Монстера - защо не можете да държите вкъщи и ефекта му върху хората

Преди да закупите ново цвете, струва си да намерите и проучите информация за него. Някои растения не се препоръчват за използване на закрито. Те включват монстера. Друго име е филодендрон. Любителите на цветя често спорят за растението монстера: защо то не трябва да се държи у дома и дали наистина е опасно за хората. Около него има много митове и суеверия, които могат да предупредят и изплашат дори опитен производител. Дали има истина в тези митове ще бъде обсъдено в статията.

Какво носи монстерата в къщата

Растението е голяма тропическа вечнозелена лиана с големи издълбани, ажурни листа. Името на цветето в превод означава "причудливо". За мнозина филодендронът е свързан с чудовище с огромни листа, които приличат на ръце и плашещ силует. Особено впечатляващо растение ще изплаши с появата си през нощта.

Монстера в интериора

За ваша информация! Филодендронът е безвреден за хората. Вредно само за деца или животни, които са готови да опитат листата. Всички митове, суеверия нямат никакви подкрепящи факти за вредата от филодендрона.

Грижата за растението е проста: редовно обилно поливане, пръскане или избърсване на листата с влажна кърпа. Има някои продукти за придаване на лъскав блясък на листата, но те не трябва да се използват. С подходящи грижи монстерата ще ви зарадва с лъскави и зелени листа.

Растението принадлежи към лиани, следователно, за да може стволът да расте вертикално, той трябва да бъде вързан. Не обича преместването на пота от едно място на друго. Нежелателно е да поставяте цветето на пряка слънчева светлина, по-добре е да го поставите на полусянка.

Една млада монстера се нуждае от ежегодна трансплантация и след достигане на петгодишна възраст се трансплантира на всеки две до три години. Монстера у дома, при подходящи грижи и при нормални условия, може да нарасне до няколко метра дължина. Подрязването на върха ще стимулира образуването на нови странични издънки.

Забележка! За да може растението да получава хранителни вещества от земята, горният слой на почвата се обновява всяка година. Или редовно се въвежда торене, съдържащо органични вещества.

Старо растение е способно да образува много въздушни корени. Те не трябва да се отрязват, не трябва да се премахват, те са важни за по-нататъшния живот на филодендрона. Подрязването на корените ще доведе до това, че листата стават малки и не са издълбани. Те могат да бъдат вързани с мъх или насочени в земята. Лияна също се нуждае от подкрепа. Използвайте тръба или пръчка с кокосови влакна, за да я поддържате.

Поддръжка на Монстера

Възпроизвеждането на филодендрон у дома се извършва чрез наслояване, листа и резници.

Народни поличби, магически свойства, суеверия

Много производители на цветя свързват растението с думата „чудовище“ и се страхуват да го приберат в дома си. Съществува суеверие, че филодендронът, чувствайки се негативно, го абсорбира и освобождава положителна енергия. И, обратно, в просперираща среда това ще подчертае негативното.

Забележка! Всъщност монстерата абсорбира само отрицателна енергия, точно както повечето стайни цветя.

Какви други признаци има, свързани с цвете:

 • растението плаши хората.Знакът е, че пречи на момиче, което иска да се ожени, да си намери съпруг, а във вече установено семейство въздействието внася раздори в отношенията, провокира бързо охлаждане на чувствата на съпрузите един към друг;
 • изсмуква енергия от хора, животни. Монстера наистина може да абсорбира отрицателни течности, поради което се поставя близо до електрически уреди.

Полезни свойства на цвете

Монстера има следните свойства, които са полезни за хората:

 • обогатява въздуха с йони, озон, кислород;
 • овлажнява, пречиства въздуха от въглероден диоксид;
 • абсорбира вредни вещества. Големите листа са в състояние ефективно да абсорбират формалдехид, съдържащ се в пластмаса, строителни материали;
 • предвижда времето. Ако по листата са се образували капчици влага, това ще вали;
 • потиска и предотвратява появата на вируси, гъбички и други вредни микроорганизми;
 • абсорбира прах;
 • абсорбира електромагнитни вълни, така че можете да го поставите близо до хладилника, микровълновата печка и други уреди;
 • украсява интериора. Поради размера, багажника, големите разчленени и перфорирани зелени листа, растението с оригиналния си вид ще украси големи стаи в къщата;
 • насърчава правилната умствена дейност, укрепва нервната система, повишава интелектуалните способности.

Ето отговора на въпроса дали е възможно да държите цвете монстера у дома.

Забележка! По време на периода на цъфтеж полезните му свойства се увеличават няколко пъти.

В природата на влажния климат на тропиците той често цъфти и дава плодове, но в къщата се счита за невъзможно да се постигне това.

Блум

Монстера (цвете): въздействие върху хората

Оказва ли Монстера въздействие върху хоратавъпрос, който възниква за цветарите преди покупка. Растението се счита за енергиен вампир, който абсорбира добрата енергия на собствениците и може да повлияе негативно на аурата в къщата. Всъщност чудовището ще донесе само полза и радост в къщата.

Цветни митове за въздействието върху хората

Всяко цвете има своя собствена история, легенди, свързани с него. Има мит, че пътешествениците в тропическите гори са видели как растението се е хранило с човешка плът, след като е удушило хората с дългите си корени. Всъщност корените биха могли да преплитат отдавна мъртви тела и скелети.

Корени на филодендрон

Забележка! Много хора се страхуват да спят в стая с чудовище, знаейки за способността му да абсорбира големи количества кислород. Цветето ще изсмуче целия кислород и човек няма да може да се събуди сутрин. Филодендронът абсорбира само вредните примеси във въздуха и отделя още повече чист кислород.

Мнението, че растението излъчва негативна енергия, което води до проблеми в семейните и личните отношения, кариерата, неуспехите и др., Също се счита за мит. По-добре е съмнителните производители да не започват чудовище, тъй като те ще обвиняват появата от всичките им проблеми върху нея. Растението ще почувства негативно отношение към себе си и няма да може да съществува при такива условия.

Вяра за цветето на други народи

Според фън шуй, древната китайска наука за потока на енергия, цвете помага за постигане на спокойствие, спокойствие, хармония. Това ще помогне на собственика му да постигне успех в работата и кариерно израстване. Китайското учение твърди, че растението съчетава мъжкия Ян и женския Ин, което намалява притока на еротична енергия. Следователно монстерата не е поставена в спалнята на семейна двойка.

Сред народите в Югоизточна Азия растението е символ на щастие, здраве, дълголетие, късмет, просперитет. Монстера в къщата стои специално в леглото на болен човек. Също така, саксията се поставя на входа на къщата, счита се за пазител на огнището, като не пропуска отрицателна енергия в къщата.

За ваша информация! В Австралия и Индия изчезват въпросите дали дадено растение е отровно.В тези страни се яде с голямо удоволствие и дори се отглежда специално за консумация от човека. Плодът на цветето се счита за особено деликатно ястие.

Отровна ли е монстерата

Монстера не е отровно цвете. Това няма да причини значителна вреда на човек, ако не е в контакт със сока, отделян от него.

Важно! Сокът съдържа дразнещи активни вещества, които при поглъщане могат да причинят стомашно кървене. Саксията трябва да се съхранява на място, недостъпно за деца. Опасно е и за животни, които обичат да гризат листа.

Единственият проблем на филодендрона за хората е наличието на микроскопични, тънки, игловидни образувания, които са разположени върху листата. Защо монстерата е опасна, когато влезе в контакт с кожата? При контакт с лигавиците, кожата ще предизвика леко усещане за парене, зачервяване, но такива симптоми бързо изчезват. След такива манипулации като трансплантация, резитба, трябва добре да измиете ръцете си със сапун и вода. Или изпълнете всички процедури, като предварително сте сложили ръкавици. Тези правила важат за всички цветове.

В офиса

Вярно ли е, че монстерата е отровно растение

Особено чувствителни хора могат да получат алергична реакция към растението. По своите симптоми реакцията е подобна на алергия към прах, цветен прашец, животни. Сърбеж, червени петна, болки в гърлото, назална конгестия могат да се появят на кожата. Антихистамините ще помогнат да се отървете от алергична реакция, а всякакви капки за нос ще ви помогнат да се отървете от запушване на носа.

Монстера има повече положителни качества, отколкото отрицателни. Не е опасно, ако листата не се ядат целенасочено. Преди да купите, трябва да проучите информацията за растението монстера: защо не можете да го поставите у дома. Грижата за него не е трудна, следователно, ако не се страхувате от размера на филодендрона и неговите листа, както и от суеверията около него, струва си да отхвърлите всички предразсъдъци и покупки. Той ще украси интериора на големи стаи в апартамента, както и на офис помещения.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина