Мъжкото щастие е цвете, което не може да се съхранява у дома

Антуриумът е декоративно растение, което цъфти много красиво. Особеността на тази култура е, че тя има много разновидности, които се различават по размер, форма на съцветие, цвят на венчелистчетата, форма и размер на листата. В зависимост от вида на антуриума, ароматът на цветята е различен.

Има поверие, че заедно с антуриума в къщата идва и семейното щастие. Антуриумът е известен още като „мъжко щастие“.

Как изглежда антуриумът

"Мъжко щастие" се отнася до вечнозелените растения от семейство ароидни, чиято характерна черта е наличието на "опашка". Най-близките "роднини" на антуриума са дифенбахия, спатифилум, монстера. Най-често срещаната форма на анутриум е епифитът, който расте в тропиците на дърво и има въздушни корени.

Как изглеждат антуриумите

Също така, популярна форма на антуриум в тропическите гори е полуепифитът - сорт, който започва да расте от семе в горния слой на гората, след което пуска въздушни корени. Също така, полуепифит може първо да расте на земята, след това да се изкачи на дърво, превръщайки се в епифит.

Забележка! Мъжкото щастие е цвете, което има дебело скъсено стъбло. Някои сортове имат удължени стъбла. Стъблата имат скъсени междувъзлия. Обикновено листата му растат вертикално и са разположени в края на стъблото (сухоземните сортове са изключение). Често листата образуват розетка, където се натрупват влага и паднали растителни части (това е естествен тор).

Формата на листа при мъжкото щастие е различна: те са кръгли, при някои разновидности листът има тъп връх или прилича на острие на рамо или сърце. Има антуриум сорт, който прилича на лоза и има ланцетни листа. Има разчленени и многоперисти листни форми. Различните сортове антуриум са обединени от факта, че дръжките на листата им винаги имат геникул.

В зависимост от сорта листата могат да бъдат лъскави, полу-гланцови или матови. По структура листата са крехки или твърди. Кристалният антуриум има кадифени листа със светлозелени жилки.

Кристален антуриум

Цветовете на антуриума са двуполови. Те обикновено са подредени в спирали върху кочана. Те могат да бъдат намерени в цветарските магазини в букетни аранжировки. Флористите обичат тази култура поради факта, че в нарязана форма, антуриумът е перфектно запазен за един месец.

Съцветието на антуриум е ухо под формата на конус, топка или спирала. Цветовата гама на съцветието е различна: бяла, зелена, оранжева, розова, червена, лилава. Има съцветия, цветът на които включва различни нюанси. В допълнение към съцветието, тази култура има и кожена покривка. Покритието на съцветието също може да бъде с различни цветове: зелено, бяло, оранжево, розово, червено или лилаво. Подобно на съцветието, покривката за легло може да комбинира няколко нюанса.

Интересен факт. В тропиците антуриумът върти листата си през дневните часове след движението на слънцето.

Родина на растението

Родината на тази декоративна култура са тропиците и субтропиците на Централна и Южна Америка. Тук той се нарича „език на огъня“ или „фламинго“. Цветето може да се намери в райони от Мексико до Северна Аржентина и Парагвай.

Тук това са диворастящи култури, броят им достига 700 сорта. У дома е възможно да се отглеждат само 30 вида от този невероятен представител на семейство Ароидни.

Важно! Екзотите са капризни. Размножаването у дома е почти невъзможно.

Кога и как цъфти

В тропическата родина растението се счита за диво, за него не се гледа. Там цъфти независимо от условията. Въпреки това, у дома, при неправилни грижи, растението може изобщо да не цъфти.

Времето на цъфтеж на "фламинго" се определя от жизнения цикъл на растението. Цъфти от ранна пролет до есен. Повечето разновидности на огнения език обаче цъфтят в закрити условия само през зимата. Има сортове (например "Андре"), които цъфтят целогодишно.

Антуриуми у дома

Ако създадете оптимални условия за растението и осигурите подходящи грижи, тогава необичайно красивият цъфтеж на храста може да се възхищава почти месец.

Видове цветя

Има много разновидности на антуриум, така че има и много видове негови цветя.

Най-често срещаният тип са розовите цветя на антуриум Андре. Съцветието им е оформено като цилиндър. Цветът на съцветието е бледорозов. Дължината на съцветието е от 9 до 14 см. Съцветието е кожено, има формата на широко сърце. Понякога повърхността му е покрита с пъпки. Цветът на съцветието е светлорозов, сьомгов или снежнобял.

Най-малките цветя са от сорта Шерцер. Дължината на дръжката на това растение е 15-50 см, прицветникът е дълъг 4 до 11 см, широк 3-6 см. Той има формата на яйце или елипса. На допир е плътен. Цветът му е яркочервен с оранжев подтон. Цветът на покривката е червен, розов или зелен.

Интересен вид съцветия от сорта Amaretti. Покривалото му е многоцветно, с плавен преход от един цвят в друг. Преобладаващите нюанси на покривката са червено, оранжево, жълто и зелено.

Сортът "Принцеса Алексия" печели сърцата на производителите на цветя със своите небесносини цветни пъпки.

Форма на цвете

Цветята наподобяват ромб или квадрат с форма. Повърхността им е гладка, сякаш покрита със слой восък. Те се състоят от четиричленен околоцветник и 4 тичинки. Клеймото обикновено е под формата на диск, яйчникът е двуклетъчен. Всяко гнездо съдържа 1-2 яйцеклетки.

Различните сортове се различават по формата на съцветието: тя може да бъде права, нагоре или усукана в спирала. Цветът на съцветието се различава при различните видове.

Ухото расте от центъра на воала, което често се бърка с едно венчелистче. Покривалото обаче всъщност е листът, от който растението се нуждае, за да привлече опрашители.

Допълнителна информация. Антуриумът може да издава страхотна миризма по различно време на годината и деня. Понякога ароматът е едва доловим и много приятен, друг път е остър и примамлив. По този начин растението привлича различни насекоми за опрашване.

Изгледи

Антуриум на Шерцер

Това е любимо на начинаещите цветари, тъй като е непретенциозно и не изисква повишено внимание към себе си в процеса на отглеждане у дома. Това е нискорастящо многогодишно растение, чиито листа са с наситено изумрудено зелен цвят.

Антуриум на Шерцер

Неговото съцветие-кочан е под формата на оранжева спирала, воалът има формата на червеникаво-оранжево сърце.

Антуриум Дакота

Днес той е може би най-популярният обитател на перваза на прозореца на много производители на цветя.

Антуриум Дакота

За разлика от други видове, този вид е роден в Европа. Производителите обичат този сорт поради продължителността му на цъфтеж.

Антуриум черна любов

 

Този тип "фламинго" прилича на вечнозелен храст. В естественото си местообитание е висок и разпространен. У дома храстът достига до 50 см височина. Има тъмнозелени сърцевидни листа с едва забележими жилки.

Антуриум черна любов

Пъпките му отначало са в бежов оттенък, с течение на времето, простиращи се нагоре, започват да почерняват. Покривалото е сочен бургундски нюанс, формата му е подобна на сърце.

Допълнителна информация. Този сорт е интересен с това, че на обратната страна листата му наподобяват кадифе на допир: те са покрити с много малки вили.

Антуриум черна кралица

Този сорт се нарича още "Queen" или "Prince". Пъпките на този сорт са с наситено лилав цвят, които изглеждат много впечатляващо, заобиколени от яркозелени листа.

Антуриум черна кралица

Характерна особеност на този сорт огнен език е, че по пъпките и покривката му има червеникав оттенък.

Допълнителна информация. Този сорт е отгледан изкуствено от производители на цветя, поради което пъпки от различни цветове могат да цъфтят на един и същ храст. Сянката на пъпките може да варира от наситено червено и червеникаво-виолетово до лилаво-черно.

Anthurium Black Beauty

Това не е най-популярният сорт фламинго. Иначе се нарича черен антуриум. Неговата отличителна черта е формата на покривката. За разлика от други сортове, Black Beauty има покривало с форма на лале. Листата му са сочнозелени, с бургундски ивици на гърба.

Anthurium Black Beauty

У дома, при подходящи грижи, този сорт расте до височина 65 см. Въпреки това, при дефицит, листата ще пожълтяват.

Антуриум фентъзи любов

Fantasy Love е голямо декоративно разнообразие. Признак, по който е много лесно да се разпознае този сорт, са пъпките от смесени цветове. Когато покривката за легло се отвори, можете да видите пъпките от различни нюанси: бяло, розово, зелено. С възрастта съцветията от сорта Fantasy Love, които преди това са били бели, стават зеленикави.

Антуриум фентъзи любов

Грижата за цветното мъжко щастие у дома включва редовно обилно поливане, висока влажност на въздуха и разсеяна светлина. При липса на светлина растението изсъхва, може да не цъфти. С подходящи грижи, той ще зарадва собственика с необичайните си пъпки през лятото.

Антуриум Андрианум

Този антуриум е червен. Сортът е необичайно красив, затова много обичаме градинарите и цветарите. Освен това има легенда, според която „огненият език“ е способен да донесе късмет и финансово благополучие на този, който го израства.

Антуриум Андрианум

Червеното цвете на антуриума ще предпази стопанина си от неприятности и трудности. Съществува също така вярването, че растението дарява неизчерпаем запас от мъжка сила на момчетата.

Защо казват, че антуриумът не може да се държи у дома

Когато избирате стайни растения, трябва да бъдете изключително внимателни, внимателни и бдителни. Някои цветя не е безопасно да се държат у дома. Тези култури включват антуриум.

На семейства с домашни любимци и малки деца не се препоръчва да стартират растение у дома - прашецът на всички видове фламинго е много алергенен. Поради тази причина е опасно да започнете тази екзотика за хора, страдащи от бронхиална астма.

Всички сортове излъчват характерна миризма през периода на цъфтеж, която привлича насекоми. Човек с дълъг престой в стая, където има цъфтящо мъжко цвете антуриум, може да получи главоболие. Освен това е установено, че миризмата на растението води до неспокоен сън.

Важно! Растителният сок съдържа отровно вещество. Ако екзотичен сок попадне върху кожата или лигавиците, това ще доведе до дразнене и сърбеж.

Така че, логично казано, антуриумът изисква много внимание и поставя високи изисквания към грижите, освен това може да доведе до здравословни проблеми при възрастни, деца и домашни любимци.

От гледна точка на вярванията и легендите екзотиката има положително значение за дома и семейството:

  1. Счита се за пазител на семейното щастие. Затова и мъжете, и жените, които мечтаят за силно семейство и взаимно разбирателство с противоположния пол, го възбуждат.Има такова поверие: ако жената се грижи за това цвете, това означава, че тя винаги ще бъде оценена и обичана от мъж.
  2. "Фламинго" се счита за символ на страстта, така че влюбените често си го подаряват. В някои страни е обичайно да се дава тази екзотика на младоженци; на сватба белият антуриум е символ на целомъдрието.
  3. В народната медицина можете да намерите рецепти, в които се използва антуриум. Използва се при лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Съвети. Смята се, че магическата сила на екзотиката е максимална през периода на цъфтеж. По това време трябва да изпълнявате заветни желания и да разчитате на свръхестествените възможности на растението.

Освен това мнозина вярват, че силата на антуриума се засилва, ако расте до спатифилум - цветето на женското щастие. „Работейки“ в дует, тези декоративни растения внасят хармония и комфорт в семейните отношения на двойките, взаимна любов и уважение, безгранична нежност и щастие.

Страстен символ

По този начин е напълно възможно да се запази антуриум пулп, ако в семейството няма хора, които страдат от алергии или бронхиална астма. Няма отрицателни признаци, свързани с „мъжко щастие“. В същото време важно условие за магическо действие е то да не може да бъде закупено самостоятелно: то трябва да бъде поднесено като подарък.

Антуриум Пикасо

Само като подарък той ще може да изпълни дома с положителна енергия.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина