Цитокининова паста за орхидеи: инструкции за употреба

Цитокининовата паста е препарат, съдържащ фитохормони и витамини в дебел ланолин. Компонентите стимулират активното делене на растителните клетки, повлиявайки растежа, цъфтежа и укрепвайки имунната система. Той е търсен сред производителите на цветя, ангажирани в отглеждането на вътрешни екземпляри, които са трудни за възпроизвеждане. Finopsis е един от видовете такива растения, бебетата им се появяват много рядко и растат дълго време.

Описание на инструмента

Използването на цитокининова паста за стайни растения има следните ефекти:

 • стимулиране на транспорта на хранителни вещества до всяка клетка;
 • стимулиране на растежа на корените;
 • забавяне на стареенето и увяхването на листата;
 • удължаване на периода на цъфтеж;
 • образуването на допълнителни бъбреци.

Активното вещество на лекарството е хормонът цитокинин

Въпреки всички положителни качества на лекарството, употребата му е ограничена от следните противопоказания:

 • използването на пастата в периода на активен растеж и цъфтеж на растението може да доведе до нарушения в развитието. При неправилно избран период активните добавки унищожават орхидеята;
 • болно растение, повредено от вредители или неправилна грижа, може да не толерира активен цъфтеж, причинен от пастата;
 • прилагането на пастата трябва да бъде изключително върху бъдещи бъбреци. Листата и корените от този хормон изгарят и изсъхват;
 • ако растението има слаба коренова система, то няма да оцелее по време на изкуствен цъфтеж;
 • за да стимулира растежа на отделно засадени деца, пастата не е подходяща;
 • растение на възраст под две години е най-добре оплодено и хранено с по-щадящи средства;
 • използването на паста върху млади издънки или върховете на издънките ще унищожи цялото цвете.

Важно! Пастата няма да даде желания резултат, ако орхидеята не е снабдена с необходимата влага, както и при ниски или високи температури.

Ефектът на лекарството върху орхидеята

Цитокининовата паста за орхидеи се използва активно от животновъдите за получаване на здрави бебета за по-кратко време, отколкото по време на нормалния растеж на цветя. За целите на декорацията пастата се използва за стимулиране на изхвърлянето на нови дръжки и удължаване на периода на цъфтеж на орхидеите.

За ваша информация! Подходящ период за нанасяне на пастата е края на зимата и началото на пролетта, когато орхидеята тепърва се събужда.

За размножаване

Предимствата на използването на продукта за тези цели:

 • след прилагане на пастата към спящата пъпка, растението образува няколко ембриони, което прави възможно избора на най-силния за последващ растеж;
 • когато попадне върху издънката, пастата участва в установяването на метаболитните процеси на цялото цвете, като оказва върху него общо укрепващо действие и забавя стареенето на листата;
 • майчиното растение става по-устойчиво на възможни неблагоприятни условия или на внезапни промени в температурата.

Пъпките се образуват бързо, без да лишават майчиното растение от хранителни вещества (с подходящи грижи и допълнително хранене)

Забележка! Ако пастата се използва за размножаване на потомство на същото растение, дозата трябва да се увеличи. Лекарството води до пристрастяване, неговите активни компоненти в същото количество няма да имат очаквания ефект.

За цъфтеж

Плюсове за използване:

 • паста се прилага върху бъбреците и следователно е по-вероятно тя да се превърне в дръжка, отколкото бебе;
 • сместа насърчава развитието на женските цветя, което позволява събирането на семена;
 • цъфтежът отнема много по-дълго от обикновено;
 • на новата издънка се формират активни пъпки, които скоро ще могат самостоятелно да пускат нови дръжки или деца.

В допълнение към стимулирането на активен растеж на летораста се образуват здрави пъпки и цветя

За рехабилитация

Като възстановяващо средство рядко се използва цитокининов маз за орхидеи. За тези цели има много други средства, които по-пестеливо влияят върху развитието на растението. Ако въпреки това тази конкретна смес е избрана като лекарство, тя трябва да се приложи по обичайния начин върху бъбреците, но след появата на издънките ги отсечете. Така че всички сили и енергия ще отидат в самото растение, а не за развитието на новообразувания.

Инструкции за използване на пастата

Преди да започнете да третирате орхидеята с мехлем, трябва внимателно да проучите приложените към него инструкции.

Важно! Използването на паста с изтекъл срок на годност може да убие растението.

Важно е продуктът да се пази от обсега на деца и животни. Мястото за съхранение трябва да е тъмно и студено. Ако поставите продукта в хладилника, трябва да отделите отделен съд за него. По време на употреба и съхранение не забравяйте, че това е хормонално лекарство, което причинява необратими процеси.

Забележка! Когато използвате пастата у дома, предпазвайте кожата. Наложително е да работите с ръкавици, тъй като тя бързо се абсорбира и практически не се отмива с вода.

Инструкции стъпка по стъпка за използване на мехлема:

 1. Пастата трябва да се затопли до стайна температура два часа преди употреба.
 2. За процедурата подгответе пинсета или остър нож, игла и клечка за зъби, като предварително сте ги обработили с антисептик.
 3. За обработка с паста изберете най-ниския или най-високия бъбрек.
 4. Горният защитен слой на бъбрека трябва внимателно (за да не увреди самия ембрион) да се отдалечи от ствола с игла.
 5. След това с помощта на пинсета (или за опитен остър нож) отстранете излишната част, така че да се отвори достъп до малка зелена точка - бъдещата издънка.
 6. Това място трябва да бъде обработено.

За обработка вземете клечка за зъби и вземете топка паста с размер до 2 мм

За ваша информация! Когато се използва увеличена доза за обработка, има възможност да се получат грозни цветя, тъй като от пъпката ще растат снопове слабо развити издънки. След известно време ще се появят деформирани издънки, листа, корени, което ще доведе до смъртта на цялото цвете.

След като намажете пастата върху бъбреците, излишъкът трябва да се отстрани с памучен тампон, потопен във вода.

Важно! За да се стимулира растежа на децата, бъбрекът трябва да бъде леко надраскан с игла за по-дълбоко проникване на продукта.

След кандидатстване резултатите се проверяват вече на третия ден. Активираните пъпки започват да се подуват и след 10 дни можете да определите какво да очаквате от ембриона:

 • издънка с остър връх дава бъдещо растение;
 • заобленият връх на летораста ще се превърне в дръжка.

На едно растение не могат да се обработват повече от три пъпки. Понякога не можете да спорите с природата и орхидеята не активира втората или третата обработена пъпка, тъй като за нея просто няма достатъчно сила. Случва се също така, че три пъпки работят, избледняват, но растението скоро изсъхва пред очите ни. Такъв е случаят, когато пастата е била използвана върху болно цвете или податлива на атака на паразити и стрес.

По-нататъшни грижи

Тъй като растението не беше готово за активен растеж на нови пъпки, то съответно няма резерви от сила и микроелементи за растежа на нови издънки. Ето защо е много важно да осигурите на орхидеята подходящи грижи след хранене с цитокинин:

 • осигуряват пълен термичен режим. Ако това е отглеждането на нови растения, тогава е необходима постоянна топлина без температурни промени. Ако се стимулира цъфтежа, е възможен спад от два градуса при смяна на деня и нощта;
 • мокър режим.Струва си да приведете тропическите условия възможно най-близо, като осигурите пълно поливане и напояване;
 • осветлението е по-важно от всякога. Може би точно поради недостатъчната светлина орхидеята отказа да пусне нови цветни стъбла.

Подхранването е най-важният момент за по-нататъшен здравословен растеж.

След две седмици за първото меко обогатяване на почвата е необходимо поливане с янтарна киселина. Две таблетки, разредени в литър топла вода, са отлична отправна точка за оплождането. Фуражите за орхидеи трябва да съдържат азот. Ако растението прибира пъпки, е необходима калиево-фосфорна опция.

Всяко хранене изисква спазване на точни инструкции за употреба и определена мярка. Ако орхидеята не цъфти дълго време, тя ще се възползва от цялостни мерки за възстановяване на подходящи условия на задържане, възможно най-близо до тропическата си среда. Подхранването и стимулиращите лекарства са само помощници в грижата за растението, те не са в състояние да заместят пълноценната грижа за орхидеята.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина