Dendrobium орхидея: възможности за грижи и размножаване у дома

Орхидеите са известни с изящните си елегантни растения. Dendrobium Orchid е съвместим с тези идеи. Луксозните й цветя са празник за очите. Растението не е твърде взискателно за грижи, което увеличава привлекателността му за цветарите.

Основни видове

Днес има много различни видове тази орхидея. Класическият цвят на цветето Dendrobium е бял и лилав, често се срещат и жълтеникави и червеникави тонове. Някои сортове имат цветя със смесен цвят, различаващи се по краищата и в центъра.

Дендробиум орхидея в природата

Първоначално Дендробиум е живял на дървета или скали. За фиксирането му служат множество въздушни корени, които черпят влага и хранителни вещества от въздуха.

Общо са известни около 1500 вида орхидеи Dendrobium. Те имат стъбла, наречени псевдолуковици, на които се редуват овални кожести листа с дължина около 10 см. Когато вегетационният сезон приключи, растението хвърля листа, при здрави индивиди издънките растат отново и отново.

Псевдолуковиците приемат различни форми в зависимост от вида на орхидеята. Те могат да бъдат тръбни, веретеновидни или клависти. Дължината варира значително: от няколко сантиметра до 1 m.

Многобройни хибридни сортове произлизат от Dendrobium nobile и Dendrobium phalaenopsis. Разграничаването им въз основа на подреждането на цветовете е лесно. Dendrobium nobile има цветя, които растат от краищата на стъблата от предходната година, ако се образуват само на върха на издънката, това е признак на Dendrobium aphalaenopsis.

Dendrobium Nobile

Вторият термин „nobile“ след дендробиум се превежда като „благороден“. Това е голямо растение с прави, месести дървесни стъбла. Продълговатите кожести листа са подредени в два реда.

Dendrobium Nobile

На безлистните издънки от миналата година се образуват къси дръжки, състоящи се от 2-3 цветя, съдържащи яйцевидни листенца и удължени по дължина чашелистчета, имащи белезникав цвят в основата, люляк или розов по краищата. Цветната гъба, покрита с фини власинки, има тъмно лилаво петно ​​отдолу. Периодът на цъфтеж е януари-май.

Важно! Грижата за Dendrobium Nobile е проста, така че цветарите обичат да отглеждат този сорт орхидеи.

Кинг

Royal Dendrobium се отличава с твърда, конична в горната част и цилиндрична в останалите издънки с дължина до 30 см. Белезникавите основи на листата плътно покриват стъблото.

Дендробиум цар

Ниският апикален цветен връх е сглобен от малки ароматни цветя с различен цвят от бяло до ярко червено. Цветната гъба е трилопастна; чашелистчетата растат заедно със странични повърхности. Февруари е месецът на появата на първите цветя, които продължават до 3-4 седмици.

Бери Ода

Тази орхидея е хибрид на цар Дендробиум. Когато цъфти, той разпространява приятен аромат на ванилия.

Дендробиум Бери Ода

Различава се в дълъг период на цъфтеж, ако растението има добри условия: от май до декември.

Хибики

Това е миниатюрен хибриден сорт Dendrobium, с височина до 15 см за зряло растение. Основните отличителни черти са ярки цветя с двоен цвят: лилаво и оранжево.За да започне цъфтежа, е достатъчна псевдолуковица с размер 3 см, пъпките продължават над 30 дни. Получените съцветия съдържат до 8 цветя.

Дендробиум хибики

Издънките са скъсени, имат розов цвят, листата са тъмнозелени, плътни. Цъфти през март-април, активният период продължава до пет месеца.

Dendrobium Phalaenopsis

Голям вид орхидея, стъблата са дълги, месести. Листата и цветята са разположени в края на стъблата. Големите цветя достигат размер от 3-8 см, от 5 до 40 цветя се събират в съцветия с цвят от бяло до бледо розово, тъмно червено и дори пурпурно.

Dendrobium Phalaenopsis

Съцветията запазват свежестта си дълго време, което ги прави популярни сред цветарите при създаването на букети.

Dendrobium chrysotoxum

Орхидея с жълти цветя и интензивен аромат на мед. Има доста големи цветя, събрани в съцветия от 10-15 парчета. Листата на хризотоксума са тесни и дълги, до 10 cm.

Dendrobium chrysotoxum

Dendrobium trantuanii

Trantuniai расте естествено във виетнамската джунгла. Той се отличава със своите сплескани стъбла, които придават на растението оригинален вид.

Dendrobium trantuanii

Дълготрайните, големи, бледолилави цветя са разположени на отделни дръжки.

Dendrobium Moniliforme

Moniliform е японска каменна орхидея. Цъфти в края на зимата или началото на пролетта, възможно е вторичен цъфтеж през последния летен месец. Съцветието има 1-2 ароматни цветя, може да има няколко от тях на едно стъбло.

Dendrobium Moniliforme

Цветът е бял, кремав, жълт, зелен или розов. Крънчето е късо, венчелистчетата са удължени.

Важно! Moniliforme толерира студа и е един от най-непретенциозните видове орхидеи.

Грижа за орхидея на закрито

Тези, които започват орхидеята Dendrobium, отбелязват, че грижата за нея у дома е много по-лесна, отколкото за другите сортове на това растение. Орхидеите идват от тропическа и субтропична Азия, където растат епифитно, тоест използват други дървета или камъни като опора. Тези много специфични условия на живот определят изискванията за грижи.

Поливане

Въздушните корени на орхидеите Dendrobium не трябва да се поливат, а да се напояват чрез потапяне. Тази процедура се повтаря седмично.

Поливане на орхидеи Dendrobium

Основни правила за напояване:

 1. Потопете кореновата топка във вода веднъж седмично;
 2. Основата не трябва да е прекалено суха преди повторно потапяне;
 3. Водата се приема при стайна температура, с ниско съдържание на калций, в идеалния случай изобщо без него. Твърдата вода уврежда растенията;
 4. След потапяне на саксията във вода, трябва да изчакате, докато въздушните мехурчета се издигнат на повърхността на водата;

Важно! Не оставяйте корените във вода за повече от половин час, след края на процедурата, веднага източете водата.

 1. Дъждовната вода е идеална за поливане и пръскане на орхидеи;
 2. Влажността в помещението трябва да бъде най-малко 50%, необходимо е периодично да се проверява. Ако показанията за влага са ниски, орхидеята трябва да се напръска;
 3. Ако е необходимо, за да се нахрани растението, торовете се разтварят във вода. Никога не трябва да използвате прекомерно количество от тях; недохранването е по-добро от прехранването. Препоръчва се използването на налични в търговската мрежа специални торове за орхидеи;
 4. Подхранването се извършва през вегетационния период, през лятото.

Важно! Ако влажността е постоянно много ниска, е необходимо редовно да пръскате орхидеята Dendrobium, особено ако е близо до радиатор за отопление. Пръскането сутрин е за предпочитане.

Стайна температура

За да поддържа орхидеята Дендробиум здрава, домашните грижи включват поддържане на правилната температура. Растението процъфтява при температури между + 16 ° C и + 23 ° C. Ако в стаята е твърде горещо, това може да доведе до проблеми. През зимата Dendrobium предпочита температури между + 16 ° C и + 18 ° C. Трябва да се избягват настинки под + 10 ° C.

Осветление

Този вид орхидея принадлежи към светлолюбивите, но блестящото обедно слънце може да доведе до грозни изгаряния по листата. Вкъщи те са под навеса на растенията гостоприемници в гъстата джунгла, следователно те са защитени от слънцето.

Кора на орхидея

Ако растението е поставено на отворен южен прозорец, по-добре е да използвате защитна завеса, която създава дифузна светлина. През зимата е необходимо да се използва допълнително осветление, например флуоресцентни лампи.

Почвата

Редовната закрита растителна почва не е подходяща за орхидеи. За тях е важно да се използва специална почва, която е растителен субстрат, състоящ се от лик, въглен, парчета кора, торф и пяна на люспи. Много цветари го приготвят сами. Преди запълване на основата на дъното на саксията се поставя дренажен слой от малки камъчета или тухлени стърготини. Повърхността на почвата е покрита с кора.

Важно! Композиции, съдържащи калций, например варовик, не са разрешени като дренаж.

Блум

Времето на цъфтеж на орхидея зависи от вида. Това обикновено се случва през пролетта, лятото или след почивка през зимата. През този период е необходимо да се осигури редовно хранене и поливане. По време на почивка, напротив, напояването трябва да се намали и температурата да не е по-висока от + 18 ° C.

Причини за липсата на цъфтеж

Липсата на цъфтеж се наблюдава главно, ако за растението не се полагат правилни грижи. Само в някои случаи различни вредители пречат на това.

Възможни причини:

 1. Липса на прохлада през периода на почивка. Ако температурата остане висока, вместо цветя, на псевдолуковиците ще се образуват бебета. Разликата между дневните и нощните температури до 5-7 ° C има добър ефект върху растението;
 2. Растението няма достатъчно светлина, необходимо е да се организира допълнително осветление;
 3. Режимът на поливане на орхидеята не се спазва.

Важно! Напояването е спряно след спиране на растежа на издънките, сигналът ще бъде образуването на листа по върховете им. Когато се появят цветни пъпки, поливането, напротив, трябва да се увеличи.

Методи за размножаване

Има два начина за размножаване на орхидеята Dendrobium у дома: чрез разделяне и вторични издънки.

Дивизия

Въпреки че този метод на възпроизвеждане на дендробиум е най-простият, само зрели, големи индивиди, чието коренище може да бъде разделено, са подходящи за него. Разрезът се обработва със смляна канела. Отделените части трябва да съдържат поне четири псевдолуковици. Обикновено от едно растение се произвеждат само две нови растения.

Разделяне на орхидеен храст

Избраните порции се поставят в по-малки саксии. Поливането трябва да е много рядко, преди да се появят млади издънки. Някои производители препоръчват да не се полива изобщо в продължение на 7 дни. След първото бягство можете да започнете да се грижите както обикновено.

Резници

За производството на резници се използват стари стъбла, които вече са отделили листата си. На първия етап основната задача е да се получат деца. За да направите това, изрязаните резници, обработени с въглища, се поставят в парникови условия, които могат да бъдат пластмасов контейнер, чието дъно е облицовано със сфагнум. Капакът трябва да съдържа отвори за вентилация.

Резници на орхидеи в контейнер

Резниците се поставят директно върху сфагнума и се напръскват със стимулатора на растежа Epin. След това контейнерът се поставя на топло място.

Важно! Изчакването за появата на деца може да бъде до шест месеца. В същото време е необходимо постоянно наблюдение на оранжерията, за да се осигури желаната температура, осветеност, достатъчна влажност, но да се изключи появата на мухъл.

Децата се отделят от резника само когато се появят 2-4 корена, след което те могат да бъдат засадени в отделен контейнер.

Трансплантация на цветя

Декоративно растение се чувства по-удобно в малки съдове, но ако кореновата система е нараснала твърде много, растението трябва да бъде трансплантирано.Не трябва да се избират твърде големи саксии - те често имат излишна влага, която може да причини симптоми на гниене в орхидеята. При конвенционална трансплантация трябва да се спазват следните правила:

 1. Трансплантирайте растението около веднъж на 2-3 години;
 2. Идеалното време за разсаждане е пролетта;
 3. Внимателно извадете орхидеята от старата саксия;
 4. Премахнете стария растителен субстрат;
 5. Отрежете изгнилите, изсушени и повредени части на растението, включително листа, пъпки и корени;
 6. Изберете нов размер на контейнера с достатъчно място за поне две издънки;
 7. Внимателно поставете растението, като поставите най-стария издънка на ръба на саксията;
 8. Напълнете саксията с пресен растителен субстрат и леко притиснете надолу;
 9. Можете да разклатите тенджерата леко, за да разпределите субстрата равномерно.

Трансплантация на орхидея Dendrobium

Технологията на засаждане на деца се различава от трансплантацията на растение за възрастни:

 1. Внимателно отделете малките деца с корени от резника, обработете среза с въглен;
 2. Поставете дренажна подложка в подготвени саксии, поставете кълнове и поръсете със субстрат;
 3. Поставете саксията в друг съд. Когато температурата на въздуха е висока, поливайте субстрата директно. Ако е хладно, можете да излеете само малко вода във външния контейнер;
 4. Когато се появят нови листа и корени, можете постепенно да започнете да се храните;
 5. След една година пресадете младото растение в по-голяма саксия.

Грижи след цъфтежа

След цъфтежа растението се нуждае от дълъг период на почивка. Храненето спира и количеството вода намалява. Старите издънки постепенно губят листата си, но не се отрязват, тъй като там могат да се образуват нови цветя.

Засаждане на деца на дендробиум

След като новите издънки достигнат дължина от 5 см, орхидеята отново може да бъде поставена на по-топло място, поливането и храненето бавно се увеличава.

По правило орхидеята Dendrobium не трябва да се реже, но мъртвите части на растението се отстраняват, преди да започнат да гният:

 1. Мъртвите цветя, листа и издънки периодично се изрязват;

Важно! Признаци на мъртви части на растенията - те са жълти или кафяви, много сухи, могат да бъдат полупрозрачни.

 1. На орхидеята остават леко пожълтели листа, като стари псевдолуковици;
 2. Мъртвите и изгнили корени се отрязват, в идеалния случай при пресаждането;
 3. Рязането започва внимателно, по-скоро постепенно, отколкото наведнъж;
 4. Не забравяйте да използвате остър режещ инструмент, за да избегнете смачкване на растението.

Представените препоръки са универсални за всички сортове дендробиум, за да изберете оптималната грижа и да се насладите на красивия външен вид на здраво растение, по-добре е да разберете конкретния вид на вашата орхидея и да проучите нейните индивидуални характеристики.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина