Цвете олеандър - домашни грижи

Цветето олеандър е слънцелюбив субтропичен храст, който расте зелено през цялата година. Използва се за озеленяване, отглеждане в оранжерии и апартаменти. Цветето е известно със своя деликатен приятен аромат и красиви цветя. Второто име на растението е "розов лавр".

Стайно цвете олеандър

Олеандър нериум олеандър е вечнозелен многогодишен храст с великолепен външен вид. Той е представител на семейство Куртови. Латинското име е "nerion", което се превежда като "мокър". В топлите райони олеандърът, поради разнообразието от форми и цветове, се превърна в популярно декоративно растение за ландшафтен дизайн.

Олеандър в природата

Има три основни вида олеандър. У дома по-често се култивира обикновен олеандър. Красиво цвете перфектно украсява домашния интериор. Високото растение може да достигне два метра височина, като приема дървовидна форма. Растежът на олеандър на закрито трябва да се контролира чрез резитба.

Олеандърът се приписва на мистичните свойства на пречистване на енергията на къщата, избавяне от лошите навици и насърчаване на успеха в кариерата. Фактът, че растението почиства въздуха в помещенията от вредни примеси е доказан научен факт.

Силно отровен олеандър, опасен или не, никой не знае със сигурност. Известно е, че отровата се намира в корените, цветята, листата. Препоръчително е да измиете добре ръцете си, след като се грижите за храста, носете ръкавици за резитба. Тези мерки са достатъчни за защита.

Олеандър на закрито

Само когато ядете части от растението олеандър, могат да се появят симптоми на истинско отравяне. Следователно растението не е подходящо за помещения, в които живеят деца и домашни любимци.

Листата на храста се използват като суровини за производството на лекарства за заболявания на сърдечно-съдовата система. От кюспето на растението те произвеждат кремове и мехлеми за кожни заболявания.

Важно! И поради силния аромат, цъфтящото растение не може да се задържи в спалнята. Това може да доведе до лош сън и главоболие.

Произход и външен вид

Родината на вечнозеления храст е цялата ивица субтропичен климат от Португалия до Китай. Като декоративен храст, олеандърът е много популярен в средиземноморските страни, Алжир и Югоизточна Азия. Слънцелюбиво растение с благозвучно име и ароматни цветя се влюби в много производители на цветя.

Многогодишният олеандър е широко разпространен по Черноморието. На открито в благоприятен субтропичен климат може да расте като дърво с височина до 4 м. Понякога храстите образуват цели гъсталаци, излъчващи невероятен аромат.

Блум

Олеандърът обича добре осветени и проветриви места. На сянка храстът започва да боли и дори отказва да цъфти.

Растението има красиви цветя с пет венчелистчета, боядисани в нежни бели, оранжеви, розови цветове. Подреждат се един по един или се събират в съцветия и се формират през лятото. Те са известни със своя приятен силен аромат. Цветята са прости и двойни. Листата са тесни, гладки, зелени или пъстри с подчертано средна.

Видове и сортове

Цъфтящият олеандър очарова със своята красота и аромат. Почиващите в курортите на Крим отдавна помнят миризмата му.В много парфюми се познават нотки на нериев олеандър.

Допълнителна информация. Благородното цвете се превърна в символ на град Ялта.

Животновъдите са разработили много красиви нови хибридни сортове с цветя с различни форми и цветове.

Бял

Има големи цветя, прости или двойни, събрани в щитовидни съцветия. Белият олеандър има силна миризма на карамел. Те обичат да го отглеждат в офис сгради.

бяло цвете

Смята се, че растението облекчава лошото настроение и подобрява производителността.

Розов хавлиен

Неговите кадифени цветя са като малки рози с деликатен деликатен аромат. Тери розов олеандър очарова със своята красота, цъфти до късна есен. Чрез подрязване те му придават най-разнообразна форма.

Розов хавлиен

Жълто

Големите ярко жълти цветя отчасти напомнят на камбани. Това е издръжливо устойчиво на суша растение. Добре понася леки студове, подходящи за отглеждане на балкони. В топло време жълтият олеандър в контейнери красиво украсява мястото.

Жълто цвете

Звезда на Персия

Отнася се за елитни сортове. Пъпките на растението имат златна сърцевина и ръбове от праскови.

Скарлет

Това също е един от елитните пъстри сортове. Пъпката съчетава бели и пурпурни цветове.

Индийски

Може да нарасне до 4 м височина. Притежава буйни гроздовидни съцветия. Цветята са големи: червени, розови, жълти, бели със сладка миризма. Цъфти до късна есен.

Ароматни

Този сорт расте до 50 см. Известен е с отличния си аромат.

Допълнителна информация. Олеандърът е първото цвете, което цъфти в заразените с радиация земи на Хирошима. Това беше истинско чудо за японците.

Засаждане на олеандър в саксия

За да отглеждате олеандър, трябва да се погрижите за подходяща почва и саксии с определен размер.

Почва за олеандър

Почвата за растението се събира от трева, листа, хумус, торф, пясък в съотношение 2: 1: 1: 1: 1. Можете също да използвате леко кисела градинска почва или закупен в магазина грунд за цветя. Важно е да се погрижите за добър дренаж.

Размер на гърнето

Растението расте бързо, така че контейнерът за разсад трябва да е просторен, поне 6-7 литра. На всеки две години олеандърът се трансплантира в по-голям контейнер. Състоянието на кореновата система може да се използва, за да се определи дали растението се нуждае от нова саксия.

Засаждане в саксии

Обемът на контейнера за растение за възрастни достига 40 литра.

Размножаване на олеандър

Растението се размножава чрез резници, семена и наслояване. Първите два метода са най-често срещаните.

Резници

Най-лесният начин за размножаване на олеандър е чрез резници, останали след резитбата. Те се отрязват с дължина до 15 см. За да се предпазят от гниене, резените трябва да се обработят с нарязан въглен и да се изсушат. Въгленът също се изсипва в земята, подготвена за вкореняване. След засаждането в земята кореновите шийки се поръсват с пясък, за да не се появи гниене. Саксията трябва да се съхранява на добре осветено място; нежелателно е да се полива почвата.

Вкореняване на резници

Ако резниците трябва да се вкореняват във вода, тогава течността също се дезинфекцира с въглен. Във водата първите корени се появяват по-бързо, след около месец. След това резниците се засаждат в саксии с подготвена почвена смес. Трябва да размножавате резници в светла, топла стая.

Отглеждане от семена

Отглеждането на нериев олеандър от семена е по-труден и рядък метод за размножаване. Не всички семена имат добра кълняемост; процесът изисква определен температурен режим и подсветка. Освен това разсадът може да загуби сортови характеристики.

Преди засаждане прясно събраните семена се накисват за половин час в слаб разтвор на калиев перманганат или фунгицид. След това се съхранява в разтвор на хетероауксин или циркон в продължение на един час. Пригответе глинена смес като за възрастно растение и засейте третираните семена.

За разсад на олеандър грижите трябва да бъдат най-благоприятни:

  • подсветка с изкуствена светлина;
  • проветряване на стаята;
  • оптимална температура и влажен въздух;
  • редовно поливане.

Забележка! Семената се излюпват в рамките на две седмици. След появата на 4-5 листа кълновете от нериев олеандър се настаняват в отделни контейнери.

Грижа за олеандър

Грижата за растението не е трудна. Когато държите олеандър като закрито цвете в просторна, светла стая и спазвате прости правила за грижи, можете да получите красиво силно растение.

Домашни грижи за олеандър, основни правила:

  1. Прехвърляне. По-добре е да презасаждате млади растения всяка година, стари на всеки две до три години. В същото време старите корени се съкращават и размерът на земната кома се намалява. Това ще допринесе за по-хармоничен цъфтеж. Новата саксия трябва да е малко по-голяма от старата, но не твърде голяма. Големите олеандри често не се трансплантират, а сменят горния слой на почвата. На дъното на саксията се изсипва дренажен слой от чакъл, експандирана глина и малки камъчета. След това растението се полива обилно. Пролетта е най-доброто време за трансплантация.
  2. Редовна резитба. Това е важна част от грижата за олеандър. В крайна сметка цветята се появяват само на миналогодишните издънки. Ето защо, след цъфтежа е необходимо да се направи резитба. Това образува компактна и спретната форма. Клоните трябва да бъдат отрязани наполовина или 2/3 от цялата дължина. Те също така премахват вегетативните издънки под цветните пъпки, които забавят развитието на храста. Редовната есенна резитба насърчава обилния цъфтеж и красивия декоративен вид.
  3. Осветлението е предпоставка за отглеждане на дебел и красив храст. При липса на слънчева светлина олеандърът започва да боли, пожълтява, хвърля листа и спира да цъфти. Стаите с прозорци на север не са много подходящи за домашен олеандър. През зимата изкуственото осветление няма да пречи на растението.
  4. Температура. През лятото температурата трябва да се поддържа между 20 ̊ и 28 ̊C, колкото е възможно по-висока. През зимата оптималният температурен режим е 10-15 ̊С.
  5. Болести и вредители от обикновен олеандър. Най-често срещаните са мащабни насекоми, паякови акари, червеи и листни въшки. Отделно заболяване е ракът и саждивите гъбички.

Важно! Изрязаните клони и издънки не трябва да се изгарят, тъй като по време на горенето се отделят токсични вещества.

Режим на поливане

Олеандърът толерира добре липсата на влага, но се развива по-слабо, отколкото при редовно поливане. През пролетта и лятото цветето се полива по-често и по-обилно, особено ако е голямо. Можете да наблюдавате честотата на поливане, като изсушите горния слой на почвата. През зимата поливането е умерено и намалява с намаляването на температурите. Не се препоръчва поливане със студена вода. Водата трябва да е малко по-топла от въздуха в стаята, добре улегнала.

Подхранване

За торене се използват сложни торове за стайни растения. През периода на пролетно-летния растеж торовете се прилагат на всеки две седмици. Обича органичното вещество олеандър, което се добавя, когато растението се изнесе на открито през лятото. Подхранването се извършва час след поливане.

По време на цъфтежа

По време на цъфтежа олеандърът се нуждае от температура най-малко 20 ̊С. Външното място, защитено от елементите, би било най-доброто. Саксия с растение може да се изкопае в близост до изкуствен резервоар, където цветето ще се чувства изключително комфортно.

Период на цъфтеж

Ако в стаята има цъфтящ храст, трябва да го проветрявате по-често. Богатият аромат може да повлияе на благосъстоянието на хората, живеещи в стаята. Фазата на цъфтеж продължава до пет месеца.

През периода на почивка

Периодът на почивка за олеандър продължава от ноември до края на февруари. По това време е важно на растението да се осигури температура от 8 ̊ до 15 ̊С, да се намали броят на поливанията и да се отмени храненето. През това време олеандърът ще натрупа сила и ще бъде готов да продължи да расте и цъфти през топлия сезон. Ако растението зимува в помещение с централно отопление, където температурата е висока и сух въздух, тогава трябва да се напръска със студена вода.

Подготовка за зимата

В топлите райони, където храстът расте на открито, растението е напълно покрито с филм за зимата.По-удобно е да покриете подрязания олеандър. У дома спазвайте температурния режим и необходимата влажност.

С всички препоръки и добри условия за съхранение, храстът може да нарасне до 2 м височина и да радва с буен цъфтеж до късна есен.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина