Саксия за орхидеи - коя е по-добре да изберете

Когато избират саксия за стайно растение, повечето хора изхождат от естетическите предпочитания, размера на цветето и кореновата му система. Но с орхидеите всичко е по-сложно. Как да изберем саксия за орхидея, нейният екзотичен произход ще каже. Трудно е да се пресъздадат условия, близки до естествените, и растението трябва да се адаптира и задачата на производителя е да улесни този процес.

Какъв вид саксия е необходима за орхидея

Преди да решите в коя саксия да засадите орхидея, трябва да разберете, че основната задача е да приведете условията за отглеждане на цвете в апартамент възможно най-близо до естествените условия. Контейнерът служи като поддържаща функция, поддържа и насочва растежа на цветето. Корените на растението се придържат към субстрата и стените на саксията, точно като дърветата в природата. Освен това капацитетът и субстратът предпазват корените на растенията от изсушаване.

Цъфтящи орхидеи

Основни изисквания за контейнери

Когато избира прибори за отглеждане на орхидея, всеки производител избира свой собствен подход. Някои хора избират да отглеждат растението на блокове или в затворена система, докато други избират саксия.

Когато избирате подходящ съд за орхидея, трябва да обърнете внимание на следните критерии:

 • Контейнерът трябва да съдържа достатъчен брой дренажни отвори, така че корените на епифитите да могат да дишат свободно.
 • Прозрачният материал на саксията е по-важен за по-лесна поддръжка, тъй като ви позволява да контролирате дозировката на поливане, да наблюдавате състоянието на корените и фазата на развитие на растенията.
 • Орхидеята обича контейнери за размера на кореновата система. Ако корените на растението са здрави, тогава при пресаждането вземете по-голям контейнер с марж за растеж. Болните цветя с повредени корени се нуждаят от саксия от край до край, тъй като голямо количество субстрат ще доведе до стагнация на влагата и разпадане на корените.
 • Коя саксия да вземете зависи от вида на растението. Phalaenopsis предпочитат прозрачни контейнери, по-добре е да изберете стъкло за ванда, обикновените керамични контейнери са подходящи за епифити с псевдолуковици.

Съвет! За да се създаде допълнителна аерация на корените, отдолу и отстрани на пластмасовите саксии могат да се направят дупки с гореща пръчка, поялник или бормашина.

Разнообразие от саксии за орхидеи

Влажност и температура в и около саксията

Епифитите не понасят преовлажняване на кореновата система. Ето защо, когато избирате контейнер за цвете, трябва да се уверите, че има дънове за отводняване на дъното и дъното на съдовете. При липса на такива дупки си струва внимателно да се следи влагата на основата. Стагнацията на влагата може да доведе до появата на мухъл по корените на орхидеята и нейната смърт.

При липса на циркулация на въздуха в близост до кореновата система горната обвивка на корените започва да гние и растението не получава необходимото количество влага и микроелементи.

Съвет!Ако циркулацията на въздуха е недостатъчна, тогава в близост до цветето може да се монтира малък вентилатор.

Правилният температурен режим се поддържа благодарение на материала, от който е направена саксията. Не трябва да допринася за прегряване или хипотермия на кореновата система.

Някои съдове за орхидеи са оборудвани с автоматична система за поливане, която ви позволява да контролирате влагата на растителния субстрат. Такава система за самополиване е подходяща, когато не е възможно да се отдели много време на растението, например по време на ваканция или в командировка.

Прозрачни пластмасови саксии

В продажба, основно всичко, орхидеите се предлагат в пластмасови прозрачни саксии за транспортиране. Този контейнер има няколко предимства:

 • това е бюджетен вариант и е лесно за продавача да наблюдава поливането на растението през прозрачни стени;
 • корените на епифитите практически не се придържат към пластмасата и при желание е лесно да се извлече за размножаване или трансплантация;
 • Кореновата система на повечето орхидеи синтезира светлината по същия начин като растителните листа, така че прозрачен контейнер ще осигури достъп до корените на светлинните лъчи.

Предимството на пластмасовите контейнери е, че можете сами да направите допълнителни дупки по стените или дъното на контейнера. Това е идеално за цвете. Недостатъкът на такъв съд е, че е много лек и нестабилен. За да се избегне преобръщане на растението, достатъчно е да изберете стабилна сеялка за орхидеи.

Съвет! Пластмасова саксия с дънна и странична дренажна система е идеалният начин за отглеждане на фаленопсис.

В допълнение към обикновените бели пластмасови саксии в магазин за цветя, можете да изберете пластмасова саксия, която пасва на интериора на дом или офис, от всякакъв размер или цвят, може да бъде или прозрачна, или матова.

Орхидея в прозрачна пластмасова саксия

Глинени и керамични саксии

В сравнение с пластмасовите контейнери, тези видове са по-стабилни и естетически приятни. Порестата структура на материала дава необходимия обмен на влага и въздух на кореновата система, но в същото време е причина за развитието на цветни болести. С течение на времето корените се придържат към повърхността на саксията и ако искате да трансплантирате растението, те се нараняват, което води до увреждане на орхидеята. Също така, влагата по време на поливане се изпарява през порите и оставя соли по стените, които са вредни за здравето на растенията.

За справка! В магазина за цветя можете да намерите два вида керамични съдове за епифити. Те могат да бъдат остъклени или неглазирани.

За безопасна грижа за растенията е по-добре да изберете керамика с остъклена вътрешна повърхност, тогава корените няма да могат да растат на повърхността.

Когато избирате остъклени ястия, които изглеждат привлекателни, не забравяйте за наличието на дренажна система, без която растението няма да живее дълго. Важен момент при избора на керамична саксия е сянката на самия контейнер. Най-добрият вариант ще бъдат ястия със светъл цвят - това ще помогне да се предпази растението от прегряване на корените през лятото при повишени температури на въздуха.

Керамични саксии за орхидеи

Керамичните или глинените саксии са по-подходящи за наземни сортове орхидеи. След като си купи точно такава саксия, растението ще се почувства възможно най-близо до естественото си местообитание.

Стъклени саксии

В стъклените вази орхидеята изглежда доста естетически. Такива контейнери са доста практични по отношение на ползите за кореновата система на растението, тъй като осигуряват добро количество светлина на корените.

Но сред производителите на цветя мненията относно използването на този конкретен материал за отглеждане на растение бяха разделени. От една страна, този метод помага за задържане на влага в условия на ниска влажност на околната среда, но от друга страна, затворен съд без дренаж е лош вариант за растение.

Поради натрупването на конденз по стените на саксията, растежът на зелени водорасли се развива върху корените на орхидеята. Смяната на основата 2-3 пъти годишно ще помогне да се отървете от такъв проблем.

Внимание! Само опитни производители на цветя, които могат да контролират нивото на влага в субстрата, могат да се грижат за орхидеите в стъклени вази.

За начинаещи и любители е по-добре да изберете стъклени съдове, в които има поне една дупка за циркулация на въздуха и влагата.

Висяща сеялка

За растението е доста трудно да създаде условия, които приличат на естествени в домашни условия.Това може да стане с помощта на декоративни съдове - саксии. В такива контейнери се поставя обикновена саксия с растение, в тях най-често няма допълнителни дупки за изтичане на вода, така че сеялката може да бъде окачена на стената и да не се притеснявате, че водата ще капе върху интериорните елементи по време на поливане.

Има голямо разнообразие от видове саксии:

 • пластмаса, може да бъде с или без отвори, прозрачна и матова;
 • стъклена чаша;
 • керамични;
 • кошници от дърво, пластмаса или метал.

Всички те са окачени с въжета, въдици, кабели или монтирани на стълбове или стойки.

Внимание! Висящите прозрачни саксии за орхидеи са по-подходящи за малки растения, тъй като по време на процеса на грижа ще трябва да ги извадите от сеялката.

Най-често мини и миди сортовете се поставят в саксии, но някои любители на закрити растения са готови да държат големи екземпляри по този начин.

Необичайни саксии за орхидеи

Напоследък производителите на цветя все повече избират пластмасовата корона за орхидеи за своите зелени площи. Това е непрекъсната конструкция, изработена от прозрачни пластмасови гъвкави пръти. Пръчките са подредени в кръг с малки пролуки, за да задържат почвата. Към такива контейнери е включен специален двоен палет, който може да се използва за създаване на дренаж; наличието на специални крепежни елементи ви позволява да окачите растението в саксии.

Саксия Корона за орхидея

Този тип контейнери имат голям брой предимства, включително осигуряване на светлина за фотосинтеза, добра вентилация и оригиналния стил на продукта.

Въпреки достойнствата, има някои недостатъци на такъв пот. През големите отвори на контейнера субстратът може да се излее в тигана и след това корените ще покълнат през саксията. По същата причина влагата се изпарява много по-бързо и става необходимо да се създадат допълнителни условия за задържане на вода. По време на пресаждането могат да възникнат проблеми, свързани с увреждане на кореновата система на цветето, тъй като корените могат да растат през стените на короната.

За справка! Короната на орхидеята с поднос е подходяща за растения, чиито корени участват активно във фотосинтезата.

Направи си сам орхидейна саксия

За да придадат оригиналност на съдовете, в които се отглеждат орхидеи, изобретателните производители на цветя са готови да направят саксии със собствените си ръце. Това могат да бъдат плетени кошници, вази с гипсова форма с гипс. Някои хора предпочитат да засадят растението в обикновен голям кокос. Има много опции за създаване на домашна тенджера - всичко зависи от въображението на създателя.

Домашна саксия за орхидея

Тези самоделни конструкции имат един съществен недостатък - грапава повърхност, до която могат да растат корени, което ще създаде проблеми, когато трябва да презасадите растението.

Отглеждането на орхидея у дома е изкуство, в резултат на което цветар получава ефектно цвете. Правилно избраната саксия е важен момент в грижите за растенията, който ще осигури здраве и пълноценно развитие.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина