Мурая - грижа за дървото на японските императори у дома

Мурая (мурая) е растение със снежнобяли ароматни цветя и богат плодов вкус. Откъде идва културата, какви свойства има, какви видове има, какво е необходимо за засаждане и какви грижи изисква Муррая у дома - по-долу в статията.

Мурая: описание

Мурая е поразителен представител на семейство Коренови, отнасящ се както за дървета, така и за храсти. Можете да го видите в Индия и Централна Африка. Има много разновидности. Грижите са лесни при правилно засаждане и спазване на температурата, осветлението и поливането.

Цвете мурая

Произходът и външният вид на растението мурая

Това е храст, роднина на лимон и мандарина. За първи път растението е открито през 18 век. Шведски натуралисти в Хималаите. Носи името на Мъри, ученият, който е открил първия екземпляр.

За ваша информация! Мурая е термофилно растение, което може да се види в естественото му местообитание в Суматра и Тайван. Расте също в Китай, Индия и Непал. Среща се и на австралийския континент.

Външният вид не може да остави никого безразличен: двуметрово зелено растение с тънки стволове, покрити с кафява кора, с лъскави гладки листа. Всеки лист съдържа пъпки, които през пролетта се превръщат в снежнобяли петлистни цветя с увити с аромат на жасмин краища. В края на пролетта от цветята се появяват червени плодове мурая, покрити с портокалова кора. Всяка има жълто семе вътре.

Японски императори дърво

Мурая се нарича дървото на японските императори, тъй като от началото на империята в Япония листата и цветовете на растението се използват за лечебни цели. Всеки лист от мурая е полезен. От тях се приготвяли тинктури с отвари, които се разрешавали да се пият само на представители на японската династия, за да се увеличат скритите качества на човек. Императорската напитка даде възможност за подобряване на сексуалната енергия и мъжката сила. Опитите да се вземат семената вкъщи и да се опитат да отглеждат мурая у дома завършили с обезглавяването.

Растително цвете

Мурая е стайно цвете. Пъпките на растението са снежнобяли или млечни. Появяват се в количества от 10 до 15 броя. и растат с четки. Диаметърът на цветята е 2 см. Във всеки от тях има жълти тичинки, с аромат, напомнящ на цветя от жасмин.

Външен вид на цветя

Видове и разновидности на мурай

Ботаниците са описали над 10 разновидности на екзотично цвете, но днес само два вида са известни като стайни растения - паникулата и Konig.

Най-популярните сортове цветя:

Murraya paniculata

Видове, отглеждани специално за домашно развъждане. Листата са по-малки от тези на Кьониг, достигайки дължина 12 см. Всяка има по 11 плочи. Цветята са кремаво оцветени. Плодовете на murraya paniculata са алени. Отнася се за джуджета.

Забележка! Височината на зряло цвете е 50 cm.

Мурая Паникулата

Muraya paniculata е същата muraya paniculata.Образувано от храст, джудже или като бонсай. Особеността на вида е силен аромат, който се използва навсякъде в кулинарията и козметологията. В Индия правят подправка от нея. Paniculata murraya е капризно стайно растение, изисква постоянно обилно поливане и много светлина.

Muraya черноплодна Koeniga

Вторият сорт мурая, който се използва като стайно растение. Местообитанието му са островите на Тихия океан. На външен вид черноплодният Koeniga muraya е зелен храст с кожени тъмнозелени листа и сива кора от клони. Разтваря снежнобялите цветя. Различава се от паникулата по размер и цвят на плодовете. König достига 40 см, плодовете са черни.

Муррая Екзотика

Екзотичният Muraya се различава от видовете, представени по-горе, по своя произход, броя на цъфтежа през целия живот и броя на листата в група (холандският има 11 листа). Друго име на вида е холандското цвете.

Мурая екзотична

Muraya трансплантация след закупуване в саксия

Трябва да трансплантирате цветето в леко навлажнена почва, състояща се от пясък и листна земя. Контейнерът за отглеждане на семена трябва да бъде покрит със стъкло и поставен на слънце. Трансплантацията на млади издънки се случва един месец след появата на втвърдени млади издънки. Не забравяйте да вземете предвид факта, че не трябва да има рязка промяна в температурата, в противен случай цветето ще умре.

Забележка! Мурая трябва да се трансплантира в голяма саксия с 5-10 см по-широка от предишната и при температура 15-20 ° С.

Какво е необходимо за кацане

Описанието на мураята показва, че за пълно развитие и навременен цъфтеж е необходимо да се погрижите за почвата преди засаждането. Най-добрата почва е рохкава и пълна с органични добавки с киселинност до 7,5 pH. Ако решите да купите готова почва в магазина, струва си да изберете специализирана за цитрусови плодове. В този случай е наложително да се добави вермикулит - вещество, което да увеличи разхлабеността на земята.

Ако желаете, можете да създадете почва за растението със собствените си ръце, а не да си купите готова. Създава се чрез смесване:

  • листна и копка земя;
  • хумус;
  • едър пясък.

Важно! Пропорцията на компонентите е 2: 2: 2: 1. На дъното трябва да се постави дренажен слой под формата на експандирана глина и малки камъчета.

Що се отнася до водата, трябва да я поливате с утаена вода със стайна температура.

Избор на най-доброто място

За да се развива цветето нормално, трябва да изберете правилния саксия. Диаметърът му трябва да е с няколко сантиметра по-голям от предишния. Също така не е необходимо да избирате твърде голяма саксия, тъй като водата ще се натрупва под корените, което ще доведе до тяхното гниене. Що се отнася до мястото на отглеждане, подходящ е перваза на прозореца, добре осветена от слънцето.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Процесът стъпка по стъпка на засаждане на растение в саксия включва извършването на следните стъпки на свой ред:

  1. Подготовка на саксия, обилно наторена почва, утаена топла вода и събрани или закупени разсад.
  2. Разрохкване на почвата, премахване на горния слой на земята и обилно поливане.
  3. Внимателна трансплантация на цветето заедно със земята, в която преди това е отглеждано.
  4. Разстилане с нов слой земя и малко уплътняване на почвата.

Важно условие за правилното засаждане е разположението на шийката на кореновата система. Основното нещо е да се предотврати прекомерното задълбочаване на корените в земята, в противен случай ще възникне следващият въпрос защо цветето мурая не цъфти.

Мурай засаждане

Размножаване на мурая

Мурая може да се размножава, като използва семена и резници. Аматьори-градинари отбелязват, че последният метод е по-ненадежден от първия, тъй като не всички семена ще растат и ако го направят, не е факт, че ще оцелеят.

Размножаване чрез резници

За да размножите цвете чрез резници, трябва:

  1. вземете най-зрялата издънка и я разрежете наполовина;
  2. вкоренявайте го в дезинфекцирана почва с калиев перманганат или утаена вода.

Стъблото се вкоренява след месец. След това се появяват листа и пълноценни разсад, които трябва да бъдат трансплантирани в саксия.

Отглеждане от семена

За да направите това, трябва да закупите семена от магазин или да ги съберете от друго цвете сами, а след това да ги поставите в земята и активно да ги поливате, докато изсъхнат. Разсадът се появява след месец при температура 25 ° C.

Отглеждане на цвете от семена

Мурая: домашни грижи

Въпреки факта, че мнозина смятат мурая за капризни растения, тя не показва никакви специални изисквания за грижи. Струва си да се придържате към определени правила за поливане, хранене и температурен режим, така че да расте красив и здрав храст.

Режим на поливане

През периода на активен растеж на растението е важно да му се осигури редовно поливане с пречистена или утаена вода. Когато настъпи студено време, честотата на поливане трябва да бъде значително намалена. През периода на почивка можете напълно да спрете.

Подхранване

Необходимо е да се подхранва растението с минерални и органични торове от март до септември. Това е периодът, когато растението активно расте и цъфти, а след това дава плодове. Подхранването трябва да се прави веднъж месечно. Можете да разхлабите и добавите към почвата специални добавки, продавани в магазина за цитрусови растения, или да ги направите сами. От минералните превръзки е по-добре да изберете карбамид или урея поради високото съдържание на азот, а от органичните - върху оборски тор или пилешки тор.

Забележка! Невъзможно е комбинирането на двата тора заедно. Въвеждането им трябва да бъде постепенно. Разликата във времето е 10 дни.

През периода на покой не можете да храните цитрусовото растение. Той няма да бъде усвоен от мурая. Освен това не можете да оплодите цвете, ако е болно от нещо. Торовете се нанасят върху леко влажна почва.

Грижа за Мурая

Особености на грижите през периода на цъфтеж

Цъфтежът настъпва 12 месеца след пресаждането на цветето в постоянна саксия. По това време грижите трябва да бъдат засилени. Трябва да откъснете първите пъпки с превантивна цел, активно да оплождате почвата с органични и минерални добавки и да наблюдавате общото състояние. Ако листата започнат да избледняват, трябва да се опитате да пренаредите растението на друго място, поливайте с различна вода.

Важно! Ако грижите са правилни, през пролетта ще се появят малки бели цветя, а през лятото плодовете са богати на червено или черно.

Характеристики на грижите през периода на почивка

Цветето няма подчертан период на почивка. Според градинарите тя продължава от ноември до февруари, въпреки че датите могат да бъдат изместени. Мурая не е капризна в грижите си през периода на почивка. По това време не е необходимо допълнително торене, достатъчно е да се осигури умерено поливане, поставете саксията на светло, но не слънчево място.

Подготовка за зимата

Мурая хибернира на южния перваз на прозореца, без да докосва студеното стъкло с листата. За да увеличите изкуствено дневните часове, ще трябва да осветявате с ултравиолетова лампа.

Мурая през зимата

Листата на Мурая пожълтяват: какво да правя

Листата могат да пожълтеят, ако почвата има повишена алкалност или в нея няма полезни микроелементи. Също така, растението изхвърля листата си поради рязък спад на температурата, естествено стареене, липса на достатъчно поливане, прекомерно пренасищане с превръзки и неправилна грижа. Растението може да пожълтее, да падне и да хвърли листата си поради неправилна трансплантация, например в саксия, която е твърде просторна. Пожълтяването на листата може да се дължи на действието на хлороза (често срещано заболяване на храстите).

За да не боли растението, трябва да осигурите умерено поливане с утаена вода, да наблюдавате полезни добавки за отсъствие на хлор в състава.

По принцип екзотично цитрусово растение може да украси всяка стая със своя външен вид. Не е трудно да се грижите за него, основното е да го засадите в голяма саксия, да го поливате навреме и да правите профилактика срещу болести, в противен случай може да излее красивите си листа и цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина