Възможно ли е да държите фикус у дома - добър или лош е?

Много градинари се интересуват от въпроса колко полезен е фикусът в поддръжката на дома, какви са признаците, свързани с това необичайно растение. Според някои от тях задържането на цвете в къщата не се препоръчва, според други мнения цветето е идеално за отглеждане на закрито. В статията ще се обсъди какво е фикус, може ли да се отглежда у дома, дали е отровен, дали фикусът цъфти и как правилно да подредите цветето по Фън Шуй.

Признаци за фикус на закрито

За да разберете дали е възможно да държите фикус у дома, трябва да се запознаете както с положителни, така и с отрицателни отзиви за това растение. В много чужди страни е общоприето, че цветето има благоприятен ефект върху семейните отношения, укрепва брака и внася хармония в къщата, предпазвайки я от разрушителните сили. Например в Тайланд този представител на флората има статут на свещено цвете, което е не само символ на страната, но и растение-талисман, което носи късмет.

Фикус на закрито

За жителите на Китай фикусът е цвете, което придава топлина и уют, създава атмосфера на спокойствие в къщата. Също така, според тях, растението има способността да привлича пари. Много хора украсяват офис площи с това цвете, тъй като то не само привлича печалби, но и допринася за по-добро представяне (което често е ключът към големите финансови постижения).

На бележка. Благодарение на буйната си зеленина, цветето (особено широколистните сортове) служи като отличен филтър, който пречиства въздуха в апартамента: фикусът активно абсорбира въглеродния диоксид и отделя кислород. Ето защо е толкова полезно за хората, живеещи в големите градове, където състоянието на околната среда оставя много да се желае.

Смята се, че ако поставите цвете в кухнята, семейството никога няма да е гладно и да има нужда от пари. Друго поверие казва, че растението има благоприятен ефект върху женското тяло, като помага за по-бързо забременяване. За да постигнете най-добър ефект, цветето може да бъде поставено в спалнята до леглото.

Съществува мнение, че фикусът има способността да трансформира негативните емоции в положителни, облекчава стреса, потиска безпокойството и безпокойството.

Интересно. За будистите и мюсюлманите това цвете е свещено. Седейки под това дърво, Буда постигна просветление. Според Библията именно фикусът (иначе смокинята или смокинята) е бил дървото за познание на доброто и злото. Адам и Ева се покриха с смокинови листа, когато се осъзнаха голи, след като извършиха грехопадението. В преносен смисъл стабилният израз „скрий се зад смокинов лист” означава опит за скриване на безсрамни действия и некрасиви постъпки. Бенгалският фикус (наричан още световно дърво) символизира вечния живот и прераждането.

Адам и Ева, смокиновият лист е бил много често изобразяван на стари гравюри и картини

Фикус в спалнята

Много собственици на цветя се интересуват от въпроса дали фикусът е подходящ в спалнята, възможно ли е или не да го държите до леглото? Растението подобрява плодовитостта. Ако семейна двойка напразно се опитва да има потомство, препоръчително е да поставите точно това чудотворно цвете близо до леглото им.

Освен това растението перфектно пречиства въздуха, което има благоприятен ефект върху здравето и качеството на съня.Спането в такива условия е много по-приятно: почивката носи удоволствие, придава на тялото жизненост и повишава ефективността.

На бележка. Растението не отделя токсични вещества, които отровят въздуха.

Защо не можете да държите фикус у дома

За това цвете има не само положителни вярвания. За разлика от жителите на горните страни, много славянски народи са подозрителни към това цвете. Според тях той изобщо не запазва комфорта и хармонията в къщата и, още по-лошо, може да изплаши потенциален младоженец, като не позволява на жената да създаде семеен съюз.

Според друго отрицателно убеждение фикусът влияе неблагоприятно върху формирането на мъжки характер.

Фикус в спалнята

Смята се, че растението привлича разрушителни чувства и емоции, включително завист и клюки, породени от него. Ето защо не се препоръчва да държите растението в апартамента.

Отровен ли е фикусът

В продължение на много години въпросът дали фикусът е отровен или не остава отворен. Не толкова отдавна обаче експертите успяха да разберат със сигурност, че цветето е отровно растение. Въпреки това, фикусът може да се съхранява у дома. За да защитите себе си и домакинството си, трябва да се придържате към прости правила за работа с културата.

Цветът е официално признат за отровен, поради което професионалистите използват ръкавици в процеса на подрязване и оформяне на короната.

Сортът Elastic съдържа до 40% каучук в тъканите си. Ако сокът попадне върху отворени кожни участъци, може да се появи алергия под формата на сърбеж и зачервяване. Не позволявайте сокът да попадне върху лигавиците, тъй като това може да причини силно дразнене.

Цветето също е опасно за животните - домашните любимци често вкусват цветя. Ето защо, ако в къщата има котки, кучета, хамстери и др., По-добре е да премахнете фикуса извън обсега на животните.

Ако член на семейството страда от алергии (особено ако има отрицателна реакция към латекс), обикновено не се препоръчва да купувате фикус. Млякото, съдържащо се в листата на цвете, може да бъде отделено по две причини:

 • Поради механично увреждане на тъканите.
 • Като симптом на заболяване.

Важно! Сокът на растението е сред най-често срещаните дразнители, които провокират алергична реакция.

Децата обичат да пипат, миришат и вкусват всичко, така че те също трябва да ограничат достъпа до цветето. В противен случай съществува голям риск от отравяне.

Характеристика

Родът Ficus принадлежи към семейство Черница и е монотипична група от растения Ficus. Почти всички видове са вечнозелени и само няколко са широколистни.

Най-често срещаната форма е смокиновото дърво. Растението е известно и с други имена: смокиня, смокиня, смокиня, винено зрънце, смокиня. На второ място по популярност е фикусът на Бенджамин, който често се отглежда в домашни условия като декоративна култура. Цветът се отличава с двуцветна пъстра зеленина.

Фикус Бенджамин

Културата може да бъде представена в една от трите форми:

 • Ficus дърво;
 • Буш;
 • Лиана.

Подобни на дървета форми изглеждат страхотно в интериора, лозите - във висящи саксии.

В дивата природа много видове са епифити в началото на своето развитие. Тогава те започват да растат адвентивни корени. С течение на времето те растат толкова много, че се превръщат в мощни колони, които поддържат тежката корона (дърво банян).

Фикус Бенгалия в естествено местообитание, илюстрацията показва специална форма на живот - дърво банян

Интересно. Някои видове попадат в описанието на паразитни растения - въздушните корени покриват ствола на дървото гостоприемник толкова плътно, че провокират смъртта му. Такова растение се нарича удушвач на фикус.

Разположението на листата е редуващо се, повърхността е твърда, има лопатеви или назъбени ръбове. Големите прилистници покриват пъпката, но остават на цветето за много кратко време; след като листата цъфтят, те се запазват само в редки случаи.

Задушаващо растение

Растителните тъкани съдържат млечен сок. При някои видове веществото има лечебни свойства, които се използват активно в медицината. Плодовете са ядки, разположени в месест съд.

Най-често срещаните видове и сортове са следните:

 • Бенджамин.
 • Каучук (еластичен).
 • Пълзящи.
 • Бенгал.
 • Джудже.
 • Карика.
 • Бинедика.
 • Парцел.
 • Свещено.

Плодове на фикус - сиконии

Произход

Родината на цветето са тропическите и субтропичните гори на Африка и Азия. Най-вече цветето е широко разпространено в Южна Африка, както и на островите и бреговете на Тихия, Индийския океан и Средиземно море. Също така се среща в райони с умерен климат, например в Централна Азия, Крим, Закавказието.

Как цъфти фикус

Съцветията са разположени в пазвите на листата, могат да бъдат или групирани, или единични. На голо издънка може да се образува едно гроздовидно или класовидно съцветие.

Резервоарът има формата на празна топка или круша, горната част на която е с отвор. Необходимо е растението да бъде опрашено. Вътре има малки цветя. В зависимост от пола им може да има няколко опции за местоположение:

 • Мъжките цветя заедно с женските.
 • Мъжете са отделни от жените.
 • Ако има много малко мъжки цветя, тогава основната част е заета от женски цветя, а първите са разположени по-близо до дупката.

Цветовете на Ficus се състоят от 2-6 венчелистчета със светъл нюанс. Цветовете могат да бъдат различни:

 • Светло синьо;
 • Бежово;
 • Светло розово;
 • Бял.

Прашниците могат да се простират отвъд околоцветника или да останат вътре. Пестикът не стърчи. Опрашването става с помощта на насекоми. Растението може да цъфти независимо от сезона.

Цъфтящ храст

Ficus почти никога не цъфти в къщата. Изключение правят големите оранжерии и ботаническите градини - в тях е много по-лесно да се създадат необходимите условия за пълния растеж и развитие на Тропикана. Въпреки това растението може да цъфти може да бъде сложно.

С домашна поддръжка все още може да се постигне цъфтеж, но това е възможно само в редки случаи. Тази сложност се дължи на температурни промени, рязка промяна в нивата на влажност и т.н.

Важно! Процесът на цъфтеж отнема много енергия от фикуса. Ето защо не се препоръчва да се постига цъфтеж на домашна култура, в противен случай растението може да умре.

Ако искате да видите как фикусът цъфти у дома, грижите за растението трябва да отговарят на следните условия:

 • Поддържане на постоянно и достатъчно ниво на влажност. Показателят трябва да бъде от 50 до 60% и да не се променя през годината.
 • Правилно осветление. Цветето не понася твърде ярка светлина, в същото време засенченото място е лош вариант за цвете. До растението може да се постави специална лампа, която ще осигури необходимото осветление.
 • Компетентно поливане. Процедурата се извършва при изсъхване на горния слой на почвата. Цветето ще се възползва от рядкото напояване (вид тропически дъжд).
 • Постоянно местообитание. В закрити условия трябва да отделите едно място за растението и никога да не го сменяте.
 • Подхранване. Фикусите могат да се оплождат със смеси като "Rainbow" и "Palma".

Фикус във Фън Шуй

Мнозина, придобивайки култура, дори не се замислят какъв ефект може да има фикусът върху общата атмосфера на къщата, благосъстоянието и психологическото състояние на обитателите му. Системата Фън Шуй ви позволява да определите значението на даден вид растение и да разберете кое място в къщата е най-подходящо за него. Спазването на прости правила значително ще подобри енергията на дома.

Интересно! Според древните китайски учения фикусът е едно от онези растения, които внасят изключително положителна енергия в къщата.

Колко време живее фикусът?

В закрити условия, при подходящи грижи, продължителността на живота на едно цвете е около 15 години.

За какво е фикусът в къщата?

За да може растението да повлияе добре на микроклимата в семейството, то трябва да бъде поставено в съответната зона. Югоизточната част на стаята ще отговаря на цветето. Смята се, че подобна подредба дава увереност и мъдрост на своите собственици, помага за вземането на правилни решения, постигане на цели и намалява нивото на агресия.

Всекидневната ще изглежда много по-привлекателна, ако поставите саксия с фикус в нея. Благоприятната атмосфера, създадена от цветето, ще настрои гостите за приятно забавление.

Фикус в хола

Растението може да се използва за украса не само на апартамент или къща, но и на офис помещения. Цвете, разположено до работното място, ще даде допълнителен тласък на енергия и ще помогне да се справите с емоционалния стрес.

Ficus е уникален представител на флората, който привлича вниманието със своя необичаен външен вид и непретенциозни грижи.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина