Чесън вода за орхидеи: примери за готвене и поливане

Всеки знае за полезните свойства на чесъна още от детството. Това е основната бариера за настинки и вирусни заболявания през зимата. Способността да се дезинфекцира го направи незаменим във всяка кухня. Но чесънът може да помогне не само на хората, той е и отличен лечител за стайни растения.

Каква е ползата

Има ефект върху растението като подхранване, предпазва почвата. Резултатът от използването на чесън за стайна орхидея:

 • стимулиране на активен растеж на кореновата система;
 • възстановяване на плътността и месестостта на листа (тургор);
 • стимулиране на цъфтежа;
 • защита на цветето от вредители;
 • лечение на инфекциозни и гъбични заболявания;

Приготвена чеснова вода за орхидеи - бюджетен вариант за хранене, средство за предотвратяване на вредители и болести

 • адаптация на растенията след трансплантация;
 • помощ при събуждане след зимния период;
 • поддържане на имунитета;
 • възстановително действие.

За почвата, в която расте орхидеята, настойката от чесън ще помогне:

 • избавяне от ларви и ембриони от вредители;
 • предотвратяване на паразити, гъбички и инфекции;
 • насищане на почвата с полезни минерали с микроелементи за дълго време.

Деликатната орхидея обича ванички с чесън

Кога да се използва вода

Много производители използват постоянно поливане с чесън. Правейки не твърде концентрирана инфузия, те я използват вместо обикновена вода за напояване. При този избор на използване на инфузията, растението трябва да бъде внимателно изследвано. Ако е абсолютно здравословен, този начин на напускане е напълно приемлив. Ако растението има повредени корени, чесънът може да остави собствени изгаряния върху тях. Причината за това ще бъде повишената концентрация на сок в почвата за орхидеята.

Профилактика

След дълга зима екзотичната красавица може да бъде хранена за активен растеж и цъфтеж. Оптималното екологично средство би било запарката от чесън за орхидеи. Използва се два пъти с интервал от 15 дни, между поливанията с чесън трябва да има редовно поливане. Резултатът ще бъде видим след първото приложение на тинктурата от чесън:

 • за 3-4 дни листата стават плътни, лъскави;
 • седмица по-късно се появяват нови дебели корени;
 • цветните дръжки се появяват след две седмици.

Като превантивна мярка такава настойка може да се използва по всяко време на годината, ако листата на растението станат меки и изглеждат нездравословни.

Забележка! Когато растението спи, не е нужно да го торите, няма да има полза от това.

По време на цъфтежа водата трябва да се прави с повишено внимание, тъй като съществува риск от отпадане на младите пъпки.

Лечение

Ако са открити вредители в почвата или в основата на цветното стъбло, те се третират, докато признаците на инфекция напълно изчезнат. Освен това се извършва не само поливане на растението, но и пръскане на листа. Вредителите ще умрат и ще изчезнат от почвата след третото нанасяне на чесън вода. Той перфектно ще неутрализира почвата от ларви на бъгове.

Важно! Когато пръскате орхидеята, е важно да не попадате върху цветята и пъпките, защото разтворът оставя изгаряния.

По време на лечението поливането трябва да се редува с обичайното, за да не се навреди на растението.

Възстановяване на цветя

Орхидеите страдат от неправилни грижи, режим на поливане, температура на поддръжка. Болезненото състояние на начинаещите производители се открива в последните етапи, когато растението е в полуживо състояние.Възможно е да нахраните орхидея с вода от чесън като лекарство със следните признаци на неправилна грижа:

 • увяхване на листата;
 • пожълтяване на листната плоча изцяло или отчасти;
 • липса на нови листове;
 • гниене или изсушаване на корените;
 • спиране на растежа на кореновата система;
 • липса на цъфтеж.

По време на лечението е важно не само да се храни растението, но и да се възстановят всички необходими условия за пълния му растеж. Резултатите от лечението са забележими след първото поливане, но понякога пълното възстановяване отнема до три месеца.

Промяна на почвата

По време на трансплантацията растението се изследва и се изрязват повредените му сухи корени. Тази процедура често лишава орхидеята от 50 до 75% от кореновите процеси. След такава "подстригване" орхидеята изгражда кореновата система, без да пуска нови издънки от листа и дръжки. Лечебната вода ускорява този процес.

Чесънът насърчава активен растеж на здрави корени, изпълвайки ги с живот и енергия

Рецепти за магически отвари

Прекрасна вода може да се приготви като концентрат, който изисква разреждане, или може да бъде готова инфузия за напояване.

Концентриран

За готвене ще ви трябва:

 • 85 г чесън;
 • 0,5 л вода;

Чесънът трябва да бъде обелен и нарязан с помощта на трошачка или нож. Изсипете го в буркан с вода и го поставете на топло място за пет дни. На шестия ден инфузията е готова за употреба след прецеждане. За поливане трябва да разредете 60 g концентрат в 1 литър чиста вода.

Важно! Концентратът не може да се използва в чист вид за поливане или пръскане, той ще изгори корените и листата на растението.

Незабавен концентрат

За да използвате концентрата в деня, в който е направен, ви е необходима гореща вода. Главата чесън се обелва и нарязва по всякакъв удобен начин. Напълнете с гореща вода, оставете да се запари за 20 минути. След това време можете да смесвате в съотношение 1,5 с.л. лъжици в половин литър чиста вода.

Важно! Течността трябва да се филтрира. Ако частиците чесън попаднат в почвата, те ще започнат да гният, причинявайки загниване на корените, гъбички и мухъл в почвата.

Вода за напояване

За да приготвите бързо решение за чесън за орхидеи, трябва да вземете:

 • 3 литра вода;
 • 6 големи скилидки чесън.

Можете да приготвите инфузия, която не се нуждае от разреждане за един ден.

Накълцайте чесъна, изсипете го в 3-литров буркан вода. Поставете на топло място, можете дори на слънце и настоявайте поне през нощта, максимум през деня. Сместа, приготвена по тази рецепта, може да се използва веднага за поливане, изплакване на корените, пръскане на листата или стъблата на орхидеите.

Важно! Ако течността по някаква причина мирише на кисело или е покрита с пяна, тогава не можете да я използвате за поливане на орхидеи, тъй като растението ще умре.

Методи за поливане

Обичайният начин за напояване на орхидеи е потапянето на саксията в съд с вода. Поливането на орхидеи с чесън вода се извършва по същия начин. Трябва да вземете контейнера, в който ще влезе саксията с растението, да излеете разтвора на чесъна и да поставите саксията така, че да е 2/3 във водата. След изтичане на времето саксията се поставя в друг съд или мивка, за да позволи излишната течност да изтече. В зависимост от предназначението на такива вани, тенджерата е във вода от 15 минути. до 3 часа.Ако поливането с добавки се извършва като превантивна мярка, имате нужда от минимално време. Ако се извършва третиране на корени или премахване на паразити, е необходим максимален престой в лекарствения разтвор.

Забележка! Количеството време за поливане зависи от размера на саксията и кореновата система на растението.

Няма смисъл да се полива орхидеята по обичайния начин, тъй като хлабавият и сух субстрат за тези екзоти няма време да се намокри. Пръскането се използва най-добре за намокряне на горния слой на почвата. Този метод се използва при заболявания на корените и листата на растението.

Пръскането се използва при проблеми с еластичността на листата и стъблата, пожълтяването на листата и лошия растеж на корените. Пръскането също е отлична превенция срещу вредители на открито, които могат да мигрират от съседните цветя.

Важно! При пръскане на растението трябва да се внимава водата да не се оттича в основата на листа и да не се натрупва в стъблото. Той може да допринесе за появата на гниене и плесен върху цветето.

Необходимостта от поливане се определя от изсъхването на почвата в саксията и обезцветяването на корените. Растение, което е наситено с влага, ще има яркозелени корени, при липса на влага те стават сиви. Нарушеният режим на поливане се издава и от листа, които стават летаргични и жилави. Не използвайте чеснова вода за напояване повече от два пъти месечно.

Забележка! Най-добре е да използвате прясно приготвена запарка за всяко поливане.

Чесън вода + янтарна киселина

За орхидеите чесновата вода с янтарна киселина предпазва от външни фактори и укрепва растението. Тези два компонента ще бъдат отличен екотор за домашни суетници.

Янтарна киселина е отличен стимулатор на растежа и цъфтежа на стайни цветя

Киселинната таблетка трябва да се разрежда в 1 литър гореща вода. След това добавете 3 с.л. супени лъжици концентрат чесън и поливайте растението чрез потапяне във вода. Ако лекарството е под формата на прах, то се разрежда с 1 g на 1 литър вода.

Важно! Инфузията на чесън с янтарна киселина има полезни свойства в продължение на два дни.

Чесновата вода е най-лесният начин да ободрите растението и да му помогнете да се справи с проблеми с растежа, болести или паразити. Струва си да опитате тази проста рецепта за грижа за орхидеите и те ще ви благодарят със своите ярки и необичайни цветове.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина