Необичайни стайни растения и тропически цветя

Трудно е да се намери апартамент, който да няма стайни растения. И ако повечето от зелените обитатели на первазите на прозореца са лесно разпознаваеми, то сред тях има и такива, чието име не може да се познае веднага. Струва си да се помисли за необичайни екзотични растения от тропиците и други редки стайни цветя.

Необичайни стайни растения

Списъкът с необичайни култури е доста голям. Екзотичните домашни цветя са едни от най-интересните и красиви.

Тиландсия синьо (Tillandsia cyanea)

Името на растението не е лесно. Грижата за него изобщо няма да се изисква. Tillandsia е включена в семейство Bromeliad, а другото име на културата е "тропическа звезда".

Разнообразие от стайни растения

Родината на цветето е тропиците. Нуждае се от топла температура през цялата година. През лятото стаята трябва да бъде 25-28 ° C над нулата, а през зимата най-малко 18-20 ° C.

Добре е да се знае! Tillandsia обича чистия въздух, през топлия сезон може да бъде изнесен навън. В този случай е важно растението да не падне под студено течение.

Обикновената градинска почва не е подходяща за екзотично закрито растение. Специална земя се купува в магазин или се използва като субстрат за цъфтящи орхидеи. Когато самостоятелно произвеждате почва, трябва да се запасите с:

 • листна земя - 1 част;
 • торф - 1 част;
 • нарязан сфагнум - 1 част;
 • въглен - малко количество;
 • кора от ела;
 • хумус;
 • пясък.

Тиландсия синьо

Получената смес задължително трябва да има насипна консистенция. Но гърнето се използва най-често.

На бележка! Цветето не се пръска, когато започне активно да цъфти.

Euphorbia tirucalli (Euphоrbia tirucаlli)

Африка и Мадагаскар са двете основни местообитания на това необичайно домашно растение. Днес млечни водорасли могат да бъдат намерени в почти всички тропически страни, където са донесени като основна храна за добитъка. Отровната култура е факт, но кравите могат да я ядат без да навредят на здравето.

В дивата природа мутрата расте до 9 метра височина. Другото му име е "молив кактус".

Заслужава си да се знае! Ако забравите за редовното подрязване на реколтата, растението ще нарасне до 6 метра.

Това растение е едно от най-отровните и затова, когато извършвате каквато и да е работа с него, трябва да бъдете изключително внимателни и да използвате ръкавици, за да защитите ръцете си. Когато кожата влезе в контакт със сока от молив кактус, мястото на контакт се измива с голямо количество течаща вода.

Euphorbia tirucalli

Hypocyrta glabra

В сравнение с други растения, хипоцирту едва ли е най-популярното домашно цвете. Спазвайки всички правила за грижи, няма да възникне нищо сложно с отглеждането на „златна рибка“ или „гърбаво цвете“.

Продължителността на цъфтежа на хипоцирта е 120 дни, цветът на цветята зависи от сорта, но най-често те са розови, жълти или червено-оранжеви.

Хипоцирта гол

Полезна информация! Когато се грижите за растение, трябва да спазвате златната среда между температурата и влажността. Когато температурата в помещението намалява и влажността на въздуха намалява, "гърбавото цвете" се полива по-рядко.

Lachenalia aloides (Lachenalia aloides)

Семейството на зюмбюлите включва и това растение, което не оставя равнодушни любителите на домашните култури.В дивата природа лашеналиите могат да бъдат намерени само в Южна Африка, в един единствен регион.

Тези, които искат да придобият тази култура, трябва да помнят, че растението не понася добре:

 • топлина;
 • остарял въздух;
 • силни миризми;
 • тютюнев дим.

Лашеналия

Калатея

Отнася се до многогодишни коренищни растения, чиято родина са тропиците на Америка. Листата на културата са интересни с това, че имат ярки ивици или петна, понякога могат да бъдат със сложна геометрична форма. Има огромен брой разновидности и сортове калатея.

Интересно! Най-капризното растение от групата е шафранът калатея, а калатеята макоя се счита за най-непретенциозната.

Шафран от Калатея

Екзотични тропически цветя на закрито

Този клас включва така наречената екзотика:

 • гусмания;
 • дрога;
 • орхидея;
 • пасифлора.

Гусмания

Някои производители наричат ​​културата Гузмания и тя принадлежи към семейство Bromeliad. Цветето се среща в Бразилия, Венецуела, Флорида, Западна Индия.

Особеността на гузманията е, че цветята се появяват веднъж в живота. Някои любители на растенията трябва да чакат няколко години, за да се появят цветя на храста. Ако има деца, те се трансплантират, но родителският храст все още чака смъртта.

Допинг

Родното място на отровното цвете е в тропиците и субтропиците. В хладен климат се отглежда като едногодишна култура. Въпреки опасността, която дрогата представлява за хората, тя се използва за медицински цели. При правилно боравене с цветето може да бъде връхната точка на презентацията.

Datura цвят

Красотата на пъпките се възхищава след залез слънце или при облачно време, тъй като цветето е през нощта.

Орхидеи

Всички любители на стайни растения са запознати с този екзотичен представител. Всеки вид орхидея е уникален и оригинален. Преди да започнете да отглеждате такава култура, трябва да вземете решение за сорт, да намерите цялата информация за него. Има огромен брой нюанси, без знанието за които е лесно да се унищожи тропическа красота.

Пасифлора

Луксозните цветя и непретенциозният външен вид са всичко за пасифлората. Културата има вкусни плодове с лечебни свойства. По-известното име на деликатеса е маракуя.

Страстно цвете

Има няколко сорта култури, които се отглеждат успешно у дома:

 • син;
 • годни за консумация;
 • въплътен;
 • кралска звезда;
 • маестро;
 • гигантски.

Най-редките стайни цветя

Струва си да се разгледат най-редките стайни цветя, отглеждани в условия на апартамент.

Псевдолитос

Това е сукулентно растение и принадлежи към семейство Lasovnevye. Ако преведем името на екзотиката на руски, то ще звучи като „фалшив“ или „фалшив камък“.

Псевдолитосът няма листни плочи. Издънките се характеризират със сплитане в топка. На повърхността се появяват лица. Кожата на леторастите може да бъде кафеникаво-зелена, маслинено или сивкава. Има и розови и сребристи сортове.

Фалшив камък

По време на цъфтежа растението се опрашва от мухи. Екзотичните стайни цветя имат особена миризма, подобна на гниещото месо. "Фалшивият камък" цъфти от края на лятото до ноември.

Dischidia rafflesiana

Австралия, Индия, Полинезия и техните тропически гори са местообитанието на разпространяващата се лиана. Културата се подхранва от сока на растенията, към които се прикрепя. Към днешна дата са известни повече от сто разновидности на пълзящи растения, но можете да го отглеждате само като стайно растение:

 • дисхидия оватна;
 • дисхидия русифолия;
 • дисхидия на миди;
 • дисхидия видалия;
 • дисхидия рафлеза.

Трихокалон (трихокалон)

Културата има сферично или цилиндрично стъбло. Тя може да бъде светло зелена, кафява или синкава.Образуването на цветя се случва в горната част на стъблото, венчелистчетата са кръгли или заострени.

Растението се характеризира с издръжливост при екстремни горещини (пролетни и летни месеци). С настъпването на есента, зеленият домашен любимец се пренарежда в стая с температурен режим от + 12 ° C, така че трихокаулото ще има период на покой. Екзотично цвете се нуждае от него.

Трихокауло

Трахиандра или Трахиандра

Растението принадлежи към трайни насаждения и е интересно, защото листата са къдрици с тъмнозелен цвят. Необичайната форма на листата прави културата подходяща за домашно отглеждане.

Важно! Обилното поливане е фатално за това растение. Излишната влага кара листата да губят своите къдрообразуващи свойства.

Преди да купите необичайни стайни цветя, струва си да запомните, че културата ще се нуждае от специфични грижи, в противен случай е лесно да съсипете растението.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина