Орхидеен дръжка: причини за заболявания и методи за справяне с тях

Къщите се занимават с отглеждане на орхидеи, така че да цъфтят красиво и да радват собствениците. Понякога началото на декоративния период се забавя. В допълнение, неопитни производители бъркат цъфтящи издънки с въздушни корени или бебета. Полезно е да знаете какво е дръжката в орхидеята и как изглежда. Ако се формира цветно стъбло, то се оценява така, че да създаде идеалните условия за правилна грижа и растеж. Появата на цветя няма да ви накара да чакате.

Причини за появата

Удълженият гъвкав летораст, където се образуват пъпките, се нарича дръжка. Една цветна стрела побира 10-50 пъпки. Когато предишното стъбло се отреже не до основата, а до спящата пъпка, то през есента ще пусне дръжка. Върху него ще се образуват цветя след месец и половина.

Цъфтяща орхидея - вътрешна декорация на интериора

Стрела предупреждава за предстоящ цъфтеж. Височината му е 80-100 см при подходящи условия за отглеждане. Образуването му означава процес на цъфтеж: появяват се пъпки, които растат, развиват се, отварят се. Цветното издънка участва в образуването на съцветия, насища ги с влага и хранителни вещества.

Цъфтящи орхидеи

Фазата на цъфтеж продължава средно 3 месеца. Цветната стрела участва в репродуктивната функция. Ако се извършват перфектни грижи, формирането на деца се случва в процеса на пробивен цъфтеж. Когато пъпките избледнеят, започва тяхното покълване. Те се държат на дръжката, докато се оформят напълно.

Внимание! Когато детето образува чифт листа и 3-4 корена, то се отрязва за самоусъвършенстване.

Как изглежда

Издънката на цветята варира значително през целия живот. Има 2 вида: стар и новообразуван. От пазвата израства млад цветонос, където листът се доближава до издънката. Характеризира се с:

 • интензивен зелен или светло зелен цвят;
 • нараства настрани или нагоре към слънцето;
 • гладка форма с остър връх.

Дръжка на орхидея

Младото цветно стъбло е покрито с люспи. 2 месеца е периодът, когато пъпките ще се отворят. След определено време цъфтящата стрелка се подобрява и модифицира, превръщайки се в сочен, удължен и гъвкав издънка. На него ще се отворят пъпки.

След цъфтежа орхидеята изглежда различно: зеленият цвят се променя на кафеникаво жълт. Понякога има червени, наситено лилави нюанси.

След това старата пъпка изсъхва и отпада. Полезно е да отрежете стъблото, когато изсъхне последната пъпка. Процедурата ще запази орхидеята силна. Краят на цветоноса сигнализира за фазата на цъфтеж. Зелена пъпка показва възможността за растеж и бутонизация.

Жълт, почернен, сух връх показва края на цъфтежа. Производителят на цветя решава сам относно необходимостта да отреже цветноносещата стрела. Старите дръжки водят до отслабване на растежа на цветята и забавяне на образуването на нови издънки. Но старото стъбло на цветя образува бебета и е в състояние да цъфти отново.

Колко дръжки може да има

Растението не освобождава повече от 3 цветни стъбла.Обикновено има 1 издънка с разцъфнали цветя. Възрастта на културата и наличието на 8-10 листа в изхода са условия, когато се образуват 2 или 3 дръжки, причиняващи стрес в орхидеята. Често активният цъфтеж е придружен от слаба култура. Създаването на подходящи условия от опитни цветари причинява появата на 2 дръжки на орхидеята.

Цветни стъбла на орхидея

Как да се различава от другите части

В орхидеите цветните издънки са издънки, които се образуват отдолу в надземната зона и растат нагоре. Ако се образува дръжка, върху нея се отварят цветя. Появяващата се издънка често се бърка с корени или епифитни бебета поради малки разлики.

Акцентира се върху следните прояви, за да се установи къде орхидеята има дръжка, деца и корен:

 • формата на цъфтящите издънки е конична, корените са заоблени;
 • върхът на цъфтящата стрела, когато порасне, прилича на лодка;
 • централната жилка на листа е мястото на образуване на цветното издънка;
 • образуването на стрели се случва там, където преди е настъпил цъфтеж;
 • основната разлика между цветната издънка и другите области на културата са пъпките.

Дръжката е покрита с неравности под формата на люспи или малки тръни, които са спящи пъпки.

Цветното стъбло е отговорно за грациозността на орхидеята - върху него се отбелязва образуването на пъпки и цъфтежа на цветята. В горната част е зеленият връх, който представлява точката на растеж. Новите цветя се образуват върху издънката, докато е жива.

Откъде расте

Развитието на цъфтящата стрела става от аксила на листата на орхидеята. Понякога тя гледа извън точката на растеж. Други издънки, които излизат от стъблото и други зони (коренна област), са деца или корени. Стрелката се появява при повторно цъфтене от спяща пъпка на стара издънка. Расте далеч от основното стъбло и се характеризира със слабо образуване на пъпки.

Бързото развитие на дръжката потвърждава правилността на грижите. Понякога стрелката забавя развитието, а след това пожълтява и изсъхва. Причината е недостатъчното снабдяване на орхидеята със светлина и хранене.

Внимание! Осветяването, поливането и торенето в достатъчни количества допринасят за образуването на летораста с необходимата скорост. Цветовете, които цъфтят върху него, достигат максималния си размер.

Начинаещите се интересуват от това как една орхидея произвежда стъбло на цветя и колко дълго расте ново стъбло. Орхидеите цъфтят по различно време спрямо възрастта си. Едва ли ще се появи дръжка от млад аутлет. Някои индивиди цъфтят през третата година, други в по-напреднала възраст.

Продължителността на цъфтежа зависи от вида. Някои сортове цъфтят целогодишно, въпреки сезонността. Други в определено време:

 • Phalaenopsis цъфти през цялата година, ако растението се гледа правилно;
 • Cymbidium - от октомври до края на зимата;
 • Дендробиум цъфти от средата на есента до януари.

Отглеждането на орхидея е обусловено от спазването на правилата за грижи - ненавременното поливане кара цветята да изсъхнат заедно със стрелката. Липсата на хранителни вещества се отразява на дължината на издънката. Дръжките се развиват добре при разсеяна слънчева светлина и висока влажност. Когато се образуват пъпки, храненето се спира, в противен случай периодът на декоративност на цветето се намалява.

Грижи преди и след цъфтежа

Появата на цъфтяща стрела върху орхидея е придружена от спазване на изискванията:

 • осигуряване на разсеяно осветление (избягване на южната страна на стаите);
 • систематично поливане на посевите (когато горният почвен слой изсъхне);
 • местоположението на саксията с орхидеята във проветриво помещение, но без течение;
 • овлажняване на почвата и въздуха в близост до растението;
 • редовност, сложност и полезност на торенето на цветя.

 Когато се образува дръжката, условията за поддържане на орхидеята се променят. Те се отнасят до:

 1. Местоположения. Когато изстрелването на цветя се пусне през октомври, през пролетта или зимата, преместете контейнера с орхидеята в южната страна на стаята.По това време слънцето не изгаря толкова много и няма да навреди на растението.
 2. Глазура. Намалява се малко по малко. Овлажнявайте само веднъж на 14 дни (преди това веднъж седмично).

Поливане

 1. Грим. С появата на цветна издънка честотата и количеството на оплождане намаляват, но не много. Растежът и укрепването на цветното стъбло, подуването на пъпките са причините за края на дресинга. Торенето не засяга броя на цветните пъпки. Полагането им се извършва на етапа на формиране на цветни издънки.

Възможно ли е да отрежете дръжка

В продължение на няколко години цъфтящите стрели могат да произвеждат цветя повече от веднъж. Други индивиди избледняват и изсъхват, отстъпвайки място на нови издънки. Не бива да бързате да премахвате дръжката, която веднага е загубила декоративния си ефект, въпреки непрезентабилния си вид. При запазване на зеления тон, цветното стъбло не се докосва.

Знаците ще ви кажат дали е време да премахнете издънката:

 • бързо пожълтяване на зелен дръжка или придобиването на кафяви, червени, лилави цветове;
 • пълно изсъхване на стрелката;
 • зелената цъфтяща стрела не пъпка 6 месеца.

Цъфтящият издънка трябва да бъде отрязан, оставяйки 3 см издънка, която излиза от синуса на листата. За рязане:

 • ножици;
 • ножици за подрязване;
 • с остър нож.

Подрязване на цветя

Предпочитаният инструмент е резачка, която причинява минимални щети на орхидеята.

Съвети. Забранено е издърпването на изсъхнала стрела с цветя.

Как да поправя

За да получите равномерно стъбло, извършете следните манипулации:

 1. Жартиера на цветето се извършва вертикално, когато достигне 20 см височина.
 2. Стрелката трябва да бъде фиксирана към опората. Ще ви трябва ластик или специална щипка за дрехи.
 3. Коригирайте ситуацията, като преобърнете саксията. Цъфтящият летораст посяга към слънчевата светлина и се изправя.

Фиксиране на орхидеи

Възможни проблеми

Пожълтяване

Когато цветното стъбло стане жълто и издънките започнат да изсъхват, резитбата се извършва в основата. За да предотвратите инфекция на орхидеята, поръсете раната със смляна канела и натрошени въглища. Те също използват креда.

Орхидея пожълтяване, какво да правя?

С избледняващия апикален бъбрек стрелката се прави по-къса. Отрежете точно над първата пъпка. Обработката на отворени тъкани се извършва с креда заедно с канела и въглен.

Събитията се развиват в 2 посоки: краят на пожълтяването и образуването на нов цветен стрък с пъпки върху конопа или падането на дръжката и образуването на нов клон за следващата година.

Изсушаване

Ако една орхидея има изсъхнала дръжка, какво да правите, притеснява производителите на цветя. Често изсушаването на дръжката не е естествен процес.

Изсушаване на орхидеята

Той се генерира от външни причини:

 1. Осветление. Липсата на светлина води до изсушаване на дръжките, както и зеленина, въздушни корени, пъпки и забавяне на фотосинтезата. Цветето е застрашено от яркостта на светлината и преките слънчеви лъчи. Частичната сянка е за предпочитане за растението.
 2. Излишък или липса на хранителни вещества. Свръхчестотата на превръзките влияе отрицателно на орхидеята: листата, корените, дръжките изсъхват, културата изпуска пъпките. Липсата на хранене влияе върху забавянето или спирането на растежа на орхидеите.
 3. Влажност на въздуха. Влошаването на състоянието на културата се наблюдава при сухи метеорологични условия поради незадоволителна влажност. Излишъкът от влага води до гниене.
 4. Хипотермия. Температурният режим е най-малко +14 ° С. Ако цветето е преохладено, дръжката увяхва, пъпките падат. Разположението на културата под климатик и продължителното проветряване на помещението през зимата е забранено.
 5. Прегряване на кореновата система. Растението обича топлината. Не се препоръчва обаче да сте под палещото слънце, близо до радиаторите през зимния сезон и под потока на горещия въздух от работната климатична технология.
 6. Стрес. Преместването на цвете на ново място предизвиква шок поради промени във влажността на въздуха, температурата, светлината. Последицата е спиране на развитието, изливане на пъпки.

На бележка. Въртенето на саксията с орхидеи в различни посоки за равномерно осветление създава стресова ситуация за растението.

Флористите се интересуват какво да правят, ако стъблото на орхидеята е изсъхнало.
За да предотвратите негативни последици, препоръчително е да оставите цветето на мира. Извършват се следните манипулации:

 • понижаване на температурата до + 20 ... + 22 ° С през първите седмици след рязане;
 • намаляване до минимум поливане, но не позволявайте обвивката да изсъхне;
 • ограничаване на времето, прекарано в светлината на цветето и изключване на прекомерното осветяване;
 • поддържане на 50-60% влажност на въздуха;
 • редовността на проветряване на апартамента;
 • прекратяване на храненето на растението за един месец след манипулация, след оплождане веднъж месечно;
 • периодично пръскане с мека вода, загрята до + 35 ... + 40 ° С.

Други

На стъблото на орхидеята се появиха листа, какво да правя

Понякога, вместо цветя, на издънката цъфтят малки сдвоени листа. Това е стъблено потомство или бебе на растение. Причината за това е повишената температура (около +30 ° C), проблеми с корените. Местоположението на децата върху стрелката не е само единично.

Когато бебетата се отглеждат, съд с вода се поставя близо до цветето или се пръска ежедневно 2-3 пъти. С развитието на децата, но слаб растеж на корените, те са увити в навлажнен мъх. Когато корените достигнат 5 см дължина, децата се отделят от изхода на майката и се поставят в отделни саксии. Мястото на рязане се обработва с въглен.

Обрязване бебе

Дръжката се формира, но не се развива

Когато се появи дръжка от аксила на листата, но растежът спре, препоръчително е да се следват условията на растението. Увеличете интензивността и честотата на поливане. Цветето се нуждае от хранене, растението често се навлажнява. Поставете саксията на най-светлото място в стаята. Светлината влияе върху развитието на дръжката. Когато не настъпи промяна, хранителната смес се променя.

Когато цветната стрела се счупи

Ако неволно се улови стъблото, то може да се счупи. Отрежете цветното издънка на близката пъпка на мястото на фрактурата. Разрезът се дезинфекцира с антисептик. Скоро от бъбрека ще се образува млада издънка.

На бележка. Опитите да се фиксира мястото на фрактурата с превръзка или лента, така че растението да расте заедно, са неподходящи. Операцията може да причини смъртта на жив организъм.

Отсъства дръжката

При липса на дръжка при Фаленопсис се организира шокова терапия. За да активирате процеса, саксията се прехвърля в тъмна стая. Освен това количеството влага се намалява, но основата не изсъхва. Желателно е температурата в помещението да се понижи с 5 ° C през нощта. Методът ви позволява да събудите фаленопсис, спящ повече от година.

Дръжката на орхидея определя развитието на растението. Участва в отглеждането на орхидеи. От откъснат израстък се отглежда пълноценно растение. За правилното формиране на цветоноса е важно да се придържате към изискванията за отглеждането му. Компетентното им изпълнение ще осигури красив цъфтеж и естетическо удоволствие.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина