Лилия на закрито или домашна лилия в саксия - как да се грижим

Лили е едно от най-популярните декоративни растения. Тя спечели сърцата на домашните цветари отдавна. Но цветето е доста капризно и изисква много внимание. Струва си да закупите лилия в саксия само ако е възможно да се грижите за нея правилно.

Това е луковично растение, наричано още "амарилис". Цветята се състоят от 6 венчелистчета и имат приятен мек аромат. Можете да отглеждате лилия в апартамент или офис, през топлия сезон, да я поставите на балкона.

История на появата

Бялата домашна лилия се появи сравнително наскоро. Това са нови хибридни сортове, разработени от западноевропейските (холандски) животновъди през 50-те години на миналия век чрез кръстосване на отделни сортове лилии, растящи на открито.

Лили

Това растение е много популярно в Русия.

Описание

Растението принадлежи към семейство Liliaceae.

Специални характеристики и кратко описание:

 • удебелено месесто стъбло;
 • цветя с форма на фуния или купа;
 • продълговати светлозелени листа;
 • височината на възрастно растение е 60-70 cm.

Най-често срещаните сортове са китайски и азиатски. Най-често се отглеждат у дома.

Често срещани сортове

Популярни сортове могат лесно да бъдат закупени във всеки магазин за цветя. Китайските и азиатските сортове са непретенциозни и се повлияват добре от прилагането на сложни минерални торове. Цъфтежът, при достатъчно поливане, продължава по-дълго от другите сортове.

Китайска лилия

Привлича вниманието с големи бели цветя с жълти тичинки. Не се препоръчва за отглеждане в къща, където има деца - някои части на растението съдържат токсични вещества - алкалоиди. Луковиците от китайския сорт имат форма на редовен лук.

Красиво разнообразие

Китайският сорт е един от най-красивите, наподобяващ блатна водна лилия.

Азиатска лилия

Едно от най-известните имена за хибридни сортове. Цветята са ярко оцветени: люляк, оранжево, бледо розово. Цветът е разнороден. Цветята могат да имат тъмни петна, ивици, петна. Единственият недостатък е, че при липса на осветление азиатският сорт не цъфти у дома.

Характеристики на грижите

Домашната грижа за лилия в саксия не е трудна, но може да отнеме много време. Растението е чувствително към температурни промени и често е засегнато от гъбични инфекции. Липсата на навременна трансплантация може значително да забави развитието на лилията, затова е много важно да пресадите цветето навреме.

Списъкът на основните дейности по грижа включва:

 • поливане;
 • контрол на влажността на въздуха в помещенията;
 • подхранване;
 • контрол на вредителите и паразитите.

По време на цъфтежа е необходимо също така да премахнете увяхващите цветя.

Температура

Препоръчителната стайна температура е от 18 градуса. Не можете да поставяте саксия за цветя в близост до батерии за парно отопление - лилията не обича сухия въздух. През зимата, ако апартаментът е студен, можете да използвате допълнителни източници на отопление.

Осветление

Луковицата на стайни лилии расте добре на полусянка и не обича пряката слънчева светлина.Най-добре се чувства на уединено място зад завеса от плътна материя. През лятото саксията се изнася на балкона, но се отстранява, ако има някакви признаци на бързо застудяване.

Цвете

Цветето трябва да бъде защитено от течение и пряка слънчева светлина.

Поливане

Поливайте само когато почвата е напълно суха. Чудесен вариант е комбинирането на овлажняване на почвата в саксия с избърсване на листата с влажна кърпа. Лилените листа активно абсорбират влагата, така че тази процедура ще бъде от полза за растението.

Пръскане

Лили е закрито цвете, често страда от вредители и паразити, така че трябва редовно да се пръска с вода от спрей. Това ще помогне да се изплашат вредните насекоми, да се измият от листата и стъблото. Течността за пръскане трябва да е със стайна температура.

Влажност

Домът на цветя на лилия обича влагата, но не толерира застоя на течност в почвата. Въздухът в апартамента трябва да е умерено влажен. Ако е сухо, растението няма да се развие добре и листата ще се деформират.

Грундиране

Домашна лилия в саксия расте добре, ако почвата е богата на хранителни вещества.

Съставът на почвата трябва да включва:

 • чимове;
 • хумус;
 • листна земя;
 • речен пясък и въглища.

Можете да използвате закупена почва за растения от семейство Liliaceae.

Подхранване

Лилията се подхранва до три пъти на сезон с органични вещества и сложни минерални торове от промишлено производство. Наложително е да се прилагат торове веднага след засаждането и преди заминаване за зимата.

Грижа през зимата, по време на покой

През студения сезон стайната лилия навлиза в период на физиологична почивка. През това време поливането трябва да бъде сведено до минимум. Подхранването спира. През студения сезон най-важното е да се даде на растението възможно най-много светлина. За да направите това, на южния прозорец може да се постави лилия в саксия или саксия.

Грижа

През зимата поливането е сведено до минимум.

Внимание! Прекомерната влага в почвата през зимата може да провокира появата на гъбички. В този случай е възможно дълбоко увреждане на корените, изпълнено със смъртта на растението.

Кога и как цъфти

Домашната лилия е особено красива през периода на цъфтеж. Продължава от първото десетилетие на юни до второто десетилетие на август.

Цветята могат да имат различни цветове:

 • оранжево;
 • жълто;
 • бял;
 • ярко червено.

Нежен люляков нюанс изглежда много красив.

Период на цъфтеж

По време на периода на цъфтеж растението изисква повишено внимание. Необходимо е да се грижите добре за него: отстранете увяхналите цветя своевременно, нанесете горна превръзка, увеличете поливането. След всяко поливане се извършва разхлабване, така че влагата да се абсорбира по-добре и лилиите цъфтят по-дълго, в противен случай растението може да цъфти преди време.

Промени в грижите по време на цъфтежа

По време на периода на цъфтеж лилията трябва да бъде защитена от слънцето и течението. Подхранването се извършва на всеки 7-10 дни. Ако лятото е топло, можете временно да поставите растението на открито до есента.

Размножаване

Лилията на закрито се размножава с малки луковици, простиращи се от майката. Отделянето на децата от основната луковица и засаждането им в отделни саксии се извършват през април - май.

Това изисква:

 1. Изсипете слой дренаж и почва в саксията;
 2. Поставете там малък лук на дълбочина не повече от 5 см;
 3. Поръсете с тънък слой земя;
 4. Полейте малко.

Експертите препоръчват да се засаждат няколко "бебета" в една саксия, тогава цъфтежът ще бъде по-обилен и траен. Лукът трябва да се засажда много внимателно, без да се уврежда.

Възпроизвеждането на цвете от семена е доста обезпокоителна и дългосрочна работа. В този случай лилията се развива много бавно и започва да цъфти за първи път само 5 години след засаждането. Семената с изтекъл срок на годност няма да покълнат, така че трябва да бъдете внимателни, когато го купувате.

Пресаждане на луковици

Почвата трябва да се обновява напълно веднъж годишно. Това стимулира растежа на лилии и е добра профилактика на болести, вредители и паразити. Малките деца се отделят от големия лук и се поставят в собствената им тенджера.

Всеки цветар трябва да знае как да засажда лилии. За пресаждането луковиците се изкопават внимателно и се почистват от земята, децата се отстраняват с остър нож. Ако грудката започне да гние, засегнатите области се отрязват. След това луковиците се дезинфекцират в разтвор на калиев перманганат и се изсушават, за да могат след това да бъдат засадени през пролетта. Можете да изсъхнете на перваза на прозореца, като поставите там вестник или парче дебел плат. Посадъчният материал се съхранява на сухо и тъмно място, в памучни торби.

Прехвърляне

Трансплантацията е най-важната мярка за грижи.

Защо лилията на закрито не цъфти?

Любителите на лилиите често се чудят защо растението не цъфти у дома. Какво да направите зависи от ситуацията. Най-честата причина за липсата на цветя е саксията, която е твърде просторна. В този случай намаляването на размера на съда по време на трансплантация ще даде добри резултати. Децата се трансплантират в най-малките саксии. Също така, този проблем понякога възниква поради липса на влага, достатъчно е да се увеличи поливането и ще се появят дългоочакваните цветя.

Друга често срещана причина са внезапните температурни промени и течение. В този случай е необходимо да преместите растението да расте в най-топлото помещение в къщата, защитено от вятъра. Понякога лилията спира да цъфти поради факта, че не е почивала през зимата. В студено време и до пролетта растението определено трябва да стои на хладно място, така че развитието му да се забави максимално.

Внимание! Липсата на цъфтеж често се причинява от лошо хранене (или липсата му). В този случай навременното и редовно внасяне на сложни минерални торове ще помогне за решаването на проблема.

С подходяща грижа за цвете лилия, тя ще зарадва дълго време с големи ярки цветя и ще се превърне в достойна украса на всеки интериор в дом или офис. Експертите препоръчват да се придържате към календара си за грижи и да извършвате само основните дейности в точното време. Домашните бели лилии ще се нуждаят от най-много грижи през периода на цъфтеж.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина