Непретенциозни стайни растения, цъфтящи през цялата година

Повечето производители на цветя биха искали да отглеждат непретенциозни стайни растения. Това би улеснило грижите за тях и би направило дома по-жив. За да направят това, те трябва да знаят какви непретенциозни цъфтящи домашни цветя съществуват и как могат да се отглеждат сами.

Стайни цветя, които не изискват много светлина

Стайни цветя, цъфтящи през цялата година, непретенциозни - мечтата на всеки цветар. В идеалния случай те трябва да растат при условия на слаба светлина, за да останат в апартамент.

Аспидистра

Най-добре е да направите надписи върху аспидистъра, указващи датата на последното поливане.

Списъкът с непретенциозни стайни растения включва много различни култури.

Аспидистра

Културата расте добре дори при температура от + 3 ... 5 ° C (но не по-малко). Поливането е необходимо веднъж седмично. Трансплантацията се извършва при необходимост. Предвид бавния растеж, тази процедура се извършва на всеки 3-5 години.

През лятото е по-добре да засенчите цветето леко от слънчевите лъчи. Някои сортове се справят добре в сенчести условия. Изключително важно е да не се преовлажнява почвата.

Кис Антарктика

Голяма реколта, известна като домашно грозде. Тя реагира слабо на пряка слънчева светлина. По-добре е да поставите храста в слабо осветени стаи.

Цисът е устойчив на екстремни температури, слабо засегнат от вредители. Трябва да се напоява умерено, за да не се образува застой на влага в почвата.

Сансевиерия

Придирчиво растение, което се трансплантира само след като корените запълнят саксията. Честото напояване го убива, така че през лятото те се извършват на всеки 6-7 дни, през зимата - на всеки 3 седмици. Расте най-добре при температура 18 ... 28 ° С, през зимата - при + 13 ° С.

Културата расте добре на полусянка и под слънцето. Влажността на въздуха за нея не е важна, торовете се използват веднъж през лятото.

Традесканция

Културата се нуждае от разсеяна ярка светлина. Липсата му е лоша за цвета на пъстри сортове. През лятото храстът се нуждае от редовно поливане, но е необходим специален дренаж, за да се отстрани излишната вода. През зимата почвата трябва да изсъхне между напояванията.

Традесканцията не е твърде взискателна към влагата. Въпреки това, в горещо време, най-добре е да напръскате леко листата.

Сукуленти

Културите от тази група съхраняват влагата в себе си. Поради това те са изключително устойчиви на високи температури и сух климат. Много от тях (кактуси) растат нормално дори в пустините.

Повечето членове на тази група не реагират добре на честото поливане. Студената вода е особено вредна за тях.

Драцена

Непретенциозна проста култура от семейство Агаве. Има екземпляри с едноцветна и пъстра зеленина. Първата група се счита за по-непретенциозна.

Те трябва да се поливат на всеки 3-7 дни. Без напояване културата може да живее 1-1,5 седмици. Понася добре температури в диапазона от + 10 ... 27 ° С. При наличие на разсеяна светлина драцената ще расте добре. Тя не се нуждае от чести трансплантации.

Непретенциозни цъфтящи стайни растения

Непретенциозните домашни цветя трябва да бъдат в къщата на всеки производител. Те радват окото на домакина и гостите. Непретенциозните стайни цветя са доста лесни за отглеждане, няма трудности с тях.

Кливия

Сенколюбивата култура е добра за разсеяна ярка светлина. Директните, силни лъчи могат да изгорят листата. Оптималната температура е + 24 ... 26 ° С, през зимата - около + 16 ° С. Храстът расте в сухи условия, но съцветията ще намалят по размер.

Кливия

Трансплантирайте храста кливия само при необходимост

Листата съдържа много влага, така че кливията може да живее известно време без поливане (особено през зимата). Поливането се извършва, когато горните почвени слоеве изсъхнат.

Антуриум

Непретенциозно стайно растение с луксозни цветя, най-подходящо за апартаменти и офиси. Предпочита дифузната светлина и реагира негативно на пряката слънчева светлина. Този храст е роден в тропическата зона и обича влажни условия за отглеждане. Трябва да се пръска възможно най-често, да се навлажнява въздухът и да се избърсва листата.

Поливането на културата е необходимо обилно, но само когато горните почвени слоеве изсъхнат. Ако водата остане в тигана, тогава е по-добре да я източите, за да не изгният корените. Бушът е устойчив на болести.

Важно! Антуриумът е отровен, затова трябва да бъдете внимателни с него, не позволявайте на деца близо до растението.

Хибискус

Популярно декоративно растение, проникнало в Русия от Изток. Ако поставите саксия с него на перваза на прозореца и осигурите на храста редовно умерено напояване, той може да цъфти през цялата година, без много усилия от страна на собственика.

Културата реагира негативно на течение и студ. При силни температурни спадове храстът изхвърля пъпки и листа, когато се възобновят нормалните условия, той се възстановява.

Забележка! Друго име на културата е китайската роза.

Абутилон

Това е растение, което радва своите собственици с обилен цъфтеж всяка есен. Този период може да продължи до една година, като по това време цветето трябва да бъде снабдено с обилно напояване. Когато цъфтежът приключи, поливането се извършва по-умерено.

Абутилон реагира негативно на внезапни промени в температурата и осветлението, течение. Осигурявайки му правилните условия за отглеждане, той може да пречисти въздуха в сградата.

Балсам

Растението е известно със своята лекота на грижи и оцеляване дори при неподходящи условия. Цъфти при много слаба светлина, ако прозорците на апартамента са обърнати към северната страна.

Бушът се чувства добре в сухи условия. Не се нуждае от много топлина, растението понася добре топлината. През лятото се напоява редовно, но едва след изсъхване на горния слой на почвата. През зимата напояването се спира.

Стайни растения, цъфтящи през цялата година

Красиви стайни растения, цъфтящи през цялата година и непретенциозни към условията на отглеждане, всеки цветар би искал да има. Постоянно цъфтящите култури са подходящи за апартаменти, къщи и офиси.

Бегония

Бушът има достатъчно разсеяна светлина за силен цъфтеж. Директните лъчи на слънцето ще изгорят листата. Растението трябва да се поддържа при нормална стайна температура.

Бегония

Бегонията се храни на всеки две седмици, започвайки през пролетта и завършвайки през есента

С активния растеж на бегонии е необходимо обилно поливане, през зимата се намалява.

Здравец

Растението расте през лятото при температури до + 30 ° С, през зимата при + 12 ° С. Цъфти добре при нормална светлина, издържа на слънчевите лъчи върху листата.

Липсата на светлина е лоша за цъфтежа. Цветята стават бледи, стават по-малки и започват да миришат по-слабо. Бушът расте нормално в сух климат, без пръскане. През лятото те се поливат мощно, но само когато почвата изсъхне. През зимата напояването практически не се извършва.

Пеларгония кралска

Растението е в много отношения подобно на здравец. Разликата се крие в увеличения размер на цветята и почти пълната липса на миризма. Грижата за храста не се различава много от работата, извършена върху здравец.

Колерия

Непретенциозен храст, който излъчва приятна вкусна миризма. Успява на полусянка и с умерено напояване.Предпочита висока влажност, но в същото време реагира негативно на пръскането на листата. Саксиите за растения трябва да се поставят върху тави, пълни с експандирана глина и вода.

По време на цъфтежа температурата трябва да бъде + 23 ... 26 ° С, през зимата може да се намали до + 16 ° С. Месечната колерия се подхранва с течни торове за орхидеи.

Пачистахи

Растение, което на практика не изисква никакви грижи за себе си. Достатъчно е да му осигурите обилно напояване, редовно подрязване и висока влажност. За него е подходяща температура от + 20 ... 26 ° C. Ако храстът е в по-топли условия, той се удължава и оголва стъблата, в студа листата пада по-бързо от растението.

Осветлението трябва да бъде разсеяно. Пачистахите предпочитат чист въздух, но без течение. Реагира положително на пръскането на листата. Докато растението расте, върховете трябва да се прищипят и съкратят.

Руелия

Бушът предпочита дифузно, но ярко осветление. Преките слънчеви лъчи са му противопоказани. През зимата расте при температура от + 20 ° С, през лятото при + 24 ° С. Напояването е изобилно, но тъй като почвата изсъхва. Растението се нуждае от висока влажност.

За ваша информация. На сух въздух и с течение, листата се ронят близо до храста. Когато режете, трябва да направите растението лоза или храст.

Устойчиви на суша стайни растения

Толерантността към суша е важна за стайните растения. Често им се налага да растат на горещ, сух въздух.

Хлорофитум

Растение, подходящо за пречистване на въздуха. Сортовете с пъстри листа се нуждаят от силно осветление, но могат да процъфтяват и на сянка.

Хлорофитум

Хлорофитум се храни ежемесечно.

При липса на светлина храстът се простира, често изхвърля листа. Необходимо е да се полива на всеки 1-2 седмици. Преовлажнена почва унищожава хлорофитума, така че трябва да й дадете време да изсъхне. Трансплантацията се извършва, когато кореновата система расте.

Слон Юка

Бушът понася добре сухия въздух в помещенията. Напояването за него трябва да е умерено. През лятото се полива два пъти седмично, през зимата веднъж е достатъчно. Пръскането на листата на растението не е задължително.

Юка е една от малкото закрити култури, които могат да бъдат изложени на пряка слънчева светлина. През пролетно-летния период расте при + 18 ... 26 ° С, през зимата - при + 10 ... 12 ° С. Наторявайте кактусите всеки месец. Присадени при необходимост, съкратете страничните стъбла.

Дебела жена

Растението, известно още като crassula и парично дърво, се откроява със своя бавен растеж. Поради това трансплантацията може да се извърши много рядко. Храстът трябва да се храни веднъж месечно.

Дебелата жена расте добре в сухи условия, без да се пръска. Честото обилно поливане вреди на растението, известно време то може да живее без напояване изобщо. Почвата трябва да съдържа вермикулит и перлит.

Пеларгония зонална

Растението понася нормално сухия въздух. През лятото той предпочита обилно поливане, през зимата е по-добре да го ограничите. Преовлажняването на почвата е вредно за храста. Не се изисква пръскане на зеленина.

Пеларгонията предпочита разсеяна слънчева светлина. Пряката слънчева светлина може да причини изгаряния. През лятото расте при + 20 ... 25 ° С, по време на покой - при + 12 ... 15 ° С. Пресажда се на всеки две години, подрязва се през пролетта.

Ficus Elastic

Бушът е устойчив на сух въздух. Напояването трябва да бъде умерено, с изсъхване на почвата. Пръскането се извършва само през лятото, като се използва утаена вода.

Осветлението трябва да бъде разсеяно. Растението се отглежда при стайна температура, защитено от течение. Трансплантацията се извършва при необходимост, през пролетта.

Хоя

През лятото храстът се полива обилно; през зимата е достатъчно едно напояване на седмица. Расте добре във влажни и сухи условия, устойчиви на екстремни температури.

Силната липса на влага през лятото ще се отрази зле на листата и цветята. Независимо от това, за известно време без напояване храстът все още може да бъде относително нормален.

Euphorbia Mil

Бушът се нуждае от светли зони с разсеяно осветление. Поливането се извършва ежеседмично. Растението трябва да се храни всеки месец.

Euphorbia Mil

По време на периода на покой, който продължава около 1-2 месеца, той може да хвърли листа.

Расте бавно, така че можете да го трансплантирате на всеки 3-4 години.

Спатифилум

Растението показва устойчивост на сух въздух през зимата, но през лятото е много влаголюбиво. През пролетно-летния период реколтата трябва да се напоява обилно; през зимата интензивността на напояване се намалява. Бушът расте добре при разсеяна светлина, докато обикновено понася сянка и полусянка. По-добре е да го отглеждате при температура от + 18 ... 23 ° C. Растението се трансплантира всяка пролет.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина