Arrowroot - домашни грижи и размножаване

Arrowroot е невероятно оцветен храст с големи листа. Всички производители на цветя я обичат и се възхищават, тя не е вредна и не е капризна, ако осигурите условията на нейната родина. Храстите са малки и не изискват много светлина, така че във всеки дом има място за тази екзотика.

Грижа за маранта у дома

Arrowroot е широко разпространен в Южна Америка, храстите му там могат да достигнат до 1,5 метра височина, той храсти, разчитайки на дървета с възлите си. Листата са големи, разпростиращи се, попивайки много влага, която това растение много обича. За първи път биологът и ученият Бартоломео Марант даде описание на растението още през 16 век. В чест на него растението придоби името си.

Сочните цветове на кадифените листа се поддържат от влага, а не от осветление

У дома храстът не надвишава 40 см, листата са с необичаен и ярък цвят. Цъфтежът настъпва в края на лятото и няма декоративна привлекателност. Растението се нарича още молитвена билка. Това име идва от необичайната способност на цветето - сутрин и следобед еластичните му листа са разположени хоризонтално, с липса на светлина и това се случва по-близо до нощта, листата стават вертикални и се свиват в тръба. Тази способност е свързана не само с осветлението, но и със запазването на влагата.

Основното нещо в домашните грижи за трицветна маранта (трицветна) е разсеяна светлина и висока влажност

Arrowroot е подходящ за начинаещи цветари, грижите за него не включват сложни манипулации. Всичко, което е необходимо за благоприятен растеж, е влагата. Но за да се осигури достатъчно количество, трябва да се вземат предвид няколко нюанса.

Поливането трябва да е обилно и често. Почвата винаги трябва да е влажна. Следващото поливане се определя от изсъхването на първите горни сантиметри на почвата.

Важно е да знаете! Дори един случай на изсъхване на земна кома е фатален за маранта. Корените му не се възстановяват след загуба на влага. Единственият изход е да запазите резниците и да ги отрежете за по-нататъшно вкореняване.

Идеалната влажност на въздуха за маранта е 90%. Естествено, климатът в съвременните апартаменти не позволява постоянно да се създава такава влажност. Ето защо е важно често да се пръска ярък храст и в жегата да се организира за него допълнителен източник на влага. За да направите това, трябва да вземете палет за саксия с голям диаметър и да изсипете експандирана глина в нея. Трябва да излеете вода, така че да не докосва саксията.

Важно е да знаете! При пръскане задната повърхност на листната плоча също трябва да се навлажни.

С излишната влага може да се натрупва в саксията. Ето един от проблемните моменти в грижата за маранта. При неправилно подбрана почва растението бързо умира - корените изгниват, листата се покриват с кафяви петна, стават по-малки и изобщо не растат. За да поддържате постоянна влага, но без да я застоявате в почвата, трябва:

 • Правилният пот. Тя трябва да бъде широка и ниска.
 • Дренажен отвор, за предпочитане няколко.
 • Добър дренажен слой, съвет от опитни любители на цветята - 1/3 от саксията трябва да е дренажен слой.
 • Дишаща и водопроводна почва. Ако почвата за маранта е плътна, тя ще натрупа вода и ще предизвика гниене на нежните корени на цветето, ще се превърне в място за размножаване на гъбички и паразити.

Arrowroot с бяла шия заслепява с цвета си

За комфортно съществуване също е важно:

 • Температурни условия. Лятното време не е особено успешно за маранта, въпреки че този период пада върху нейния активен растеж.Ако му осигурите достатъчно ниво на влажност, важно е температурата да не се повишава над 25 градуса. Тогава това ще са условията на дома й - умерена топлина и влага. През зимата оптималната температура е 18-20 градуса, но не в близост до отоплителни уреди. Сухият въздух е вреден за растението.
 • Подхранване. Можете да храните растението целогодишно, ако няма период на покой. От началото на пролетта до есента тя трябва да бъде под формата на редуващи се органични вещества и минерални примамки в разредена форма (два или три пъти). Допълнителните храни трябва да се хранят на всеки две седмици. През зимата, ако растението продължава да расте активно, можете да го храните по лятната схема, но по-рядко.

Преди торенето е важно да се навлажни почвата, така че корените да не се изгорят от концентрацията на допълнителни храни.

Важно е да знаете! Екзотична красавица не понася температурни промени дори когато денят се промени, така че няма да се чувства добре на балкона през лятото.

Осветлението играе важна роля в живота на цветето. Но тук е важно да се намери средна позиция, тъй като:

 • Директните слънчеви лъчи оставят изгаряния по повърхността на листните плочи.
 • Прекомерната светлина обезцветява цвета на листата. Цветето губи своя декоративен ефект и еластичност. Върховете на листата могат да изсъхнат, ако липсва влага в тази светлина.
 • Липсата на светлина провокира растението да разтегне миглите си на дължина, като рядко поставя върху тях листата си, които могат да станат по-малки по същата причина.

Растението се чувства комфортно на източния и дори северния прозорец. Ако избирате между светлина и достатъчно влага, по-добре е да лишите първата. Без достатъчно влага растението няма да бъде здраво.

Важно! Когато поставяте цвете на прозорец, трябва да се има предвид, че марантата много се страхува от течение.

Цветето се чувства чудесно в ролята на ампела, може да расте добре дори на метър от прозореца

Как да се грижим за маранта през зимата

През зимата марантата може да премине в латентно състояние, ако температурата е със 7-10 градуса по-ниска, отколкото през лятото.

По време на сън активният му растеж се забавя, но не бива да спирате да поливате и овлажнявате. Въпреки че спи, тя все още се нуждае от храната си. Не е необходима допълнителна храна за спящата красавица. Светлината може също да бъде намалена и пренесена по-дълбоко в стаята, далеч от радиатори и течения.

Периодът на активност започва с настъпването на пролетта. В този момент марантата се трансплантира, подрязва, за да се запази декоративността или за размножаване. Започва периодът на оплождане, осветлението се увеличава.

Ако до края на лятото екзотиката е доволна от цъфтежа си, това означава, че пробуждането е било успешно и растението е било удобно

Развъждане на маранта у дома

Понякога в цветарски магазин можете да си купите семената на друго растение, съзвучно с екзотиката на закрито. Отглеждането от семена на амарант се случва в летните вили и те далеч не са свързани с маранта. Arrowroot няма да посява у дома. Растението успешно се размножава чрез разделяне на корени и резници.

Важно е да знаете! Вкореняването е най-добре през пролетта, отрязаните резници - през пролетта или есента.

Когато пресаждате, можете да отделите храстите с остър нож и да вкорените резниците. Важно е да се разделят, така че да има достатъчно корени за по-нататъшното развитие и на двете растения. Цветът се вкоренява бързо, можете да организирате оранжерия за млад разсад за по-бързо и по-успешно вкореняване. Заедно с саксията растението се поставя в торба, оставяйки прозорец за чист въздух. Оптималният баланс на влагата ще създаде идеални условия за активен растеж на корените и издънките. С появата на първите листа чантата може да бъде премахната.

Видът маранта калатея се размножава забележително чрез разделяне на корена

За размножаване на резници от маранта са необходими издънки с дължина най-малко 10 см и с две междувъзлия. Трябва да отрежете издънката на 1,5-2 см под възела. Премахнете долните листа и поставете резника в непрозрачен съд с вода.Още след 10 дни на издънките се появяват първите корени. Според опита на животновъдите, вкореняването директно в почвата не винаги е успешно.

Има доказан начин за размножаване на маранта бързо и със 100% гаранция за вкореняване. Ако растението е на повече от година, въздушните корени се появяват на леторастите близо до възлите. Резниците заедно с тях ще се вкоренят още по-бързо и по-успешно, тъй като кореновата система вече е започнала да се формира и силите са взети от запаса на майката.

Видовете Kerhoven се вкореняват с няколко резници в една саксия за по-буен храст

Прехвърляне

Кореновата система на маранта не расте твърде бързо, тя сплита краищата на почвата по периметъра на саксията, като събира влага и полезност от торовете там. Оптимално е да се трансплантира ярък представител на Бразилия веднъж на всеки две години по време на периода на пробуждане - през пролетта.

Поставя се обикновена пластмасова саксия, широка и ниска, с добри дренажни отвори. Той трябва да е с два сантиметра по-голям в диаметър.

Интересен факт! Ако пресадите марантата в много голяма саксия, тя ще даде цялата си сила за изграждане на кореновата система и спиране на растежа на леторастите и листата.

Дренажният слой се нуждае от дебел и хлабав, влагопропусклив слой.

Каква почва е подходяща за маранта

Получаваме необходимата почва чрез смесване:

 • 2 парчета листна земя;
 • 1 част торф;
 • ½ част от пясък.

Съвет! За да подобрите качеството на почвата, можете да добавите иглолистна почва, кора, въглен, мъх сфагнум към сместа.

Ако храстът се простира след зимата и е загубил декоративния си ефект, любителите на цветята препоръчват напълно да отсекат всички издънки на цветето преди пресаждането. Това ще стимулира растежа на нови издънки от корена, развитието на пъпки върху остатъците от отрязани издънки и образуването на буен храст.

Тръстиката Arrowroot има най-буйните храсти поради гъсто засадените пъстри листа

Възможни нарастващи проблеми

Позовавайки се на взискателността на цветето, много производители отказват да придобият такъв приятел в дома си. И напразно всички проблеми при отглеждането на тази екзотика са свързани с неправилни условия на нейното отглеждане. Първите сигнали за лошо здраве се появяват на листата, маранта започва да ги усуква.

Защо листата от маранта се навиват в тръба? Има няколко причини за това поведение:

 • течение или ниска стайна температура;
 • липса на влага в почвата или въздуха;
 • листни вредители;
 • вирусно заболяване;
 • тор с висока концентрация;
 • наличие на червеи или ларви от градинска почва;
 • докосване на лист студено или горещо стъкло на прозореца съответно през зимата или лятото.

След намирането на извити листа е важно да се изследва външният вид на цялото растение и да се обърне внимание на мястото, където се намира цветето и условията за поддържането му. Мерките трябва да бъдат взети незабавно, но резултатите ще трябва да почакат. За профилактика на болести и вредители можете да използвате специални препарати.

Важно е да знаете! Ако растението е достатъчно голямо за него, естествено е долните листа на стъблата с течение на времето да започнат да пожълтяват и да изсъхнат. Но ако младите листа изсъхнат, това е сигнал, че на растението липсва комфорт и грижа.

Защо върховете на листата на маранта сухи:

 • температурата на въздуха е твърде ниска;
 • чернови;
 • пряката слънчева светлина оставя изгаряния и кара върховете да изсъхнат;
 • ниска влажност на въздуха или недостатъчно поливане;
 • липса на хранителни вещества в почвата, време е да се прилагат торове;
 • много рядко има такава реакция на повишена концентрация на вар в почвата.

Arrowroot, с болезнени симптоми, изисква повишено внимание и ежедневен преглед, за да се открият причините за заболяването и да се отстранят възможно най-скоро.

Arrowroot от очарователния сорт сигнализира за лоши грижи, като обезцветява пурпурните си вени по листата.

Цъфтяща красота - знаци

Arrowroot не цъфти много често на закрито.Цветовете му не са особено красиви и често производителите на цветя просто отрязват издънките на дръжките, за да не пропилее енергията си за тях. Цветята от три венчелистчета обикновено са бели или кремави на цвят, не са плътно засадени на летораста.

Според популярните вярвания марантата е способна на:

 • Подобрете материалното състояние на семейството, където живее цветето. Ако цветето реши да цъфти, това предвещава подобрение в материалното му състояние, реализиране на голяма печалба или спечелване от лотарията.
 • Премахнете негативизма в семейството между съпрузи или деца и родители. Нормализира атмосферата на къщата, внасяйки комфорт и спокойствие.
 • Стабилизирайте състоянието на болен човек. Поглъщайки целия негатив и обновявайки биополето, цвете, поставено в главата на болен човек, допринася за бързото възстановяване.

Прекрасно цвете може да украси всеки дом

Растението не е взискателно и е подходящо дори за начинаещи производители. Компактен, жив и екзотичен, той може да внесе тропически щрих във вашия дом.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина