Популярни мини теменужки у дома

Теменужката е нежно, красиво често срещано стайно растение. Този вид има много разновидности. Цветето е обичано от мнозина, тъй като е непретенциозно и неизискващо за грижи. Интересни са малките разновидности на тази красива култура - те заемат малко място, цъфтят с пищна шапка, под която едва се виждат мънички листа.

За историята на появата

Латинското име е Saintpaulia, цветето го получи в чест на президента на дендрологичното общество на Германия Адалберт Сен-Пол, който донесе виолетови семена от Африка. Saintpaulia mini, подобно на стандарта, се разпространява по целия свят от Африка.

Как изглеждат мини теменужките

Има 3 разновидности на мини: полу-мини теменужки, миниатюрни и микроминиатюрни видове.

Мини виолетово

Диаметърът на половин мини розетка варира от 15 до 20 см. Ако бъдат трансплантирани в по-голяма саксия, те бързо ще преминат в категорията на стандартните теменужки.

Розетката на мини сортовете не надвишава 15 см в диаметър. За да не растат тези сортове, долното ниво на листата постоянно се отстранява и цветето се трансплантира.

Диаметърът на розетката в микрофиалокс е не повече от 8 см, дължината на листата е само 0,6-1,2 см. Тези бебета са най-взискателните в грижите. Листните пластинки имат форма на сърце или кръг с вълнообразни ръбове. Централната жилка в основата на листа е по-дебела и по-лека от останалите жилки. Бебетата имат повече листа от стандартните теменужки. Цветята им са с диаметър не повече от 4 см.

Описание на често срещаните сортове

Често срещани разновидности на полуминиатюрни теменужки са:

 • Aca's Happy Star - цветето от този сорт наподобява голяма двойна розова звезда, от центъра на която излъчват тъмни бургундски лъчи.
 • Aca’s Johnny Redcoats - сортът има тъмно люляков цвят на цветята, върховете на венчелистчетата са бели, цветните венчелистчета са кадифени.
 • Adirondack Moon е пъстър сорт. Съцветията са двойни или полу-двойно бели. В центъра венчелистчетата са жълти и лилаво-сини.

Мини цвете в ръце

Популярни сред минивиалите:

 Alan's Blue Star е сорт с големи сини цветя. Интересно разнообразие е, че върху венчелистчетата малките му точки с коралов цвят. По форма цветето прилича на звезда с вълнообразни ръбове и тънка бяла ивица по ръба. Листата от този сорт са малки, тъмнозелени с назъбвания по ръба.

 • Bahamian Sunset е сорт с кокетна розетка от бургундски двойни цветя и тънка бяла ивица около ръба.
 • Gleeful Elf е сорт с компактна розетка от нежни сини цветя, по ръба на които има бяло-зелена граница. Листата са светлозелени на цвят.

Микросортите са представени от такива сортове като:

 • Chantaspring е теменужка с розетка от малки жълти звънчета.
 • Rob's Twinkle Blue - синьо виолетово. Розетката на цветето е само с диаметър 5-6 см.
 • Детската игра е разнообразие със сърцевидни листа и бели цветя с люлякова сянка върху венчелистчетата.

Грижа за мини теменужки у дома

Грижите за минисорти са по-лесни от стандартните сортове. По-рядко се разболяват, удобно е да се възпроизвеждат чрез резници. Въпреки това, някои тънкости в грижите трябва да бъдат известни, за да не се унищожи растението.

Температура

Миниатюрните теменужки са по-взискателни към температурните условия. Оптималната температура за тях е 21-24 ° C. Нежните листа трябва да бъдат защитени от пряка слънчева светлина. Бебетата се чувстват добре в полусянка. Разпръснатото осветление е идеално за тях: чрез тънък плат за завеси или мрежа против комари.

Осветление

Дневните часове за трохи трябва да са поне 12 часа. Ако има недостиг на естествена светлина, те се поставят на стелажи под лампите.

Поливане

Поради малкия размер на саксията, миниатюрните сенполии трябва да се поливат по-често, като се ръководят от изсъхването на горния слой на земята. През лятото растенията се нуждаят от по-често поливане. Порцията вода трябва да е малка. Най-добрата мярка за поливане е медицинска спринцовка.

Saintpaulias mini се полива с утаена или филтрирана вода със стайна температура. Необходимо е да налеете вода в тенджерата, докато тя започне да тече през дренажните отвори към тигана. След половин час водата трябва да се източи от палета.

При поливане поток от вода се насочва към ръба на саксията, така че да не пада върху долния ред листа.

Внимание! Мини сортовете по-лесно понасят временната суша, отколкото прекомерното поливане. Ако горният слой на почвата не изсъхне, има голяма вероятност от гниене на корените и долния слой на листата.

Освен това, за да поддържа влагата, Thumbelina може да се полива през картер, като се използват въглища и сфагнум като дренаж. Възможно е използването на напояване с фитил.

Опция за поливане

Пръскане

Растенията се пръскат срещу вредители и за профилактика на болести с пестицида "Конфидор". Процедурата се извършва на открито в облачен ден, когато температурата му е над + 15 ° C. Едва когато листата изсъхнат напълно, саксията се внася в стаята.

По-близо до есента можете да напръскате теменужки с "Aktellik" или "Fitoverm" за профилактика. Това пръскане се прави два пъти на седмични интервали.

За да могат бебетата да се развиват по-бързо и да цъфтят по-добре, те се напръскват с "Епин" веднъж месечно. За процедурата 1 ml от продукта се разрежда в малко количество вода, разбърква се старателно и след това се излива в 5 литра вода. Всички листа трябва да бъдат равномерно навлажнени с разтвора.

Важно! Приготвеният разтвор на Epin не може да се съхранява.

Ако Thumbelina е имала стрес под формата на суша или хипотермия, препоръчително е да ги третирате с 2% разтвор на янтарна киселина. За приготвяне на разтвор 1 g киселина се разрежда в 2 супени лъжици топла вода, след което се излива в 2 литра вода. Приготвеният разтвор на янтарна киселина може да се използва в рамките на 3 дни.

Внимание! Превантивно пръскане се извършва само когато мини не цъфти. Ако цветето има неразцъфнали пъпки, то не може да се пръска.

Влажност

За добро здраве бебетата се нуждаят от влажност на въздуха от 50-70%. Системите за централно отопление в апартаментите са много сух въздух. Следователно, за да се създадат подходящи условия, микро сортовете се поставят в аквариуми или се поставят върху палет с мокра експандирана глина, влажен пясък. Можете също да овлажните въздуха, като поставите отворен съд с вода на перваза на прозореца до теменужките.

Грундиране

Тъй като се вземат малки саксии за теменужки, почвата в тях бързо се влошава: земните пити, нейната киселинност се променя, хранителните вещества в нея се изчерпват. За да се избегнат проблеми с развитието на бебетата, те се трансплантират 2 пъти годишно, като се сменя не само почвената смес, но и самата саксия.

Микросортите не се нуждаят от набухватели в почвата. Добра почва за тях е тази, в която има достатъчно количество торф и има пясък. Като дренаж се използва разширена глина или сфагнум.

Подхранване

При условие, че растенията се трансплантират 2 пъти годишно, микровиолетовите не се нуждаят от оплождане. Ако според състоянието на растението е ясно, че то се нуждае от минерално или органично подхранване, тогава за минивидите те приемат същите торове като за стандартните теменужки, но концентрацията на разтвора трябва да бъде 2 пъти по-ниска.

Оптималното хранене ще бъдат сложни фабрични торове с калий, азот и фосфор.

Кога и как цъфти

Как цъфти

Периодът на цъфтеж при малките теменужки започва по-рано, отколкото при стандартните видове: 5-6 месеца след засаждането младата дръжка ще цъфти. Въпреки малкия си размер, дръжките им са здрави, образуват големи шапки от цветя и не падат върху листата.

Началото на периода на цъфтеж може да се ускори чрез увеличаване на дневните часове и интензивността на осветлението за бебета, подхранване с тор с фосфор и отрязване на пасинки.

Външният вид, формата и цвета на цветята

Тъй като има много малки сортове сенполия, външният вид на техните цветя е много различен. Венчелистчетата могат да бъдат гладки или двойни, формата на цветето може да наподобява камбана или звезда. На един цветонос обикновено има няколко цветя.

Цветовата гама на венчелистчетата също е достатъчно широка. Интересно е, че венчелистчетата са едноцветни, понякога имат една или друга сянка. Най-често срещаните цветове в мини сенполии са бяло, бяло с люляк, розово, чисто синьо или синьо с лилав оттенък, червено-бордо, синьо.

След приключване на периода на цъфтеж, на дръжката се образуват семенни кубчета.

Когато цъфтят (по примера на популярни сортове)

Ако се създадат оптимални условия за мини, тогава периодът им на цъфтеж ще продължи от 9 до 12 месеца. Прави впечатление, че периодът на цъфтеж не е свързан със сезона - бебетата цъфтят и през лятото, и през зимата. Повечето сортове обаче започват да цъфтят в началото на пролетта.

Промени в грижите по време на цъфтежа

По време на периода на цъфтеж бебетата се гледат по същия начин, както през периода на почивка: напояват се, поддържа се необходимата влажност на въздуха. Просто трябва да запомните, че вредителите и болестите не се третират през периода на цъфтеж.

В допълнение, характерна особеност на малките видове е, че по време на периода на цъфтеж те имат много пасинки, които трябва да бъдат отрязани, за да удължат цъфтежа и да предотвратят прехода към стандарта.

Присаждане на мини теменужки след покупка

След трансплантация

Най-добре е да закупите цвете през есента или пролетта. Веднага след покупката цветето трябва да бъде трансплантирано в саксия със същия размер.

При първата трансплантация след покупката кореновата система на цветето остава в първоначалното си състояние. Тъй като растението се развива, неговият корен ще расте, поради което при последващи трансплантации трябва да се направят следните манипулации:

 1. Отърсете старата почва от корените.
 1. Отрежете част от кореновата система.
 1. Отрежете няколко реда долни листа, като внимавате да не нарушите формата на розетката.
 1. Поставете дренаж в подготвена нова саксия, изсипете слой пръст. Теменужката трябва да се постави в саксия, така че листата й да докосват ръба на саксията. Ако е необходимо, корените се съкращават допълнително.
 1. Добавете необходимото количество пръст, като я натъпчете.
 1. Покрийте растението с найлонов плик и задръжте под него 2 седмици.

Внимание! След пресаждането храстът не се полива. Трябва да поливате за един ден.

Възможни проблеми при отглеждането на мини теменужки

Цветарите могат да се сблъскат с някои трудности и проблеми. Появата на растението сигнализира за наличие на проблеми: деформация на листата, промяна в цвета им, падане на листа и пъпки. Фактът, че растението е избрано от паразити, се доказва от появата на летящи насекоми.

Болести

Основните заболявания на малките сортове са:

 • Разпадане на корени. Този проблем възниква при прекомерно поливане и относително ниска температура на въздуха в помещението. Ако се установи, засегнатите корени трябва да се отрежат чрез обработка на разфасовките с натрошен въглен. Сменете почвата, оптимизирайте условията на отглеждане.
 • Изгаряния по листата (жълти петна по листата). Този проблем се появява в резултат на пряка слънчева светлина върху растението. Повредените листа трябва да бъдат отрязани. За теменужки изберете ново място, защитено от парещото слънце.

Вредители

Често срещани вредители от малки сортове са трипси, охлюви, листни въшки.Признаците на вредители включват подобна на мед плака по листата, лепкаво отделяне по листата и стъблото. За борба с паразитите листата на растението трябва да се измият със сапунена вода и да се напръскат с инфузия на чесън или разредена тинктура от невен.

Болна виолетова

Други проблеми

Поради факта, че при растенията долните редове листа са близо до земята, има голяма вероятност от тяхното разпадане. Освен това, поради грешки в грижите, те може да не цъфтят. Така че, Saintpaulia няма да цъфти, ако не спрете изкуствено периода на покой, стимулирайки активен цъфтеж.

По този начин мини теменужките са популярни сред производителите на цветя. Мнозина са привлечени от разнообразието от сортове, възможността да придобият мини цветна градина на перваза на прозореца. Освен това, въпреки някои характеристики на грижите, като цяло растенията са непретенциозни, имат добър имунитет и се развиват бързо.

Мини градина

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина