Hippeastrum - домашни грижи преди и след цъфтежа

Hippeastrum е едно от най-често срещаните стайни растения сред многогодишните луковични култури. Цветето принадлежи на семейство Амарилис.

Хипеаструм - какво е това цвете

В старите книги за цветарството можете да намерите друго име за хипеаструм - амарилис. Но през 1954 г. на Международния ботанически конгрес беше доказано, че това са различни култури и цъфтежът им настъпва през различни сезони на годината.

Hippeastrum е едно от най-популярните едроцветни растения

Кратко описание на това как изглежда

Хипеаструмът е цвете, което има голяма крушка с диаметър до 11 см и подобни на колан лъскави листа с дължина 70 см. Културата произвежда дръжка, достигаща височина 65-70 см, на върха на която има големи цветя с диаметър до 20 см. Те растат на няколко парчета - от 2 до 6.

Хипеаструм - цвете с дълги лъскави листа

Забележка! Градински хибриди могат да бъдат намерени с различни разноцветни цветове околоцветник: бял, сьомга, оранжев, розов, червен.

Често има цветя, които имат контрастни петна в гърлото, ивици по венчелистчетата.

Полезни свойства на хипеаструма

Растението, поради своите бактерицидни свойства, често се използва за премахване на неприятни симптоми, свързани с кожни заболявания. Правилният алгоритъм на действие за лечение на гнойни рани:

 1. Листата на хиппеаструма трябва да бъдат отрязани.
 2. Обелете листа от филма и смилайте най-месестата част от него.
 3. Покрийте раната с масата и я затворете отгоре с филм, наложете превръзка.

Един лист може да се използва няколко пъти за лечение на рани. Частта от листа, която остава за бъдеща употреба, трябва да се съхранява в чаша вода.

Това цвете често се използва при фитодизайн на помещения. Психолозите казват, че красотата на културата има пряк ефект върху човешкото тяло, повишавайки неговата ефективност.

Забележка! Също така, хипеаструмът помага да се поддържа спокойствие.

Hippeastrum е необходим в интериора, за да осигури спокойствие

Основни популярни сортове

Има много разновидности на това цвете, отглеждани от животновъдите.

Хипеаструм нимфа

Този хипеаструм може да бъде бял, с тънки, произволно разположени розови ивици върху хавлиени венчелистчета. Растението достига височина 45 см. Размерът на цветето е 22-25 см.

Бяла хипеаструм нимфа с розови ивици

Хипеаструм Сонатини

Hippeastrum Sonatini е силно цъфтящ, генетично къс, специално отглеждан сорт цветя. Диаметърът на луковицата за възрастни е 4 см. Културата достига височина 35-50 см.

Hippeastrum Sonatini бял

Хипеаструм Екзотика

Едроцветното растение има приятен оранжев цвят с равномерни венчелистчета. Размерът на всяко цвете достига 20 см.Максималната височина на хиппеаструма е 40 cm.

Забележка! Трябва да го засадите в тежка глинена саксия.

Портокалово цвете от сорта Hippeastrum Exotica

Хипеаструм Адел

Тази едроцветна култура е далечен оригинален сорт. Всяко цвете е равномерно оцветено в розово и достига диаметър 20 см. Стрелката е висока 60 см и върху нея има 4 широко отворени цветя.

Ярко цвете Хипеаструм Адел

Хипеаструм Алфреско

Цветята на тази култура са тежки, тъй като всеки от тях съдържа няколко венчелистчета вътре. Те имат кремообразна сянка с жълто-зелена сърцевина. Диаметърът на цветето достига 15 см. Листата се развиват след процеса на цъфтеж.

Деликатно бяло цвете Hippeastrum Alfresco

Как да се грижим за цветето на хипеаструм у дома, за да цъфти

Култивирането на култура предполага прилагането на основни правила, които допринасят за развитието, цъфтежа и възпроизвеждането на цвете.

Как да го накарате да цъфти, колко често цъфти

Флористите посочват няколко основни правила за разцъфване на Hippeastrum:

 • Крушката трябва да се третира с гореща вода при температура 43-45 градуса в продължение на 3 часа. За по-голямата част от хипеаструма такава грижа насърчава цъфтежа 20-25 дни след процедурите.

Ето как изглежда здравата цветна луковица.

 • Препоръчително е да спрете поливането на стайното цвете през август и да го поставите на тъмно, сухо място за съхранение.
 • Поливането на реколтата трябва да започне в края на януари и след 30-35 дни тя ще започне да цъфти.
 • Всички листа на растението трябва да се отрежат през юли и напояването да се спре за 1 месец. При първото поливане след такова излагане цветето трябва да се подхрани със сложен тор. В този случай първият дръжка може да се очаква през август-септември.

Много начинаещи градинари се чудят за хиппеаструма: как да се грижат той да цъфти. За целта не отделяйте децата по време на периода на растеж и подготовка на луковицата за дестилация. Ранното форсиране в средата на зимата се нуждае от зимен сън до 2 месеца, късно форсиране до 4 месеца. Цветните стрели се изрязват на разстояние 2-3 см от луковицата с неотворени, но вече боядисани пъпки.

Забележка!Препоръчва се разрезът да се съхранява при температура от + 7 ... + 10 градуса.

Осветеност и температурни условия

Луковичното цвете расте добре на пряка слънчева светлина. Появяващият се цветонос се нуждае от дневен температурен режим от + 20 ... + 22 градуса, през нощта - най-малко 18. Цветята на хипеаструма могат да бъдат увредени от температури под +5 градуса. Спящата крушка издържа само на краткотрайно намаляване на топлинния режим до -1 градуса.

За да може вътрешното цвете да се развие напълно, не бива да има чести температурни промени у дома.

Растението трябва да се постави на осветено място, на перваза на прозореца

Правила за поливане и влажност

Реколтата трябва да се полива, когато почвата е леко суха. В процеса се препоръчва да се избягва попадане на течност върху крушката, част от която е над нивото на почвата.

Важно! Допустимата влажност на въздуха се счита за 80%. В противен случай съществува вероятност от разпространение на стагоноспороза.

Правила за грижи след цъфтежа

В момента, в който цветето вече трябва да цъфти, преди настъпването на латентността, вие също трябва да следите осветлението, честотата на поливане, храненето и температурните условия.

Вегетация на хипеаструма след цъфтежа

За да се отглежда здрав хипеаструм, грижите в дома трябва да бъдат щателни. В края на краищата това цвете е принудително цвете, което дава възможност да се получат дръжки за управляемо време.

Корените и листата на хипеаструма растат интензивно в началото на пролетта паралелно с увяхването на старите листа и в края на юни и началото на юли.

Период на покой

На последния етап от вегетационния период трябва да поливате растението по-рядко всяка седмица, след което поливането трябва да бъде спряно изобщо.Мъртвите листа трябва да бъдат премахнати.

Забележка! Оставете саксиите с луковица в почвата на хладно и тъмно място.

Трансплантация на растения

Цветът на хиппеаструма расте здрав и красив, чиято трансплантация се извършва, като се вземат предвид следните характеристики:

 • саксия за цветя трябва да бъде избрана тежка, с диаметър най-малко 20 см;
 • цветето трябва да бъде засадено в малко по-голям контейнер, отколкото е растял преди;
 • разрешено е луковиците да се засаждат в дълъг контейнер, като се запазва разстоянието между тях от 10 см;
 • неприемливо е да се засажда растение в лека саксия, тъй като то може да се обърне поради цялостните цветя и листа;
 • трябва да използвате дренирана почва с хумус, листна и хумусна почва и пясък;
 • преди да трансплантирате култура, трябва да освободите луковицата от изсъхнали люспи;
 • крушката трябва да се бели преди появата на бели или зелени тъкани, участващи в производството на хлорофил;
 • преди засаждане се препоръчва луковицата да се третира със слаб разтвор на калиев перманганат, след което да се изсуши добре;
 • 1/3 от луковицата трябва да остане над повърхността при засаждане;
 • трансплантираното цвете се нуждае от обилно поливане с вода със стайна температура и слънчева светлина;
 • можете да премахнете изсушени и болни корени, без да режете кореновата система;
 • ако има разфасовки по крушката, те трябва да бъдат обработени с нарязан въглен;
 • процесът на трансплантация се препоръчва да се извършва един месец след цъфтежа.

Контейнерът за тази култура се нуждае от тежка глина

Как да разберем, че едно цвете е изчерпано, възстановяване

За да идентифицирате навреме определени заболявания, трябва внимателно да наблюдавате състоянието на цветето.

Симптоми на изчерпване на цветяВъзстановяване
Изсушени и пожълтели листа.Сухият въздух, прекалено високата стайна температура трябва да се елиминират. Също така се препоръчва да се увеличи честотата на поливане.
Образуване на гниене.В този случай поливането трябва да се намали и да се намали до палета. Луковицата трябва да бъде трансплантирана в нова почва.
Липса на дръжка.Необходимо е да се осигури спокойствие през есенно-зимния период; преди засаждането луковицата трябва да се държи в гореща вода.
Културата не расте.Препоръчва се да се увеличи хранителната храна и да се гарантира, че повече светлина свети върху растението.
Цветята цъфтят, но малки.За да се премахне проблемът, е необходимо да се извършва постоянно торене на луковицата, да се спазва правилно режимът на покой и да се държи цветето на слънчево място.

Размножаване на хипеаструм от семена и деца

Размножаването със семена не е лесен процес. Те се появяват 2 месеца след цъфтежа и опрашването на ръцете. Готовите черни семена се оформят в семенната кутия. За Hippeastrum домашните грижи с този вид репродукция трябва да се извършват в следния ред:

 1. Събраните семена трябва да бъдат засадени през пролетта в пясъчнолистен субстрат.
 2. Първите издънки се появяват 15 дни след засаждането. Почти всички от тях покълват пресни семена, докато тези, които са лежали, се появяват в размер на 40% от общото количество.
 3. Когато зелените достигнат 10 см, кълновете трябва да бъдат трансплантирани в отделни малки саксии. От този момент нататък крушката започва да се формира.

Важно! Размножаването по този начин води до загуба на сортовите характеристики, вероятно дълго отсъствие на дръжки.

Ето как изглеждат семената на хиппеаструм

Hippeastrum може да се размножава като крушка по различни начини:

 • Чрез отделяне на тригодишни дъщерни луковици една от друга. В този случай трябва да направите разфасовки и да ги обработите с въглен. След това те трябва да бъдат засадени в саксии. За младите култури в продължение на 2 години е забранено да се режат и оставят да почиват. През третата година хипеаструмът често дава дръжка.
 • Допуска се луковицата да се разделя на няколко части с люспи и дъно. След 50 дни се появяват бебетата от хипеаструма, които трябва да бъдат засадени в малки контейнери.

Размножаване чрез разделяне на луковицата

Болести и вредители

Струва си да разгледаме по-подробно въпроса как правилно да се грижим за хиппеаструма, за да заобиколим някои заболявания и появата на вредители.

Име на болест или вредителиМерки за премахване на неприятни прояви
Изгаряне на червени гъбиНеобходимо е отстраняване на повредени части, обработка на тези зони с разтвор на меден сулфат.
Крушката започна да гниеСлед отстраняване на повредените зони тези части трябва да бъдат обработени с фундамент.
Появата на брашнеста манаНеобходимо е да се отрежат болните части на растението и да се кандидатства за тяхното лечение "Tomaz" или "Fundazol".
Люспи, листни въшки, кърлежи, трипсВ борбата срещу насекомите ще помогне третирането на културата с фунгициди.

Ето как изгарянето на червените гъби влияе върху културата

Hippeastrum червено с бели петна или в други нюанси се вписва идеално в интериора. Важно е да поставите красива култура на място, недостъпно за деца и домашни любимци, тъй като сокът от всички части на растението е отровен.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина