Цвете Medinilla: домашни грижи и методи за разплод

Удивителното цвете на мединила много рядко се среща в природата. Местообитанията включват тропическите гори на Филипините, както и остров Ява в Мадагаскар. Мединила е ценно цвете в буквалния смисъл на думата. Няколко клона с цветя на красив храст се оценяват на 500-700 долара.

Произход

В естествените условия на тропическа Африка, Азия и Тихоокеанските острови има около 300 вида от рода Medinilla. Тя е член на семейство Меластомови. Някои представители на мединила приличат на дълга лиана, достигаща дължина от три метра, но повечето от тях растат под формата на тревист храст. Понякога мединила може да се намери под формата на малко дърво.

Цъфтяща мединила

Интересен факт... Цветето получи името си в чест на губернатора на Марианските острови, принадлежащ към испанската колония - Хосе де Мединила и Пинеда. Европа научи за Мединила през 1850г. Тя се появи в оранжерията на известния англичанин г-н Veitch.

Вкъщи мединилата се е разпространила като храст. Височината му се различава от естествените му размери. Саксийното растение има височина от 70 см до 1,2 метра.

Основни видове

Цветарите отглеждат ограничен брой видове. Най-известните са следните.

Medinilla Magnifica

Нарича се още великолепната мединила. Счита се за най-често срещания вид в домашното цветарство. Нейната родина са Филипинските острови. Развъдчиците, като взеха за основа medinilla Magnifica, получиха сортове като:

  • Dolce Vita - има масивни гроздове от розови съцветия.
  • Bello - е миниатюрен сорт мединила. Има къса четка за цветя.

Разкошен

  • Jadore Tresor е представител на ниско растящ сорт. Има бяло-лилави или необичайни синкави цветя.

Medinilla veiny

Венозният меластома е второто име на мединила. Нейната родина е Малайзия. Растението има въздушни корени, които се спускат към земята. Следователно венината мединила се счита за полуепифит.

С жилки

Листата на този вид мединила са малки, с настръхнала повърхност и остър край. Съцветията са с телесен цвят и имат вид на чадър.

Medinilla Cuming

Родината на този тип мединила е Филипините. Това е полуепифит. Листата са лъскави, с лека вдлъбнатина.

Завършване

Съцветията на мединила имат формата на четки с розови цветя, наподобяващи люляци.

Medinilla Javanese

Един от популярните видове мединила, разпространен в цветарството на закрито, е яванският. Цветът е непретенциозен за грижи, изглежда като малък храст с височина до 1 метър. Яванският цъфти с малки люляково-лилави цветя по четките. Той не се различава по особена декоративност поради факта, че няма прицветници.

Medinila Javanese

Когато купувате мединила в цветарски магазин, трябва внимателно да я разгледате. Ако по стъблата се открие тъмно петно, това показва признак на болест по растенията. Опитните производители, които отглеждат сортове Medinilla, не препоръчват да купувате растения с отстъпка. Ако растението се намали, значи нещо не е наред със здравето му. В този случай ще бъдат похарчени пари, няма да има удоволствие от покупката.

Грижа за мединила у дома

За да видят красотата на цъфтежа на мединила, производителите на цветя създават не просто добри, но идеални условия за това. От какво се състои домашната грижа за Magnifica medinilla?

За растението трябва да създадете най-приблизителните условия на тропиците - влажна и топла атмосфера. Тези цветари, които имат зимна градина или оранжерия в къщата, могат да създадат такива условия.

Обмисли! Адаптирането на цвете при промяна на местоположението му е трудно. Мединила е твърде капризна. Домашните грижи за нея зависят от сезона.

Осветление

През пролетта и лятото мединила обича ярка, но разсеяна светлина. Най-добрите места за поставяне на саксии са в первазите на прозорците, обърнати на юг, изток или запад. Саксиите с цветя не трябва да са близо до стъклото на прозореца, за да не изгорят листата през него от обедното слънце. Препоръчително е да не местите саксията - цветето не я харесва. По време на яркото слънце трябва да засенчите прозорците.

Мединила в къщата

През есенно-зимния период организирайте дневна светлина за цвете поне 12 часа. За това се извършва изкуствено осветление. При създаването на такъв лек режим пъпките са настроени за пролетен цъфтеж.

Температура

Температурният режим също се поддържа в зависимост от сезона. Оптималната температура през пролетно-летния период е от +20 до 25 ° С. Цветето ще се чувства чудесно на остъкления балкон.

Забележка! Medinilla реагира негативно на внезапни промени в температурата и намаляване на влажността на мястото на нейното местоположение. Страхува се от чернови. Поради неприятните за нея условия растежът може да спре и да не настъпи цъфтеж.

През есенно-зимния период за цветето е подходяща умерена температура от + 17-18 ° C. Не обича тропическо растение да е близо до отоплителни уреди и близо до студено стъкло.

Влажност на въздуха

Необходимо е да се осигури висока влажност на въздуха от 70-80% целогодишно. През зимата, когато отоплителната система е включена, цветето трябва да се пръска 2 пъти на ден. Капките не трябва да падат върху пъпките. Можете да овлажнявате въздуха по различни начини: поставете тава с вода или използвайте двойна тенджера, запълвайки пространството между стените с мъх, като постоянно го овлажнявате.

Поливане

За растението поливането е изключително важно през целия вегетационен период. Не трябва да се допуска нито преовлажняване, нито изсушаване на почвата. Поливайте само когато горният слой изсъхне. Качеството на водата играе важна роля в храненето на растенията. Водата за напояване трябва да е със стайна температура, отделена.

Мединила в оранжерията

През пролетта и лятото цветето се полива обилно. През зимата поливането се извършва веднъж на две седмици. Задържането на влага в саксията се осигурява чрез мулчиране.

Почвата

За мединила почвата трябва да бъде правилно подбрана, тъй като тя е средата, от която корените получават храна и влага. Цветето предпочита рохкав субстрат или готова почва за епифитни растения.

Подхранване

За да поддържа декоративния ефект на растението, то се нуждае от подхранване. За това течен минерален тор се внася в почвата веднъж на всеки две седмици, започвайки от края на март и до началото на август. През зимата мединилата не се храни.

Трансплантация на растения

Флористите, които развъждат мединила, съветват ежегодно да пресаждат това тропическо растение. Отбелязва се, че след трансплантацията се развива по-бързо. Горната част на цветето е голяма поради листата и цветните четки, кореновата система е приспособена да прониква само в горния слой на почвата, така че няма смисъл да избирате дълбока саксия. За мединила са подходящи широки контейнери, където корените на цвете могат да се разпространят почти близо до повърхността.

Необходимо е да поставите дренажен слой на дъното на саксията, да изсипете пръст отгоре и ако се трансплантира растение, цветето, извлечено с буца земя, се премества в нова саксия.Първо, трябва да проверите корените, ако е необходимо, да ги съкратите малко. Напълнете с нова почва, като я уплътните, така че да няма кухини. След засаждането поливайте растението, напръскайте и поставете саксията на постоянно място.

Подрязване

Най-доброто време за резитба е при прехвърляне на растението в нова саксия. Това обикновено се прави след цъфтежа. Подрязването е необходимо, за да придаде на храста изряден вид. Удължени клони, сухи съцветия се отрязват, а издънките също се съкращават.

Методи за размножаване

Опитните производители отбелязват, че цветето medinilla не се поддава много добре на размножаването у дома. Все пак може да се отглежда от семена и дървесни резници.

Сеитба на семена

По-трудно е да се отглежда мединила от семена, отколкото чрез резници. Семената на това растение са скъпи, понякога трудни за намиране. Ако въпреки това се вземе решение за отглеждане на мединила от семена, те трябва да бъдат засети в края на зимата в оранжерия с навлажнена почва. Семената не са вградени в почвата. Температурата, при която семената ще поникнат е + 25-30 ° С. Трябва да се създаде висока влажност.

Осветяване на кълнове в оранжерия

Разсадът се засажда в отделни саксии и те остават в оранжерията. За отглежданите разсад трябва да отщипвате върховете за разклоняване.

Резници

Размножаването чрез резници се комбинира с пролетната резитба на растението. Изрязаните полулепени издънки с три пъпки се поставят за няколко минути в разтвор с фитохормон за ускоряване на образуването на корени. След това резниците се поставят в оранжерия с мокър пясък. Вкореняването се случва само при температура от + 28-30 ° C в рамките на един месец. След това младите растения се поставят в хранителна почва на постоянно място.

Цветарите отбелязват, че ако се грижите добре за дадено растение, то ще носи удоволствие всяка година с цъфтежа си.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина