Сцила, стайно цвете - засаждане и грижи

Сцила е цвете, което радва със своята красота с настъпването на първата пролетна топлина, веднага щом снегът се стопи от земята. Не може да се похвали с големите си размери, но яркият му цвят веднага привлича вниманието. Растението се чувства чудесно както в гората (естествено местообитание), така и в цветните лехи на летните жители. Той е много популярен поради своята непретенциозност и неизискваща грижа.

Описание на популярните видове

В зависимост от характеристиките цветето scilla (Scilla luciliae) се подразделя на няколко вида, всеки от които има свои собствени характеристики не само във външни данни, но и в нюансите на селскостопанската технология. Важно е да изберете правилния сорт и да му осигурите подходящи грижи, за да можете да се възхищавате на цъфтежа на игликите във вашето цветно легло с първите лъчи на пролетното слънце.

Scylla siberian

Scylla Siberica дължи името си на грешка на учените. Растението е отгледано от семена и се е смятало, че първоначално е израснало в Сибир. По-късно стана известно, че климатът на този регион не е подходящ за отглеждането на това цвете и семената бяха събрани близо до Волгоград.

Сибирски

Сибирската скила цъфти предимно в синьо.

В Scilla siberica от почвата се показват едновременно листа и съцветия. Цъфти в бяло или синьо. С настъпването на пролетната топлина почвата е покрита с красив килим от гъсти гори. Само кокиче може да се конкурира с тях в началото на цъфтежа. Цъфтежът продължава около 3 седмици.

Внимание! Характеристика на сибирската Scylla siberica е нейната чувствителност към слънчева светлина. Пъпките му цъфтят строго в 10 ч. И затварят в 17 ч. Ако времето е облачно и дъждовно, тогава съцветията може изобщо да не се отворят.

Специално внимание заслужава сибирският сорт Scylla Alba. Снежнобялите му цветя са красиви както при единични насаждения, така и за разлика от сорта Spring Beauty.

Scylla Litardiera

Луковично растение, което също е популярно наричано див зюмбюл. Можете да намерите това цвете и в класификацията като испанска шила. Има ланцетни или линейни листа и конично съцветие. Височината на scilla е около 25 см, цветът на цветята е ярко син. Периодът на цъфтеж попада в края на май или началото на юни. Размножава се както от семена, така и от луковични бебета. Перфектен за декориране на хребети, алпийски пързалки и обикновени цветни лехи.

Литардиера

Litardiera изглежда страхотно както на класически цветни лехи, така и на алпийски пързалки.

Сцила Мишченко

Най-големият известен вид гори. Цветето получи името си в чест на изследователя на тези растения в Кавказ. Периодът на цъфтеж настъпва през март - април и продължава до 20 дни. Пискюлът съдържа 1-4 цветя, предимно бели, в редки случаи има сини или бледо люлякови сортове.

Мишченко

Мишченко е един от най-едроцветните сортове.

Сцила камбановидна

Тази сцила е уникално цвете, чието описание казва, че растението достига максимална височина от 30 см. Цъфтящият издънка се формира сам. Цветът на цветята може да бъде бял, розов или синкав. Външно те приличат на камбани, събрани в малки снопове от няколко парчета. Периодът на цъфтеж настъпва през май и продължава около 15 дни.

С форма на камбана

Звънчето с форма на камбана изисква задължително подслон или копаене за зимата.

Внимание! За зимния период тази сцила трябва да бъде изкопана или защитена за нея.

Сцила Росен

При естествени условия Сцила от вида Rosea расте в планинските ливади на Кавказ. Потокът е кръстен на известния дипломат, който беше спътник на пътешественика Кох. Луковицата дава една стрела с едно цвете, чийто диаметър достига 5 см. Цветът й е белезникав или светлосин. Цъфтежът настъпва в началото на май и продължава около 2 седмици. Докато е в градини и цветни лехи, този вид scilla е рядък.

Росен

Росен расте предимно в дивата природа.

Сцила перуански

Височината на растението Scilla peruviana не надвишава 30 см. Образуват се няколко цъфтящи издънки, върху които се образуват малки цветя с наситено син цвят. Те не надвишават 1 см в диаметър. Съцветията са плътни, с конусовидна форма. Листата са линейни, достигащи ширина 1,5 см. На всеки храст има около 5-8 от тях.

Перуански

Перуанската scilla образува съцветия с богат син цвят.

Сцила двулистна

Scilla bifolia (двулистна) се нарича още двугодишна. Тя е и една от най-ниските. Максималната височина на растението не надвишава 15 см. Растението се отличава с обилен цъфтеж, има 1 до 3 издънки, на които се появяват гроздове с много ароматни цветя. На всяка издънка има до 15 от тях. Цветът им е бял или розов. Тази сцила има само 2 листа с дължина до 20 см. Именно на тази характеристика дължи името си. Периодът на цъфтеж пада в края на април и продължава до 15 дни.

Двулистен

Двулистната Сцила е един от най-късите сортове.

Правила за засаждане на открито

Отглеждането на scilla не изисква много опит и практически умения от градинаря. Трябва обаче да се придържате към прости правила, така че растението да се радва на буен цъфтеж и да започне да се размножава бързо.

Сцила трябва да се засажда на слънчево, добре осветено място. Ако това не е възможно, тогава е подходяща частична сянка (например празно разстояние между градинските дървета). Растението няма особени прищявки по отношение на почвата; чувства се чудесно както на пясъчници, така и на глинести почви.

Слизане

Сцила се засажда на добре осветени места.

Внимание! Важно условие е цветето да не понася блатисти места и висока киселинност. Предпочитание трябва да се дава на богата на органични вещества почва.

Преди да засадите сцила на открито, трябва да се извършат редица подготвителни мерки. По-специално, земята трябва внимателно да се изкопае и към нея трябва да се добави хумус или торф. Освен това за тези растения се препоръчва да се добави горска почва с листа и парчета кора към почвата.

Луковиците се засаждат на цветна леха през юни или началото на юли. Точно през този период листата на възрастните растения вече започват да отмират. За засаждане се изкопават дупки с дълбочина до 7 см, разстоянието между които остава около 5-10 см. В тях трябва да се засади любимата ви иглика.

Грижи на открито

Въпреки че Scylla принадлежи към непретенциозни растения, които не изискват внимателно внимание и грижи, той може да зарадва само с буен и красив цъфтеж с подходящи грижи.

Сцила трябва да се полива само сутрин, така че капки вода да не падат върху цветята. В противен случай те вече няма да бъдат толкова привлекателни. Напояването не трябва да е изобилно, тъй като растението не обича влажна почва, а леко влажна почва.

Поливане

Поливането на scilla трябва да бъде умерено.

Преди scilla да започне да цъфти, подхранването се добавя към почвата със съдържанието:

  • калий,
  • фосфор,
  • азот,
  • жлеза,
  • магнезий.

Ако за оплождане е избрана есента, тогава трябва да се даде предпочитание на гранулираните. През пролетта е по-добре да използвате течни продукти. Комплексните препарати са подходящи и за Scylla (например Nitrofoska). Навременното подхранване прави цъфтежа изобилен и дълготраен.Също така, след тези процедури, растенията понасят по-добре зимата.

След всяко поливане или обилни валежи се препоръчва да се разрохка почвата. Дълбочината на разхлабване не трябва да надвишава 2,5 см. В противен случай корените ще имат недостиг на кислород. Също така, необходимата процедура е премахването на плевелите, които не само консумират хранителни вещества от почвата, но и възпрепятстват циркулацията на въздуха, допринасят за развитието на гъбични заболявания и разпространението на вредители.

Необходима мярка за грижа за сцилата е навременното отстраняване на тестисите. В противен случай растенията ще заемат значителна площ от цветното легло поради самозасяващо се възпроизвеждане.

Внимание! Кутии за семена узряват приблизително в края на юни. Трябва да ги отрежете, преди кората да започне да се напуква.

Секвоите изискват пресаждане веднъж на 3 години. Тази процедура насърчава здравословния растеж и запазването на декоративните качества на растенията. Сцилите се изкопават, децата се отделят и се засаждат обратно в лехата. Най-добре е да направите това в края на септември или началото на октомври.

Отглеждане като стайно цвете

Устойчивостта на замръзване на някои сортове scilla оставя много да се желае, поради което те се отглеждат като домашни цветя в закрити условия. Тяхната отличителна черта са донякъде удължени междувъзлия. През лятото саксията с цветя трябва да бъде скрита от пряка слънчева светлина, но не забравяйте, че scilla се нуждае от добро осветление.

Ниска устойчивост на замръзване

Поради ниската устойчивост на замръзване на някои сортове, те се отглеждат в стайни условия.

През топлия сезон оптималната температура за Scylla се счита за + 22-25 ° C, от есента постепенно се понижава, така че през зимата растението да се поддържа при + 10-12 ° C. Ако тази цифра е по-висока, тогава цветето ще се разтегне силно. Вътрешната цветна сцила не се нуждае от допълнително пръскане и перфектно понася сухия въздух. През лятото се изисква умерено поливане, през зимата се намалява до минимум, но цветето не може да започне да хвърля листата си.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина