Черна орхидея Phalaenopsis - описание и видове

Орхидеите са популярни декоративни растения. В същото време това е много деликатно растение, което изисква специални грижи, за да бъде здраво. Черните орхидеи са много редки в домовете и поради това предизвикват интерес.

Характеристики на черната орхидея

Приложен за закрито цветарство, родът Phalaenopsis е най-често срещаният от семейство Орхидеи. Популярността се дължи на факта, че представителите на рода са доста лесни за грижи. Този род има около петдесет различни вида, всички от тропически произход. Орхидеите Phalaenopsis са местни в екзотични страни като Тайван, Филипините и Австралия.

Орхидеите никога не са напълно черни

Черната орхидея е оригиналното цвете. В природата обаче няма много истински черен цвят. Всъщност този нюанс се осигурява от специални сини или лилави пигменти. Фаленопсисът черен от близко разстояние се оказва кафяв или тъмно лилав. Но все пак тези цветя са красиви.

Не е изненадващо, че Том Форд създаде своя известен парфюм Black Orchid въз основа на аромата на черната орхидея. Орхидеята на Ford дори не е аромат, а стъпка към бохемския лукс. Струва си да се отбележи, че растенията могат да имат различни нюанси. Например, фаленопсисът от Черна перла може да има розовочервени, бургундски или наситено лилави листенца.

Често срещани сортове и сортове

Дори така наречените черни орхидеи съществуват в няколко разновидности и разновидности.

Орхидея черна перла

Те се различават на външен вид и понякога изобщо не си приличат. Най-популярните са представени по-долу.

 • Черна птица

Има дълбок нюанс на боровинки. Цветята са разположени на един дръжка, те са големи, с восъчен гланц. Цъфтежът е много ефективен и дълготраен.

 • Черен принц

Има почти мастилен нюанс. Характерна особеност са белите петна в центъра.

Може да достигне височина 50 см, диаметърът на цветето е не повече от 7 см

За справка! Броят на цветовете за Черния принц зависи от условията на задържане.

 • Черна перла

Тази черна орхидея фаленопсис е плод на внимателен подбор. Цветовете му имат много необичайна форма, растението образува до 4 дръжки. Цветът е бордо с лек лилав оттенък, листата са с наситен изумруден цвят.

 • Черна вдовица

Много атрактивно растение. Сянката е много сочна, цветна и просто искате да докоснете венчелистчетата. Черното цвете на орхидеята има елегантна форма.

 • Не най-известните сортове черни орхидеи

Орхидеите Black Trevor, Black Mamba и Black Swan са интересни сортове.

Орхидея Черен Тревор

Всички те се нуждаят от подходящи грижи, без които няма да са толкова привлекателни.

Засаждане на растение

Общите съвети и трикове за грижа за орхидеите важат за повечето растения на пазара. Тези ефектни цветя изискват основна поддръжка, която не е твърде трудна. Трябва обаче да знаете техните специфични предпочитания, като например количеството поливане, необходимото осветление, температурата, вида на околната среда и т.н.

Засаждане в саксия

Орхидеите Phalaenopsis се нуждаят изключително от осветление, така че намирането на подходящо място за правилен цъфтеж е от съществено значение. Поради тази причина е препоръчително да ги поставите до прозорец или тераса, но без директни лъчи.Идеалната температура трябва да бъде около +22 ºC през деня и между +16 ºC и +20 ºC през нощта.

Пластмасовата саксия обикновено е добър избор, защото когато дойде време за трансплантация на растението, пластмасата се отлепва много по-лесно и дори може да се отреже, ако е необходимо, за да се отстранят корените възможно най-внимателно.

Внимание! За орхидеи в саксии не използвайте обикновена градинска почва.

Готови субстрати се предлагат от детски градини и градински центрове, които обикновено се правят от корк, бял торф, въглен, вермикулит, полистирол и кокосови влакна. Общото между всички тези материали е, че са гъби, леки и устойчиви, способни да съхраняват вода и хранителни вещества, поддържайки оптимални условия за грижа за корените на орхидеите.

Поливане

Поливането е може би един от най-деликатните аспекти на грижите за орхидеите. Водата трябва да е достатъчно мека, за да елиминира почти напълно чешмяната вода, която обикновено съдържа разредени соли. Те се концентрират в субстрата и корените на растенията, нарушавайки техния растеж и цъфтеж.

Поливане на растението

Всяко описание на напоителната процедура казва, че е препоръчително да се използва дъждовна вода. Но това е доста трудно, защото малко хора ще могат да събират и съхраняват вода всеки път, когато вали.

Като заместител можете да използвате бутилирана вода с ниско съдържание на минерални соли, натрий, калций. Орхидеите обикновено не се нуждаят от много вода, за да цъфтят.

Водата трябва да се полива само когато повърхността на земята е практически суха. Следователно това трябва да се прави около два пъти седмично през пролетта и лятото, през най-горещите месеци; и на всеки две седмици през зимата и есента. В периода от март до октомври е препоръчително да добавите малко количество специални торове във водата.

За да поливате правилно, следвайте тези инструкции:

 1. Орхидеите предпочитат умерено влажен субстрат, защото ако е прекалено влажен, корените не могат да дишат и ще изгният.
 2. Най-добре е субстратът да остане сух, като се полива ден по-късно. Следователно, честотата на поливане ще зависи от околната температура.
 3. Можете да се уверите, че растението се нуждае от вода, ако субстратът е сух на допир или ако корените са белезникави. Ако са зелени, тогава не е необходимо поливане.
 4. Поливането трябва да е обилно, без да залива корените.
 5. Водата трябва да е със стайна температура.

Трябва да се внимава да не се овлажняват цветята, за да се избегне оцветяване. Също така е необходимо да се избягва попадане на вода върху повърхността на листата.

Внимание! Орхидеята се нуждае от високо ниво на влажност, вариращо от 60 до 80%.

Методи за размножаване

Орхидеите могат да се размножават по два начина: чрез резници или чрез семена.

Методи за размножаване

Важно! Смята се, че за да отгледате орхидея, можете просто да откъснете лист. Градинарите, които говорят за този метод, всъщност грешат - най-вероятно случайно са откъснали листа заедно с частта от багажника, където са били спящите пъпки.

За разлика от теменужките, само листата не са достатъчни за отглеждане на орхидеи.

Размножаването чрез резници дава увереност, че ново растение има същите генетични характеристики като родителя си. Излюпените семена проби не са идентични. Някои видове от рода Dendrobium и Phalaenopsis сами образуват малки нови растения.

Въздушните корени излизат от стъблото. Когато корените придобият размер от 3 до 4 сантиметра, новото растение се отделя, започва да зараства рани с въглищен прах и се поставя в саксия.

Подхранване и торове

Осигуряването на хранителни вещества на вашите орхидеи е добър начин да стимулирате естествения растеж и нови цветя. Орхидеите трябва да се торят по време на вегетацията.

Подхранване и торове

Както при поливането, по-добре е да се прилага по-малко тор, отколкото повече. Епифитните растения имат много малко хранителни вещества в естественото си местообитание.

Трансплантация на растения

Епифитните орхидеи рядко се нуждаят от по-голяма саксия, но е важно да подновявате субстрата от време на време, така че корените да дишат добре и да могат да изсъхнат равномерно.

Препоръчва се трансплантация на орхидея на всеки две до три години, независимо от състоянието. Също така е важно да се обърне внимание на видовете саксии с орхидеи. Ако има много корени или те излизат извън ръба на саксията, тогава растението определено трябва да замени контейнера. Също така трябва да смените основата, ако се виждат следи от гъбички или гниене.

Преди да продължите с трансплантацията, е необходимо да направите малък дренаж (камъчета или полистирол), самата саксия трябва да се почисти и дезинфекцира.

Процедура за трансплантация:

 1. За да премахнете растението, трябва да натиснете ръката си върху повърхността на саксията, за да отделите корените. След това удари основата.
 2. Отстранете напълно старата подложка.
 3. Отрежете всички мъртви корени с дезинфекцирани ножици.
 4. Дезинфекцирайте рани с въглищен прах или канела.

След това фаленопсисът може да бъде засаден в нов контейнер на прясна почва.

Подрязване на черна орхидея

Всички органични отпадъци като листа или паднали цветя трябва да се отстраняват възможно най-скоро, за да се избегне гниене. Големите порязвания или рани трябва да бъдат излекувани. За да се затвори раната, разрезите трябва да се запрашат с въглищен прах или канела.

Вредители и болести

Орхидеите се нуждаят от чист въздух, трябва да сте сигурни, че помещението, в което се намират, има минимална ежедневна вентилация, но в същото време не е изложено на студения зимен въздух.

Засегнати листа

Обновяването на въздуха е необходимо, за да се избегне появата на някои видове заболявания, причинени главно от гъбички.

Внимание! Високата концентрация на влага, съчетана с високи температури и замърсен въздух, е идеална среда за размножаване на гъбички, бактерии и вируси.

Най-често срещаните вредители са охлюви и охлюви, особено ако орхидеите са в градината. Ако забележите някакви симптоми на заболяване, препоръчително е да се свържете със специализиран градински център, където експертите в областта могат да помогнат и да препоръчат лекарства.

При подходяща грижа черните орхидеи могат да цъфтят няколко пъти в годината. Всъщност орхидеите Phalaenopsis ще се адаптират много по-добре към живота на закрито, отколкото към външните условия. А сортовете с черни цветя са от постоянен интерес за всички.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина