Вътрешен мутрак - бял жил, кипарис и други видове

Днес производителите на цветя имат повече от 2000 сорта млечни растения. Всеки вид декоративно растение има значителни разлики във външния вид: някои представители на млечни растения са подобни на кактусите, други са подобни на храсти и тропически дървета. Родина на стайни млечни водорасли (второто име е еуфорбия) Мексико. Когато се отглежда в домашни условия, е важно да осигурите на цветето еуфорбия достатъчно слънчева светлина.

Характеристики на стайна млечка

Euphorbia (Euphorbia) принадлежи към категорията сукулентни растения, принадлежащи към семейство Euphorbia. Външният вид на различните сортове е много различен. Сред сочни растения можете да намерите:

 • тревисти растения;
 • храсти;
 • маломерни дървета.

Еуфорбия

Обединяващият фактор на различните сортове млечни водорасли е наличието на млечен сок в тъканите на декоративна култура. Стъблата могат да имат различни форми на тръни. Повечето еуфорбия имат мощни стъбла и сферична корона. Индикаторът за височина може да достигне 2-200 см.

За ваша информация! Крайните части на листовите плочи могат да бъдат не само плътни, но и с наличие на прорези.

Листата на повечето сортове съдържа прилистници. Кореновата система на растенията еуфорбия може да бъде:

 • разклоняване;
 • пълзящо;
 • вертикален.

Често срещани видове

По-долу са най-популярните видове млечни водорасли, които се отглеждат у дома.

 • кипарис (Euphorbia Cyparissias) принадлежи към категорията на силно разклоняващите се храсти. При естествени условия височината на растението може да достигне 4-6 м. Ако растението се отглежда на закрито, тогава височината му няма да надвишава 30 см. Изправените клони на сорта кипарис са осеяни с тесни листа. Циантията е разположена по върховете на клоните. Красивите прицветници са оцветени в жълто-зелен и червен цвят. Сортът кипарис може да се отглежда в апартамент, а през топлия сезон може да се трансплантира на открито. През зимата палмата от еуфорбия трябва да се трансплантира обратно в контейнери и да се внесе в къщата. Видът кипарис е надарен с полезни свойства;
 • Euphorbia Leuconeura е популярен сорт, който наподобява външния вид на кактус. Височината на сочното оребрено стъбло достига 45-55 см. Горните части на растението се характеризират с леко разклоняване. По-близо до долната част стъблото става по-тънко. Върху ребрата на стъблото на бялата жилка се намират люспи, придаващи на културата ресни вид. Удължена зеленина с овални вени расте в горната част на млечницата. Когато се отглежда на закрито, можете да постигнете обилен цъфтеж. След цъфтежа се образува семенна капсула, която излиза, докато узрее. След няколко седмици семето, което е паднало в земята, започва да покълва. Euphorbia е цвете, което се развива бързо. Много е важно да не прекалявате с поливането. На фона на блатиста почва зелената маса започва да пожълтява. Листата на кактуса от млечни водорасли постепенно отпада;

Euphorbia белоребра

 • Триъгълната еуфорбия (Euphorbia Trigona) е представител на стъблото сукулент, което принадлежи към семейство Euphorbia.Многогодишното растение има доста месести стъбла. Малки бодли са разположени на изразени триъгълни ребра. Удължената зеленина расте в горните части на леторастите. Високото растение има доста малка коренова система. Много е важно триъгълната еуфорбия да се свързва с опората, докато расте. Сортът е непретенциозен. Дори сухият период еуфорбия се понася добре. При отглеждане на закрито цъфтеж не настъпва. Индикаторът за височината на триъгълната млечка достига 300 см. Сортът се отличава с наличието на отровен сок, който провокира появата на дразнене на кожата. Не позволявайте на триъгълния сок от млечни водорасли да попадне в областта на очите. Сортът изглежда перфектно, когато се отглежда в комбинация с гребен и затлъстели видове. Препоръчва се да се отглежда от семена или да се размножава чрез резници;
 • Euphorbia ресни се отличава с ярки прицветници с широка бяла граница. Заоблената сиво-зелена зеленина на планинското цвете расте бавно. Височината на разклонения храст достига до август 80-85 см. Границата на прицветниците в средата на лятото е боядисана в снежнобял цвят. Остава впечатлението, че някои от цветята са покрити със сняг. През този период еуфорбията изглежда като нишестена дантела. Малки бели цветя едва ли се забелязват. Дизайнерите предпочитат да засадят смолист уличен сорт;

Euphorbia Mile

 • Euphorbia Tirukalli е представител на сочни дървета, чиято височина може да достигне 9-10 м. Зелените клони, чиято дебелина е в рамките на 6-7 мм, имат цилиндрична форма. Линейната зеленина отпада, след което по издънките остават следи под формата на точки. Когато се отглежда на закрито, млечницата Tirucalli достига едва 200-300 см височина. Сортът лесно се размножава чрез резници. Саксиите за растения трябва да се поставят на места, които получават достатъчно слънчева светлина. Тирукали е в състояние да издържа дори на дълги периоди на суша. Сортът се вписва идеално във всеки ландшафтен дизайн. През лятото е по-добре да държите саксии с цветя на балкона;
 • Мила мухъл (Euphorbia Milii) принадлежи към категорията на бодливите храсти. Горните части на стъблата са осеяни с удължена зеленина. Прицветниците на циантия са оцветени в различни нюанси: бял, розов и жълт. Височината на растение, отглеждано в закрити условия, едва достига 20-25 см. През лятото е важно да се полива еуфорбията на Мила своевременно и да се прилага допълнително торене. Сортът се размножава добре чрез резници и семенни методи. Домашната грижа за Млечни водорасли е съвсем проста. Растението изглежда невероятно през периода, когато започва да цъфти. Грижата за многогодишен сорт не е трудна.

Важно! Отровният сок, съдържащ се в стайното мляко, може да провокира проблеми с функционирането на стомашно-чревния тракт, да развие възпалителен процес на лигавиците на очите и носа. Много е важно да изолирате еуфорбията от деца и домашни любимци.

Еуфорбия се среща най-често в тропически, умерен и субтропичен климат. Родината на еуфорбията е гореща Африка и Мексико. Малък процент от сортовете растения могат да бъдат намерени в по-хладен климат.

Характеристики на грижи за млечни водорасли вътрешен дом

Вътрешният камшик принадлежи към непретенциозни култури. Въпреки това, когато расте в домашни условия, все още е необходимо да се вземат предвид някои от характеристиките на грижите за представител на семейство Euphorbia.

Забележка! Поставете саксиите с цветя възможно най-далеч от течението. Почвата в контейнера не трябва да е прекалено влажна.

Присаждане на растение след покупка

Придобиването и пресаждането на растения е най-добре да се направи в средата на пролетта. За работа по засаждане е необходимо да се подготви подходяща саксия, почвена смес и дренаж.

Подготовка на почвата

Почвената смес за пресаждане на млечни водорасли трябва да е рохкава и пропусклива за вода.Ако желаете, можете да използвате почвата, предназначена за засаждане на кактуси. Можете да приготвите почвената смес със собствените си ръце. За тази цел в кофата се смесват листни почви, малък процент хумус и пясък. Важно е да поставите дренажен слой на дъното на контейнера, като използвате камъчета или експандирана глина.

Подхранване

По време на вегетацията тревата Euphorbia се нуждае от допълнително хранене. Препоръчва се да се използват препарати, съдържащи калий като тор. Подхранването се прилага през пролетните и летните месеци. Важно е почвата да е едновременно влажна. Не се препоръчва да правите торове от октомври до март.

Поливане на растението

Почвата трябва да се навлажни съгласно схемата по-долу:

 • през лятото е достатъчно да се полива еуфорбията (Euphorbia) на всеки 4-5 дни;
 • през студения сезон почвата се навлажнява веднъж на 20 дни;
 • когато температурата падне под 11 ° C, почвата не трябва да се навлажнява.

По време на поливането водата се добавя към саксията на малки порции на етапи. В особено горещите летни дни, освен поливане, е препоръчително да се извършва и систематично пръскане на растенията.

За ваша информация! Кавказките домакини боядисвали вълнени тъкани със сок от млечни водорасли.

Еуфорбия

Температурен режим

Опитните цветари съветват температурата в стаята да се поддържа в рамките на 18-25 ° C. В горещия сезон е необходимо да изнесете контейнерите за цветя навън. Веднага след като външната температура падне до 16 ° C, саксиите трябва да бъдат върнати в стаята.

Забележка! Има разновидности на растението млечни растения, които могат да издържат на температури под 8 ° C. В този случай е важно да поставите растенията в добре осветена зона на стаята.

Осветление

Euphorbia принадлежи към слънцелюбивите култури, които се нуждаят от добро осветление. Различните сортове изискват различни условия на осветление. Ако някои видове растения се нуждаят от разсеяна светлина, за другите е важно да осигурят пряка слънчева светлина. Някои сортове млечни растения могат да растат в сенчеста зона. Въпреки това, зелената маса в същото време губи богатата си сянка и контраст, например, пъстрият сорт губи необичайната си сянка.

Подрязване

В средата на юли, когато процесът на цъфтеж приключва, експертите препоръчват да се направи подрязване против стареене, по време на което:

 • изсъхналите стъбла се отстраняват;
 • стречинг издънки се съкращават;
 • при младите растения се отстраняват всички издънки с изключение на младите, което ще ги зарадва с буен цъфтеж през следващия сезон.

В допълнение към корекцията на короната, формиращата резитба включва отрязване на всички издънки към края на февруари, което позволява на храстите да станат по-плътни. Трябва да се има предвид, че след резитбата не може да се очаква цъфтеж през цялата година. Но през следващия сезон личинката ще ви зарадва с обилен цъфтеж. Короната трябва да се подстригва възможно най-внимателно.

Видове размножаване на стайни цветя

За да разпространявате вътрешен разбойник, можете да използвате няколко метода:

 • семена;
 • чрез резници;
 • разделяне на храстите.

Забележка! Вегетативното размножаване е един от най-лесно достъпните методи, които са лесни за засаждане и поддържане. Семенният материал дава възможност за отглеждане на сферични форми, които не могат да се размножават чрез резници.

Някои сортове могат да се отглеждат само чрез разделяне на храста. За тази цел изкопаният растителен храст се разделя на чифт храсти и се трансплантира в отделни контейнери. Важно е да бъдете особено внимателни при разделяне на кореновата система. Методът може да се прилага само в момента, когато растението е в покой. Трябва да се има предвид, че върху засаждащия материал не трябва да има разлагащи се площи. Всяко съмнение за гниене се отстранява върху здравата тъкан.

Отглеждане на млечни водорасли от семена

Семената могат да бъдат събрани сами или закупени от специализиран магазин.За сеитба ще трябва да приготвите пясъчно-торфена смес. Почвата се калцинира във фурната с цел дезинфекция. Семената трябва да се накисват във вода за 24 часа. След определен период от време заровете семето в земята. Покрийте посевите с полиетиленов материал и ги прехвърлете в топла стая.

Размножаване

Резници

Нарязването е най-добре през октомври. За да размножите растение чрез издънка, ще ви трябва:

 1. отсечете процесите, чиято дължина достига 10 см от под листните възли;
 2. премахнете долната зеленина;
 3. измийте освободения сок под течаща вода;
 4. избършете разреза и го обработете с натрошен въглен;
 5. изсушете резниците и засадете в навлажнен пясък.

Докато резниците пуснат корени, те трябва да се държат под филмово покритие. Почвата трябва да бъде систематично навлажнена. Много е важно контейнерите за резници да бъдат преместени на засенчено място.

Забележка! Контейнерите за резници трябва да се проветряват всеки ден.

Болести и вредители

Поливането твърде често може да доведе до загниване на корените. За да не умре личинката, е необходимо да се отстранят изгнилите корени и да се трансплантира в друга саксия, пълна с плодородна почва.

Неправилната грижа за растенията може да доведе до гъбични инфекции. За да се справите с болестта, ще трябва да проведете курс на пръскане с фунгициди. Сред най-ефективните лекарства в тази категория са:

 • топаз;
 • preicur;
 • фундамент.

Паразитите също могат да навредят на млечни водорасли. Най-често растението се атакува от:

 • брашнести червеи, които оставят бяло покритие върху листата и клонките. Какво да правя в тази ситуация? Буболечките трябва да се събират и растението да се напръска с инфузия на чесън;
 • мащабни насекоми и трипси, оставяйки бледожълти ивици по листата на растението. За унищожаване на опасни паразити се препоръчва използването на актара или фитоверм;
 • паяк акари, както е видно от бял цвят на долната страна на листата. Засегнатите участъци трябва да се третират с алкохолна инфузия.

За ваша информация! Euphorbia се счита за плевел и се нарязва без съжаление в корена. Други видове млечни водорасли са полезни. Инфузиите, приготвени на тяхна основа, помагат за справяне с гинекологични заболявания. Ползите от градинско растение са доказани от учени.

Възможни проблеми при отглеждането на млечни водорасли

Често, когато отглеждате млечни водорасли, може да се отбележи появата на определени проблеми. Най-често срещаните включват:

 • падане на зелена маса. Най-често неприятна ситуация възниква на фона на липса на слънчева светлина. Трябва да пренаредите контейнерите с цветя възможно най-скоро на светло място. Можете да дадете предпочитание на места близо до прозореца;
 • пожълтяването и изсъхването на листата показват инвазия на паразити или липса на влага. Важно е растението да се обработи своевременно или да се навлажни почвата;
 • увяхването може да бъде предизвикано не само от влиянието на вредители, но и от обикновена тяга. Саксиите с цветя трябва да бъдат пренаредени в по-подходяща зона. Ако е необходимо, се провежда лечение на паразити.

Euphorbia принадлежи към категорията на доста непретенциозни растения, които могат да се отглеждат не само на закрито, но и в градината през лятото. Изобилието от сортове цветя ще ви помогне да изберете идеалното растение за всеки интериорен дизайн.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина