Монстера шарена или пъстра в интериора

Монстера е род растения, срещащи се в топлия и влажен климат на Централна и Южна Америка, както и в Източна Индия. Името на вида идва от латинската дума "monstrum", което се превежда като "чудовище, чудовище", поради което суеверните хора не обичат цветето. Благодарение на непретенциозността на повечето чудовища, много любители на растенията държат различни видове къщи и те от своя страна се вписват перфектно в интериора.

Какво е монстера пъстра

Monstera variegata е най-подходящият вид за отглеждане в апартамент, тъй като тези растения, при подходяща поддръжка, се поставят дори в малка стая. Той има пъстри бяло-зелени листа, а с възрастта площта на белите се увеличава. Някои екземпляри, донесени от Холандия, с времето стават често срещани, тоест губят белия си цвят.

Как изглежда едно цвете

Всички видове се считат за големи растения, но ако желаете, можете да осигурите подходящите условия за това чудовище в малка стая, но това не може да стане без основни познания за грижите.

За ваша информация! Цветето е изнесено изкуствено, поради това е по-капризно, но с подходящи грижи пъстрата монстера ще радва повече от една година.

Монстера пъстра в интериора

Всички видове чудовища изглеждат хармонично в интериора на апартамента, а пъстрата монстера ще се превърне в истинска украса на всяка стая, било то кухня или хол. С негова помощ можете да създадете усещането, че сте в тропическа гора. Монстера изглежда впечатляващо във вътрешността на всеки апартамент.

Забележка! Ако искате да освежите дизайна и да украсите стаята, тогава можете да комбинирате листа от монстера в интериора с скучни предмети в къщата, сиви стени, меки цветя. Те ще се впишат в дизайна на хола, спалнята поради своята пъстрота.

Монстера в дизайна

Грижа и подрязване на домашни чудовища

В сравнение с други видове чудовища, Alba е по-взискателен по отношение на осветлението и условията. Расте бавно; трябва да се постави близо до западните или източните прозорци, за да се избегне изгаряне или дълго време на сянка.

Основни правила за грижа за чудовище соригат:

  • за да засадите правилно чудовището, е задължително да поставите дренажен слой на дъното на саксията. Важно е да пресаждате растението своевременно в по-просторен контейнер (за предпочитане през пролетта и лятото), докато корените му растат.
  • monstera се чувства комфортно при температура 20-25 ° C, тоест при стайна температура. Желателно е да се овлажнява въздухът, особено при по-висока температура на въздуха в къщата, за да се приближат условията на апартамента до естествените условия. Ако температурата падне, тогава трябва да поливате по-рядко;
  • храненето на монстерата е необходимо, но растението също е доста взискателно за нея. Някои експерти смятат, че е нежелателно да се използват органични торове, така че цветето да не загуби цвета си, поради което те подхранват сортовете с минерални торове за декоративни растения, но намаляват концентрацията с 50%;
  • ако монстерата расте, тогава ще се нуждае от подкрепа. Можете да го проектирате сами или да си купите готова кокосова пръчка. Струва си да обвиете опората с мокър мъх, към който са прикрепени въздушните корени;
  • напойте чудовището с утаена вода.По отношение на напояването този вид е много капризен: невъзможно е както да се преовлажни почвата, така и да се остави да изсъхне. Водата трябва да е със стайна температура. При твърде много поливане се образуват тъмни петна по белите участъци на листата на растението;
  • веднъж на всеки две седмици си струва да измиете растението под топла струя душ или поне да изтриете листата с влажна кърпа, за да изтриете праха от тях. Когато използвате първия метод, трябва да избягвате попадане на чешмяна вода в тенджерата. Това може да доведе до увяхване на лозата.

Young Shoot of Tropical Creeper

Как да оформите чудовище у дома

Всеки собственик на това „чудовищно“ цвете рано или късно се чуди как да отреже чудовище соригат. Тази процедура е необходима, когато растението е пораснало много, или обратно, за да ускори растежа си или да провокира буйни разклонения.

Важно! Отрежете болни или мъртви листа.

Процесът на формиране е изключително прост: отрежете излишните клони с чиста ножица. За да активирате растежа на леторастите, отщипете малка част и поръсете среза с пепел.

За ваша информация! Монстера е отровно растение, така че трябва да използвате ръкавици или поне да измиете добре ръцете си след процедурата.

Въздушна грижа за корен на Монстера

Въздушните корени на монстерата са неразделна и важна част от сортовете, те не могат да бъдат отрязани, ако не пречат по никакъв начин. Ако въпреки това решите да ги премахнете, тогава трябва да намалите дължината на въздушните корени с около половината, те временно ще спрат да растат.

Корените, които са разположени най-ниско на ствола, трябва да бъдат насочени в почвата, ако стигнат до нея. Това може да стане чрез внимателно привързване към ствола на растението. Някои от корените по-нагоре може дори да се прикрепят към стената.

Забележка! Можете да излеете утаена вода в няколко контейнера и да поставите корените там.

Като цяло, по своята същност въздушните корени са предназначени не толкова за хранене, колкото за подкрепа. Те, като цялото чудовище, трябва да се пръскат (това трябва да се прави около веднъж седмично), в противен случай те ще страдат преди всичко с липса на влага.

Размножаване на лозя

Има няколко начина за отглеждане на лозя. Може би най-добрият и най-разпространен метод е размножаването чрез стъблени резници. Инструкция стъпка по стъпка:

  1. Нарежете издънките, така че да останат поне една пъпка и един лист на всеки от тях.
  2. Изсушете нарязаните точки и поръсете с въглен на прах. След това засадете 2-3 резници в една саксия, докато почвата трябва да съдържа перлит.
  3. Почвата не трябва да изсъхва, а температурата в къщата трябва да бъде над 20 ° C. За да могат резниците да се вкоренят по-бързо, трябва да ги покриете с буркан или торба. Понякога това е много дълъг процес, който може да отнеме до шест месеца.

Размножаването с въздушни слоеве не е най-лесният начин за използване у дома, но е по-ефективно от други. Едно от предимствата му е, че нищо не трябва да бъде отрязано от монстерата. Намерете издънка с най-силните и здрави въздушни корени в растението и създайте влажна среда. За да направите това, можете да го увиете с мъх (прикрепете с полиетилен), който трябва постоянно да се напръсква и полива.

Размножаване на цветя

Размножаването чрез апикални резници е да се отреже върхът на възрастна монстера и да се спусне получената резница в съд с вода. Вече е възможно да се трансплантира, когато върху него се образуват три коренови процеса.

Забележка! Пъстрата монстера има отровни сокове, които са вредни за човешката кожа. При продължителна работа с тях съществува риск от изгаряне. Затова винаги трябва да носите ръкавици.

В допълнение към горните методи, цветето може да се размножава и с листа и странични издънки, но тези методи не са толкова удобни и ефективни.

По този начин пъстрата монстера е отличен вариант за апартамент: тя допълва интериора и не изисква специални разходи или поддръжка.За да я държите у дома, просто трябва да се съобразите с оптималните условия, описани в тази статия. Цветето ще ви благодари с необичаен и приятен за окото външен вид и чист въздух в къщата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина