зеленина и да третирате храстите с лекарства:

 • меден сулфат;
 • Фундазол;
 • Топсин-М.

Eucharis често е изложен на нашествие на вредители, а именно:

 • Паяковите акари са паразити, които заразяват тропическите цветя, които растат в суха, гореща среда. На листните плочи на засегнатите храсти може да се отбележи появата на тънка паяжина, жълти петънца. Зелената маса изсъхва и увяхва. Ако се намери паяк, важно е да се обработят листата и надземните части на културата с разтвор, съдържащ сапун за пране възможно най-скоро. При голям брой паякови акари е препоръчително храстите да се третират с лекарства, които принадлежат към групата на акарицидите. Най-ефективните от тях са средства като Kleschevita, Akarin, Fitoverma.
 • Ножници, за появата на които свидетелстват тъмни петна от вътрешната страна на листата. Вредителите могат да бъдат отстранени с влажна кърпа. При масивно поражение на храстите си струва да се използват инсектицидни средства.
 • Гъбични комари, които заразяват цветя в случаи на често преовлажняване на почвата. Черният комар се храни със сока и тъканите на кореновата система на луковиците. Това потиска еухариса, храстът спира да расте и вече не радва с цъфтеж. За да се справите с вредителите, ще трябва да обработите почвата с Aktara 2-3 пъти. Паузата между леченията трябва да бъде до 7-10 дни. След това е необходимо да се коригира честотата на процедурата за овлажняване на почвата. Горният слой на почвата трябва да се разхлабва систематично.

Поставянето на саксии е важно

Какво да правите, ако растат само листа

Eucharis не цъфти, какво мога да направя, за да цъфти? Ако еухарисът не радва с цъфтеж за дълъг период от време, но се наблюдава само ускорен растеж на зелената маса, ще трябва да обърнете внимание на честотата на поливане. Често причината за такава ситуация е преовлажняване на почвата и прекомерно торене. В този случай Eucharis не може да влезе в стадия на покой, на фона на която расте зелената маса. През този период от време започва процесът на полагане на цветни пъпки, но растението харчи енергия за растежа на листата.

Допълнителна информация! Честа причина за натрупване на зеленина е прекомерното внасяне на азотсъдържащи торове в почвата. Голям процент от минералния елемент в почвата за еухарис провокира увеличаване на растежа на листата. Не може да се очаква цъфтеж през този период.

Трябва да се избягват просторни контейнери, защото растението ще расте обрасло с деца, докато цялото пространство в контейнера се запълни. Това води до факта, че пъпките нямат време за снасяне, тъй като всички сили отиват за размножаване. В един контейнер с малък диаметър могат да бъдат засадени 4-5 луковици. В този случай тропическата култура ще зарадва с обилен и систематичен цъфтеж.

Често липсата на цъфтеж може да възникне на фона на неправилна грижа. Ето защо опитни цветари препоръчват да се вземат предвид препоръките и правилата за грижа за амазонската лилия, за да се спаси растението от болести и липса на цъфтеж.

Тропическо растение може да цъфти навсякъде

Възможно ли е да се стимулира растението

Цъфтежът се счита за логичното заключение на цикъла на отглеждане. Получените семена могат да се използват за размножаване на цветя. В случаите, когато храстите не изпитват нужда от размножаване, те не бързат да зарадват с образуването на съцветия.Ако желаете, можете да стимулирате този процес, като същевременно създадете стресова среда за зеления приятел. Собственикът на евхариса е изправен пред задачата да представи амазонската лилия по време на принудителния покой и да я накара да цъфти. За това:

 1. Саксиите с цветя се преместват в тъмната зона.
 2. Стайната температура пада до +16 ℃.
 3. Честотата на процедурите за навлажняване на почвата намалява. Поливането е възможно само ако горният слой на почвата в саксията изсъхне.
 4. Неприемливо е да правите каквато и да е превръзка в земята.
 5. След няколко месеца можете да върнете саксиите с обичайните им условия. От този момент нататък може да се очаква формиране на пъпки.

Експертите в областта на цветарството не съветват да стимулират еухарис, тъй като в този случай се увеличава рискът отслабените храсти да спрат да цъфтят изобщо. Най-добре е да се придържате към препоръките за грижа за цветята и да изчакате пъпките да се снасят сами.

Саксиите с цветя през периода на покой се изнасят на хладно място

Амазонската лилия е удивително тропическо растение, което може да радва с обилен цъфтеж три пъти в годината. Образуващите се на стрелките гроздове създават ярко бели цветя, които излъчват приятен аромат. Отглеждането на растение е лесно. Най-важното е да се придържате към препоръките на експертите по отношение на грижите за амазонската лилия.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина