Стайни растения, които пречистват въздуха в апартамента

Домакините обичат да украсяват своите первази, стълбища, ъгли на апартамента с цветя и растения в саксии. Това е не само красиво, но и полезно за вашето здраве. Някои стайни растения имат способността да пречистват въздуха в помещенията, като по този начин създават благоприятен микроклимат в помещенията за обитателите. От тази статия можете да разберете кои растения ще помогнат за премахването на вредните вещества.

Стайни растения, които пречистват въздуха в апартамента

Стайни растения, които пречистват въздуха, често могат да се видят в жилищни апартаменти и къщи, както и в офиси, училища, детски градини и зони за отдих.

Известни представители:

 1. Хлорофитум. Хората го наричат ​​„зелена лилия“ или „паяк“. Това полезно декоративно растение е доста непретенциозно. Абсолютно неизискващ е за поливане, въпреки че при обилна влага бързо натрупва зелена маса и расте. Расте добре както на сянка, така и на светлина. Хлорофитумът е способен да унищожава токсични микроорганизми, както и опасни химични съединения (бензен, формалдехид, ксилол и въглерод) само за един ден. Това е така, защото "паякът" има удивително свойство: абсорбира химикали, вместо да отделя кислород. Колкото по-мръсен е въздухът в помещенията, толкова по-добре расте. По-добре е да поставите този незаменим помощник на перваза на прозореца в кухнята, тъй като той ефективно се бори с летливи съединения, образувани по време на горенето на газ.

Хлорофитум

 1. Фикус Бенджамин. Луксозно тропическо растение превръща вредните вещества в аминокиселини, като по този начин пречиства въздуха. Фикус Бенджамин е истинска находка за собствениците. Тя ще украси дори най-скучния интериор и ще създаде здравословен микроклимат в апартамента. Вътрешно "дърво" не толерира течения и близост до радиатори;

Фикус Бенджамин

Допълнителна информация! Основната прищявка на фикуса на Бенджамин е постоянното му местоположение. Най-оптималният избор на място е източните или западните прозорци, от южната страна е необходимо да се осигури на фикуса малка сянка, на север ще бъде неудобно.

Спатифилум

 1. Спатифилум. Цъфтящото растение перфектно почиства въздуха, нарича се още "женско щастие". Има поверие, че това цвете носи късмет в любовта на нежния пол. Спатифилум може да се постави от северната страна на къщата или на стълбище, защото се чувства добре на сянка. Растението се нуждае от висока влажност. Цветето спасява дома от амоняк, формалдехид и трихлоретилен, бори се с спорите на плесени във въздуха. Следователно няма по-добро място за спатифилум от кухня и баня;

Сансевиерия

 1. Сансевиерия, или „езикът на тъщата“. Това растение се отглежда в различни страни по света и навсякъде му е дадено ново интересно име. Сансевиерията се нарича още "щука опашка", "индийски меч", "опашка от кукувица" и дори "африкански коноп". Sansevieria е неизискваща за поливане, чувства се чудесно на сянка. Растението може да бъде поставено навсякъде в апартамента, навсякъде ще бъде удобно. "Щуковата опашка" е способна да произвежда големи количества кислород, както и да произвежда фитонциди, които са активни срещу стрептококи, провокиращи скарлатина, възпалено гърло и пневмония. Езикът на свекърва елиминира почти всички опасни химикали (азотни оксиди и формалдехид);

Хамедорея

 1. Бамбукова палма, известна още като хамедорея. Стайното растение не изисква специални грижи, толерира добре сянката и нередовното поливане.Палмата не обича прекомерната влага, слънчевите лъчи и течение. Ценен е от производителите на цветя не само заради екзотичната си красота, но и заради полезните свойства. Hamedorea е в състояние да прочисти помещението от вредни вещества (бензен, формалдехид, трихлоретилен, ксилол), като по този начин създава безопасен микроклимат в къщата.

За ваша информация! Стайните растения, които перфектно почистват въздуха в апартамента, не са рядкост; те могат да бъдат закупени във всеки цветарски магазин на достъпна цена.

Стайни цветя, които пречистват въздуха

Препоръчителни опции:

Пеларгония

 1. Закрит здравец (пеларгония). Това са любимите цветя на нашите баби. Те могат да бъдат бели, розови или червени. Почти във всеки апартамент имаше здравец на перваза на прозореца; сега домакините предпочитат да отглеждат други цветя. Трудно е да се каже кое друго цвете има такъв лечебен ефект. Няма значение какъв цвят са мушкатите, те еднакво помагат за почистване на апартамента от стафилококи и стрептококи, листата им имат бактерициден ефект. Предците вярвали, че пеларгонията предпазва от зли духове, проучванията показват, че растението йонизира и пречиства въздуха. За много хора здравецът помага да се справят с мигрена и лошо настроение. Мушкатото не се нуждае от специални грижи, толерира ниски температури и се вкоренява добре във всякаква почва. Единственото нещо е, че цветето не обича много, когато листата му се пръскат, трябва да се полива в корена;

Гербера

 1. Гербера. Ярко цвете, което обича слънцето и топлината. Той не само развеселява с преливащия си вид, но също така почиства добре въздуха от бензен, трихлоетилен и формалдехид;

 

Бегония

 1. Бегония. Цветът е лесен за грижи, перфектно почиства въздуха в помещенията, в които често се използват битови химикали. Бегонията е идеална за почистване на стая от гъбички и бактерии, има антимикробни свойства, привлича перфектно праха. Растението може да предпази от радиация от електрически уреди.
  Най-доброто място за бегонии е източният или западният перваз на прозореца.

Трябва да се има предвид! Бегония много обича космоса, така че близостта до други растения е неприемлива за нея.

Как да създадете приветлива атмосфера на закрито

Можете да изчистите въздуха и да съживите дори най-скучния интериор със стайни цветя, това не изисква големи разходи. Благодарение на растенията, които елиминират токсините, апартаментът ще се превърне в уютно, екологично "гнездо".

Как са открити прочистващите свойства на растенията

Мнозина се интересуват откъде идват такива данни, че именно горните растения имат такива невероятни способности.

През 1989 г. учени от Националната администрация по аеронавтика и космос (НАСА) проведоха изследване, което идентифицира най-добрите стайни растения за пречистване на въздуха.

Важно! Обикновените саксийни цветя са способни да премахнат до 80-85% замърсители на въздуха в помещенията.

Таблица с опасни вещества и растения, които ги неутрализират

Име на токсинаИзточник на токсинБолестиРастение
1ФормалдехидМебели от ПДЧ, ПДЧ, пластмасови съдове, тютюнев дим, битов газАлергии, кожни заболявания, астма, дразнене на лигавицитеХлорофитум, спатифилум,

Бамбукова палма (хамедорея), сансевиерия или „език на свекърва“, здравец, гербера и др.
2.БензенДетергенти и почистващи продукти, каучукови изделия, тютюнев димПровокира появата на левкемия, причинява конвулсии и задух, понижава кръвното наляганеЗдравец, хлорофитум,

фикус Бенджамин,

бамбукова палма или хамедорея, гербера и др.
3.ТрихлоретиленСредства за почистване на тъкани и килими, принтери, бои и лакове, хлорирана водаПредизвиква възбуда на психомоториката, дразни кожата и очите, засяга бъбреците и черния дробСпатифилум, бамбукова палма или хамедорея, гербера и др.
4.КсилолЛепило, пластмаса, ауспух за автомобили, кожени изделия, тютюнев димДразни кожата и дихателните пътища и лигавицата на очитеХамедорея, хлорофитум и др.
5.АмонякКомпютърно оборудване, тютюнев дим, битова химияКашлица, болки в гърлото, болки в гърдите, в тежки случаи, белодробен и ларингиален отокСпатифилум, бегония, хлорофитум

Колко растения са ви необходими, за да пречистите въздуха в една стая

Много домакини се интересуват от това колко саксии с цветя са необходими за по-ефективно почистване на стаите?

Изчислете необходимия брой домашни цветя по площ, както следва: 5 кв. m стая изисква едно закрито растение, което пречиства въздуха. Ако пространството на апартамента не позволява, тогава можете да подредите цветя на по-отдалечени разстояния един от друг. На кое от горните растения да се даде предпочитание е въпрос на вкус. Във всеки случай подобно озеленяване на апартамента ще има благоприятен ефект върху здравето на жителите.

Препоръки:

 1. Здравите цветя много по-добре премахват вредните вещества, отколкото слабите и болните, затова е важно да не забравяте да се грижите за тях. Избърсвайте по-често праха от листата;
 2. Колкото по-дебела и голяма е зеленината на растението, толкова по-добре то почиства въздуха;
 3. Задължително е да поставите растения в кухнята, където се отделят най-много изгаряния, дим и вредни вещества. Полезни цветя ще ви помогнат да помиришете свежестта в кухнята;
 4. Ако поставите цветя, съдържащи етерични масла (например здравец) в спалнята, тогава сънят ви ще стане много по-добър.

Допълнителна информация! При някои хора здравецът или пеларгонията могат да причинят алергична реакция, така че е по-добре да подходите по този въпрос индивидуално.

Със стайни растения, които пречистват въздуха, можете да създадете истински рай за цветя във вашата стая. Домакинствата не само ще получат естетическо удоволствие от цветя и растения, но и ще поддържат здравословен микроклимат в апартамента.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина