Цвете Монстера - как изглежда растение и лист

Монстера е широколистно растение от рода Aroid. Името си е получило от думата „Монструм“, което означава „чудовище“. Градинарите подчертават, че цветето има чудовищна красота. Растенията се считат за многогодишни, имат лозя с големи стъбла, много дебели венчелистчета и едно единично цвете, което е подобно на царевицата по своята форма под бяла роба. Когато цветето е напълно узряло, върху него расте ядлива зрънце. Тази статия описва как правилно да се грижите за чудовище, кои сортове и видове растения са най-популярни днес, а също така описва възможни проблеми, с които могат да се сблъскат начинаещите производители.

Цвете Монстера: всичко за лианата

Монстера расте в тропиците на Мексико и Бразилия. През 18 век. пренесено е в Югоизточна Азия, където растението се е вкоренило много добре. В естественото си местообитание монстера е голяма вечнозелена лоза с големи издълбани листа, които падат като голям ветрило.

Появата на стайно растение монстера

В апартамент обикновено се отглежда атрактивно чудовище, което не е отровно и не засяга човешкото здраве, за разлика от тези, които растат в дивата природа. Растението може да се размножава както чрез резници, така и чрез семена.

Това е растение от рода на големите тропически лиани с нарязани листа по стъблата последователно, от семейство Арасови. Мястото на активен растеж се намира в горната част на издънката.

Като цяло растенията са много лесни за грижи и лесно се отглеждат, поради което тези вечнозелени екзотични цветя с красиво нарязани блатно зелени дебели листа с различни форми са станали популярни стайни и офис растения.

Важно! Но трябва да се помни, че дори в закрити условия тези цветя растат на няколко метра, така че е препоръчително да ги засаждате в хладни и просторни къщи, коридори и зали. Може да се използва за засенчване (като катерене на цветя) и за решетки.

Как изглежда листът на монстера?

Растението монстера прилича на многогодишна тревиста лоза, с големи стъбла и много широки листа, върху които се образуват разфасовки, докато растат. Младите листа растат непокътнати, с годините по тях се образуват дупки, а до по-голяма възраст те са изпъстрени напълно с тях. У дома листата на растението растат средно с дължина около 35 см, но понякога те са много по-големи.

Как цъфти монстера

У дома монстерата цъфти ежегодно. Може да образува годни за консумация средни плодове, които имат вкус и мирис на ананас. Цветовете на растението са много красиви и приличат на жълтеникави кочани, увити в плътно бяло одеяло. Съцветията най-често се образуват в основата на цветето.

За ваша информация! Някои сортове изобщо не могат да цъфтят у дома.

Процес на цъфтеж

Как изглежда едно цвете

Цветето монстера прилича на голяма бяла, дебела пъпка, с ухо подобно на царевица в центъра. Когато белите листенца увяхнат, това ухо става зеленикаво на цвят. Това предполага, че е узряло, което означава, че можете спокойно да го опитате.

Забележка! Плодовете на цветето са плътни и сладки на вкус, най-важното е да не забравите да ги обелите преди употреба като от банан.

Колко бързо расте

Цветето расте доста активно.След засаждането на млада монстера в малък контейнер, след около няколко години, трябва да помислите за повторно пресаждане в голяма саксия. При комфортни условия растението може да нарасне до 5 м височина за 6 години от съществуването си. За да се грижите за растение, имате нужда от минимален запас от прости знания.

Какво обича

За растението трябва да се спазва правилото на златната среда: забранено е да се държи на много тъмни места, но пряката слънчева светлина през целия ден ще бъде неприятна за чудовището. Много ярка, но разсеяна слънчева светлина работи достатъчно добре.

Листата растат големи и невероятни, сякаш прорязани. Ако слънцето не е достатъчно, те растат малки, остават гладки без дупки и порязвания. Растежът и развитието се забавят. При твърде силна светлина листата започват да избледняват и се покриват с жълти петънца. Също така цветето не харесва промяна в светлината и мястото на своето положение.

През зимата грижата за растението се състои главно в допълнително осветление поради късите светлинни часове, в противен случай цветето ще спре да расте и да се развива. При избора на място има важни нюанси. Ако растението е поставено близо до прозорците, след известно време ще се виждат само отделни части от изгледа от външния прозорец, тъй като зеленината ще расте, така че да покрива основната част от нея.

Забележка! Следователно най-добрият вариант за него би бил да постави саксията близо до стената на разстояние един метър от прозореца, а когато върху растението падне сянка, добавете изкуствена светлина от лампите.

Популярни типове

В Русия най-голямо търсене имат следните сортове:

Монстера Карстениан

Вид от рода Aroid. Расте в Източна Индия и Южна Америка. Karstenianum е невероятно вечнозелено растение, което също принадлежи към лианите.

Плод

Този тип е най-популярният сред стайните цветя. Младите листа са гладки, но след около година започват да се появяват дупки и през следващите няколко години те напълно се изрязват.

Цветът е напълно непретенциозен в грижите и расте бързо, след 4 години ще заема половината от стаята. Следователно Karstenianum би бил по-подходящ за засаждане в офиси или други големи помещения като коридори или коридори. Когато растението е достатъчно старо, то се нуждае от допълнителна подкрепа. Най-хубавото е дървена пръчка, обшита с кокосови влакна.

Забележка! Много въздушни корени също трябва да бъдат вързани, направени в почвата или към пръчка, но не отрязани.

Нежелателно е да поставяте това цвете на пътеката, тъй като гигантските листа могат да бъдат повредени или разкъсани при докосване. Растението също не обича студения вятър, от който листата започват да пожълтяват и падат.

Косо

Този сорт расте предимно в зоната на тропическите гори на Бразилия и Гватемала. Тази пълзяща лоза с елипсовидни листа, насочени към върховете, прави огромно впечатление не само на производителите на цветя, но и на обикновените хора. Листата му са с дължина около 25 см, ширината му е не повече от 6 см. Именно поради тази неравномерност и вид на полумесец, Косата получава различно име - наклонена. Нарича се още Монстера Алба.

Удължените разфасовки с различен диаметър се простират на редове от средната точка на листа. Размножаването се извършва главно чрез резници.

Примамки

Красива, малка и една от редките разновидности на монстера. Размерът на листата на растение за възрастни е приблизително 15 см. Листата на Monstera Monkey се отличават с дантела. Всъщност дупките в него приличат на мрежесто бельо.

Перфориран

Живее в тропическата зона от Коста Рика до Бразилия. Може да достигне височини до 9 м, което е доста. Листата му са овални, дебели, дълги с много дупки по цялата повърхност. Не цъфти в условия на апартамент. Съцветието, както и на чудовището на Томпсън, има светложълт цвят.

Защо Монстера няма издълбани листа?

Ако на младо цвете няма разфасовки и дупки, това явление се характеризира с ботанически фактори. С течение на годините външният вид на листата се променя и бързо придобива собствената си форма.

Косо

Ако венчелистчетата са много малки, растежът се е забавил, тогава трябва да обърнете внимание на режима на осветление. Много често, когато растението няма достатъчно светлина, течност или често е пренаредено, то се разболява и спира да се развива.

Важно! Никога не трябва сами да късате листата на растението.

Трябва да се помни, че през лятото монстерата се нуждае от поливане през ден и ежедневно изтриване на листата. Също така трябва да дадете на цветето достатъчно количество светлина, в противен случай то ще спре да расте и след това просто ще изсъхне. Също така трябва да имате предвид някои проблеми с това растение:

 • ако цветето има малко светлина, тогава растежът се забавя и стволът става гол;
 • ако върху листата на цветето са се образували кафяви плаки, то те са причинени от бял паяк;
 • растението може да пожълтява от липса на торове и минерали;
 • също може да настъпи пожълтяване и смърт поради твърде влажна почва;
 • ако въздухът в стаята е много сух, тогава на чаршафите ще се появи суха кора;
 • ако има много слънце, тогава чаршафите могат да изгорят, а също и да избледнеят;
 • с твърде малко светлина, листата ще бъдат много малки и бледи, стъблото на растението ще започне да се навива;
 • с подгизнала почва листата на цветето „плачат“ (върху тях се образуват капки течност), но появата на капки е възможна дори преди дъжд;
 • ако не дадете правилното количество превръзки, листата няма да се отрежат, градинарите препоръчват използването на превръзка от фирма "Цветна градина";
 • с годините долните листа на цветето винаги падат. Но ако преди процеса на отпадане листата са станали сухи и тъмни, тогава проблемът е в много висока температура на въздуха;
 • старите цветя образуват много въздушни корени. Не е необходимо да ги отстранявате, препоръчително е да ги насочите в земята, в съд с вода или вана. Тези корени подобряват храненето на растенията;
 • монстерата може да умре от листни въшки, акари, мащабни насекоми.

Забележка! Монстера с право носи името на най-удивителното екзотично растение. С подходящи грижи той може да изуми със своите размери.

Но ако има ограничение в пространството, тогава е по-добре да си купите сортове джудже монстера. Тайната на успеха на цветето е в голямо количество светлина, минерални торове, както и в ежедневното избърсване на листата с влажна кърпа. Това трябва да се направи, за да се почувства растението, сякаш е в тропическа зона, където често вали. Трябва да запомните за пресаждането на растението ежегодно в по-голяма саксия от старата, така че корените да са свободни и да им е удобно. Преди да си вземете такова цвете, трябва да разберете колкото се може повече информация за него и да прочетете отзивите на цветарите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина