Nolina: домашни грижи и примери за трансплантация

Това тропическо растение е далечен роднина на агавата. Съвсем наскоро се смяташе за екзотика. Напоследък обаче домашните производители на цветя често използват нолин за украса на интериора. Радва окото с ажурен сплит от пера и листа и не изисква много внимание. Цветето активно получава течност от атмосферата и не изисква интензивно поливане, за разлика от другите южни "гости".

Основни сортове

Най-популярните сортове саксийни саксии са:

 • Бокарнея;
 • Рекурвата;
 • Печат;
 • Компресиран.

Нолина - гост от далечни страни

Има и други сортове, но те са по-рядко срещани в Русия.

Интересно. Основните сортове нолина често се бъркат с фикус. Той обаче има по-мощна цев. Той помага на растението да задържа влагата дълго време в естествени условия.

Бокарнея

Nolina Bocarnea е един от най-красивите сортове. Тъмнозелените листа с изумруден оттенък образуват компактна корона. Багажникът има плътно удебеляване отдолу. Височината на растение за възрастни може да достигне 1,7 м у дома.

Рекурвата

Nolina Recurvata има тесни стреловидни листа с красив тъмнозелен цвят. В превод от латински това име означава "огънат". Сортът получи това име поради характерната сводеста форма на тънките листа. Те се навеждат и падат в красива каскада.

Stamper

Shtambovaya е най-непретенциозният сорт на растението нолин. Този сорт има буйна корона и багажник с форма на бутилка. Недостатъкът на този сорт е, че расте и се развива много бавно, дори при подходящи грижи и условия. Земята за Нолина щамбова трябва да е плодородна.

Други

В местните магазини за цветя можете също да си купите nolina thin и гватемалски. Тези сортове са по-взискателни към химичния състав на почвата. Те са компактни и растат в домашни условия до максимум 1,2 m.

Различните сортове се различават помежду си по размера и цвета на листата.

Домашни грижи

Грижата за саксийното саксийно цвете е лесна. В сравнение с кактусите, това растение се счита за по-малко взискателно. Домашната грижа за Нолина е:

 • Поливане;
 • Трансфер;
 • Разрохкване на почвата;
 • Подхранване.

Растението не изисква подрязване. Размножаването на нолина се извършва чрез странични процеси.

Осветление и местоположение

Идеалното място за цвете е на южния прозорец, където постоянно грее слънце. Растението не се страхува от пряка естествена светлина, но не толерира полусянка. Ако има малко светлина, това може да доведе до деформация на багажника (неговото удължаване).

Почвата

Почвата е идеална за кактуси, защото нолината е далечен „роднина“ на сукулентите. Можете също така да приготвите смес от торф, листна пръст, речен пясък със собствените си ръце. Като абсорбент се добавя малко въглен. Като почва за нолина се препоръчва да се използва закупена земя за декоративни растения, за да не се зарази цветето с вредители или паразити.

Поливане

Стандартната нолина се нуждае от по-често поливане в сравнение с други сортове. През зимата, когато цветето навлезе във период на физиологичен покой, то изобщо не се нуждае от влага. Най-добре е да излеете течността в тиган, за да предотвратите преовлажняване на почвата. Растението абсорбира влагата самостоятелно.Ако останат излишъци, те се отводняват внимателно.

Подхранване

Цветето се подхранва през пролетта и лятото, веднъж месечно, с минерални комплексни торове за сукуленти. Периодично минералното хранене се редува с органичното. Концентрацията трябва да бъде половината от стойността, посочена на опаковката.

Температура и влажност

Цветето расте слабо при висока влажност и процъфтява през зимата, когато въздухът е сух, благодарение на работата на централното отопление. Nolina трябва да бъде защитен от течение и внезапни температурни промени. Ако къщата е студена, в апартамента трябва да се монтира нагревател.

През лятото се препоръчва поддържането на растението у дома при температура от 22 градуса.

Интересно. През лятото цветето може безопасно да бъде изнесено на балкона. Основното нещо е да го защитите от възможни валежи и незабавно да го внесете в стаята, ако синоптиците обещават слани.

Трансплантация на растения

Burbot е стайно цвете, което расте бързо при подходящи условия, така че навременната трансплантация е от голямо значение. Всеки любител цветар трябва да знае как да трансплантира нолин у дома. Полезни съвети:

 • Препоръчителната честота на трансплантация е веднъж на три години;
 • След процедурата растението не се полива поне пет дни;
 • Новата саксия не трябва да е прекалено просторна, за да не изгният корените;
 • Удебелената част на багажника не трябва да се заравя в земята. Това може да доведе до смъртта на растението.

Младите цветя се трансплантират ежегодно.

Методи за размножаване

Всички сортове нолина са стайни цветя, грижата за които е проста и не отнема много време. Размножаването обаче е по-трудоемък процес и не е лесно да се отгледа това цвете от семе. Дори висококачествените семена не гарантират добра кълняемост.

Семена

Когато отглеждате нолина от семена, първите издънки изискват много внимателно отношение. За да получите разсад, семената се накисват в калиев перманганат за дезинфекция. След това се приготвя рохкава почва с речен пясък. Препоръчителната дълбочина на сеитба е не повече от 1 см, в противен случай кълновете няма да се появят. Семената се покриват с тънък слой земя и се поставят под стъкло или филм. Издънките трябва да се очакват след три седмици. Когато на всяко издънки се появят три листа, екземплярът се засажда в отделна саксия. Грижата за младия растеж не се различава от грижата за възрастни. Основното е да осигурите добро осветление и да предотвратите гниене на корените, причинено от обилно поливане.

Странични процеси

При нолина размножаването е възможно не само със семена. Размножава се и чрез странични слоеве. Това изисква:

 • С остър нож внимателно отделете процеса от екземпляра за възрастни;
 • Оставете на чист въздух за половин ден;
 • Премахнете долните малки листа;
 • Накиснете в разтвор за стимулатор на растежа;
 • Засадете в земята под буркан или стъкло.

Когато процесът пусне корени, капачката може безопасно да бъде премахната. За да може растението бързо да се адаптира към новата среда, то трябва да бъде засадено в специална закупена почва за кактуси. Новозасаденият разрез трябва да бъде защитен от пряка слънчева светлина.

Страничните издънки са най-лесният начин за размножаване

Възможни проблеми

Нолина е цвете, което рядко е засегнато от болести и вредители. Въпреки това, при висока влажност на въздуха, растението може да бъде заето от акари. Справянето с този проблем е съвсем просто: трябва да намалите поливането и да увеличите температурата на въздуха в стаята. През зимата можете да използвате източниците на допълнително осветление и отопление.

Листата паднаха надолу

Случва се, че листата на нолиновата палма неочаквано падат надолу. Това е много тревожен знак за необратими промени. Ако листата са паднали, тогава багажникът е загубил своята еластичност. В този случай не е възможно да се реанимира цветето; най-вероятно то вече е мъртво.Смъртта на стъблото означава смърт на растението, тъй като именно чрез удебеленото стъбло на нолина тя усвоява повечето хранителни вещества. Подсилената превръзка вече няма да помогне.

Други

Случва се по време на трансплантация цветар да забележи корените, засегнати от гъбичките. В този случай те се подрязват внимателно, преди да се постави нолина в нов съд. Гарантирано е своевременното отстраняване на изгнилите участъци, за да се спаси цветето от смърт, поради което при всяка трансплантация корените трябва да бъдат внимателно изследвани. При възрастни екземпляри корените са по-често засегнати от гъбичките, в сравнение с младите издънки.

Коварността на гъбичните инфекции е, че те са асимптоматични и стават забележими още в последните етапи. Ето защо, когато отглеждате нолина, трябва да обърнете специално внимание на режима на поливане.

Необходимо е да се организира домашна грижа за Nolina по такъв начин, че да се предотврати преовлажняването на земята - това е изпълнено с появата на гъбични коренови заболявания. Почвата в саксията, предназначена за нолина, никога не трябва да е мокра; необходим е слой дренаж, за да абсорбира бързо влагата на дъното на саксията.

Нолина не обича прекалено влажна почва

С подходящи грижи, нолин ще се развива активно и ще расте дълго време. Това необичайно цвете ще украси интериора на вашия дом и офис, а също така ще помогне за пречистване на въздуха във всяка стая. Също така може безопасно да се отглежда в къща, където има деца - дървото никога не причинява алергични реакции. Растението обаче заема много място, така че не е подходящо за малък апартамент.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина