Орхидея Cymbidium: възможности за отглеждане и грижи у дома

Вечнозелената орхидея цимбидиум е класифицирана като епифитна. В природата има около 60 вида. Естествено местообитание Индия, Азия, Япония, както и планините на Индокитай и Австралия. Може да се отглежда както на открити площи, така и на закрито.

Основни видове

Орхидея Cymbidium има около 100 разновидности. Всички те се различават по цвят. В зависимост от сорта, те могат да бъдат както бледо бели, така и тъмно кафяви и дори черни.

Орхидея в дивата природа

Популярните сортове включват:

 • гигантски. Растението, произхождащо от Индия, расте до 50 см. Растението очарова с красиво съцветие, което се състои от 10-15 цветя. Венчелистчетата са жълти, украсени с лилави ивици в средата. Цветът е непретенциозен в грижите;
 • миниатюрен. Малко цвете с висящи гроздове с бледорозов оттенък. Цъфти в продължение на пет месеца (от август до декември);
 • цимбидиум Нисък. Буен храст със зелени листа с дължина до 70 см. На дръжката има около 20 цветя с диаметър 10 см. Венчелистчетата са маслинено-жълти с широк червен щрих и бял център;
 • cymbidium е бял. Отнася се за високи растения, родени в Хималаите. Доста висок и голям храст. Основната разлика между бялата цимбидиум е наличието на ароматни, големи цветя с диаметър 7,5 см. В средата има тясна ивица с жълт цвят;

Орхидея като елемент от интериора

 • Ден. Произхожда от Югоизточна Азия. Има многоцветно съцветие с до 15 цвята. Венчелистчетата са боядисани в бледо кремав нюанс, в средата има лилава жилка;
 • цимбидиум розов. Цветето се среща в Китай или Тайланд. Венчелистчетата имат бледорозов оттенък, в средата имат червено петно. Цъфти от февруари до май;
 • микс от орхидеи. Хибрид, който е бил изкуствено отгледан;
 • Vogels Magic. Очарова с петнисто оцветяване с интересен нюанс. Съцветието има интересна форма, която прилича на извита устна;
 • Ледена каскада. Расте в дивите гори на Австралия и Югоизточна Азия. Листата на каскадата са заострени с богат зелен оттенък. Красиви бели гроздове висят от стъблото.

Разнообразието от видове орхидеи ви позволява да създавате възхитителни композиции, които ще се поберат във всеки декор. Ако е невъзможно да закупите жив екземпляр, можете да украсите стаята с изкуствени фоамирани орхидеи.

Домашни грижи

Орхидеята Cymbidium предпочита да расте в тропически дървета. В природата е изключително рядко да го намерите на земята, по-често земна орхидея се среща на каменна или скалиста повърхност. С течение на времето цветето започва да расте на закрито, осигурявайки необходимите грижи за орхидея цимбидиум у дома. Той има три основни компонента:

 • подходяща температура и влажност;
 • почва и хранене;
 • осветление.

Важно! За да може орхидеята да зарадва другите с невероятни цветя, е необходимо да се осигурят на растението прилични условия за развитие и цъфтеж.

Температура и влажност

Растението предпочита хладни условия за растеж и цъфтеж. Желателно е да има леки температурни разлики. Допустимо за нормален растеж на растенията 18-25 ° C. Увеличението до 30 ° C е безболезнено за цвете. През зимата е допустим температурен спад от 15 ° C.

Cymbidium предпочита да расте във влажна среда.От пролетта до есента е препоръчително да изнесете растението на чист въздух и да го внесете, ако температурата спадне до 5 ° C. Ако това не е възможно, тогава у дома е необходимо изкуствено да се увеличи влажността на въздуха. Домашните овлажнители или малки закрити фонтани са подходящи за това. Все още можете да увеличите влажността, като поставите растението в саксия на палет, в която изсипвате мокра експандирана глина или камъчета.

Забележка! Веднъж годишно цветето може да се къпе под душа, това има положителен ефект върху развитието и растежа на растението.

Почва и торене

Коя от готовите почви е подходяща за засаждане на цимбидиум е един от често задаваните въпроси. В магазина можете да намерите специален субстрат за орхидеи. За засаждане можете да използвате и борова кора, мъх, въглен и изсушени листа. Почвата за цимбидиума трябва да е със средна киселинност, рН 5,5-6,5.

Важно! В долната част на саксията трябва да направите дренажен слой под формата на гранитни камъни. Това не само ще осигури достатъчно влага, но и ще направи саксията по-стабилна.

За пълно развитие и растеж цветето се нуждае от редовно хранене. Използват се специални комплексни торове. Най-важните елементи за растежа на цветята са азот, фосфор и калий.

Можете да закупите готови минерални комплекси:

 • фертика кристалон. Те се въвеждат след неуспешно поливане през вегетационния период. Продуктът се разрежда в съотношение 0,5 g на 10 l вода;
 • радиофарм. Към азота, фосфора и калия се добавят витамини, полизахариди и аминокиселини;
 • суперфосфат. Нанесете непосредствено преди цъфтежа;
 • захар. Често се използва за хранене на орхидеи. Трябва да вземете 1 чаена лъжичка захар и да добавите към 1 литър вода. Торете със захарен разтвор веднъж седмично. Струва си да се излива в горната превръзка изключително в корена.

Подхранване

Домашни решения могат да се използват за примамка. Като тор можете да използвате:

 • чеснова вода. Чесънът е богат на витамини, органични киселини, сяра и цинк. Една скилидка чесън се изцежда през преса и се добавя към 1 литър вода. Оставете за 45 минути. След това се използва като коренна превръзка;
 • конска тор. Разтворете малко количество тор във вода и напойте корените. Можете също да използвате сух тор, като разпръснете малко количество по повърхността;
 • бананови кори. Първо, корите трябва да се изсушат, след това се нарязват на ситно и се накисват във вода за няколко дни. Прецедете разтвора и изсипете получената течност под корена.

Важно! Примамката не трябва да се прилага през периода на цъфтеж, както и през периода на покой през зимата.

Осветление

Осветлението играе важна роля в грижите за орхидеята Cymbidium. Бушът обича слънчевата светлина, ако е възможно, растението трябва да бъде поставено на голям прозорец от югоизточната страна. По обяд цветето трябва да се засенчи малко; при силно парещо слънце храстът може да изгори. За растението също трябва да се грижи през зимата, като се организира допълнително осветление.

Като цяло домашните грижи за орхидеята cymbidium няма да създадат трудности както за начинаещи, така и за опитни градинари.

Разцвет на орхидея

Можете да наблюдавате цъфтежа на орхидея в средата на лятото. Новите стрелки на дръжката обикновено се появяват през юни. Дръжката може да побере около 30 броя. стрелки. Те обикновено се образуват от тъканите на новообразувания, след като листата достигнат окончателната си дължина.

Красив цъфтеж може да се наблюдава в повечето случаи на хибриди. Ефектни цветя, като Cymbidium Mix, могат да цъфтят до няколко месеца. Има два вида хибриди:

 • стандартен;
 • миниатюрен.

Цветът на цветето ще зарадва другите със своето разнообразие, с изключение на синьото.

Защо орхидеята не цъфти

Ключовата причина за липсата на дръжка на цвете е неспазването на температурния режим. За да цъфти една орхидея, е необходимо да се създадат условия, подобни на естествената й среда, като по този начин я накара да цъфти. След като цветето избледнее, започва период на покой.По това време температурата трябва да бъде намалена до 10 ° C. Растението трябва да изгради сила за повторен цъфтеж. В спящо състояние храстът остава до април, след което се събужда. Препоръчително е да преместите цветето на топло място.

При правилна грижа и реанимация, орхидеята ще радва другите с цъфтежа си повече от една година.

Разцвет на орхидея

Опции за разплод

За размножаване на цветя на цимбидиум се изисква прилагането на специални знания. Има няколко начина за тяхното възпроизвеждане:

 • разделяне на храста;
 • размножаване чрез корени;
 • семена;
 • псевдолуковици;
 • наслояване;
 • деца.

Развъждането е най-добре през пролетта след зимуването. След почивка растението има достатъчно сила да расте и цъфти.

Чрез разделяне на корените

Този метод на отглеждане е подходящ за повечето стайни растения. Основното условие е растението да има повече от четири луковици. Трябва да размножите растението внимателно. За да направите това, храстът се отстранява внимателно от саксията, корените се почистват от земята, след което се изрязват, така че да има три псевдолуковици на всяка половина. Нови храсти се поставят в отделни саксии.

Важно! Мястото на среза трябва да се дезинфекцира с въглен, това ще предотврати растежа на бактерии.

Семена

Този метод отнема много време. В природата семената покълват благодарение на кореновата гъба. Зърната в изкуствено отглежданите сортове са малки без хранителна тъкан. Следователно може да бъде трудно да отгледате храст от семена у дома.

За да успеете, трябва да запомните:

 • отнема до девет месеца, за да покълнат семената;
 • след три години растението ще узрее;
 • ще започне да цъфти три години по-късно.

Все още е възможно да се отглежда орхидея от семена. Необходимо е да се подготви земята, като първо се добави натрошен мъх и листна почва към нея. Също така почвата трябва да е влажна. След това трябва да създадете комфортна среда. Стайната температура трябва да бъде 22-25 ° C с висока влажност. След появата на четири листа малки храсти се трансплантират в отделни саксии.

Трансплантация на орхидея

При подходящи грижи цветето ще започне да расте енергично. Следователно след 2-3 години е необходима трансплантация на цимбидиум, за да се ускори растежа на новите псевдолуковици.

Важно! Навременното разсаждане ви позволява да реанимирате изчерпаното растение.

Често начинаещите се притесняват как правилно да трансплантират цимбидиума, за да не навредят на растението. Орхидеята трябва да бъде засадена в нова саксия, след като избледнее и височината на младите издънки надвишава 50 мм.

Присаждане на орхидея в нова саксия

Избор на почвата

Подмяната на почвата за цвете е сравнима със стреса. Почвата за засаждане трябва да има следните качества:

 • дишане;
 • разхлабеност;
 • лекота;
 • липса на токсични свойства;
 • имат добри дренажни свойства;
 • оптимална киселинност.

Можете сами да приготвите основата. Това ще изисква борова кора, корени от папрат и мъх. Всички съставки се смесват заедно. Малко конска тор може да се използва като съставна основа.

Има няколко причини за подмяна на почвата:

 • стара почва. Субстратът губи хранителни вещества и минерали с течение на времето. Веднъж на три години храстът трябва да бъде трансплантиран в нова почва;
 • подмяна на закупена почва. След покупката не си струва да презасаждате растението, то съдържа всички полезни вещества, но след една година те се изчерпват;
 • вредители или болести. Ако храстът расте в една и съща почва за дълго време, е възможно заразяване с вредители.

Избор на пот

Обикновено, когато избирате саксия за цвете, тя често се основава на размера и личните предпочитания. Но не работи с орхидея. Когато избирате саксия за отглеждане на цвете, трябва да обърнете внимание на следните материали:

 • пластмасов. Прозрачните пластмасови саксии имат много предимства: кореновата система не расте до гладката повърхност на стените, саксията винаги остава топла, предпазвайки корените от хипотермия, материалът задържа влагата добре.Но пластмасовите саксии са нестабилни и имат лоша въздухопропускливост;
 • глина. Екологичен материал позволява на въздуха да преминава добре, влагата не застоява в него. Но той има своите недостатъци: бързо се загрява, което от своя страна влияе на бързото изпаряване на влагата;
 • керамика. Достоен заместител на глина. Добро задържане на влага. Гладката повърхност предотвратява поникването на корени към саксията;
 • стъклена чаша. Дали е възможно да се отглеждат цветя в стъклени саксии е спорен въпрос. Контейнерът няма дренажни отвори. Излишната влага ще остане в саксията, което от своя страна ще доведе до загниване на корените.

Забележка! Можете също така да опитате да отглеждате орхидеи в епифитни кошници. Изработени са от дърво, бамбук, пластмаса. Цветето в такива вази никога няма да прегрее или преохлади. Но ще трябва да поливате храста по-често.

Орхидеята cymbidium е красиво цвете, което при подходящи грижи ще расте активно и ще радва с цъфтежа си. Основното е да изберете правилната почва, саксия и място за отглеждане.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина