Цвете на мимоза: условия за отглеждане и възможности за грижа за растенията

Мимозата е често срещано растение. Тънките му зелени стъбла са обсипани с малки пухкави жълти бучки, издълбани светлозелени перасти листа с вили придават специална нежност на цветето.

Още в началото на пролетта може да се види в цветарските магазини. Цветът се дава традиционно на жените на 8 март.

Основни видове

Това растение има няколко разновидности, които изглеждат много различни един от друг.

Мимозата цъфти

Най-често срещаните сортове са Bashful, Hostilis и Yellow.

Мимоза срамежлива

Това е многогодишно лечебно и в същото време декоративна билка. Срамежливата мимоза има червеникаво стъбло, съцветие под формата на топка, розовите му цветя наподобяват помпони. Цветето има изключително чувствителни листа: когато нещо ги докосне, те се сгъват и падат. Листата реагират по подобен начин на залеза. Това свойство създава илюзията, че растението е смутено, заради което сортът е получил името си.

Мимоза Хостилис

Растението мимоза прилича на малко дърво с бодли на ствола. Бразилия се счита за родно място на сорта. Листата му са пера, разчленени. Този сорт цъфти с бели ароматни цветя. Мимозата цъфти като колос. Отдавна е известно, че този вид мимоза съдържа психотропни вещества.

За ваша информация. Корените на мимоза тенуифлора съдържат вещество, наречено нигерин, което се използва за направата на ром.

Мимоза жълта

Този сорт е известен още като „сребърна акация“. Нейната родина е Австралия, където тя започва да цъфти през януари. Мимозата прилича на пухкави топки близо една до друга.

 Интересен факт. Сортът е широко разпространен не само в Русия, но и в Европа. Като се вземе предвид фактът, че пролетта в европейските страни идва по-рано, отколкото в Русия, там е прието да се дават на жените мимоза не на 8 март, а на 14 февруари.

Домашни грижи

Културата рядко се отглежда на ливади, тъй като растението е отровно. Най-често срещаният домашен сорт е мимоза пудика. Правилната грижа за срамната мимоза у дома е важна.

Влажност

Хората, които решат да го започнат у дома, трябва да помнят, че родното място на цветето са тропическите гори, където влажността на въздуха е много висока. Основното условие за отглеждане у дома е влажността на въздуха. Растението не понася сух въздух и топлина. Препоръчва се въздухът да се пръска редовно, за да се поддържа влажността на 75-85%.

Внимание! Не пръскайте самото растение при слънчево време - това може да доведе до изгаряния по листата.

Домашна мимоза

Пръскането на въздуха не е единственият начин за увеличаване на влажността във въздуха. Можете просто да поставите съд с вода до растението. Освен това цветето ще получи допълнителна влага, ако стои в палета, в която се изсипва мокра експандирана глина, камъчета или мокър пясък. В този случай не трябва да потапяте саксията във вода.

Поливане

През периода на цъфтеж красавицата се нуждае от обилно поливане. Сутрешните часове се считат за най-доброто време за поливане. За напояване използвайте утаена вода със стайна температура. Понякога можете да го напръскате с топла вода.Тази процедура обикновено се провежда вечер.

През зимата храстът се полива на всеки 7-8 дни, за да се предотврати преовлажняването на почвата. Прекомерното поливане води до образуване на кореново гниене и смърт на растението.

В допълнение към системното поливане на акация, торовете са необходими през целия период на цъфтеж. Минералните превръзки се добавят на всеки 2 седмици. Когато се използват сложни фабрични торове за стайни растения, се препоръчва да се подхранва мимоза с половината от дозата, посочена в описанието на лекарството.

 Важно! Вътрешната акация се полива с мека вода. Дори през зимата, когато акацията има период на покой, за да се запази растението, не трябва да се оставя горният слой на земята в саксията да изсъхне.

Температура

Цветето на мимоза обича светлината, по-добре е да го поставите на южния, източния или западния прозорец. За здрав вид и добър цъфтеж трябва да спазвате температурния режим: през зимата, през периода на покой, храстът се чувства комфортно при температура 15 ° C (често вътрешната акация се поставя на затворен балкон за зимата), по време на периода на цъфтеж е необходимо температурата на въздуха в помещението да се поддържа в рамките на 20-22 ° C.

Мимозата без докосване ще зарадва собственика си с ярък и интензивен цъфтеж, ако има възможност през лятото да постави саксията на открито.

Срамежлива мимоза през зимата

При избора на място за местоположението на красавица в апартамент се препоръчва да се даде предимство на спалня или хол. Най-неподходящата стая за капризно цвете ще бъде кухнята поради честия недостиг на чист въздух по време на готвене, както и течението от отворения прозорец.

Зимуването при относително ниски температури е необходимо за сорта, за да се избегнат нападения от вредители. За да поддържа жизнеността, вътрешният храст се нуждае от допълнително ярко изкуствено осветление за 3-4 часа на ден.

Внимание! Въпреки факта, че културата се чувства комфортно в хладно помещение през зимата, течението и тютюневият дим са вредни за растението.

Почвата

За да може мимозата да расте добре, е необходимо правилно да се оформи почвата. Той трябва да включва в равни пропорции:

 • чимове;
 • торф;
 • хумус;
 • пясък;
 • костно брашно за хранене;
 • перлит или полистирол като бакпулвер.

Ако не е възможно да подготвите почвата сами, можете да използвате фабрична почва за стайни растения с високо съдържание на торф. В същото време, веднага след засаждането, трябва да добавите сложен тор за цъфтящи стайни растения.

Важно! Срамежливата мимоза се нуждае от рохкава почва, която добре абсорбира влагата. Почвата в саксията трябва да се разхлабва редовно, за да се предотврати образуването на коричка на повърхността. Трябва да се погрижи и за дренажа.

Трансплантация на растения

Корените на храста са много крехки, така че си струва да го презасадите по метода на прехвърляне и само когато е абсолютно необходимо. Показанията за трансплантация са:

 • болест по растенията;
 • разпадане на земята.

В саксия, подготвена за пресаждане, на дъното трябва да има дупки, за да се отцеди излишната влага. За да се избегне загниването на корените, камъните първо се изсипват в саксията за отводняване.

За възрастен вътрешен храст е подходяща всяка почва, предназначена за цъфтящи растения. Основните изисквания, на които трябва да отговаря подготвената почва, са хранителната стойност и разхлабеността.

В нова саксия и почва растението се поставя заедно с бучка стара земя, която остава върху корените. Оптималното време за разсаждане е сутрин или вечер, когато слънчевата светлина не навлиза през прозорците - това ще позволи на храста да се адаптира по-бързо към новата почва.

Подрязване

Има 2 възможности за отглеждане на декоративен сорт у дома: като едногодишно растение или като многогодишно растение. В случай на отглеждане на мимоза като едногодишно цвете, след като избледнее, тя се отрязва: стволът се съкращава, оставяйки само издънките в съседство със ствола. Освен това през пролетта едногодишното растение се прищипва, така че растението да има компактен външен вид.Прищипването придава на възрастното растение великолепие. Без прищипване, тя се простира силно нагоре, изглежда слаба.

Културирано растение

Ако храстът се отглежда като многогодишно растение, тогава вместо резитба се прищипва. Първото прищипване се извършва през април с началото на вегетационния период: дългите издънки се съкращават. Тази мярка удължава периода на цъфтеж.

Повторното прищипване се извършва, когато акацията избледнее. Тази мярка е необходима, за да може растението активно да формира странични издънки през следващата година.

 Внимание! Невъзможно е да се съкратят издънките твърде много, в противен случай акацията ще бъде трудно да презимува.

Методи за размножаване

Основните методи за възпроизвеждане на красота се считат за засяване на семена и резници. Повечето производители на цветя предпочитат да сеят семена всяка година, тъй като растението е много капризно - случва се, че дори при всички правила за грижа, срамната красавица няма достатъчно сила, за да оцелее през зимата.

Мимоза скромно отглеждане от семена у дома

Семената могат да бъдат закупени или събрани от вече растящи домашни акациеви дървета. За да се появят семенни шушулки на домашно растение, то трябва да се опраши самостоятелно: с помощта на четка прехвърлете цветен прашец от тичинките на едно цвете към плодниците на други цветя.

На опрашваните цветя след цъфтежа се образува шушулка със семена. Когато шушулката узрее и изсъхне, тя се изважда и се поставя в хартиен плик до пролетта. Шушулките със семена трябва да се съхраняват в хладилника до пролетта.

Семената се засяват през март. Те имат твърда кожа, така че е необходимо да се извърши скарификация: направете плитък разрез на семето с острие. Преди сеитба семената се накисват в гореща вода за 30-60 минути, за да набъбнат.

Важно! За семена вземете почва, която е слабо кисела или неутрална по киселинност. Преди засаждането почвата трябва да се полива с антисептик. За целта използвайте калиев перманганат или фитоспорин. Алтернативен начин за дезинфекция на почвата е затоплянето й във фурна.

Можете да сеете семена в голяма кутия или отделни контейнери. В случай на засаждане в голяма кутия, разсадът ще трябва да бъде потопен. Процесът на засаждане стъпка по стъпка изглежда така:

 1. Семената се заравят на 1 см, отгоре се поръсват със земя. Най-горният слой на земята не е уплътнен - ​​той трябва да остане хлабав. След това контейнерите със семената се покриват с фолио, където мимозата расте като в тропиците. В кутии със семена трябва да поддържате температура 25-30 ° C, а също така не забравяйте, че се нуждаят от светлина. Препоръчва се обаче да се избягва пряка слънчева светлина. Семената се нуждаят от проветряване, поради което посевите се отварят леко 2-3 пъти на ден.

Мимоза за разсад

В допълнение към проветряването, трябва редовно да поливате семената. Това се прави със спрей бутилка.

 1. С висококачествено съдържание на семена първите издънки ще се появят след 20-30 дни. Можем да предположим, че семената са се вкоренили успешно, когато издънките са пораснали до 5 см височина и съдържат по 3 листа. Веднага след това полиетиленът се отстранява. Ако семената са били засадени в една голяма кутия, тогава е дошло времето да се гмуркат.
 2. След извършване на пикирането, температурата на разсада постепенно се понижава, като я приближава до естествената стайна температура. От етапа на разсад до етапа на възрастни отнема средно 2 до 6 седмици.
 3. 3 месеца след поникването на семената, разсадът трябва да бъде трансплантиран в просторна саксия. Можете да засадите 3 растения в 1 саксия наведнъж - така външният вид на цветето ще бъде по-красив. Когато след пресаждането изминат 3 седмици, почвата започва да се наторява. Ако е необходимо, стъблата могат да бъдат вързани за опори.

Допълнителна информация. Почвата не се нуждае от торене преди засаждане на семена. Растение, израснало от семе, при добри грижи, ще цъфти 2-3 години.

Резници

Размножаването чрез резници е доста сложен процес. Производител на цветя, който реши да размножава културата чрез резници, трябва да знае, че не всички от тях ще покълнат.

За прибиране на резници е подходящ само върхът на основния летораст. За да се вкорени дръжката, трябва да положите много усилия и да осигурите на разсада ежедневно внимание, грижи и грижи.

Стъбло

Необходими са 2-3 месеца, за да се вкоренят стайните акациеви резници. През цялото това време разсадът трябва да се полива редовно. В допълнение към поливането трябва да се погрижите за достатъчно осветление. Особеността на вътрешната акация е, че тя расте много бавно, с липса на слънчева светлина, развитието на перата красота спира напълно - храстът няма да цъфти.

Възможни нарастващи проблеми

Мимозата е капризно и нежно цвете, така че е полезно тези, които решат да го отглеждат у дома, да знаят за трудностите, които могат да възникнат.

Падаща зеленина

Причината за проблема е недостатъчното и нередовно поливане. Освен това листата могат да отпаднат в резултат на често докосване. За да реши проблема, растението трябва да намери уютно, топло и светло място, където няма да бъде обезпокоявано от допир, както и да осигури редовно и достатъчно поливане.

Пожълтяване

Листата пожълтяват или не се отварят с изгрев слънце. Причината е прекомерно поливане или прекалено сух въздух в стаята.

Срамежлива мимоза

Освен това листата могат да пожълтеят в резултат на увреждане на растението от паякови акари или листни въшки. За да се отървете от вредители, първо трябва ръчно да съберете насекомите, след което да избършете листата на растението от двете страни със сапунена вода. Ако има много признаци на заразяване от паразитни насекоми, растението трябва да се напръска със специални разтвори.

Липса на цвят

Издънките са силно опънати и губят своята еластичност, растението не цъфти. Причината е липса на светлина или ниска температура на въздуха в помещението. За да реши проблема, растението трябва да намери по-подходящо място.

Старата изтощена почва може да бъде възможна причина за липсата на цъфтеж. За да се премахне това, почвата трябва да бъде оплодена.

Става ясно защо това цвете рядко се среща у дома. Израстването и грижите за капризната красавица са обезпокоителни. Има една поговорка: "Нищо не е невъзможно!" Това означава, че ако има мечта за отглеждане на домашна акация, трябва да се стремим с всички сили да я реализираме.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина