Монстера - развъждане у дома

Монстера се нарича вечнозелено екзотично растение. При естествени условия живее в Южна и Централна Америка, във влажните територии на Бразилия и Азия. Това голямо цвете от рода Aroid има големи и къдрави стъбла, огромни издълбани листа могат да достигнат размер до 60 см. В дивата природа растението е прикрепено чрез корени към различни опори и дървета. У дома се отглежда като саксийно закрито цвете и като цяло не цъфти. Тази статия описва как се размножава монстерата, предимствата и недостатъците на този или онзи метод, както и защо растението може да умре у дома.

Монстера: развъждане у дома

Това цвете има огромен брой полезни свойства:

 • постоянно освобождава кислород през светлата част на денонощието;
 • поддържа влажен климат в къщата поради изпаряване на течност от повърхността на големи листове;
 • намалява вредата от електромагнитните вълни от домакински уреди;

Цвете в природата

 • абсорбира химикали от въздуха, които се отделят от мебелите (лак, багрила);
 • йонизира въздуха в стаята;
 • има отлично енергийно поле, което има добър ефект върху човешкото тяло: успокоява, спасява от нерешителност;
 • има благоприятен ефект върху цялото тяло: укрепва имунната система, повишава мозъчната активност.

Възпроизвеждането на монстера у дома ще бъде възможно само когато се спазват всички необходими инструкции за това. Като начало се препоръчва да се подготви почвата за растението. На дъното на саксията е задължително да поставите слой счупена тухла или черупки и едва след това изсипете смес от хумус с торф, както и 4 см част от речен пясък.

Забележка! Резниците могат да бъдат засадени директно в пясъка, но веднага щом се образуват първите корени, те трябва да бъдат трансплантирани в почвата. Температурата на въздуха за благоприятно поддържане на разсад или култури не трябва да бъде по-висока от 25 ° C.

Монстера много обича слънчевата светлина, поради което трябва внимателно да изберете място за местоположението му. Тя трябва да е много лека, но не на пряка слънчева светлина. Ако мястото не е избрано правилно, процесът на вкореняване ще бъде много бавен.

Как ефективно да размножавате чудовище у дома? За да направите това, трябва да създадете висока влажност, това ще бъде тайната на успеха. Младите разсад се нуждаят от ежедневно пръскане с вода със стайна температура: рано сутрин и след залез слънце. Правилният избор на хранене също ще има благоприятен ефект върху вкореняването на растението у дома.

Как да размножаваме чудовище чрез резници

Как да размножаваме цвете монстера чрез апикални резници? Върхът на узряло цвете се отрязва и се поставя във вода, така че издънката да започне да пониква. За това са достатъчни само две здрави резници. Ако обаче целта е в бързото появяване на първите блатни листа, тогава трябва да проявите търпение, когато се образуват още по-голям брой корени.

Корените на Монстера

Размножаване чрез стъблени резници

Друг популярен вариант за размножаване на растения е използването на стъблени процеси като посадъчен материал. Стъблата трябва да се вдигнат, така че да имат няколко големи пъпки.Този разрез се прилага върху почвата, с пъпка надолу. Не е необходимо да се покрива с пръст отгоре.

Важно правило за грижа ще бъде само постоянното поливане и пръскане на крайния почвен слой. За да се поддържа определен микроклимат близо до мястото за кацане, се препоръчва да се покрие със защитен филм. Това ще позволи на растението бързо да пусне корени и да пусне първите си корени. Не трябва да забравяме да го пускаме от време на време, като повдигаме филма. След като първите корени растат, резникът трябва да бъде трансплантиран в постоянно местообитание. Появата на първите листа няма да отнеме много време, те обикновено имат формата на сърце. Освен това те бавно се превръщат в големи издълбани листа.

Как да изрежете чудовище

Има няколко метода за размножаване на монстера.

Забележка! Резниците са най-популярните и най-лесните. Резниците трябва да се вземат от средата или върха на растението, но издънката трябва да има поне една пъпка.

Някои правила за размножаване на растения чрез резници:

 • третирайте почвата с лекарство, което стимулира образуването и растежа на корените;
 • поставете издънките в непрозрачен съд с отделена вода за една трета за три дни;
 • водата трябва да е със стайна температура, можете да добавите малко ново;
 • когато се появят два или три нови корена, те могат безопасно да бъдат засадени в саксия.

Такава смес от субстрат е подходяща за засаждане на растение (всички компоненти са взети в равни пропорции):

 • чимове;
 • торф;
 • речен пясък;
 • хумус.

Как да вземем потомък от монстера

За да размножите растение със собствените си ръце, можете да вземете всяка част от цветето:

 • стъблените резници са прост и практичен метод, който дава много плод;
 • апикални резници - лесен вариант, като цяло винаги води до успех;
 • листа - те не се използват толкова често, защото не винаги могат да се вкоренят;
 • въздушни корени - доста тежък, но най-надежден и сигурен метод за възпроизвеждане;
 • семената са дълъг и труден процес. Използва се главно за отглеждане на нови растителни видове.

Вкореняване във вода

Важно! Издънките трябва да бъдат отрязани внимателно, в никакъв случай не трябва да вземате и откъсвате листата или върховете, това се отнася за всички видове. Когато правите издънки, инструментите (ножиците) трябва да се дезинфекцират, в противен случай рискът от хлороза на растението е много голям (листата пожълтяват и скоро падат).

Размножаване с въздушни корени

Това предполага възпроизвеждането на цвете чрез издънки с въздушни корени. Честно да ви кажа, този метод, извършен самостоятелно, изисква известни усилия. Но в сравнение с методите, описани по-горе, тук можем да кажем със сто процента гаранция, че възпроизвеждането ще бъде успешно. За да направите това, трябва да намерите издънка с най-големите въздушни корени и да създадете висока влажност за тях. За да постигнете това, можете да увиете корените в мъх, който трябва да се полива или пръска всеки ден. За да предотвратите изсъхването на мъха, препоръчително е да го привържете свободно към багажника, като използвате обикновен филм. Това няма да попречи на корените да растат бързо.

Просто казано, можете самостоятелно да размножавате растението с въздушни корени, без да ги отрязвате. По време на отглеждането издънката може дори да израсте няколко листа. Когато корените станат по-силни, е необходимо да се направи разрез на стъблото и да се отстрани резникът, след което да се засади в постоянното му местообитание.

Размножаване с листа

Вариантът за размножаване на листата се счита от ботаниците за по-малко практичен и ефективен. Използва се главно, когато листът е случайно счупен. В този случай се поставя с дръжка във вода и се очаква пускането на корените. За да може едно листо да пусне корени в земята и от него да расте пълноценна монстера, ще трябва да отгледате много корени. За вкореняване във вода е препоръчително да изберете по-голям контейнер.

Подобно на други методи, размножаването на венчелистчета има своите недостатъци:

 • корените растат бавно.За да получите цяла коренова система, трябва да изчакате поне месец;
 • листът може да изсъхне, преди да започнат да се появяват корени.

Забележка! Корените на цветето не понасят слънчева светлина, така че съдовете трябва да са непрозрачни. След като корените растат, те се трансплантират в земята. Съставът му е идентичен с този, използван за други методи на развъждане.

Намерени ли са семена на монстера

Възпроизвеждането на монстера с помощта на семена е доста сложен и труден метод, използва се главно от опитни ботаници за отглеждане на нови видове цветя, така че тази опция не е подходяща за домашна употреба.

Как изглеждат семената

Как да изкорени чудовище

Друг вид резници е вкореняването на почвата. За да разберете как да изкорените чудовище в почвата, трябва да следвате стъпка по стъпка действия:

 1. първо трябва да подготвите състава на почвата, да разредете пясъчния или торфения субстрат. Изсипете го в съд;
 2. подходяща температура на почвата за изкореняване на издънката е около 26 ° C и дори по-висока. Влажност - висока;
 3. за да се създадат условия за тропическите условия на Монстера за по-лесен растеж, саксията трябва да бъде покрита със стреч фолио;
 4. след около три седмици процесът ще стартира първите корени, ще има много от тях. Колкото по-голяма е кореновата система на цветето, толкова по-добре ще се пусне;
 5. трансплантирайте потомка в саксия с пръст.

Важно! Недостатъкът на този метод на развъждане е, че с хода на растежа стъблото се укрепва и расте, но не в основата. Там ще изглежда по същия начин, както при засаждането на растение. Следователно една млада монстера може лесно да се разпадне.

В такава ситуация има два варианта за решаване на проблема. Те могат да се използват както поотделно, така и в комбинация:

 • вземете първоначално дебели процеси;
 • направете опора за растението.

Друг метод за вкореняване на клон в почвата е хоризонтален. Отрежете дръжката с поне три пъпки и я поставете на земята. Съставът трябва да е лек, например сфагнум и речен пясък. Клонът не трябва да бъде покрит с пръст, важно е една пъпка да лежи върху почвата. Освен това:

 • се нуждаят от редовно поливане и пръскане на издънките;
 • покрийте контейнера с фолио;
 • след като се образуват първите коренови издънки и венчелистчета, резникът се трансплантира на постоянно място.

Как да изкорени чудовище с връх

Често се случва след прищипване на обрасло цвете да останат апикални резници, те също се наричат ​​върхове. Те могат да се използват и за разплод. За вкореняване върховете се поставят в течност или се засаждат във влагопоглъщащ състав. Процесът на образуване на корени обикновено отнема около 3 седмици.

Как да засадите чудовище

За да направите това, трябва да вземете предвид възрастта на стайното растение, трансплантацията се извършва по различно време, в млада, средна и зряла възраст. През първите четири години от живота цветето трябва да се пресажда всяка година в средата на пролетта, увеличавайки обема на саксията.

Процес на трансплантация

През следващите четири години, когато растежът и развитието на цветето са по-активни, ще са необходими две до четири трансплантации годишно. Когато растението узрее и достигне големи размери, трансплантацията може да бъде пропусната. Вместо това е желателно горният слой на земята да се замени с нов минерален почвен състав.

Трябва да се помни, че това растение много често е подложено на различни болести от липса или, обратно, излишък на слънчева светлина, както и поради малко количество поливане. Много често цветето е нападнато от паяк, трябва да дадете на растението минерали и торове навреме, за да избегнете това.

Забележка! Ако се придържате към всички правила за грижи, тогава чудовището може да расте и да се развива до 10 години.

Има много начини за размножаване на монстера, най-лесният и ефективен метод ще бъдат резници. Но градинарите препоръчват да се избягва размножаването на семена, тъй като в повечето случаи е невъзможно да го направите сами у дома.За да отгледате точно чудовище, трябва да прибегнете до подробни експертни съвети. Растежът и развитието на цветето ще зависят от качеството на грижите.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина