Arrowroot е цвете, стайно растение - струва ли си да се съхранява у дома

Arrowroot е декоративно цвете, чиято красота се създава от необичайни листа. Растението има лечебни свойства и е напълно безопасно. Още в древността индийците са използвали противоотрова, приготвени от корените на маранта.

История на появата

Растението е кръстено на средновековния ботаник Бартомолео Маранта. Френският моден дизайнер Изабел Марант, чиито ярки и стилни тоалети ще й позволят да премине строг дрес код, не е роднина на учения. Той беше известен и като лекар, Маранта се занимаваше с изучаването на полезните свойства на растенията.

Растението е попаднало от Америка в Европа преди около 100 години. Въпреки съвсем различен климат, цветето пусна корени и бяха получени нови видове и сортове. Учените установили, че растението е открито в Америка много по-рано, отколкото Бартомолео. Използвано е за производство на нишесте преди 3000 години. Сега за тези цели се отглежда тръстика маранта. Отглежда се и у дома. Листата на тръстиковата маранта са яйцевидни, заострени към върховете.

Тръстиката Arrowroot има най-буйните храсти поради гъсто засадените пъстри листа

Появата на маранта

Arrowroot е растение, принадлежащо към семейство Arrow. Неговата родина са горите и блатата на Америка. Домашно отгледаните листа от маранта имат различни форми. Те могат да бъдат овални със заоблени краища или удължени ланцетни, когато върхът е забележимо заострен. Цветът им е зелен, върху повърхността се нанася шарка. Растението маранта привлича вниманието с малки цветчета, събрани в класове.

Цъфтяща маранта

Цъфтежът на маранта се характеризира като изобилен. В същото време това не влияе на външния вид на растението. Цветята са малки, като камбани, венчелистчетата им се различават по размер: две големи и три малки. Те могат да бъдат светли, жълти, люлякови, някои имат петна от други нюанси. Цъфтежът продължава през лятото. Не винаги се случва у дома.

Често срещани сортове

Има 25 вида растения, които се различават по формата на листата, тяхната сянка и особености на модела. Arrowroot цъфти като всички декоративни широколистни представители на флората. Периодът на покой почти няма ефект върху нейната привлекателност. Малки цветя с нежни нюанси се губят на фона на необичайни листа.

Трицветна или трицветна

Arrowroot tricolor е непретенциозно многогодишно растение. Зелените му листа са овални, дълги около 12 сантиметра. На тях ясно се виждат ярки червено-виолетови ивици. Благодарение на тях, трицветната маранта се нарича червено ивица или Fascinator. От друга страна, листата са кадифени. Те също имат ивици, но вече розови, самите те са червени. По централната част на очарователния лист на маранта има светли петна, те обикновено са зелени и жълти. Цветовете на растението са малки, лилави и се състоят от пет листенца, различни по размер.

През деня листата са в хоризонтално положение, вечер се издигат вертикално, събуждайки се от "зимен сън".Следователно марантата Tricolor е известна като молитвено дърво. Описанието му се появява в много знаци.

Допълнителна информация. Така че те вярват, че растението може да прогони неприятностите от къщата, като абсорбира отрицателната енергия. Той се възприема като пазител на семейното огнище, което носи уют и спокойствие.

Двуцветен

Двуцветната маранта е много по-рядко срещана. Отличава се с липсата на коренова система. Растението изглежда компактно и спретнато. Листата му са малки, яйцевидни, краищата са плавно заоблени. Те са наситенозелени на цвят с по-светли ивици по вените. Обратната страна на листа е лилава. Цветовете са незабележими, бели с люлякови точки.

Двуцветна маранта

Масандж

Масандж е известен като черна маранта. Листата му са тъмнозелени, изглеждат черни, жилките и централната ивица са сребристи. В домашни условия растението се отглежда рядко поради капризността си в сравнение с други видове.

Керховеана

Листата на маранта на Керховен са овални, със забележими сребристи ивици, по които са разположени тъмни, почти черни петна. Обратната страна се характеризира със синкав оттенък. Самите листа са подредени на къси дръжки. Kerhoveana маранта цветя са малки, бели. Листата са дълги 15 сантиметра.

Kerhovena, Massange и Tricolor са най-популярните представители на maranta leuconeura.

Домашни грижи

Стайните растения маранта не изискват старателни грижи. Достатъчно е да следвате прости правила, за да цветето расте здраво.

Температура

Arrowroot е роден в тропическите гори на Америка, така че е удобно на топло. През лятото е по-добре да се поддържа при температура 22-25 градуса.

Важно! През зимата основното е, че термометърът не пада под 17. Студът ще унищожи растението, както и течението. През лятото можете да държите цветето навън, но се уверете, че е на сянка. Освен това избягвайте поривите на вятъра, независимо дали е топъл или студен.

Осветление

Цветето маранта не обича пряката слънчева светлина. Ярките лъчи могат да бъдат фатални. Дори по време на кратки дневни часове растението не се препоръчва да се поставя на перваза на прозореца. През лятото най-удобното място за него е в задната част на стаята. През зимата може да се премести по-близо до прозореца.

Поливане

Поливането се препоръчва с вода със стайна температура. В този случай трябва да го защитавате поне един ден. Можете да използвате преварена вода или дъждовна вода. През лятото маранта изисква обилно поливане. През зимата количеството течност, което се изисква от растението, намалява: достатъчно е едно поливане на всеки 3-4 дни. Ако стайната температура е под средната, можете да редувате навлажняването на почвата с пръскане на листата.

Пръскане

Цветето трябва да се пръска през лятото и зимата. През студения сезон въпросът остава актуален поради работата на централното отопление. Той създава сух въздух, в който растението не се чувства добре.

Влажност

Влажността е важна за благосъстоянието на маранта. Растението обича да пръска, но това не е достатъчно, особено в жегата.

За да създадете необходимите условия, се препоръчва:

 • пръскайте съседни цветя, ако процедурата не им вреди;
 • използвайте овлажнители за въздух;
 • поставете саксията върху съд с влажни камъчета или експандирана глина.

Вместо дренажни материали е позволено да се използва мъх.

Контейнер за овлажняване

Препоръчително е да се организира топъл душ за растението. Това ще помогне да се отървете от натрупания по листата прах, да създадете необходимата влага.

Забележка! В този случай е важно да не се мокри почвата в саксията, така че тя предварително се покрива с торба.

Грундиране

Почвата на маранта предпочита слабо кисела. Можете да си купите готов състав за декоративни широколистни растения или да подготвите почвата сами. Това изисква следните компоненти:

 • Листна земя - 3 части. Може да бъде заменен с градински;
 • Торф - 1,5 части;
 • Пясък - 1 част. Вместо това често използвам перлит;
 • Иглолистна земя - 1 част.

Пепелта може да се добави в малки количества (0,3 части).Понякога се използва сух лопен в количество от 1 част.

Подхранване

Препоръчително е да се хранят маранта с пристигането на пролетта до късна есен. В този случай се използват минерални и органични торове. Различните видове превръзки се редуват на всеки две седмици. Важно е да следвате инструкциите, тъй като прекомерното торене може да навреди много повече.

Подрязване

Подрязването е от съществено значение за растението, за да поддържа здрав вид и да се отърве от изсъхналите стъбла и листа. Те трябва да бъдат премахнати, когато се появят. Това ще помогне да се запази силата на цветето и да се насочи към растежа на нови стъбла и клони.

Формирането на корона се препоръчва да се извършва веднъж годишно. В същото време се отрязват дълги клони и стъбла. В саксията трябва да останат около три междувъзлия, точно както при резниците. Това е участъкът на стъблото между точките на растеж, откъдето излизат листата.

Прехвърляне

Arrowroot обикновено се трансплантира след покупка, когато растението стане малко познато и свикне с променящите се условия. Достатъчно е да издържите две седмици. Саксията за цветя се нуждае от широка, малка коренова система. В дъното му е положен дренаж. Може да се използва:

 • камъчета;
 • експандирана глина;
 • глинени парчета;
 • счупена червена тухла.

Растението се изважда от старата саксия, предварително се полива на ден, за да не се наранят корените. Земната бучка не се унищожава, но марантата веднага се поставя в контейнер. Долейте с пръст, докато има свободни пространства по стените на саксията. След това растението се трансплантира не повече от веднъж на две години.

Размножаване на маранта

Arrowroot се размножава у дома чрез резници и разделяне на храста. И двата метода са лесни за използване и изискват грижи. Можете също така да закупите семена от растения.

Покълващи семена

Семената трябва да започнат да покълват през пролетта. За да направите това, трябва да вземете контейнер с пръст. Най-простият състав е пясък, торф и широколистна почва. Почвата се дезинфекцира и навлажнява. След това трябва да направите малки дупки в него и да засадите семена. Отгоре се поръсва с пръст. Растенията се появяват след 1-2 седмици. Поливането трябва да се извършва внимателно, така че семената да не изплуват на повърхността. Отначало можете да напръскате почвата. Когато на издънката се появят 3 листа, можете да го трансплантирате в отделна саксия и да се грижите за него като за възрастно растение.

Вкореняване на резници

Размножаването чрез резници се препоръчва през май-юни. Издънките се изрязват така, че върху тях да се запазят поне 3 листа. За да направите това, трябва да използвате стерилен остър инструмент. Стъблото се потапя в съд с течност, който трябва периодично да се сменя. Корените се появяват след месец и половина. След това младото растение се засажда в земята.

Вкореняване

Въздушно наслояване

Размножаването с въздушни слоеве е естествен начин. На някои части на растението могат да се намерят нови издънки. Когато върху тях се появят корени, трябва внимателно да ги отрежете и да ги трансплантирате в саксия с пръст. Трябва да съдържа торф.

Разделяне на храста

Размножаването чрез разделяне на храста е най-лесният начин, именно той се използва най-често. За да направите това, трябва да разделите растението на части. Ден преди планираната процедура цветето се полива обилно, за да се извади безболезнено от саксията. След това корените се почистват от земната кома и внимателно се изрязват със стерилен нож.

Младите растения се поставят в подготвена влажна почва. Често се използват оранжерии, покриващи засадените цветя с фолио. След появата на нови листа растението вече не се нуждае от парникова топлина.

Нарастващи проблеми

Проблеми при отглеждането на растение възникват, когато не се спазват правилата за грижи. Най-често това се дължи на поливане и осветление.

Капки листата

Ако растението хвърля листа, най-вероятно липсва течност. Необходимо е да се навлажни почвата в саксията и да се напръска. Ако земята е много суха, препоръчително е да се организира душово растение. Освен това липсата на поливане и ниската влажност водят до появата на паразити. Най-често срещаните са:

 • щит;
 • трипс;
 • паяк акари.

За да се отървете от насекомите, се препоръчва да третирате листата със сапунена вода, след което изпратете растението под душа. Можете да повторите процедурата, ако е необходимо.

Преди листата да опаднат, те ще започнат да пожълтяват. Процесът улавя върховете, като постепенно се разпространява по цялата повърхност. Това обикновено показва грешна температура в помещението: твърде е студено за растението или страда от постоянни течения.

Листата пребледняват и се извиват

Когато листата на растението побледнеят, шарката върху тях губи яснота, трябва да преразгледате местоположението на цветето. Може би той страда от пряка слънчева светлина и трябва да бъде преместен в полусянка.

Забележка! Листата могат да се извиват, когато растението е в хладно помещение. Това се дължи не само на течения, но и например на позицията близо до прозореца през зимата, когато листата на цветето докосват студеното стъкло.

Усукването също е резултат от инфекция с гъбични заболявания. В този случай по листата се появяват кафяви петна. Специалните лекарства ще помогнат да се отървете от тях. Подобни симптоми се появяват, ако растението е получило твърде много тор, съдържащ калий.

Върховете на листата изсъхват

Когато върховете на листата започнат да изсъхват, това показва преовлажнена почва в саксията или ярка светлина. Прекомерното поливане води до застой на течност в корените, което е изпълнено с гниене. Ето защо, преди овлажняване, трябва да проверите дали земята е суха. Също така помага да се отървете от застоялата дренажна вода в дъното на контейнера с цвете. Върховете на листата трябва да бъдат подрязани за здравата част. Третирайте наранените места със слаб разтвор на калиев перманганат. Преди това е по-добре да трансплантирате растението в нова саксия, като го освободите от засегнатите корени.

Листата изсъхват и се извиват

Arrowroot е непретенциозно стайно растение. Грижите и вниманието ще го запазят цъфтящ и здрав. Високата влажност и топлина ще предпазят растението от болести, листата му ще останат ярки и красиви.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина