Бели буболечки на орхидея: начини да се отървете от вредители

Разпознаването на вредител в орхидея обикновено не е трудно. Ако на листата на растението е открита пухкава бучка с бяла удължена форма с дължина около 5 мм, най-вероятно става дума за брашнеста дървесница.

Накратко за белите бъгове

Mealybug е вредител на стайни и градински растения с дължина от 3 до 5 mm. Тялото му е покрито с четина и бяло прахообразно покритие.

Женските и мъжките насекоми имат различия в поведението. Първите са по-малко подвижни и образуват восъчна, ефирна бяла прежда около телата си. Ако го вдигнете, можете да видите тялото на насекомото и снесените жълти яйца.

Mealybugs отблизо

Mealybugs, които са опасни за орхидеите, са няколко вида:

 • Цитрусов брашнест червей (Planococcus Citri). Женската е с овална форма, розова, жълта или кафява на цвят, достига 3-5 мм дължина, има четина отстрани, тялото е поръсено с брашнест цвят. Насекомото отделя сладка тайна. Продължителността на живота на възрастна жена е 90 дни и е способна да снасят около 300 яйца. Мъжките са летящи насекоми, подобни по размер и външен вид на мухи, цветът на тялото е розов или жълт. Продължителността на живота на мъжете е 2-4 дни.
 • Кисела брашнеста буболечка (Pseudococcus Longispinus). Женската е оранжева или червена, с дължина до 5 мм, тялото е покрито с брашнест цвят, по нея растат дълги антени. Женската отделя голямо количество секрет. Мъжките наподобяват муха по форма, цветът на тялото е сив, има и брашнест цвят.

За ваша информация! Мъжките мащабни насекоми не носят никаква функция в размножаването и са безопасни за орхидеята. Тези насекоми се размножават без оплождане, така че по-голямата част от тяхното население са жени.

Други вредители на бяла орхидея:

 • белокрилките са насекоми с дължина 2 мм, имат крила и летят между листата, снасят яйца от долната страна на листа;
 • паяк - те обгръщат листа и стъбла с бели паяжини;
 • луковичен акар - засяга само корени или екзотична точка, насърчава развитието на гъбички;
 • podura - утаява се само в субстрата;
 • пролетни опашки - външно наподобяват въшки, имат светъл или тъмносив цвят, могат да се образуват в субстрат, който съдържа мъх.

Бяла муха

Важно! Преди да изберете лечение, е важно да определите вида на вредителите.

Причини за появата на паразити в орхидея

Причината за появата на паразит е неспазването на условията за отглеждане на растението. Когато на орхидеята се появят бели пухкави бъгове, първо трябва да се определи причината за появата им.

Случаят може да бъде както следва:

 • прекомерно подхранване с азотен тор, което води до метаболитни нарушения;
 • преовлажняване на субстрата, което провокира заболяване на кореновата система;
 • недостатъчно поливане, сух въздух;
 • влошаване на аерацията, застой на въздуха водят до нарушаване на работата на гъбестото вещество върху корените на орхидеята;
 • на слънце или хипотермия, нарушаването на температурния режим води до нарушаване на соковия поток;
 • намиране на заразено растение наблизо.

Буболечките могат да влязат в къщата от магазина, където е закупена орхидеята. Можете също така да вземете паразита от самосглобен субстрат, така че не трябва да спестявате и пренебрегвате закупените суровини. Буболечките се намират в кора, мъх, пясък, папрат - във всеки компонент на субстрата.

Забележка!Напълно здравата орхидея има малък шанс да се разболее, тъй като отделя специални защитни вещества, които отблъскват паразитите.

Възможни места за вредители

В зависимост от паразита се повреждат или корените, или земната част на цветето.

На листата на орхидеите

Mealybug, белокрилка, паяк са широко разпространени по листата. Когато купувате орхидея, има риск да донесете вече заразено с паразита растение, тъй като ларвите могат да се скрият в пазвите на листата или в корените.

На земята

Луковичните акари, глупаци, пружини се размножават и живеят в земята. Също така субстратът за орхидеи е подходящ за живота на мравки, дървесни въшки, милипеди, паяци, трипси и др. Изключително трудно е да се открият насекоми в ранен стадий. Когато се появят първите симптоми на увреждане, е твърде късно да се направи каквото и да било.

Какво се случва с орхидеята, когато субстратът е засегнат от паразити

Методи за справяне с грешки

Да се ​​отървем от бял бръмбар на орхидея е трудно, но е възможно. Можете да изберете някой от методите за борба или да редувате няколко.

На първо място, болно цвете е изолирано от здрави екземпляри. След това се извършва саниране (подрязване на силно засегнати области) и лечение с лекарства.

Корените, които не могат да бъдат лекувани, трябва да бъдат отстранени заедно с част от здрава тъкан, след което участъците се третират с антисептик или въглен. Листата се нарязват наполовина и се отстраняват от точката на растеж. Всяко насекомо се отстранява от пазвите на листа с пинсета.

Забележка!Белите бъгове в орхидеята се елиминират за дълго време, до няколко месеца, с положителна тенденция, обработката се извършва все по-малко и след това се свежда до нищо.

Народни начини

Ако не искате да използвате химикали, можете да използвате домашни средства.

Ами ако в орхидеите има бели насекоми, а под ръка няма инсектициди? Насекомите могат да бъдат премахнати със следните народни рецепти:

 • смесете 10 ml денатуриран алкохол и 15 ml течен сапун, добавете към 1 литър топла вода, избършете листата с разтвор след механично отстраняване на паразитите. Това решение се препоръчва само за силни, дебели листа, тънки листа могат да изгорят алкохол;
 • настържете кафяв сапун за пране и направете разтвор в топла вода. Избършете листата на растението с навлажнен памучен тампон;
 • смесете 2 с.л. супени лъжици растително масло в 1 литър топла вода. Избършете листата на орхидеята, за да предотвратите появата на червеи;
 • Залейте 50 г настъргана портокалова кора с 1 литър вода, оставете за 24 часа. Листата се избърсват с разтвор 2 пъти на ден.

Важно! Домашните лекарства са по-щадящи и ще работят само в началния етап на инфекцията.

Механични методи

Механичното отстраняване задължително се използва преди обработката на листата с химия. Насекомите, техните ларви се отстраняват с гъба или памучен тампон от стъбла, листа и пъпки. За труднодостъпни места се използват пинсети. Силно засегнатите листа се отстраняват напълно.

За ваша информация! Паразитите обичат млади, още не узрели издънки и листа. На такива части бъговете лесно увреждат покривните тъкани и изсмукват сока.

При наличието на псевдолуковица покривните люспи се отстраняват от нея. Ами ако има бели буболечки в орхидеята и в земята? Подрежете засегнатите корени, купете нова саксия и пресен субстрат.

Колко дълбоко може да навлезе брашнестата грешка

Химикали

Ако на орхидеите са се появили бели рошави бъгове, как да се отървете, ако народните методи не помогнат, купете химикали в специализиран магазин. Те се използват в краен случай и се използват стриктно в съответствие с инструкциите.

Обработката с инсектициди се извършва на открито, върху лицето се поставя респираторна маска.

Най-популярните лекарства:

 • искра;
 • лекар;
 • фуфанол;
 • kemifos;
 • бизони;
 • vermitek;
 • алиот;
 • актара.

Всички горепосочени препарати са подходящи за защита на растенията на открито.

Преди да се отървете от бъговете, външният им вид се определя от описанието и снимките. Най-трудната част ще бъде справянето с увреждане на корените.

Няма по-добра защита срещу паразити от превенцията. Правилната грижа, редовните инспекции на листата и субстрата, топлият душ и периодичната карантина ще предпазят от появата на бели буболечки.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина