Орхидея Phalaenopsis: основните видове и възможности за домашна грижа

Орхидеята Phalaenopsis е много красива, необичайна и лесна за грижи. Привличащото вниманието растение на прозореца не оставя безразличен нито един минувач.

Основните разновидности на Phalaenopsis

Има много сортове цветя: това са Liodoro, Big Lip, Mandala, Stone Rose и други.

Как изглежда една орхидея?

Phalaenopsis Liodoro

Хибридът Liodoro е отгледан от учени, отличителните му характеристики са наличието на мирис и необичаен цвят. Второто му име е Sweetmemory. Сортът е регистриран в Америка през 80-те години. Изнесена е от Р. Смит. Ученият пресече сортовете Девентериана и Виолацея. Растението се оказа с лъскави листа, големи цветя и високи дръжки.

Фаленопсис Голяма устна

Цветето се откроява със своята прилика с крилата на пеперуда. Голямата устна се превежда като "големи устни". В средата на цветето долното венчелистче е достатъчно голямо и също е леко разширено. Самите венчелистчета лесно се нараняват, меки, деликатни, така че растението е трудно да се транспортира.

Мандала на Фаленопсис

Орхидея мандала има много невероятен цвят. Цветът му е кремаво-златист, средата е бяла, устната е малка, с цвят на тигър. Дължината на растението е 60 см. Размерът на цветето може да бъде до 9 сантиметра. Подобно на други видове, Мандала се нуждае от висока влажност, умерено поливане и защита от въздействието на парещите лъчи на слънцето.

Важно! Между цъфтежа има 2-3 месеца почивка.

Фаленопсис Каменна роза

Този сорт Phalaenopsis се нарича Echeveria. Също така другите му формулировки са Каменна роза, Зелена роза, Каменно цвете. Принадлежи към многогодишните тревисти растения от семейство Толстянкови. Първоначално отглеждано в Мексико, може да се намери и в Централна и Южна Америка.

В природата има повече от 200 разновидности. Растението е популярно наричано „каменна роза“. На външен вид прилича на розово цвете. Той няма бодли, листата са гладки, сякаш издълбани от камък.

Растението или няма стъбло, или е много късо. Листата са подредени спирално, месести, покрити с пух. Те се отличават с овална или плоска форма.

Фаленопсис Каменна роза

Цветята са ярко огненочервени или оранжеви. Приличат на камбана.

Други видове фаленопсис

Има много други разновидности:

 • Хибриден дендробиум Бери Ода, характеризиращ се с висока температурна толерантност, компактност (височина - до 40 см).
 • Бялата орхидея Amabilis е родоначалник на много сортове. Най-популярните хибриди са Diamant, Gold Lip, Salt Lake и други. Те се различават по размер и височина на цветята.
 • Синята орхидея е рядък и скъп хибрид. Японски животновъди през 2013 г. отглеждат сорта Афродита, към който добавят синия ген на Commeline. Първата в света синя орхидея се нарича Афродитасиня. Останалите видове са изкуствено боядисани чрез поливане.
 • Phalaenopsis Wildcat е рядък петнист вид, роден в Австралия и Филипините. Има повече от 20 разновидности на цветя. Цветът на пъпката е бяло-жълт с лилаво-лилави петна. Структурата на венчелистчетата е плътна, восъчна и искряща. В зависимост от грижите, петна могат да бъдат по-големи или по-малки.
 • Phalaenopsis mini - различава се по средно големи цветя, диаметър 4 см, къси дръжки и листа с дължина до 15 см. Микро орхидеята радва с дълъг цъфтеж. Изискванията за грижи са същите като тези на големи индивиди.

  Phalaenopsis mini

 • Phalaenopsis Cleopatra е най-популярната орхидея в света. Отличава се със своята непретенциозност, добра степен на оцеляване при ниска влажност. Цветовете са смесица от бели или бяло-жълти пъпки с люлякови, розови, лилави петънца. Има видове с розови цветя.

Грижа за орхидеите у дома

Всеки купувач, закупувайки цвете, си мисли: "Как да се грижим за Фаленопсис?" Няма особени проблеми с това. Можете да използвате тези препоръки.

Домашна грижа за орхидея Phalaenopsis:

 1. Домашна температура. Термичният режим в помещението за орхидеи е оптимален. Кондиционерът може да повлияе отрицателно на растението. Той го изсушава. Следователно орхидеята ще трябва да бъде навлажнена. Също така, орхидеята не понася добре течение. За да се появят пъпките на цветето, можете да намалите температурата през деня до 12 градуса, през нощта - с още 2 градуса. Трябва да преминете към нормална температура постепенно.
 2. Осветление. През лятото е по-добре да ограничите ярките лъчи на слънцето, тъй като листата на орхидеята могат да изгорят. По-добре е да изберете източно или западно прозорци, така че светлината да се разсейва. През зимата и есента е необходимо допълнително осветление, за да цъфти цветето и листата да не пожълтяват. Например, едно растение се нуждае от лампа от 40 W.
 3. Поливане. За да видите кореновата система на цвете, можете да го засадите в прозрачна саксия. По цвета на корените можете да определите необходимостта от поливане. Когато корените станат светлосиви, тогава се изисква влага. Можете да поливате, като потопите тенджерата в съд с вода за 5 минути. Това ще позволи на растението да поеме толкова влага, колкото му е необходимо. В непрозрачните саксии трябва да се съсредоточите върху горния слой на почвата. Ако е сухо, трябва да му направите реанимация - навлажнете го.

Важно! Основното нещо по време на поливането е да не се залива цветето, тъй като корените ще започнат да гният.

За да се предотврати гниене, цветето Phalaenopsis от време на време се изважда от саксията и се изследват корените. Развалените процеси се отрязват. Почвата трябва да бъде заменена. През студения сезон поливането се намалява, през топлия сезон се увеличава. При липса на влага листата на орхидеите изтъняват и пожълтяват.

Снимка 2 Поливане на орхидеята

 1. Грундиране. Земята трябва да изсъхне бързо. По принцип те правят този състав:
 • Парчета експандирана глина, полистирол;
 • Мъх сфагнум;
 • Дъбова или борова кора;
 • Омекотена каша;
 • Дървени въглища;
 • Перлит.

Този състав улеснява достъпа на въздух до корените. По външния вид на растението можете да разберете, че почвата е избрана правилно. Всички компоненти на почвата трябва да бъдат добре изплакнати и подложени на топлинна обработка. Мъхът се накисва за един ден, твърдите компоненти се измиват. Всичко, което е възможно, се калцинира във фурната. Тези процедури ще предотвратят развитието на гъбички и вредители.

 1. Торове. Орхидеите трябва да се хранят периодично. Използват се разтворими минерални торове с фосфор, азот, желязо. Тези компоненти подобряват цъфтежа, растежа на листата и защитата на растенията срещу болести. Парчетата от бананова кора могат да се използват като органични естествени добавки.

Важно! Когато използвате органични торове, не прекалявайте, за да не провокирате гниене.

Най-популярният тор е напоена с минерали пръчка за орхидея. Той се поставя близо до страната на гърнето. При поливане торът постепенно се разтваря.

Можете също така да се запознаете с грижите за орхидеите в канала на YouTube "Фаленопсис Георги Горячевски"

Phalaenopsis цъфтят

Орхидеите дават цветя 2 пъти годишно, понякога и три. Диаметърът на пъпката е 2-15 см. Дръжките могат да бъдат покрити с 3-40 бр. цветя. Това зависи от състоянието на растението и неговите клонове. Има растения с дръжки до 1 метър и пъпки до 100 броя. Цветовата палитра на Phalaenopsis варира от бяло до тъмно лилаво, от жълто до червеникаво. Отличителни черти са ивици, петна, петна с различни тонове. Има видове Phalaenopsis, които могат да произведат приятни аромати.Цъфтежът продължава от 8 седмици до шест месеца.

За да може Phalaenopsis да цъфти добре, трябва да създаде благоприятни условия: оптимално осветление, температура, поливане, въвеждане на минерали, влага. На южните прозорци растението произвежда пъпки по-често и по-рано, но трябва да бъде защитено от парещото слънце. Необходимо е да не се преовлажнява почвата, за да не се блокират дръжките с нови кълнове.

За по-добър цъфтеж трябва да оплождате орхидеи 1-2 пъти месечно. Първо, растението се полива, след което се прилага тор.

Блум

Процесът на растеж на Phalaenopsis е непрекъснат. За да стимулирате цъфтежа, можете да забавите растежа му през пролетта, като намалите температурата. По този начин орхидеята ще освобождава пъпки по-бързо.

Колебанията на температурата влияят на цъфтежа. Промени от 4-5 градуса през деня и през нощта допринасят за буйния и интензивен растеж на пъпките. Горещото време при 32-35 градуса насърчава растежа на листата, но не насърчава цъфтежа.

След като пъпките изсъхнат, цветоносът не се отрязва, тъй като цветята могат да се образуват отново, или ще израсне нов издънка. Като алтернатива можете да отрежете стрелката на 1 см над спящата пъпка. Тази процедура стимулира образуването на нова издънка или деца.

Някои видове Phalaenopsis цъфтят на едни и същи дръжки в продължение на много години.

Методи за размножаване

Има много видове размножаване на орхидеи, от които 2 са основните.

Разделящи корени

За размножаването на Phalaenopsis трябва да изберете подходящ образец. Корените му трябва да са здрави, всеки от тях трябва да има няколко псевдолуковици. Може да се отглежда и с въздушни корени. Вдига се образуван силен корен.

Размножаване чрез разделяне

Цветята с удебелено стъбло и спящи пъпки са най-подходящи за размножаване. Най-доброто време за размножаване е пролетта. Това е време на активен растеж и растението е натрупало много полезни вещества. Разделянето трябва да се извърши, след като орхидеята избледнее. Като начало отстранете дръжката с остър стерилен нож. Напудрете отсеченото място на прах с въглен.

Важно! След цъфтежа не можете да отделяте корените. Растението се нуждае от почивка за 1-2 седмици.

Етапи на разделяне:

 1. Извадете растението от саксията.
 2. Отстранете почвата от корените, като внимателно разклатите цветето.
 3. Поставете растението във вода с температура 30-35 градуса за 30 минути.
 4. Дезинфекцирайте ножа. Нарежете корените.
 5. Поръсете над разреза с канела, активен въглен или въглен.
 6. Оставете растението да изсъхне за 2 часа.
 7. Поставете в саксии.

Размножаване от деца

Необходимо е да наблюдавате цветята, периодично навлажнявайте от спрей. Появата на силни корени и листа означава, че орхидеята е пуснала корени. Можете да поливате растението както обикновено.

Размножаване от деца

Има три метода за разплод:

 • Деца в корените;
 • На багажника;
 • На дръжката.

Важно! Необходимо е да се засаждат децата, след като орхидеята остави цъфтежа, така че да е здрава, а цветоносът да не е по-стар от 1,5 години.

Бебето е на дръжка. Прилича на бъбрек. Те го стимулират от февруари. Растенията се поставят на запад или изток, като го засенчват, така че слънцето да удря само дръжката. През деня е необходимо да се поддържа 27 градуса, а през нощта - 17. Намалете поливането. Не подхранвайте растението, докато пъпката не се събуди.

След това преместете растението на тъмно и топло място. Нормализирайте поливането и хранете орхидеята до листата. Веднага след като пъпката расте добре, можете да оплодите в корена. Когато бебето отгледа 3 листа, а корените се развият до 2 см (след около шест месеца), можете да го отделите и засадите.

Саксията се взема същата като за възрастно растение: прозрачна и с дупки. Можете да добавите почва от майчината орхидея 1: 1 към нея. Трябва да има оптимално ниво на температура и влага. Не допускайте пряка слънчева светлина, насочена към бебето. Оплодете, като следвате инструкциите за метода на развъждане.

Орхидеята Phalaenopsis е невероятно растение по отношение на разнообразието от видове и красота. Тя радва окото с цъфтежа си и непретенциозна грижа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина