Зюмбюл - домашни грижи, отглеждане в саксия

Грижата за зюмбюл у дома в саксия не е труден процес, дори начинаещ може да се справи. Как правилно да подготвите крушката за дестилация и след появата на цветето да се погрижите, по-долу в статията.

Зюмбюл: домашни грижи в саксия

Зюмбюлът е многогодишно, луковично цвете, което реагира на благоприятни условия с пищен цвят. Но след цъфтежа растението се нуждае от почивка, когато се формира бъдещият дръжка и самата крушка.

Зюмбюлът може да се отглежда както в почвата, така и в саксия

Принуждаване на крушките у дома

У дома луковицата може да бъде засадена за дестилация по всяко време, независимо от ритъма на растението, получавайки красиви цветя до определена дата. Форсирането на луковиците се извършва както в почвата, така и във водата.

Принуждаването на крушките в земята следва следния алгоритъм:

 1. Саксията или контейнерът се пълни със земя и в нея се засажда луковица зюмбюл. Това трябва да се направи така, че ¾ от крушката е потопена в земята и ¼ е издигната над земята.
 2. Важно е да спазвате разстоянието между крушките. Разстоянието в контейнера между тях не трябва да бъде по-малко от 25 cm.

Водната дестилация е по-проста от дестилацията на почвата и се състои от следните етапи:

 1. За дестилация е необходима мека вода - разтопен сняг или събрана дъждовна вода, в която са добавени минерално торене и стимулатор на растежа.
 2. В съд се налива вода и в него се поставя лук. Долната му част трябва леко да докосва влагата.
 3. Контейнерът се поставя на тъмно и хладно място.

Важно! На всеки две седмици си струва да смените водата с подхранване за прясна вода.

Избор на саксия и почва за засаждане на луковици

Зюмбюлите, засаждането и грижите за които се извършват у дома, ще зарадват с обилен и дълъг цъфтеж, при условие че почвата и саксията са правилно подбрани. Когато отглеждате зюмбюл, саксията е важен компонент и ако е избран неправилно, растението няма да пусне корени.

Саксията трябва да е с 2-4 см по-широк диаметър от крушката, достатъчно дълбока, за да побере зюмбюла и дренажен слой с пръст. Когато избирате контейнери, струва си да следите дали в тях има дренажни отвори, ако не, направете ги.

За домашен зюмбюл за цветя почвата и нейният състав не са толкова важни, основното е, че не трябва да е кисело. Можете сами да приготвите смес за отглеждане у дома, като смесите торф и едър пясък на равни части, или можете да си купите готова земна смес в магазин или супермаркет.

Правилната грижа е резултат от красивото цвете зюмбюл

Оставяне по време на цъфтежа

Луковичният цветен зюмбюл е непретенциозен в грижите, изисква минимум внимание. Всеки може да го отглежда на перваза на прозореца, в саксия за стая, най-важното е да следвате инструкциите за грижа.

Осветление

Поддръжката на зюмбюла на закрито осигурява достатъчно дневна светлина. Важно е да осигурите на луковиците слънчев цвят до 12 часа. Ако през лятото има достатъчно естествена светлина, тогава през зимата е важно да включвате специално осветление всеки ден.

Температура

Инструкциите стъпка по стъпка за грижа за крушката предписват, че няма течение и близки отоплителни радиатори, внезапни температурни промени. Флористите наричат ​​оптималната температура за зюмбюл 20-22 ° C.Но тъй като зюмбюлът се счита за градинско цвете, държането му на балкона или в градината през лятото ще му бъде от полза. През зимата само поддръжка на стаите.

Поливане и пръскане

Грижата стъпка по стъпка също осигурява правилно поливане и най-важното - редовно. Важно е да запомните, че водата е предварително защитена и се излива изключително по ръба на купата, предотвратявайки навлизането на влага в изхода на листата.

Забележка! Най-добре е да използвате мека вода - разтопен сняг или дъждовна вода, като я загреете до стайна температура.

Грижата за зюмбюла не включва пръскане. Максимумът е избърсване на листата с влажна, чиста кърпа.

Подхранване

Грижата за зюмбюла включва редовно хранене. Това могат да бъдат както готови закупени в магазина торове за цъфтящи растения, така и органични, например, пилешки изпражнения.

Важно! Опитните производители на цветя извършват подхранване 1 път с интервал от 2 седмици.

Първото подхранване се извършва, след като зюмбюлът е поставен на светлина след покой, ако е зимувал в саксия (въпреки че това е погрешно, някои производители често правят това). За първото хранене изберете състав, богат на фосфор.

Втората подхранване се извършва две седмици по-късно и фосфорните и калиевите торове се внасят в почвата. За трети път те хранят растенията в края на цъфтежа, преди да се подготвят за зимуване. В този случай са подходящи формулировки, богати на калий, както и суперфосфат.

Навременното подхранване гарантира обилен цъфтеж

Преди да се приложи течен тор, растението трябва да се полива и след това е задължително да се разрохка почвата. Влагата в почвата няма да позволи на кореновата система да "изгори", а разхлабването няма да позволи на полезните вещества да се изпарят.

Грижи след цъфтежа

Как да се грижим за зюмбюл след цъфтежа? Луковицата може просто да бъде изкопана и трансплантирана в градината, или можете да я запазите и да отгледате пълноценно растение следващия път. След спиране на цъфтежа дръжката внимателно се отрязва. След това продължете да поливате лука в саксията, но умерено, като постепенно го намалявате. Колко дълго? Докато листата изсъхнат и изсъхнат.

След това крушката се отстранява от саксията, почиства се от изсушена зеленина, ако има деца, те трябва да бъдат разделени. След това луковицата се подготвя за домашно съхранение до следващото засаждане. Трябва да се отбележи, че продължителността на живота на луковиците зюмбюл е 8-10 години и те ще дават цветя на всеки 1-2 години.

Съхранение на крушки у дома

Когато цветето се остави да цъфти, е време да го подготвите за домашно съхранение. В самото начало корените се почистват от земята, след това самият лук се отстранява от обвивката, обработва се с разтвор на калиев перманганат и се оставя да изсъхне за известно време в добре проветриво помещение или отвън при температура от при най-малко 20 ° C.

Важно! Луковицата се изсушава на сянка, в противен случай прякото слънце може да я повреди и кореновата система, а през следващата година зюмбюлът няма да „избие“ дръжката.

След изсушаване се сгъват и съхраняват в кутии с дървени стърготини или хартиени торби. Освен това съхраняването на изсушени и дезинфекцирани луковици се извършва на няколко етапа.

 1. Първият етап се провежда на закрито при температура 24-26 ° C в продължение на поне два месеца.
 2. Вторият период е непосредствено преди засаждането, когато март вече наближава, и е необходимо да се изгони дръжката в навечерието на празниците. В този случай крушката се съхранява при температура 16-18 ° C. Помещението не трябва да е прекалено сухо, за да не изсъхне крушката.

Ако е необходимо да се съкрати първият период, стайната температура се повишава до 30 ° C.

Методи за размножаване

При естествени условия луковичното растение зюмбюл се размножава с бебешки луковици. Но у дома можете да го размножите по други начини - чрез семена и деца, резници и изрязване на дъното, дисекция.

Забележка! Най-трудоемкият и не винаги ефективен метод за размножаване на зюмбюл е чрез семена. Животновъдите го използват, ако искат да разработят нови сортове, редки цветове.

Сеитбата със семена за обикновен производител е неперспективен метод, тъй като изисква много време и усилия и не е факт, че семената ще поникнат.

Откъде да вземем семената? След като капсулата се образува, тя изсъхва, отваря се и от нея падат семена. Засяват се в питателна и рохкава почва, без да се поръсват със пръст, пръскани от спрей. Контейнерът се покрива с фолио и се отстранява на топло място при температура 24-26 ° C, като периодично се повдига подслонът и се пръска. След появата на първите издънки те се гледат, докато се появят първите 2-3 листа, а след това се засаждат на открито или в саксия.

Как да размножаваме зюмбюл у дома

Засаждането на бебета е лесен начин за отглеждане на зюмбюли. Този метод е прост и има много предимства:

 • луковицата избива първия цветонос през третата година след засаждането;
 • всички характеристики на майчиното растение са запазени;
 • висока степен на оцеляване.

Стимулирането на образуването върху бебешката крушка на майката е възможно, както следва:

Долно рязане

Този метод се използва най-добре от опитни цветари. За това са подходящи само големи крушки. Как да го направя правилно:

 1. Голям лук, освободен от земята, се суши за една седмица на сянка.
 2. С остър нож внимателно изрежете дъното на зюмбюла. Резултатът трябва да бъде плитка дупка.
 3. Мястото на среза се обработва с въглен или разтвор на фунгицид.

Такава луковица се засажда в саксия с разрез и покрива с полиетилен отгоре. Първите бебета могат да се очакват след 2-4 месеца.

Размножаването на зюмбюл е проста работа

Разрязване на лука

Друг начин за стимулиране на образуването на бебета на зюмбюл. За работа се използва остър нож. Лукът се разделя на 5-6 части, след което резените се разглобяват на люспи. Резените трябва да бъдат обработени с въглен или слаб разтвор на фунгицид. Полученият материал се съхранява в хартиени пликове през първия месец при температура 20-25 ° C, през втория - 17-19 ° C.

Резници

Посадъчният материал - резници - се събира през периода на формиране на пъпките. Избира се лист с изрезка върху луковицата и се изрязва с остър нож в корена, местата на среза се обработват с дезинфектант и стимулатор на растежа. След това се засажда в хранителен субстрат и се покрива с филм. Вкореняването става за 3-4 седмици.

Важно! При този метод на размножаване луковицата не се изкопава през първите две години.

Подрязване

Подрязването на цветя е задължително, но след края на цъфтежа. Самият дръжка се отрязва първо, най-важното е да не го пилите в самия корен, струва си да оставите 10-20 см. След това изчакват листата да изсъхнат. За да се ускори процесът, растението се полива по-малко. Когато всички листа изсъхнат, те се отрязват с остър нож или ножица.

Болести и вредители

Зюмбюлът, както всяко растение, е податлив на болести и вредители. Най-често цветето трябва да се лекува със специални лекарства за следните заболявания:

 • жълтото бактериално гниене засяга листата на цветето, като се появява като сиви петна по листата и луковиците. Самият процес е придружен от глинеста миризма на разлагане;
 • апикално гниене. Провокира се от патогенна микрофлора. Проявява се под формата на кафяви вдлъбнатини по цветя и зеленина, зелената маса е покрита със сив мицел, корените гният;
 • мозайка. Листата първи изсъхват, след цветята и луковицата на растението се появяват продълговати светлозелени петна, които постепенно пожълтяват и изсъхват;
 • сивото гниене може да причини повреда и смърт на крушката. Растението се разболява най-често в началото на активен растеж и развитие, изхвърляне на дръжката и се проявява под формата на жълтеникави петна, които се увеличават по размер и придобиват кафеникав цвят.

Сред вредителите зюмбюлите най-често засягат:

 • тютюневи трипси и листни въшки, които вземат сок от здраво растение, провокирайки смъртта на зюмбюла. За защита и лечение растението се третира с разтвор на афицид: фитоверм, акарин, акорд;
 • нематодите са паразити, които атакуват стъблото и корена.В повечето случаи цветар се занимава с първите, които паразитират върху цялото растение, както над, така и под земята. Луковицата ще омекне, растежът на листата и дръжката спира. Fitoverm се използва за борба и предотвратяване на паразити.

Какви други проблеми може да има при отглеждането на зюмбюли

Най-често производителите забелязват следните промени:

 • крушката не избива цветето. Най-вероятно причината се крие в неправилния температурен режим, зададен по време на дестилацията на дръжката. Зюмбюлът не обича високите температури;
 • листата пожълтяват. Този проблем може да бъде провокиран от неправилно поливане, по-точно заливане на растението с вода или течения. Чрез премахване на недостатъците и поливане на растението правилно, можете да го съживите;

Превенцията на заболяванията е ключът към здравословното растение

 • пъпките падат. Причината е неправилно поливане. Важно е да се полива зюмбюлът, така че водата да не пада върху дръжката. Плюс това, той се защитава предварително, като се загрява до стайна температура;
 • гниене на цвете. Прекомерното поливане води до такъв проблем в грижата за зюмбюла. Важно е да дадете на растението няколко дни да "почине", така че земната бучка да изсъхне, и да намалите поливането.

Зюмбюлът е непретенциозно растение и при подходящи грижи няма да има специални причини за безпокойство и проблеми при принуждаването му.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина