Зефирантес - домашна грижа за цвете

Семейство Амарилис включва около 75 рода и 2000 растителни вида, които растат главно в Централна и Южна Америка. Сред амарилисите има един много интересен представител - зефирантите.

Зефирантес (нов старт)

Зефирантес е многогодишно луковично цъфтящо растение, популярно наричано „изскочило“.

Интересно! Това екзотично цвете е уникално с това, че бързо изхвърля дръжка и бърза да цъфти още на следващия ден. В природата зефирантесът (нагоре) се развива при висока влажност, така че предпочита да расте в тропиците.

Цвете Зефирантес

Листата на растението са дълги и тесни, растението изглежда компактно. Цветята наподобяват звезди и цъфтят на тънки грациозни дръжки. Според цвета на венчелистчетата се разграничават 4 вида култура: бялоцветна, червеноцветна, жълтоцветна и двуцветна. Новите цветя радват с външния си вид за кратко време, максимум седмица и след това падат.

Лечебните свойства на растението

Това екзотично растение е богато на различни органични вещества. Често се използва в медицината: те правят тинктури от листата за лечение на настинки, чернодробни заболявания, диабет, туберкулоза и ставни заболявания.

Сортове цвете за отглеждане у дома

Повече от 40 вида висши растения растат в естествената среда и само 12 разновидности на тази култура растат у дома. Любителите на екзотични цветя отглеждат най-популярните и непретенциозни видове розови, бели и двуцветни блатове на прозореца си.

  • Зефирантес бял принадлежи към групата на белоцветните. Има заоблена луковица с диаметър 3 см. Листата се появяват заедно с цветовете и са дълги 30 см. Растението цъфти от средата на лятото до средата на есента. Цветето на зефирантите е снежнобяло, дълго 6 см, външно наподобява минзухар.

Зефирантес снежнобял

  • Зефирантес едроцветно е растение с големи цветя, както подсказва името. Луковицата му е къса, с диаметър около 3 см. Листните плочи са тесни, дълги 30 см. Розовият зефирантес цъфти с яркорозови цветя с червеникав оттенък, дължината на венчелистчетата от които е 5 см, вътре в цветето има оранжево тичинки. У дома цъфтежът на едроцветните едроцветни продължава дълго време: от ранната пролет до началото на зимата.

Zephyranthes grandiflorum

  • Зефирантес многоцветен принадлежи към групата на двуцветните. Луковицата му е разположена в тъмен филм, достига диаметър 3 см. Венчелистчетата са кафеникави от външната страна на кремаво розов цвят. Дължината на венчелистчетата е 5–6 см. Цветът цъфти през януари и пада през март.

Зефирантес многоцветен

Цъфтящи зефиранти

Имайки няколко вида изкачени, можете да видите цъфтящи растения през цялата година, тъй като някои сортове цъфтят само един сезон, други два сезона. Цъфтежът на растението зависи и от грижите.

Важна информация!Често пъпките на зефирантес се образуват едновременно с листата.

Ако зефирантесът не получава редовна домашна грижа или външните условия не са достатъчно благоприятни за него, тогава той просто няма да цъфти.Новият старт не понася резки промени в температурата, ниска влажност в помещението. Тази информация е за тези, които се чудят защо вътрешният блат не цъфти. Освен това растението няма да цъфти, ако не внесете тор, защото горната превръзка стимулира образуването на пъпки.

Трансплантация на зефирантес

За да може едно екзотично растение да расте удобно у дома, трябва да се трансплантира ежегодно. Нова трансплантация може да се направи по всяко време на годината, но само след цъфтежа. Саксията за трансплантация ще се нуждае от широка (за поставяне на повече от 3 луковици в нея), но не много дълбока, с дупки в дъното.

Важно! Луковиците трябва да се изваждат от саксиите много внимателно, за да не се повредят корените.

Подготовката на луковици за пресаждане изисква внимателна работа.

Преди да пресадите, трябва да почистите луковиците и техните корени от земята, препоръчително е да извършите лека дезинфекцираща обработка. На дъното на саксията трябва да попълните дренажен слой, например експандирана глина. Изкуственикът ще се радва да седне в рохкава смес от три равни части: тревна почва, хумус (или компост) и пясък. Подготвената почва трябва да се излее върху дренажа и луковиците да се поставят на разстояние 3 см една от друга. Важно е да обърнете внимание на корените, тоест внимателно да ги разнесете. След това трябва да напълните контейнера до основата със субстрата.

Трябва да помислите! Не е необходимо шийката на луковиците да бъде изцяло покрита с почва; тя трябва да е над земята.

Следващата стъпка е да се напои изскочилото. Водата трябва да е със стайна температура и предварително утаена. Саксийното растение трябва да бъде поставено на място, където слънчевите лъчи могат свободно да проникват през целия ден. Отначало поливането трябва да бъде ограничено, за да се предотврати гниенето на крушката.

Как да се грижим за Зефирантес

Дори начинаещ цветар ще разбере как да се грижи за изживяване у дома, важно е само да се знае периодът на почивка на всеки вид зефиранти, тъй като всички култури почиват по различни начини. Трябва да отрежете избледнелите пъпки и сухите листа, след като цъфтежът на храста завърши.

Благоприятни условия: светлина и температура на въздуха

За зефирантите е жизненоважно да получат максимално количество ярка слънчева светлина. Саксия с екзотично растение трябва да се постави на място с достатъчно слънчева светлина. За нормално развитие, растеж и цъфтеж, извисяването изисква температура на въздуха в диапазона 20-29 ° C. През лятото, в жегата, културата може да бъде изнесена на балкона или дори временно засадена на открито. Зимата за цветя трябва да бъде, ако е възможно, хладна (при температура не по-висока от 12 ° C).

Поливане и влажност

Няма нищо сложно в правилата за грижа за белия блат: у дома за цвете, основното е да се осигури умерено влажна почва, особено след трансплантации.

Помня! За да предотвратите гниене на цветната луковица, трябва да разрохквате почвата на дълбочина 2-3 см възможно най-често, особено след поливане.

Водата трябва да се защитава. Освен това домашните грижи за белия блат осигуряват високо ниво на влажност в помещението. Зефирантес обича да "плува"; за да насити листата с влага, струва си просто да поръсите цветето с вода: това ще му бъде полезно.

Културата много обича влагата

Подхранване

Зефирантите трябва да се хранят поне 1 път на две седмици. Най-лесният начин е да се използва готов торен комплекс, специално за луковични растения. Течните превръзки са много удобни за използване, тъй като те трябва само да се разреждат с вода и субстратът се пролива, но можете също периодично да оплождате цветето с пепелен разтвор. Горните храсти трябва да се обогатят след излизане от латентност.

Размножаване на зефиранти от деца и семена

Стартът може да се размножава както от семена, така и от луковици (деца).

За отглеждане на растения от семена, семената се засаждат в земята на дълбочина 1 см на разстояние 2 см едно от друго.Засадените семена се покриват плътно отгоре с филм и се оставят в топло помещение, което от време на време трябва да се проветрява. Почвата със семена се полива внимателно - капе се, като пръска вода върху повърхността на почвата. Когато се появят кълнове, времето за проветряване се увеличава. В продължение на 7-8 дни преди пресаждането в саксия, растенията се държат напълно отворени.

Помня! Флористите рядко използват метода за размножаване на семена, тъй като този процес е дългосрочен и не винаги е успешен.

Възможността за размножаване с дъщерни луковици по време на процеса на годишна трансплантация на растения е най-оптималната. Отгледаните луковици просто се отделят от майчината луковица и се засаждат в отделна саксия. Ако младите растения са снабдени с достатъчно количество светлина, тогава още през следващия сезон ще бъде възможно да се възхищаваме на първите цветя.

Зефирантесни болести и други нещастия

В процеса на отглеждане на зефирантес можете да се сблъскате с редица проблеми:

  • липса на бутонизация и цъфтеж поради хипотермия, липса на влага и / или торове;
  • гниене на луковиците поради излишната влага и хипотермия;
  • гъбични заболявания;
  • нашествието на вредители - паякови акари, белокрилки, мащабни насекоми, червеи амарилис (тук е необходимо третиране с инсектициди).

Важна информация! Зефирантес най-често умира от прекомерно поливане или прекалено сух въздух. За да се предотврати гниенето на луковиците, субстратът трябва да се излее с вряща вода с калиев перманганат преди трансплантация на луковиците и след това да се изсуши.

Защо листата на зефирантес пожълтяват

Понякога, дори ако засаждането на луковицата зефирантес е било успешно, с течение на времето листата могат да пожълтеят и ето защо:

  • недостатъчна влага - трябва да увеличите честотата на поливане;
  • малко слънчева светлина - трябва да се монтират лампи с изкуствено осветление;
  • липса на хранителни вещества - необходимо е да се хранят с високо съдържание на азот.

Всъщност това е често срещан проблем с екзотичните растения. Просто трябва да използвате горните препоръки и по този начин ще можете да сведете до минимум риска от тяхното възникване.

Грижата за зефирантите не е трудна, тъй като това растение се нуждае от основни грижи. Важно е да се вземат предвид всички негови характеристики, като екзотично растение, и да се осигурят всички необходими условия за здравословно развитие и обилен цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина